
Αναφορά στο δήμο μας (με μικρή αναθεώρηση)
Δημήτρη Κατσή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Πλακοκέφαλο Θεμιστοκλή , Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού
Αξιότιμοι κύριοι Κατσή και Πλακοκέφαλε, συγχαρητήρια για τις πρόσφατες αρμοδιότητες σας , σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.
Ευχαριστούμε τον δήμαρχο μας , ποτέ δεν είναι αργά , που πρόσθεσε στο Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα του δήμου μας στην ενότητα 2.1.7.1 Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία & Μοναστήρια το σπουδαιότερο μνημείο της πατρίδας μας , « H Σχολή Καρυτσιώτη , ο «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους» (σελίδα 55) ,ποτέ δεν είναι αργά πιστεύουμε σύντομα θα το αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του δήμου μας, τώρα είναι πολύ εύκολο. Ο κοινός νους θα επικρατήσει τελικά
Δεν διαβάσαμε ούτε την ιστοσελίδα του δήμου μας και χαθήκαμε στις λεπτομέρειες με τα πολλά και άσχετα στο Επιχειρησιακο Πρόγραμμα 2020-2024 , 2.1.1.1 Ιστορικά στοιχεία
Από την ιστοσελίδα του δήμου μας
Το καλύτερο πρώτο κείμενο παρακάτω δεν το βρίσκουμε εύκολα στην ιστοσελίδα , η κάνουμε λάθος?
Στο δεύτερο υπάρχον κείμενο πρέπει να διορθωθούν πολλά , το πρώτο είναι το καλύτερο ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ.που είναι σύμφωνη με την Ελληνική νομοθεσία , ας σταματήσουμε με διχαστικές γελειότητες « τα παιδία παίζει».
Θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο δήμος μας είχε στην ιστοσελίδα του τα δύο παρακάτω κείμενα για την ιστορία. Είχαμε δημοσιεύσει λεπτομερέστατα άρθρα για μαργαριτάρια της ιστοσελίδας του δήμου μας .Ο δήμος μας κράτησε το χειρότερο από τα δύο και έκρυψε το καλύτερο που είναι το πρώτο παρακάτω.Αλλά υπάρχει και συνέχεια στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν διαβάσαμε τι είχαμε στην ιστοσελίδα έτοιμο και αφού αντιγράψαμε το χειρότερο στο πρώτο σχέδιο , δεν ήταν όλα αυτά αρκετά στο πρόσφατο σχέδιο , αντιγράψαμε την ιστορία της ανθρωπότητας με άσχετα θέματα για τα συγκεκριμένα ιστορικά τοπόσημα του δήμου μας , που είχαμε τα περισσότερα στο κρυμμένο πρώτο κείμενο… και ΤΕΛΙΚΑ τώρα διορθώνουμε τα αδιόρθωτα και περιμένουμε αστραπές τονΑύγουστο…. Δείτε με τα μάτια σας τα δύο κείμενα του δήμου και συγκρίνετε με τα πρόσφατα “ιστορικά στοιχεία” (σελίδες 20-24) ,τι να κάνουμε…!!! Δείτε το σύνδεσμο ( συνολικά 4 άρθρα) και στην παράγραφο παρακάτω τι λέγαμε πριν δύο χρόνια.
“A)Πρέπει να αποφασίσουμε ποιά θέματα θα καλύπτει κάθε σελίδα, για να μην ταλαιπωρούνται οι χρήστες. Όπως φαίνεται η Ιστοσελίδα Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ θα καλύπτει τον τουρισμό και το πολιτισμό. Επομένως όλα τα σχετικά με τον τουρισμό και το πολιτισμό πρέπει να αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και να γίνει μια κεντρική αναφορά για τον άλλο σύνδεσμο. Για παράδειγμα είναι αστείο να έχουμε αναφορά στην “ιστορία” μας στις δύο Ιστοσελίδες που είναι λίγο διαφορετική, ας αποφασίσουμε ποιά είναι η ιστορία μας και ας την βάλλουμε σε μια σελίδα για όλους και για όλα (προσωπικά προτιμώ το κείμενο ιστορίας της ιστοσελίδας του δήμου http://www.boriakinouria.gov. gr είναι ακριβέστερο και καλύτερο ). Ο κανόνας είναι άμα υπάρχει κάτι σε μια σελίδα να μην υπάρχει το ίδιο στη άλλη σελίδα , ούτε σαν κατηγορία η θέμα με κείμενο η χωρίς κείμενο , φωτογραφίες η μια λέξη “Αξιοθέατα” ,“coming soon” κλπ χρειάζεται λίγο καθάρισμα.“
Ιστορία Παρουσίαση Δήμου
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ( το καλύτερο κείμενο που δεν διαβάσαμε,αλλά πρέπει να διορθώσουμε “τα παιδία παίζει”…..διχαστικά και άστοχα για ένα κείμενο του ΔΗΜΟΥ , δεν μιλάμε στα καφενεία…)
Ιστορία | Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (boriakinouria.gov.gr)
Η Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής Κύνουρο. Λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντος που παρουσίαζε η Θηρέα, σημερινή περιοχή του Άστρους, από την Αρχαιότητα είχε γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των πόλεων- κρατών, Σπάρτης και Άργους, που κατέληξε σε πολεμική σύρραξη.
