Ανοίγει  ο αρχαιολογικός  χώρος του Ορχομενού Αρκαδίας και δικαιολογημένα απορούμε με τις διακρίσεις του ΥΠΠΟΑ. 

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Το ΥΠΠΟΑ δεν κάνει την δουλειά του, όταν αναιτιολόγητα  μόνο  “διαφυλάσσει” η κλειδοαμπαρώνει  και  δεν προβάλει τα μνημεία μας . Η διαφύλαξη τελικά γίνεται και έχει κεντρικό στοχο  την προβολή των μνημείων μας. Η  αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η βασική αρχή  του ΥΠΠΟΑ  και ο λόγος ύπαρξης του ΥΠΠΟΑ.

Άρχισαν να ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι Αρκαδίας . Μπράβο για τον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού Αρκαδίας, θα είναι ανοικτός σύντομα σύμφωνα με την  ανακοίνωση της ΕΦΑΑΡΚ.

Εμείς  δεν καταλαβαίνουμε  και  ρωτούμε  δημόσια  και  θεσμικά την ΕΦΑΑΡΚ, τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την επιτροπη “Ελλάδα 2021 ” γιατί υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  και τον Ιερό Χώρο της Β´ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων; ; ;

Γιατί ανοίγει  ο αρχαιολογικός  χώρο του Ορχομενού Αρκαδίας   και γιατί δεν ανοίγουν επίσης οριστικά και αμετάκλητα  ο προαύλιος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  και ο Ιερός Χώρο της Β´ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων ; ; ;

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση . Στην Αρκαδία δεν μπορούμε να γιορτάσουμε  τίποτα με τους  αρχαιολογικούς χώρους κλειστούς  και  με ντροπή κλειδοαμπαρωμένους χωρίς  μια αιτιολογημένη απόφαση  του ΥΠΠΟΑ. Δεν είναι δυνατον πια οι χώροι  να παραμένουν κλειστοί από στραβομάρα και κουταμάρα ,για το μοναδικό λόγο κάποτε έγινε ένα λάθος, και να ανοίγουν μια μέρα το χρόνο δηθεν  για να “γιορτάσουμε”

 • Επιμένουμε για όλους τους φίλους μας o «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους δεν είναι το ίδιο πράγμα, βρίσκονται σε γειτονικό χώρο και συνορεύουν αλλά δεν είναι το ίδιο, έχουν ξεχωριστή ιστορική σημασία και διαφορετική
 • Περιμένουμε το ΥΠΠΟΑ να βρει λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, δεν χρειάζεται φύλακας σε αυτό το χώρο. Ο “Ιερός Χώρος ” πριν το κλειδοαμπάρωμα ήταν ανοικτός και προσβάσιμος διακόσια χρόνια και έμεινε εδώ, δεν έπαθε τίποτα Στον “Ιερό Χώρο” υπάρχουν 4 τοίχοι, μια επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας , 4 πεύκα, 2 κυπαρίσσια και 1 ακακία , τίποτα άλλο δεν υπάρχει σε αυτό τον χώρο, δεν υπάρχουν ούτε “αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη”
 •  
 • Στην νέα εποχή αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει 4 τοίχους και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.
 • Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κλειδοαμπαρώσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προισταμένους.O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα
 •  
 • Όπως καταλαβαίνουμε, δεν υπήρξε ποτέ απόφαση να κλείσει O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης. από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού . Πιθανόν ένας υπάλληλος έκλεισε μια μέρα το “Ιερο Χώρο” γιατί έτσι ήθελε και από τότε κρατεί αναιτιολόγητα το χώρο κλειστό , και το χειρότερο ίσως χωρίς απόφαση από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου. Ποιός αρμόδιος θα τολμούσε γραπτά και θεσμικά να αποφασίσει για να κλείσει τον “Ιερό Χώρο” και που θα έβρισκε έστω μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση?.
 •  
 • O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης είναι κλειστός καταχρηστικά , με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα , χωρίς τις αρμόζουσες διαδικασίες και χωρίς την τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών του Υπουργείου Πολιτισμού
  .
  Βασικά το κλείσιμο του χώρου είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού και αντίθετο με την αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμμία δικαιολογια για να είναι κλειστός ο χώρος. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να βρεί λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
 • Από ότι ξέρουμε οι κατασκευασμένες “δικαιολογίες ” δεν πρέπει να δημιουργούνται ,προσθέτονται και αναθεωρούνται εκ των υστέρων, αλλά να είναι αιτιολογημένες και να υπάρχουν στις προγενέστερες αποφάσεις και τα έγγραφα του υπουργείου.
 • Όταν ο χώρος είναι ανοικτός και προσβάσιμος προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και βοηθάμε τον τουρισμό και την πατρίδα μας.

Με την ευκαιρία τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση   και συμφωνα με  το δικαίωμα της συνταγματικής αναφοράς των πολιτών καλούμε τους συμπολίτες μας να ζητήσουν θεσμικά  από το Ελληνικό κράτος, από όλες τις αρχές  του  Ελληνικού κράτους , να ανοίξουν οριστικά και αμετάκλητα τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  και τον Ιερό Χώρο της Β´ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων.

Τελικά  αυτό θα κάνουμε,  θα ζητήσουμε  τα παραπάνω  θεσμικά  από όλες τις αρχές  του  Ελληνικού κράτους  και χρειαζόμαστε την βοήθεια  και συμπαράσταση των συμπολιτών μας.

Τελικά ο κοινός νους θα επικρατήσει.

Πηγές: Astros-kynouria News.gr & naftemporiki.gr

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού Αρκαδίας με πρόσφατη αποφάση του ΥΠΠΟΑ είναι ανοικτός.

 • Ο παραπάνω  Ιερός Χώρος της Β´ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων και ο προαύλιος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους είναι κλειστός και κλειδοαμαπαρωμένος αναιτιολόγητα χωρίς απόφαση, αντίθετα με την αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: