Δημόσια πρόταση στο δήμο μας και το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Άστρους για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024, Α’ Φάση Στρατηγικός Σχεδιασμός

Θέμα :Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βελτίωση Υποδομών και Υπηρεσιών στην Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία, την Εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό»

Ενότητα  2.1.7  Τουριστικό και Πολιτιστικό Απόθεμα και   2.1.7.1  Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία

Προτείνουμε  να προσθέσετε στην παραπάνω ενότητα 2.1.7.1  Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία η όπου νομίζετε  τα αναμφισβήτητα παρακάτω  σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία του δήμου μας  και της πατρίδας μας, που έπαιξαν  καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

Επίσης σας παρακαλούμε να τα αναρτήσετε και στην ιστοσελίδα του δήμου μας στην ενότητα Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία η όπου νομίζετε  ,όπως  αδιαφιλονίκητα τους αρμόζει να διακρίνονται  και να προβάλλονται μαζί με τα υπάρχοντα άλλα μνημεία της ιστοσελίδας σύμφωνα με το εκλογικό Τουριστικό πρόγραμμα σας που εγκρίθηκε από τους συμπολίτες μας.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024,

«Ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να συμβάλει βάσιμα στην ανάπτυξη μιας περιοχής όταν συνδυάζει δημιουργικά τη διάγνωση και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της».

Αυτά έχουμε ,αυτά είναι τα «χαρακτηριστικά» μας ,»από την Εθνοσυνέλευση μας ξέρει όλος ο ντουνιάς» , ας τα προβάλλουμε όπου μπορούμε , η ιστοσελίδα  υπάρχει και η ανάρτηση είναι σχεδόν με μηδενικό κόστος.

Παρακαλούμε το δήμαρχο μας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το τουρισμό να αφουγγρασθούν αμέσως την τοπική κοινωνία και  να διορθώσουν αμέσως με την δική τους πρωτοβουλία την  ενότητα  2.1.7.1  Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία στη Α΄Φάση Στρατηγικός σχεδιασμός και να προσθέσουν τα παρακάτω.

  • 1) O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων
  • 2) H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος.
  • 3) Το Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους
  • 4)Tο στρατόπεδο των Βερβένων.
  • 5) Tο προαύλειο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους)
  • 6) Το Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι και η πλατεία Καρυτσιώτη

Καλούμε τους αντιδημάρχους ,τα μέλη του Δ.Σ. του δήμου και της κοινότητας Άστρους,  και τους συμπολίτες μας  να προτείνουν και να καταθέσουν τα αυτονόητα σε κάθε κατεύθυνση και στο δήμαρχο μας.

Λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα αυτοί που κάνουν έργα. Σημασία έχει  όταν τα γνωρίζουμε και αφουγγραζόμαστε την τοπική κοινωνία να τα διορθώνουμε έγκαιρα. Αυτό λέγεται σεβασμός στην κοινωνία  και ωριμότητα ,οι ηγέτες «πάνε μπροστά», δεν κρύβονται για τα λάθη τους .Τελικά ο κοινός νους θα επικρατήσει.

1) O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

«Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823»,

O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από το σημαντικότερα ιστορικά μνημεία όχι μόνο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας.

Στο Άστρος  Κυνουρίας , το 1823 μ.Χ., συνήλθεν η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, με κύριο σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος το οποίο είχε ψηφιστεί το 1822 μ.Χ., κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, για αυτό και ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου». Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν σημαντικότατες για την ίδρυση και οργάνωση του Ελληνικού Κράτους.