Ο Ηρόδοτος αναφερόμενος στη διαμάχη αυτή των Σπαρτιατών και Αργείων, την τοποθετεί χρονικά περί τα τέλη του 11 π.χ. αιώνα. Αν και οι απόψεις των ιστορικών διίστανται για το αν τελικά η Θηρέα ήταν πόλη ή ευρύτερη περιοχή, σίγουρο είναι ότι στα μέρη αυτά υπήρξαν και ήκμασαν και οι κώμες Ανθήνη, Νηρίς και Εύα.
Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το σημερινό Άστρος, στην περιοχή Ελληνικό, υπήρχε Ναός αφιερωμένος στο Θεό Απόλλωνα τον οποίο λάτρευαν ιδιαίτερα οι Κυνούριοι. Στη θέση αυτή σήμερα βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης του 5ου έως 3ου π.χ αιώνα κατά τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη του Άστρους απαντάται η περιοχή της Αρχαίας Εύα, όπου σήμερα βρίσκονται τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού που αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Στις ίδιες ανασκαφές βρέθηκαν σπουδαία και μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 4ο π.χ. αιώνα μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.χ. Τα ευρήματα αυτά φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Άστρους.
Στο Κορακοβούνι (που βρίσκεται 7 χλμ. Νότια του Άστρους) γεννήθηκε στα 1790 ο γνωστός Φιλικός Γεώργιος Λεβέντης. Ο Γεώργιος Λεβέντης μαζί με τον άλλο Αρκάδα Παναγιώτη Σέκερη υπήρξαν οι κύριοι χορηγοί στο μεγάλο σκοπό της Φιλικής Εταιρίας.
Το έτος 1798 ιδρύθηκε στη θέση Κουτρί του Αγίου Ιωάννη Κυνουρίας, (οικισμός που κατά τους ιστορικούς Διονύσιο Κόκκινο και Ι. Θεοφανίδη ήταν πρωτεύουσα του κράτους το καλοκαίρι του 1822), ένα ανώτερο Ελληνικό σχολείο, με δαπάνη του Δημητρίου Καρυτσιώτη και το 1805 περίπου ιδρύθηκε η χειμερινή έδρα της σχολής στα καλύβια του Αγιάννη το σημερινό Άστρος. Η προτομή του Καρυτσιώτη κοσμεί σήμερα την πλατειά της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του Άστρους
Στις 20 Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου του 1823, στον περίβολο της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος, έγινε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στην οποία ψηφίστηκε το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας. Η επέτειος αυτού του γεγονότος γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα. Η ΄Β Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων υπήρξε γεγονός υψίστης σημασίας για το Ελληνικό έθνος, αφού έβαλε τέρμα στη διχόνοια που είχε φωλιάσει στις καρδιές των επαναστατημένων Ελλήνων και είχε βάλλει σε κίνδυνο ακόμα και αυτή την υπόθεση της επανάστασης.
Η Αστρινή παράδοση, φέρει τον Κολοκοτρώνη να παραθέτει γεύμα, το 1821 στο Άστρος, στο Δημήτριο Υψηλάντη, το γνωστό ως Κολοκοτρωνέικο τραπέζι. Από στόμα σε στόμα μάλιστα, διασώθηκαν και κάποιες φράσεις με τις οποίες ο Κολοκοτρώνης λέγεται ότι συνόδευε το κρασί και το φαγητό που πρόσφερε στον πρίγκιπα με τα χέρια, αφού ούτε πιρούνια ούτε πιάτα, και φυσικά ούτε τραπέζια υπήρχαν: “Αυτό πρίγκιπα σου το προσφέρει η Ελλάς με τα χρυσά πιρούνια της” και όταν του πρόσφερε κρασί μέσα σε νεροκολόκυθο είπε: “αυτό πρίγκιπα στο προσφέρει η πατρίς με τα χρυσά ποτήρια της”.
Στις 19 Μαϊου 1821 ο Νικηταράς με 200 μόνον άντρες αντιμετώπισε ηρωϊκά στα Άνω Δολιανά τους 6000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη. Την επόμενη ημέρα με ενισχύσεις που ήρθαν από τα Βέρβαινα ( τόπο επίσης γνωστό για μια άλλη εξ ίσου μεγάλη μάχη ) ο εχθρός υποχώρησε με τόσο μεγάλες απώλειες που ο Νικηταράς ονομάστηκε έκτοτε “Τουρκοφάγος”.
Η νίκη των Δολιανών μαζί με άλλες (Βέρβαινα, Λεβίδι) υπήρξε καθοριστική για την εξάπλωση και καθιέρωση του Αγώνα στην Πελοπόννησο, γι’ αυτό και αποτέλεσε έναν ακόμα σταθμό της Εθνεγερσίας
Τον Αύγουστο του 1826 ο Ιμπραήμ εξεστράτευσε εναντίον του Αγίου Πέτρου και, αφού έκαψε τον Άγιο Ιωάννη και το σημερινό Άστρος, μετά επετέθη στο Παράλιο Άστρος. Εκεί ο Πάνος Ζαφειρόπουλος και τα αδέλφια του καλά οχυρωμένοι στο Κάστρο, αλλά και με τη βοήθεια άλλων αγωνιστών πρόβαλαν τόσο σθεναρή αντίσταση, ώστε τον εξανάγκασαν σε φυγή. Σύμφωνα δε με μαρτυρία του Κολοκοτρώνη το Κάστρο αυτό έμεινε το μόνο απόρθητο.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο Ιστορικός Πραστός, έδρα της επισκοπής Πραστού και Ρέοντος, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με περισσότερους από 3.500 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο, προσέφερε πολλά στον απελευθερωτικό αγώνα μέχρι να καταστραφεί, το 1826 από τον Ιμπραήμ ο οποίος τον πυρπόλησε κι έτσι διακόπηκε η οικονομική και πληθυσμιακή του άνθιση. Σήμερα υπάρχουν εκεί ερείπια του Ρέοντος και Πραστού. Κάποιες Βυζαντινές εκκλησίες. Πυργόσπιτα και πλήθος ερειπίων που δείχνουν την άλλοτε ακμή του.
Η Καστάνιτσα, και αυτή προσέφερε στον αγώνα. Γνωστή για την νικηφόρα μάχη κατά του στρατού του Ιμπραήμ και του οπλαρχηγού “Καψαμπέλη” το όνομά του οποίου έχει δοθεί σε μία από τις πλατείες του χωριού. Σήμερα σώζονται σχεδόν όλα τα Πυργόσπιτα και μέρος του παλιού τριώροφου Πύργου Καψαμπέλη, ο οποίος καταστράφηκε στον εμφύλιο. Ξεχωριστή αξία έχει το ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δώρο της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης.
Σε χρυσόβουλο Αυτοκρατορικό Βυζαντινό διάταγμα, του έτους 1293, υπάρχει γραπτή αναφορά στην Καστάνιτσα. Πρόκειται για την αρχαιότερη γραπτή αναφορά για συγκεκριμένο χωριό.
Στην περιοχή της Τσακωνιάς (Πραστός, Άγιος Ανδρέας, Καστάνιτσα και φυσικά στους όμορους Δήμους Λεωνίδιου και Απόλλωνος) χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα η τσακώνικη διάλεκτος η οποία έχει ρίζες στην αρχαία Δωρική.
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας | DiscoverKynouria.gr
Ιστορία
(και ας αφαιρέσει τουλάχιστον τα μισά «τσακώνικα» ( γιατί να έχουμε πάντοτε τόσες υπερβολές για όλα) ..το κείμενο είναι για το δήμο , δεν είναι για την Τσακωνιά,,,, ας προσθέσουμε κάτι και για την πρωτεύουσα του δήμου μας,,,,Άστρος , όχι”στο σημερινό Άστρος….”αλλά επίσης πρέπει να διορθώσουμε “τα παιδία παίζει”…..διχαστικά και άστοχα για ένα κείμενο του ΔΗΜΟΥ , δεν μιλάμε στα καφενεία.)
Η Βόρεια Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής Κύνουρο και κατοικείται τουλάχιστον από τη νεολιθική εποχή, με την εγκατάσταση προελληνικών φύλων (Δαναοί, Ίωνες και Δωριείς διαδοχικά). Η περιοχή έγινε σύντομα στόχος των ισχυρών γειτόνων της, των Σπαρτιατών, των Αργείων και των Αρκάδων / Τεγεατών. Αποτέλεσε κυρίως μήλον της έριδος μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αργείων, καθώς βρισκόταν ανάμεσα στα δύο κράτη και διέθετε ιδιαίτερη γεω-στρατηγική θέση, γεγονός που κατέληξε σε πολεμική σύρραξη (περί τα τέλη του 11ου π.χ. αιώνα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο).
Παρά την έντονη πίεση των γειτόνων της η Κυνουρία πρέπει να παρέμενε ανεξάρτητη μέχρι την εποχή του Αργείου Τυράννου Φείδωνα οπότε και πέρασε στην κυριαρχία του Άργους, που γνώριζε τότε τη μέγιστη ακμή του. Μετά τη Φείδωνα όμως το Άργος άρχισε σταδιακά να παρακμάζει ενώ η Σπάρτη ισχυροποιούταν. Η τύχη της Κυνουρίας φαίνεται να κρίθηκε οριστικά ο 546 π.Χ., στη μάχη της Θυρέας (ή μάχη των Εξακοσίων Επιλέκτων), οπότε η Σπάρτη επικράτησε του Άργους και απέκτησε τον έλεγχο της Κυνουρίας. Το 424 π.Χ. ο αθηναϊκός στόλος έφθασε στα παράλια της Θυρεάτιδος, την κυριεύσε, τη λεηλάτησε και την πυρπόλησε. Η Κυνουρία παρέμεινε Σπαρτιατική μέχρι το 338 π.Χ. όταν ο Φίλιππος Β΄ απέδωσε το βόρειο τμήμα της στους Αργείους μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ η νότια περιοχή των Πρασιών και του Τυρού (η οποία ήταν το φυσικό σύνορο της αρχαίας Σπάρτης) παρέμεινε στη Σπάρτη.
Οι σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κυνουρίας ήταν στη βόρεια Κυνουρία η Θυρέα και η Ανθήνη και στη νότια Κυνουρία οι Πρασιές, ο Τυρός, η Πολίχνη, η Γλυπία και το Μάριο.
Το έτος 1798 ιδρύθηκε στη θέση Κουτρί του Αγίου Ιωάννη Κυνουρίας, (οικισμός που υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους το καλοκαίρι του 1822), ένα ανώτερο Ελληνικό σχολείο και το 1805 περίπου ιδρύθηκε η χειμερινή έδρα της σχολής στα καλύβια του Αη Γιάννη (στο σημερινό Άστρος). Στην περιοχή της Τσακωνιάς (νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Κυνουρίας) υπήρξαν τα χωριά Πραστός, Καστάνιτσα και Σίταινα. Οι Τσάκωνες αναφέρονται ως φύλακες των φρουρίων στη βυζαντινή εποχή, με μεγάλη οικονομική δύναμη. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο πληθυσμός των τριών χωριών της Τσακωνιάς προσεγγίζει αυτόν της Τριπολιτσάς και στις 16 Μαρτίου του 1821 κηρύττει την έναρξη της επανάστασης. Οι Τσάκωνες πρωτοστατούν στην πολιορκία της Μονεμβασιάς και της Τριπολιτσάς, ενώ συμμετέχουν σε όλες τις μάχες της ελληνικής επανάστασης αλλά και στη Φιλική Εταιρεία. Μάλιστα, κατά την παράδοση, φέρεται ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1821 παρέθεσε γεύμα στο Δημήτριο Υψηλάντη, στο Άστρος (γνωστό ως «Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι»). Στις 19 Μαΐου 1821 ο Νικηταράς με 200 μόνον άντρες αντιμετώπισε ηρωικά στα Άνω Δολιανά τους 6.000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη. Την επόμενη ημέρα με ενισχύσεις που ήρθαν από τα Βέρβαινα ο εχθρός υποχώρησε με τόσο μεγάλες απώλειες που ο Νικηταράς ονομάστηκε έκτοτε “Τουρκοφάγος”. Η νίκη των Δολιανών μαζί με άλλες (Βέρβαινα, Λεβίδι) υπήρξε καθοριστική για την εξάπλωση και καθιέρωση του Αγώνα στην Πελοπόννησο, γι’ αυτό και αποτέλεσε έναν ακόμα σταθμό της Εθνεγερσίας.
Το 1823 (από 20 Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου) τελείται στο Άστρος η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, όπου και ψηφίζεται το αναθεωρημένο σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας. Οι κάτοικοι δεν έπεσαν αμαχητί στην επέλαση του Ιμπραήμ, αλλά έπληξαν σοβαρά τα στρατεύματά του. Μετά την καταστροφή του Πραστού από τον Ιμπραήμ το 1826, δημιουργείται το Λεωνίδιο, ο Άγιος Ανδρέας και άλλα Τσακωνοχώρια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η τσακώνικη διάλεκτος, η οποία έχει ρίζες στην αρχαία Δωρική και ομιλείται μέχρι σήμερα, αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.
Σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες που ακολούθησαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η περιοχή πλήρωσε τη γενναιότητα των κατοίκων της με βαρύ φόρο αίματος (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκτέλεση κατοίκων του Αγίου Πέτρου κατά τη γερμανική κατοχή).
=========================
“και το 1805 περίπου ιδρύθηκε η χειμερινή έδρα της σχολής στα καλύβια του Αη Γιάννη (στο σημερινό Άστρος).”
« “η χειμερινή έδρα της σχολής στα καλύβια του Αγιάννη το σημερινό Άστρος » ( δεν ήταν «χειμερινή έδρα του ιδίου σχολείου» , ήταν «το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη» ,το κείμενο αυτό αντιγράφτηκε από την υπάρχουσα ιστοσελίδα του δήμου μας ).ας σταματήσουμε με διχαστικές γελειότητες « τα παιδία παίζει».
Να διορθωθεί , είναι αντίθετο με την Ελληνικη νομοθεσία , από το Επιχειρησικαο Πρόγραμμα και από την ιστοσελίδα του δημου μας.
«το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγίου Ιωάννου(Αγιάννη) στο Άστρος, χειμερινή έδρα του παλιού Δήμου Θυρέας και σήμερα έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας».
Τι προτείνουμε στο δήμο μας
“Ας διορθώσει ανάλογα στο κείμενο της ιστοσελίδας «το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγίου Ιωάννου(Αγιάννη) στο Άστρος, χειμερινή έδρα του παλιού Δήμου Θυρέας και σήμερα έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας» και ας αφαιρέσει τουλάχιστον τα μισά «τσακώνικα» ( γιατί να έχουμε πάντοτε τόσες υπερβολές για όλα ….) και τελείωσε , το κείμενο θα γίνει πολύ καλύτερο από το προτεινόμενο και ας χρησιμοποιήσει αυτό προσωρινά
Δείτε τα παρακάτω Σχόλια στο Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα 2020-2024 , 2.1.1.1 Ιστορικά στοιχεία (σελίδες 20-24)

Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας βρίσκεται στη δυτική παραλία του Αργολικού ,εκεί που στο παραπάνω χάρτη διακρίνεται η αρχαία πόλη της Θυρέας, νότια από την πρώτη πόλη της Ευρώπης το ιστορικό Άργος και την έδρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού Μυκήνες.
Είναι ευκολότερο να γράψεις ένα καινούργιο κείμενο, παρά να διορθώσεις ένα «στραβό» κείμενο, μερικές φορές δεν διορθώνεται με τίποτα και δεν θέλεις να στενοχωρήσεις, ας πούμε μια καλοπροαίρετη προσπάθεια.Αλλά οι υπερβολές και η στοιχειώδη έλλειψη του Ελληνικού μέτρου καθιστούν την διόρθωση η κριτική αναγκαία, όταν μάλιστα ανώνυμα αναφέρονται σε ένα κείμενο του Δήμου μας.
Το κείμενο αυτό δεν είναι «ιστορικά στοιχεία» για ένα Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με 26 χωριά. Είναι ένα καλό άρθρο για ένα περιοδικό κάποιου ομίλου, που έχει τους δικούς του λανθασμένους η και σωστούς συγκεκριμένους στόχους του, για τους δικούς του αναγνώστες και για κουβεντούλες στα γνωστά καφενεία .
Δεν φταίει ο συγγραφέας του κειμένου, αλλά αυτοί που το επέτρεψαν να κατατεθεί στο πρόγραμμα, φαίνεται η συνταγή «τοπόσημα» δουλεύει σωστά, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις του πιθανού συγγραφέα για ανακρίβειες και διασπορά ψευδών ειδήσεων, που δεν γνωρίζουμε ποιός είναι αλλά θα το μάθουμε , που πρόσφατα ανακλήθηκαν αναγκαστικά από την κατακραυγή της τοπικής κονωνίας π.χ. το «Κάστρο του Άστρους» και «Στο Άστρος, (σημερινό Παράλιο Άστρος) διαδραματίστηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων μηνών της Επανάστασης του 1821.» Ο δήμος απέσυρε το «Κάστρο του Άστρους» από το Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα, αλλά στο κείμενο «ιστορικά στοιχεία» συνεχίζεται το ίδιο βιολί με χειρότερα διχαστικά και γελοία σχόλια. Με απλά λόγια «βάλλαμε το λύκο να φυλλάξει τα πρόβατα» , χάθηκαν οι επιστήμονες ιστορικοί του τόπου μας και τώρα διορθώνουμε τα αδιόρθωτα μαργαριτάρια.
Στην επόμενη ενότητα μιλάμε σωστά για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας , αυτό είναι το θέμα για το Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα. 2.1.1.2Βασικά Γεωγραφικά και Διοικητικά Χαρακτηριστικά. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ….., αλλά στην ενότητα 2.1.1.1 Ιστορικά στοιχεία δεν βρίσκουμε ουσιαστικά το δήμο μας σχεδόν πουθενά, αλλά βρίσκουμε πολλά άλλα, μερικά τονισμένα πολλές φορές και μερικά πολύ άσχετα.
