Αξιοθέατα στον Αγιάννη Κυνουρίας- Πάμε μια βόλτα στο χωριό.

Ο Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822 και προσέφερε πολλά και σημαντικά στην επανάσταση του 1821.

Πάμε μια βόλτα να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα του Αγίου Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας .Θα περπατήσουμε σιγά το χωριό και θα δούμε στη σειρά όλα τα αξιοθέατα. Αργότερα όπου έχουμε υλικό θα προσθέσουμε συνδέσμους που θα οδηγούν σε λεπτομέρειες.

Έχουμε να δούμε πολλά γύρω στον Αγιάννη

  1. Στη πρώτη φωτογραφία διακρίνουμε μερική θέα του Αγιάννη από το Καλογεροβούνι, που είναι απέναντι από το χωριό , όταν κοιτάμε από την Λάκκα…
2) Η βόλτα μας αρχίζει από την κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.

«1798 ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18 Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ . ΤΙ ΕΣΤΗΚΑΣ ΘΑΜΒΟΥΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΖΗΤΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είχε κτιστεί στο λόφο Κουτρί του Αγιάννη Κυνουρίας και ήταν ένα από τα λίγα “πανεπιστήμια” της προεπαναστατικής πατρίδας μας και οι μαθητές της ήταν απο ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Ο μεγαλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης(1741 – 1819),, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτήσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

3) Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης .“

4)Το αρχοντικό των Ζαφειροπουλέων στον Αγιάννη

Το παραπάνω αρχοντικό των Ζαφειροπουλαίων βρίσκεται λίγο πάνω από την πηγή Σουληνάρι, στο κάτω μέρος του χωριού και είναι λίγο κάτω από τη σχολή Καρυτσιώτη. Μετα η πριν …την πυρπόληση της σχολής από τον Ιμπραήμ το 1826 ο Πάνος Ζαφειρόπουλος η Άκουρος εδώ αρχικά μετέφερε κατά την παράδοση τα 1500 βιβλία της σχολής Καρυτσιώτη ,πριν τα μεταφέρει οριστικά στο κάστρο του Παραλίου Αστρους για καλύτερη διαφύλαξη.

5) Η φημισμένη παραδοσιακή πηγή το Σουληνάρι

Ο Αγιάννης ήταν η πρωτεύουσα της Ελλαδος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης, από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου και η γειτονιά το Σουληνάρι ήταν η μητρόπολη του Αγιάννη “Ο ναός του Αγίου Βασιλείου ήταν ένας μεγάλος ναός ο οποίος βρισκόταν στο κάτω μέρος του χωριού και συγκεκριμένα στη θέση Ματθαίου και κοντά στην πηγή Σουληνάρι.

6) Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα“Το αρχοντικό της οικογένειας Κουρόγιωργα – Φουρλίγκα στον Άγιο Ιωάννη. Βρίσκεται στη θέση «Ελαγός – Άγιος Βασίλειος», κοντά στην πηγή Σουληνάρι. Εδώ στεγάστηκε επί Τουρκοκρατίας κατώτερο σχολείο του χωριού

7) “Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα, ο οποίος διέσωσε την σχετική Αγιαννίτικη παράδοση, μετά την πυρπόληση της Σχολής Καρυτσιώτη  από τον Ιμπραήμ πασά, οι μαθητές διδάσκονταν στο υπόγειο του αρχοντικού αυτού καθώς και του γειτονικού αρχοντικού του Φουρλίγκα (Γρηγορίου Κουρόγιωργα).”

8)Το αρχοντικό του Πάνου Σαρηγιάννη όπως ήταν την δεκαετία του 1960 . Ο Πάνος Σαρηγιάννης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Πελοπόννησο από πολύ νωρίς. Το 1820 μυείται στην Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό Αναγνώστη Κονδάκη.,

9)Το παλιό δημοτικό σχολείο του Αγιάννη

10) Μαθητές μπροστά στο δημοτικό σχολείο το 1958Η φωτογραφία είναι παρμένη μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο του Αγιάννη το 1958 από τον συμπολίτη μας φωτογράφο και κουρέα Θανάση Κουτίβα. Διακρίνεται ο αείμνηστος δάσκαλος μας Λεωνίδας Κολοβός με τους περισσότερους μαθητές του σχολείου, μερικοί απουσίαζαν εκείνη την ημέρα.

11) Η φημισμένη παραδοσιακή πηγή το Πηγαδάκι.

“Στις 13 Μαρτίου 1742 αναγείρεται η πηγή Πηγαδάκι, λίγο πιο πάνω από τον Πρόδρομο, στον συνοικισμό Χασαπογιαννέϊκα. Η πηγή χτίστηκε σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η οποία είναι γραμμένη στα αραβικά, Η μετάφραση της πινακίδας αναφέρεται στο • Ιωάννη Μ. Αρβανίτη – Από τις Πηγές του Λαού μας, τόμος A,

12) Το αρχοντικό του Τσάκωνα με την ζεματίστρα κτήστικε το 15ον αιώνα,Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στην θέση Κουφόβουνο, λίγο πιο πάνω από τον ναό του Προδρόμου. . Είναι κτίσμα του 14ου – 15ου αι., σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη Ιωάννη Χαρμπαλή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι είναι πιθανόν το αρχαιότερο σπίτι του χωριού μας.

13) Διακρίνεται η ζεματίστρα του Τσάκωνα.