Η χώρα απόκτησε πλέον οριστικό Καταστατικό Χάρτη, ο οποίος ρύθμιζε όλα τα σχετικά θέματα με τη σύσταση και τη λειτουργία του κράτους, των θεσμών και του στρατού ,που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος” υπερίσχυε των νόμων του βουλευτικού  Με απόφαση της συνέλευσης, την καταλυτική παρέμβαση του Κολοκοτρώνη, την οργή του λαού και του στρατού, απετράπει η εκποίηση των εθνικών γαιών – κτημάτων, που άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες, που επεδίωκαν και ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες της συνέλευσης. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, περιείχε φιλελεύθερες και δημοκρατικές διατάξεις, που διασφάλιζαν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Θεσμοθετήθηκε η Δημόσια εκπαίδευση, λύθηκαν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, καθιερώθηκε η αρχή της ελευθεροτυπίας κ.α. Καταρτίστηκε και ο Ποινικός Κώδικας, βάσει του Βυζαντινού Δικαίου, για την προστασία του πολίτη από την ασυδοσία των αρχών.

Η Συνέλευση, στα πρότυπα των Συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 μ.Χ., συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως»  υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης, εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου», λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης .Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη, στην υφήλιο και τους μεγάλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».”

2) H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος.

Η κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.

«1798 ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18

Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ

ΤΙ ΕΣΤΗΚΑΣ ΘΑΜΒΟΥΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΖΗΤΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣ ΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΜΩΜΑ ΜΟΥ

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819) γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη)  και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”. Το 1798 έκτισε την μεγαλοπρεπή και <<καλλιμάρμαρο>>  Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και το 1805 έκτισε στο Άστρος  το παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση  το 1821 και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είχε κτιστεί στο λόφο Κουτρί του Αγιάννη Κυνουρίας και ήταν ένα από τα λίγα “πανεπιστήμια” της προεπαναστατικής πατρίδας μας και οι μαθητές της ήταν απο ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Ο μεγαλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτήσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη  το 1798  και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

3) Το Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους

Την δεκαετία του 1950 « αυτά μπορούσαμε αυτά κάναμε» και τότε είχαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Σήμερα περιμένουμε  δέκα τρία χρόνια  μετά την πρόφαση της ρωγμής την πρόφαση  με τις  ατέλειωτες μελέτες της στατικής επάρκειας ……….

Η ιδέα του μουσείου Άστρους ξεκίνησε και έγινε πραγματικότητα  από τον αείμνηστο σεβαστό  καθηγητή μας «αρχαίο Έλληνα»  Κυριάκο (Κούλη) Χασαπογιάννη . Ο αείμνηστος καθηγητής μας  Παναγιώτης (Πάνος) Καμπύλης συνέχισε με το ίδιο  και  καλύτερο τρόπο να υπηρετεί το μουσείο και τον τόπο.

Ο  σεβαστός μας καθηγητής  Ηλίας Σακαλής , με την αναμφίβολα επίδραση του άλλου αείμνηστου καθηγητού μας  Μίμη Σακαλή , του πατριώτη μας αρχαιολόγου,  Παναγιώτη Φάκλαρη,  καθηγητού της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, και του  Γεωργίου Σταϊνχάουερ, έφορου  αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, σχεδίασε και τελείωσε  το έργο όπως το ξέρουμε σήμερα ,με μεγάλη εξυπνάδα και πολλή δουλειά , μετέφερε το Μουσείο Άστρους  από το κτήριο του αγροκηπίου στη Σχολή  Καρυτσιώτη.

Η σχολή παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΥΠΠΟΑ) από τον Δήμο Άστρους και μετά από σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις μετατράπηκε σε  Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους το έτος 1985.

[JK1] Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί σαν διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Το κτήριο, χτίστηκε το 1805 από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 – 1819) ως παράρτημα της σχολής του Αγίου Ιωάννη (1798), στην οποία φοιτούσαν νέοι από διάφορα χωριά. Σε αυτό το χώρο έγινε το 1823 η περίφημη Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους και το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι, που έλαβε χώρα στις 19 Ιουλίου 1821, προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη.

Η σχολή καταστράφηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ Πασά, αλλά αναστηλώθηκε αργότερα από συγγενείς του Καρυτσιώτη. Τα επόμενα χρόνια, έγινε σχολείο και το 1985 έγινε αρχαιολογικό μουσείο. Το 2008 έκλεισε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό.

Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Στον αύλειο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει δύο αγάλματα σε ανάκλιντρο, του Ηρώδη Αττικού και της συζύγου του, καθώς και κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές: Αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας), ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων, μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας, επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.

4)Tο στρατόπεδο των Βερβένων.

Στην επανάσταση του 1821 τα Βέρβενα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, κυρίως λόγω της στρατηγικής τους θέσης.  Το “στρατόπεδο των Βερβένων” ήταν το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο του αγώνα, είχε περίπου 2,500 αγωνιστές ( τα άλλα τρία ήταν του Βαλτετσίου, Χρυσοβίτσι  και Πιάνας) και ένα από τα σπουδαιότερα στρατόπεδα κατά τις πρώτες μέρες του αγώνα. Εδώ είχε εγκαταστήσει ο Κολοκοτρώνης το στρατηγείο του, στον Πύργο του Αυγουστή, πριν την επίθεσή του κατά των Τούρκων για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Στα ιστορικά Βέρβενα  λειτούργησε επίσης το πρώτο οργανωμένο “Φροντιστήριο του Αγώνα”, όπου εδιδάσκοντο η στρατιωτική οργάνωση, η πολεμική τέχνη και η στρατιωτική πειθαρχία  των  αυθόρμητων επαναστατημένων αγωνιστών .  Στα ιστορικά Βέρβενα  επίσης είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή Γερουσία για να συντονίσει τον απελευθερωτικό αγώνα . Στο κέντρο του χωρι­ού, βρίσκεται ο τριώροφος θολωτός πύργος-κατοικία της οικογένειας Δαρβέρη, ε­κεί όπου εγκαταστάθηκε στα χρόνια της Επανάστασης το πρώτο εθνικό τυπογραφείο που στάλθηκε από την Τεργέστη ,αναγκαίο για την οργάνωση του Ελληνικού κράτους.  Στις 21 Ιουνίου 1821 έφθασε στη Βέρβενα ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Οδησσό της Ρωσίας, όπου και έγινε η επίσημη υποδοχή του από την  Πελοποννησιακή Γερουσία, η οποία μνημονεύεται στην μαρμάρινη πλάκα, που αναρτήθηκε το 1920 στο σημείο της υποδοχής.

Ανεξαίρετα όλα τα χωριά της Θυρέας  βοήθησαν την επανάσταση. Οι Προεστοί και Δημογέροντες του Πραστού, σε συνεννόηση με τον Κολοκοτρώνη και τους Βερβενιώτες, Καράμπελα και Κρητικό, συνέστησαν στα Βέρβενα το περίφημο «Κελάρι», δηλ. την επιμελητεία του Στρατού, για να εφοδιάζει και ο Πραστός με τρόφιμα το στρατόπεδο των Βερβένων, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί Πραστιώτες αγωνιστές. Ο Αγιοπετρίτης προεστός , Αναγνώστης Κοντάκης, γράφει πως: «αν δεν ήταν ο Πραστός, που επί 4 μήνες τροφοδοτούσε τον στρατό, ο αγώνας για την λευτεριά ήταν χαμένος». Γενικός φροντιστής ήταν ο Αγιαννίτης Γεώργιος Τροχάνης.

Τα ιστορικά Βέρβενα και τα ιστορικά Δολιανά  (και το ταμπούρι του Τουρκοφάγου) είναι γνωστά από τις πρώτες σημαντικότατες νίκες στον απελευθερωτικό αγώνα στις 18 Μαϊου του 1821, που εκείνη την δύσκολη στιγμή γέμισαν με την αναγκαία αυτοπεποίθηση τους επαναστατημένους Έλληνες.