1)Πολλά και σχεδόν άσχετα, με τα συγκεκριμενα ιστορικά τοπσημα του δήμου μα
Αν είχαμε βάλλει τον «Θουκυδίδη» για «ιστορικα στοιχεία» πάλι θα λέγμαε ότι είναι μεγάλο λάθος πολλά και σχεδόν άσχετα, αυτά κάναμε με το κείμενο «ιστορικα στοιχεία» καλή ιστορία αλλά άσχετη με τα συγκεκριμενα ιστορικά τοπσημα του δήμου μας που πρέπει να αναφέρουμε σε ενα κείμενο του δήμου ( όχι σε ένα βιβλίο ιστορίας της ανθρωπότητας )
Το περισσότερο κείμενο έχει γενικά άσχετα θέματα περιπου 50% του κειμένου ,σχεδόν πάνω από δύο σελίδες από τις συνολικά σχεδόν πέντε σελίδες του κειμένου π.χ. για την μάχη της Πελαγονίας ,,,«Βενετούς υπό τον Morosini”,,, ( από τελευταία παράγραφο της σελίδας 20 «Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα…» μέχρι το τέλος της σελίδας 22 και σε άλλες σελίδες ,με εξαίρεση την παράγραφο για την έπαυλη του Ηρώδη, που και εκεί βρέθηκε για κάθε ενδεχόμενο το άσχετο θέμα «το Παράλιο Άστρος» που σε κάθε ευκαιρία το αναφέρουμε όπου μας καπνίσει. Τα θέματα αυτά δεν είναι λάθος. Το μεγάλο λάθος είναι πολλά και σχεδόν άσχετα με τα συγκεκριμένα θέματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που αναγκαστικα «ξεχάστηκαν» στις πέντε σελίδες , γιατί προβάλλαμε λεπτομερέστατα λάθος άσχετα θέματα και φάγαμε τις σελίδες .Αυτά τα θέματα εύκολα μπορούσαν να αναφέρονται συνοπτικά σε μια παράγραφο , όχι σε δύο σελίδες από τις συνολικά πέντε , για να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τα συγκεκριμένα θέματα του δήμου μας .Ο κεντρικος στόχος είναι η ιστορία του δήμου μας για συγκεκριμένα θέματα.Διαφορετικά το κείμενο θα έφθανε στις 100 σελίδες..
2)Ιίποτα για τα πολλά ιστορικά χωριά του δημου μας
Δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα για τα πολλά ιστορικά χωριά του δημου μας . Δεν πιστεύουμε ο δήμος μας ηθελημένα , όταν διαβάσει το κείμενο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα συμφωνήσει μαζί μας , να προβάλλει μόνο «στην χερσόνησο Άστρους (σημερινό νησί Παραλίου Άστρους » σελίδες 22,24 , δεν είναι μόνο αυτά η ιστορία του Δήμου. Το κείμενο πρέπει να περιέχει και τον ανάλογο χώρο για τα πολλά ιστορικά χωριά του δήμου μας.
3)Τίποτα για την ιστορία του δήμου, το παλιό Δήμο Θυρέας και την αρχαία πόλη Θυρέα.
Δεν αναφέρεται τίποτα για την ιστορία του δήμου, το παλιό Δήμο Θυρέας και την αρχαία πόλη Θυρέα. Η αρχαία πόλη Θυρέα υπάρχει στη ιστοσελίδα του δήμου μας , αλλά διαλέξαμε μόνο ότι μας άρεσε από την ιστοσελίδα για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας.
«Οι σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κυνουρίας ήταν στη βόρεια Κυνουρία η Θυρέα και η Ανθήνη και στη νότια Κυνουρία οι Πρασιές, ο Τυρός, η Πολίχνη, η Γλυπία και το Μάριο»
Στην αρχαία Ελλάδα ,όπως μας έλεγε ο Θουκυδίδης, οι κάτοικοι των πόλεων ήταν τα κράτη, οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Κορίνθιοι, οι Αργείοι, από τις πόλεις ξεκίναγαν όλα από το Άργος ,η Αργολική γη , ο Αργολικός κόλπος,οι Αργείοι …ο Κορινθιακός κόλπος , οι Κορίνθιοι κλπ.. από την πόλη Θυρέα , η Θυρεάτις Γη, ο δήμος Θυρέας, οι Θυρεάτες κλπ. ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ , αυτά τα «ξεχάσαμε», για να γράψουμε για την Πελαγονία και μερικές φορές για να το τονίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το «λιμάνι του Άστρους (σημερινό Παράλιο Άστρος)» , έλεος πια…καλύτερα να αφήναμε τα αρχικά ψέμματα……Στο Επιχηρεισιακό Πρόγραμμα του δήμου στη ενότητα «ιστορικά στοιχεία» πρωταρχικά πρέπει να μιλάμε για την ιστορία του δήμου μας , το παλιο δήμο Θυρέας , το Δήμο Άστρους, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ , έστω λίγα και για την έδρα του δήμου, ας πούμε όσα αναφέρουμε για τον Άκουρο, όχι μόνο για την «χερσόνησο Άστρους» και την Πελαγονία..
4)Το «Παράλιο Άστρος» βρίσκεται συχνά παντού
Το «Παράλιο Άστρος» με διάφορους τρόπους «λιμάνι Άστρους» , «χερσόνησο Άστρους», βρίσκεται συχνά παντού και σε άσχετα θέματα π.χ. στην έπαυλη του Ηρώδη « από τα άνω Δολιανά μέχρι το Παράλιο Άστρος και την Αγία Αναστασιά» γελοία πράγματα τίποτα για το Άστρος…δεν το κουτούλησε κανένας ποτέ μπροστά του , δεν ξέρουμε τι είναι το Ελληνικό μέτρο , στην ίδρυση της Νέας Ρώμης …. « από το Παράλιο Άστρος στα βόρεια μέχρι τις αρχαίες Πρασιές» ούτε Μελιγού, Κορακοβούνι πουθενά , ούτε Άγιος Ανδρέας … «από το Παράλιο Άστρος» με την γνωστή συνταγή «τοπόσημα» έλεος πια.. όλα για το «λιμάνι Άστρους» που δεν έχει σχέση με κανένα κοντόφθαλμο τοπικισμό..και μάλιστα « ο γαϊδαρος είπε τον πετεινό κεφάλα» και ο θεός κάποτε «βαρέθηκε το πολύ κύριε ελέησον….»
5)Τα “παιδία παίζει” , αντίθετα με την Ελληνική νομοθεσία
Στην αρχή της σελίδας 23 μετά από τις προηγούμενες λεπτομέρειες για τους «Βενετούς υπό τον Morosini” βρήκαμε επιτέλους 6 γραμμές για τον Άγιο Ιωάννη και το Δημήτριο Καρυτσιώτη. Με την ευκαιρία ρίξαμε και την γελοία μπαταριά που συνηθίζεται να ακούγεται καθημερινά στα καφενεία πυράμια « η χειμερινή έδρα του ιδίου σχολείου στα καλύβια του Αγίου Ιωάννου (στο σημερινό Άστρος )» ( δεν ήταν «χειμερινή έδρα του ιδίου σχολείου» , ήταν «το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη»). Στα καφενεία λέμε ότι μας καπνίσει, αλλά στο κείμενο του δήμου πρέπει να γνωρίζει ο συγγραφέας,όπως το γνωρίζει και ο δήμαρχος μας , πρέπει αυτά που αναφέρουμε να είναι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Θα διορθώσουμε τελικα την παραπάνω άσχετη μπαταριά του καφενείου και την παρακάτω ιστοσελίδα του δήμου μας.
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας | DiscoverKynouria.gr
Δεν προτείνουμε να διορθωθεί, το αδιόρθωτο αυτό κείμενο .
Υπάρχουν σε όλο το κείμενο πολλά μαργαριτάρια, που δεν θα ασχοληθούμε προσωρινά, αλλά θα επισημάνουμε αυτά που ξεχωρίζουν, τα πολλά άλλα αν χρειασθεί θα τα αφήσουμε για αργότερα.
1)« η χειμερινή έδρα του ιδίου σχολείου στα καλύβια του Αγίου Ιωάννου (στο σημερινό Άστρος )» ( δεν ήταν «χειμερινή έδρα του ιδίου σχολείου» , ήταν «το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη» ,το κείμενο αυτό αντιγράφτηκε από την υπάρχουσα ιστοσελίδα του δήμου μας ).
Να διορθωθεί , είναι αντίθετο με την Ελληνικη νομοθεσία , από το Επιχειρησικαο Πρόγραμμα και από την ιστοσελίδα του δημου μας.
«το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγίου Ιωάννου(Αγιάννη) στο Άστρος, χειμερινή έδρα του παλιού Δήμου Θυρέας και σήμερα έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας».
2)« Άκουρος με τα αδέλφια του (Εμμανουήλ και Ιωάννη)», Εμμανουήλ… μεγάλη μπαταριά , ο συγγραφέας ούτε τον Άκουρο ,Οικιστή του Παραλίου Άστρους , δεν γνωρίζει και γράφει μπαταριές. Δεν θα αναφέρουμε εδώ τα σωστά ονόματα , τα ξεχάσαμε… ας τα βρει ο ειδικός «ιστορικός» συγγραφέας του κειμένου και να τα διορθώσει ανάλογα, έχει πολλη δουλειά θα διορθώσει πολλά…άς διαβάσει την ιστορία του τόπου μας …
3) Στις σελίδες 23 και 24, οι τέσσερες τελευταίοι παράγραφοι.
