Το ιστορικόν Άστρος Κυνουρίας

Καλώς  ήλθατε στο ιστορικόν Άστρος  που το 1823  έγινε η  Β’ Εθνοσυνέλευση των  Ελλήνων,

«Με κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής το «αντάμωμα» του όμορφου βουνού με τη στραφταλίζουσα θάλασσα, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προσκαλεί τους επισκέπτες του σε ένα μαγευτικό ταξίδι

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, με έδρα το ιστορικόν Άστρος, αποτελείται από 26 Τοπικά Διαμερίσματα και 40 οικισμούς, βρίσκεται στο βόρειο ανατολικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας και ανατολικά βρέχεται από τα νερά του Αργολικού Κόλπου. Το Άστρος και ο Αγγιάννης είναι μια κοινότητα  και το σπουδαιότερο οι κάτοικοι είναι οι ίδιοι, είχαν και έχουν σήμερα σπίτια στον Άγιάννη και στο Άστρος.Ο Αγιάννης απέχει από το Άστρος 17 χλμ.

Το Άστρος είναι  χτισμένο σε υψόμετρο 75 μ. στο κέντρο του  κάμπου της Θυρέας, νοτιοανατολικά  της Τρίπολης 40 χλμ.  και νοτιοδυτικά του Ναυπλίου 33 χλμ. και ανήκει στο νομό  Αρκαδίας.

Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1835, το  Άστρος εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας, που είχε αρχική έδρα τον Άγιο Ιωάννη από το 1834. Από το 1841 έως το 1912, το Άστρος ήταν η χειμερινή  έδρα του Δήμου Θυρέας, ο  Αγιάννης ήταν η θερινή  έδρα. Από το 1912  ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας Άστρους η οποία εξελίχθηκε στο Δήμο Άστρους το 1985,για ιστορικούς λόγους. Από το 1998 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας .Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος » συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293.Η πρώτη όμως αναφορά   με το όνομα «Άστρον» απαντά στο Γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αι. μ.Χ.).

«Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας βρίσκεται στη δυτική παραλία του Αργολικού ,εκεί που στο παραπάνω χάρτη διακρίνεται  η αρχαία πόλη  Θυρέα και εκεί που ήταν  το πόλισμα Άστρον , νότια από την πρώτη πόλη της Ευρώπης το ιστορικό Άργος και την έδρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού Μυκήνες» 

Στο  Άστρος  τα έχουμε όλα και είμαστε κοντά σε όλα..

Το αεροδρόμιο απέχει από το Άστρος  200 χλμ, οι σπουδαιότεροι αρχαιολογικοί χώροι της πατρίδας μας είναι κοντά μας .  Το «νησί» μας Παράλιο Άστρος  δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από του «Αιγαίου τα νησιά »  και οι παραλιες μας είναι καθαρές και γοητευτικές  . Στο ιστορικό Άστρος  Κυνουρίας έγινε το 1823  η Β Έθνοσυνέλευση των ελλήνων ,  ο Αγιάννης ήταν η πρωτεύουσα των επαναστατημένων Ελλήνων το 1822.  Οι  φημισμένοι καταρράκτες της Λεπίδας είναι 4 χλ από το Αγιάννη , κοντά στο παραδοσιακό χωριό  Πλάτανος  και κοντά  στην λαμπερή κορυφή του Πάρνωνα  που  περπατούσαν οι θεοί . Ο Ιμπραήμ έκαψε όλη την Πελοπόννησο  και σχεδόν έπνιξε την επανάσταση στο αίμα αλλά το 1826   στο κάστρο του Παραλίου Άστρους ο Άγιαννίτης στρατηγός Πάνος Ζαφειρόπουλος η   Άκουρος αντιστάθηκε νικηφόρα.  

Έχουμε πολλά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, ο Πάρνωνας ονομάστηκε «το Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδος».  Από το Άστρος σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται οι μονές  Λουκούς (4 χλμ)  Παλαιοπαναγιάς (6χλμ), Αγίας Τριάδας (15 χλμ), Μαλεβής (26 χλμ), Τιμίου Προδρόμου (36 χλμ), Ορθοκωστάς (19χλμ),και ο Άγιος Νικόλαος-Παντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας (περίπου 42 χλμ?? ). Ο μεγαλοπρεπής ναός του Προδρόμου στον Αγιάννη (17χλμ)  ανακαινίστηκε και έγινε πατριαρχική εξαρχία το 1638. Πολύ σημαντικό έγγραφο της εποχής εκείνης είναι ένα σιγίλλιο του 1638. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο <<ανακηρύσσεται η χώρα του Αγίου Ιωάννου μετά του ομωνύμου ναού σταυροπήγιον> και το άφθονο παγωμένο νερό του Προδρόμου στον Αγιάννη «έρχεται μέσα από την εκκλησία».

Έχουμε τους γείτονες μας και τις κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους και για οικογένειες.

Tο Άστρος είναι είναι πολύ  κοντά στους σημαντικότερους  Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της πατρίδας μας  που  με  ημερήσιες εκδρομές  από το Άστρος εύκολα επισκέπτονται πολλοί φίλοι μας όταν διαλέγουν το Άστρος για τη βάση των ετήσιων διακοπών τους. Το Παλαμήδι  στο Ναύπλιο (33 χλμ,), οι Μυκήνες( 43 χλμ),  το Θέατρο Επιδαύρου( 70 χλμ), Η Ολυμπία(170 χλμ),  Ο Παρθενώνας,η Ακρόποληκαι το Μουσείο της Ακρόποληςστην Αθήνα (170 χλμ), οι Δελφοί (288 χλμ) και ο Μυστράς (88 χλμ)

Έχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα αρχαιολογικά μνημεία.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ἱστορίαι (2.27.1-2)
[2.27.1] “Ἀνέστησαν δὲ καὶ Αἰγινήτας τῷ αὐτῷ θέρει τούτῳ ἐξ Αἰγίνης Ἀθηναῖοι, αὐτούς τε καὶ παῖδας καὶ γυναῖκας,…..2.27.2] ἐκπεσοῦσι δὲ τοῖς Αἰγινήταις οἱ Λακεδαιμόνιοι ἔδοσαν Θυρέαν οἰκεῖν καὶ τὴν γῆν νέμεσθαι, ….ἡ δὲ Θυρεᾶτις γῆ μεθορία τῆς Ἀργείας καὶ Λακωνικῆς ἐστίν, ἐπὶ θάλασσαν καθήκουσα. καὶ οἱ μὲν αὐτῶν ἐνταῦθα ᾤκησαν, οἱ δ᾽ ἐσπάρησαν κατὰ τὴν ἄλλην Ἑλλάδα”.

Σε ολόκληρη τη Θυρεάτιδα Γη (Θυρέα) δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι λιθαράκι και να σηκώσεις θα βρεις ένα ιστορικό μνημείο ,έναν αρχαιολογικό θησαυρό και ένα όμορφο ιστορικό παραδοσιακό χωριό.  Στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας στη περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη και στο προαύλειο χώρο της   την 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823  συνήλθε η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, με κύριο σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό  του Συντάγματος το οποίο είχε ψηφιστεί το 1822 μ.Χ., κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, για αυτό και ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου». Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει  η Εθνοσυνέλευση στο Άστρος και για να γίνει ο Αγιάννης  η πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας,από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .

Ο «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από το σημαντικότερα ιστορικά μνημεία  της Κυνουρίας  αλλά και της πατρίδας μας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους,( κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη), ο προαύλειος χώρος της σχολής  και  ο γειτονικός   «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι φυσικά και λειτουργικά τρεις  χωριστοί χώροι με την δική τους ιδιαίτερη ιστορική σημασία,  αλλά δεμένοι  μεταξύ τους αρμονικά, σεμνά  και επιβλητικά,  είναι ένας μαγευτικός χώρος, από μόνος του ένα  υπέροχο και μοναδικό «μουσείο» που θαυμάζουν οι επισκέπτες μας.

Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους και για οικογένειες

Σήμερα το Άστρος και γενικότερα η Θυρέα  είναι μια όμορφη  μικρή πόλη που τα έχει όλα που χρειάζονται για να ευχαριστήσει και το ποιο απαιτητικό επισκέπτη. Η Αθήνα απέχει 170 χλμ, περίπου δύο ώρες και το ‘Άστρος έχει το καλύτερο και «φημισμένο Αττικό κλίμα», χωρίς τα καυσαέρια της Αθήνας( η πραγματική απόσταση ευθεία από την Αθήνα ,όχι από δρόμο, είναι περίπου 100 χλμ απέναντι από τον Πειραιά..)

Διαμονή/Φαγητό, Χρήσιμα τηλέφωνα και υπηρεσίες

Το Άστρος   έχει κέντρο υγείας, τράπεζες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γήπεδα , εμπορικά καταστήματα ,πολλά βενζινάδικα, πολλά αυτοκίνητα και ότι άλλο έχουν οι μικρές πόλεις ,  η Τρίπολη και το Ναύπλιο είναι κοντά σε  μισή ώρα. Στο  γειτονικό Παράλιο Άστρος 4 χλμ,  οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από την Αθήνα και την διασπορά,  και πολλοί επισκέπτες έρχονται συχνά για να απολαύσουν τις  μαγευτικές  παραλίες του Αργολικού σε ένα υπέροχο Αττικό κλίμα .

Το Άστρος και η Θυρέα έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο παραθεριστικό  προορισμό . Μόνιμα κάθε χρόνο έρχονατι επισκέπτες  από την  Γερμανία ,Ιταλία, Γαλλία , Αγγλία , την Αθήνα , ολόκληρη την πατρίδα μας ,την Ελληνική διασπορά και όλο το κόσμο. Δεν είναι τυχαίο στην γοητευτική παραλία Πόρτες 4 χλ από το Άστρος και  2.5 χλμ από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους, που είναι  ένας μαγευτικός περίπατος , υπάρχει ένας   Γερμανικός οικισμός.  Επίσης «το μικρό Παρίσι» ο Αγιάννης και τα άλλα πολλά όμορφα  παραδοσιακά χωριά του Πάρνωνα είναι πολύ κοντά. Στα γειτονικά  όμορφα παραδοσιακά χωριά της Τσακωνιάς,  οι κάτοικοι συνεχίζουν να μιλάνε «Αρχαία Ελληνικά».

Τά  έχουμε όλα και είμαστε κοντά σε όλα, σας περιμένουμε στο φιλόξενο ιστορικό  Άστρος Κυνουρίας

Το ιστορικό Άστρος και ο ‘Αγιος Ιωάννης (Αγιάννης) είναι μία κοινότητα και το κυριότερο οι κάτοικοι είναι οι ίδιοι, είχαν για πολλούς αιώνες και έχουν μέχρι σήμερα σπίτια στον Άστρος και στον Αγιάννη του Άστρους.

Το ιστορικόν Άστρος Κυνουρίαςβρίσκεται στη δυτική παραλία του Αργολικού ,στα ενδότερα του κάμπου της Θυρέας ,εκεί που ήταν η αρχαία πόλη Θυρέα και το πόλισμα Άστρον, νότια από την πρώτη πόλη της Ευρώπης το ιστορικό Άργος και την έδρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού Μυκήνες.

Έχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα αρχαιολογικά μνημεία.

Θυρεάτις Γη : Το ιστορικόν Άστρος Κυνουρίας και ο Αγιάννης του Άστρους (Ιστορία του Άστρους) – astrosgr.com

Αρχαιολογικοί Χώροι στο Άστρος – astrosgr.com

Αξιοθέατα στο Άστρος-Πάμε μια βόλτα να δούμε το χωριό…
Αξιοθέατα στον Αγιάννη Κυνουρίας- Πάμε μια βόλτα στο χωριό.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα astrosgr.com/en – astrosgr.com

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a comment