Οι Έλληνες απέκρουσαν νικηφόρα τους Τούρκους στα Δολιανά, με λίγους άνδρες σχετικά με τους Τούρκους   υπό την ηγεσία του θρυλικού  «Τουρκοφάγου»  . Ο Νικηταράς στην μάχη των Δολιανών έσφαξε πολλούς Τούρκους και από τότε κέρδισε το προσωνύμιο του «Τουρκοφάγου”.

Ο Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Το ορδί των Βερβένων τους επήρε από κοντά. Αφού εζύγωσαν κοντά εις τα Δολιανά ετσάκισαν και οι Τούρκοι οπού πολιορκούσαν τον Νικήτα, και έτσι εβγήκε ο Νικήτας με τους ανθρώπους του, και τους εκατέβασαν έως τον κάμπον κυνηγώντας».

Οι Τούρκοι μετά την ήττα τους στα Βέρβενα και στα Δολιανά κλείστηκαν οριστικά στην Τριπολιτσά.

Η απελευθέρωση του έθνους δεν δωρίζεται αλλά κερδίζεται στα πεδία των μαχών με το αίμα των ηρώων προγόνων μας που έμπρακτα έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον. Δυστυχώς στο Δραγούνι στις 18 Μαϊου του 1821, οι Τούρκοι με την υπεροχή του ιππικού νίκησαν τους Έλληνες και εκεί σκοτώθηκε ο Αγιαννίτης οπλαρχηγός του Πάνου Ζαφειρόπουλου Γεωργάκης Διγενής  και  Αγιαννίτες αγωνιστές. Ο Πάνος (Άκουρος)Ζαφειρόπουλος συμμετείχε στη μάχη των Βερβένων.

Η μάχη στα ιστορικά Βέρβενα  και στα ιστορικά Δολιανά  την 18ην Μαϊου 1821 ματαίωσε τη διάλυση του στρατοπέδου των Βερβένων  και το σχέδιο των Τούρκων. Επίσης τόνωσε το ηθικό των επαναστατών και άνοιξε το δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Αναμφισβήτητα το “στρατόπεδο των Βερβένων” έπαιξε καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα .Δεν είναι υπερβολή να πούμε από το “στρατόπεδο των ιστορικών Βερβένων” άρχισε ουσιαστικά και στρατιωτικά η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Το 1826 το χωριό πυρπολήθηκε  από τον Ιμπραήμ.

5) Tο προαύλειο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους,

Ο «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το προαύλειο της Σχολής Καρυτσιώτη είναι  φυσικά και λειτουργικά χωριστοί χώροι με την δική τους ιστορική σημασία  και είναι «μουσεία» από μόνοι τους.

Στον επιβλητικό χώρο του προαυλείου της σχολής Καρυτσπώτη περπάτησαν ο Κολοκοτρώνης και οι σύνεδροι τησ Εθνοσυνέλευσης.

Το μουσείο διαθέτει επίσης μεγάλο προαύλειο χώρο, που υπάρχουν οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής με την δική τους ιστορία, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση

Ο χώρος του μουσείου, το κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο (μάντρα), μαζί με τον προαύλιο χώρο  και τον επίσης μαντρωμένο χωριστó γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός, μουσείο από μόνος του .

 Οι “καλαμαράδες “Αστρινοί , πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, καλέσθηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση, ως «τόπος του Έθνους», δηλαδή τόπος ουδέτερος, που δεν ανήκε σε κομματικές φατρίες.

6) Το Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι και η πλατεία Καρυτσιώτη

Ο Γ.Τερτσέτης   γράφει στο «Διήγησις συμβάντων τηε Ελληνικής φυλής από το 1766  έως τα 1836» σ.287 .»Εις το 1821 Ιουλίου 20 συνέτρωγαν ο Δημήτριος Υψηλάντης  και ο Κολοκοτρώνης εις τους ίσκιους των δένδρων του Άστρους».