Στη σειρά οι παραγραφοι 1-«Την άνοιξη του 1823..»,2- «Πρέπει ακόμα ..»,3-»Το 1823…», 4-»Το 1824 ο Παναγιώτης»
Η Τρίτη παράγραφος «Το 1823…» βρίσκεται απερίσκεπτα μεταξύ των 2 και 4 ,που αναφέρουν το ίδιο θέμα «Πρέπει ακόμα ..», «Το 1824 ο Παναγιώτης » και είναι σχεδόν επανάληψη της πρώτης.. στην ίδια σελίδα λέμε τα ίδια.. «Την άνοιξη του 1823» που αναφέρει «Σύνταγμα του Άστρους» που το σωστό είναι «Νόμο της Επιδαύρου».
4) «στην χερσόνησο Άστρους « και «στην χερσόνησο Άστρους (σημερινό νησί Παραλίου Άστρους », σελίδες στην αρχή 22 και στην αρχή 24.
Να διορθωθούν αντίστοιχα.
« στην χερσόνησο του Παραλίου Άστρους» και «στην χερσόνησο σημερινό «Νησί» Παραλίου Άστρους »
5) Στη τέταρτη παράγραφο στη σελίδα 23
« στο λιμάνι του Άστρους (σημερινό Παράλιο Άστρος)» και «της Τριπολιτσάς στο λιμάνι του Άστρους»
Να διορθωθούν αντίστοιχα
« στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους» και «της Τριπολιτσάς στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους»
6) Άστρος, έδρα του δήμου μας
Να προστεθούν στο κείμενο τουλάχιστον δέκα γραμμές για το Άστρος, έδρα του δήμου μας. Θα αφήσουμε το αρμόδιο αντιδήμαρχο να γράψει κάτι για την πρωτεύουσα του δήμου μας.
Ας ξεχάσουμε και τα υπόλοιπα δεν θα τελειώσουμε ποτέ π.χ. «Παραλία Άστρους»
- Να ρωτήσει ιστορικούς από την τοπική κοινωνία να γράψουν ένα συγκροτημένο κείμενο για την ιστορία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και για όλα τα ιστορικά χωριά.
- Δυστυχώς το προτεινόμενο κείμενο δεν αρμόζει στο δήμο μας και πρέπει σύντομα να ανακληθεί,ας μην έχουμε καλύτερα προσωρινά «ιστορικά στοιχεία».
- Ας διορθώσει ανάλογα στο κείμενο της ιστοσελίδας «το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγίου Ιωάννου(Αγιάννη) στο Άστρος, χειμερινή έδρα του παλιού Δήμου Θυρέας και σήμερα έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας» και ας αφαιρέσει τουλάχιστον τα μισά «τσακώνικα» ( γιατί να έχουμε πάντοτε τόσες υπερβολές για όλα ….) και τελείωσε , το κείμενο θα γίνει πολύ καλύτερο από το προτεινόμενο και ας χρησιμοποιήσει αυτό προσωρινά.Ιστορία | Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (boriakinouria.gov.gr)
- Τα κείμενα πρέπει να είναι επώνυμα.
- Ρωτάμε, ποιός άραγε έγραψε το κείμενο «Ιστορικά στοιχεία»? Έχει σημασία?
Δεν τα ξέρουμε όλα, αλλά σύντομα θα καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο ένα συγκροτημένο κείμενο για την ιστορία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και για όλα τα ιστορικά χωριά.
Δείτε τον σύνδεσμο
Ιστορία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας
Σας παρακαλούμε να μας δώσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου για την επιστολή μας .
Με εκτίμηση
Γιάννης Κουρόγιωργας
Δείτε τις σελίδες 20-24 στο σύνδεσμο
stratigikos_shediasmos.pdf
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ
Πίσω στην Αρχική σελίδα
hhpt/astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”
#astrosgrcom

Οι αυτόχθονες Πελασγοί είχαν ένα χρυσό κανόνα που για χιλιετηρίδες εφάρμοσαν πιστά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Θυρέας, τον αμοιβαίο σεβασμό , την συναίνεση , την συνεννόηση και το Ελληνικό μέτρο. Η Θυρεάτις Γη σχετικά μικρός χώρος για χιλιετηρίδες μέχρι σήμερα κατόρθωσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της , την ιδιαιτερότητα της , τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της , τα χαρακτηριστικά της, το πολιτισμό της και να αντισταθεί γενναία και αποτελεσματικά σε πολλούς μικρούς και μεγάλους κατακτητές και επιδρομείς.