Ο Κολοκοτρώνης είπε στο τραπέζι στον Δημήτριο Υψηλάντη ότι εδώ τρώμε με τα “χρυσά μαχαίρια και τα χρυσά πιρούνια ” που ήταν τα χέρια και οι κολοκυθόκουπες …

Στις 19 Ιουνίου 1821 οι ντόπιοι προεστοί και οπλαρχηγοί παρέθεσαν γεύμα ,το γνωστό “Κολοκοτρωνέικο τραπέζι” στο Άστρος στον πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη και σε σημαντικούς στρατιωτικούς Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κ.α. στο αγροκήπιο του Καρυτσιώτη κάτω από το τήλιο ,που ακόμα υπάρχει και αργοπεθαίνει, και στο χώρο υπάρχει σχετική πινακίδα, δίπλα στην Σχολή Καρυτσιώτη του Άστρους (νυν Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους).

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης έκτισε την σχολή στον Αγιάννη και το παράρτημα της στο Άστρος αλλά έβλεπε πιο μακριά. Το 1805 δώρισε στους κατοίκους του Άστρους και στη Σχολή μια έκταση περίπου 48 στρεμμάτωντο λεγόμενο «Αγροκήπιο», δίπλα και γύρω από τη Σχολή για να πληρώνονται για δίδακτρα οι καθηγητές της σχολής και να τρώνε οι οικότροφοι μαθητές της σχολής με τους καρπούς και τα φρούτα του “αγροκήπιου ” όπως σταφύλια, μούσμουλα. Επίσης περίφραξε το «Αγροκήπιο» με πέτρινο τοίχο (μάντρα), σε μερικά σημεία ψηλότερο από δύο μέτρα. Η μάντρα σώζεται μέχρι σήμερα στα ανατολικά του αγροκηπίου, την υπόλοιπη την έφαγε η “ανάπτυξη”.Το 1805 με τη βοήθεια του αδελφού του, Γεώργιου έφερε το νερό για το χωριό από την “μαννα του νερού” περίπου 5 χλμ, πάνω από τη ιερά μονή της Λουκούς , με πέτρινο σούγελο, (υδραγωγείο) που σε μερικά σημεία ακόμα υπάρχει, για να έχει το χωριό νερό και “να ποτίζεται το αγροκήπιο για να είναι ανοικτή η Σχολή».

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819)

Πάντοτε λέμε «τα σύκα σύκα».Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δήμου μας για δημόσια διαβούλευση.

Καλούνται οι συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά με τις δικές τους προτάσεις και να καταθέσουν εγκαιρα στο δήμο μας ,(αν συμφωνούν ας καταθέσουν κάτι απο τα παραπάνω), δεν θα βλάψει να τα πούμε κάποτε βροντερά για να μας ακούσουν.Τι να κάνιυμε πρέπει να μιλάμε και για τα αυτονόητα, μέχρι να επικρατήσει ο κοινός νους.

Δεν κουράστηκαμε να θυμίζουμε τι μας έλεγε ο Κορνήλιος  Καστοριάδης .

 ” -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις  το  ρωμέικο, στο χώρο  και  στον  τομέα  όπου βρίσκεσαι» μην περιμένεις  κανέναν άλλο…

Δείτε το σύνδεσμο του δήμου για την διαδικασία, μπορεί να γίνει και με ταχυδρομείο, το παρέλειψε ο δήμος μας να το αναφέρει. (δεν έχουμε όλοι Η/Υ).

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε δημόσια διαβούλευση | Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (boriakinouria.gov.gr)

Παρακαλούμε να μας δόσετε το αριθμό πρωτοκόλλου για την πρόταση μας  και  αργότερα  σύμφωνα με την νομοθεσία μια αιτιολογημένη απάντηση.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κουρόγιωργας


Tελικά ο κοινός νους  θα επικρατήσει.

Πίσω στην Αρχική σελίδα

hhpt/astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

#astrosgreecegr

 [JK1]

Leave a comment