Η ζεματίστρα διακρίνεται στο τέλος του κτηρίου αριστερά κάτω από τα δύο παράθυρα, 

14)Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου . Ο Αγιάννης πήρε το όνομα του από την γραφική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο επισκέπτης θαυμάζει την υπεραιωνόβια πλατάνα και το άφθονο παγωμένο νερό που πηγάζει ακριβώς κάτω από την εκκλησία και ρέει από πέντε κανάλους, ένας είναι πολύ χαμηλά .,σαν να φαίνεται το νερό έρχεται μέσα από την εκκλησία.Δείτε τον σύνδεσμο.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας

15) Η εκκλησία του αγίου Ιωάννου Προδρόμου,διακρίνονται οι πλάκες στη σκεπή, όπως είχαν πριν ανακαλύψουμε τα κεραμίδια..

16) Η πηγή του Προδρομου, το άφθονο νερό είναι σαν να βγαίνει μέσα από την εκκλησία.Το άφθονο παγωμένο νερό πηγάζει ακριβώς κάτω από την εκκλησία. Όπως διακρίνεται ακριβώς το νερό ρέει από πέντε κανάλους, ένας είναι πολύ χαμηλά, σαν να φαίνεται το νερό έρχεται μέσα από την εκκλησία. 

17)Η στέρνα του προδρόμου και η πλατάνα

18) Ο σούγελος του νερού, το νερό μεταφερότανε μακρυά για να ποτίζονται τα “περβόλια” και να ζουν οι Αγιαννίτες για πολλούς αιώνες,,

19) Το αρχοντικό του κοτζαμπάση  συνεργάτη των Τούρκων  Αναγνώστη Παπάζογλου, τον οποίον φοβούντο όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Τούρκοι της Πελοποννήσου.

20) Ανεβαίνουμε τον πλακόστρωτο δρόμο στην πλατεία του χωριού που βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αη Γιώργη με την μεγάλη καμπάνα στην πλατάνα, που έσπασε παράξενα..;.Ο ναός του Άι-Γιώργη, μεταβυζαντινός, με ολόγραφο το εσωτερικό του. Οι τοιχογραφίες είναι πιθανόν έργα του Αγιαννίτη ιερέα και ζωγράφου Γεωργίου Κουλιδά Η παλιά φωτογραφία από την ιστοσελίδα Θυρεάτις Γη.Δείτε τον σύνδεσμο.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας

.

21) Παλιά φωτογραφία πολύ κόσμου  στην πλατεία του χωριού από την ιστοσελίδα Θυρεάτις Γη.ΤΕΛΗ 19ου ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ.

22) Ανεβήκαμε στη Λάκκα στα ψηλά του χωριού, παλιά φωτογραφία από την Λάκκα του χωριού.Ο Αγιάννης διαφημίζεται για το ωραίο ορεινό κλίμα του που ανανεώνει και αναζωογονεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και απέχει μόνο μισή ώρα από την παραλία του Άστρους .

23) Από τη Λάκκα αγναντεύουμε το χωριό αρχίζουν οι καινούργιες τεχνολογίες …. και η εξέλιξη..

24) Η εκκλησία την Παναγίας στη Λάκκα .Η εκκλησία της Παναγίας στη Λάκκα , στα ψηλά του χωριού με ωραία θέα,στη Λάκκα, τη δεύτερη πλατεία, όπου βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας, χτισμένος από τους αδελφούς Μ. Παπούλια (ή Τουρή) πάνω στα θεμέλια παλαιότερου που κατέστρεψε ο Ιμπραήμ. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει σχεδόν ολόκληρο το χωριό, ο ναός έχει αναικαινησθεί πρόσφατα.. ευχαριστούμε τους φίλους του Αγιάννη. 

25) Από τη Λάκκα αγναντεύουμε το καινούργιο χωριό, πολλά καινούργια κεραμίδια, και το Καλογεροβούνι απέναντι.

26)Αρχίζουν τα καινούργια… πολλά καινούργια… Ο Ξενώνας του “Φούντα

27)Η φημισμένη ταβέρνα του “Καραμαντζάνη στη Λάκκα , υπέροχη θέα. δεν φαίνεται σε αυτήν την φωτογραφία, θα βρούμε και άλλη αργότερα..

28)Είπαμε καινούργια…. πετρόκτιστα σπίτια

29) Γραφικές καινούργιες οικίες που νοικιάζονται

30) Το καφενείο Πλατάνας στην πλατεία του χωριού Aγιάννη

31) Από την πλατεία του χωριού

32) Το καφενείο “Το κουτρί” βρισκεται δίπλα στη κτητορική πλάκα της σχολής Καρυτσιώτη, στο Κουτρί μικρό λόφο όπως μπαίνουμε στο χωριό από το Άστρος ήταν κτισμένη η περίφημη σχολή Καρυτσιώτη. 

Πεζοπορία τρία χιλιόμετρα στους καταρράκτες της Λεπίδα

33)Οι καταρράκτεςτης Λεπίδας: Στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) και Πλάτανο Kυνουρίας

To κάστρο Εστέλλα η κάστρο της Ωριάς 4 χλμ

Τα κάστρα μας : Κάστρο Εστέλλα ( στον Αγιάννη ) και Κάστρο Παραλίου Άστρους

35) Η σχολή στον Αγιάννη ήταν καλλιμάρμαρος και θεαματικό ιστορικό μνημείο,που έκαψε ο Ιμπραήμ το 1826, διακρίνεται στη φωτογραφία το παράρτημα της σχολής του Αγιάννη στο Άστρος ,κτήστικε το 1805, που τώρα στεγάζεται Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους δίπλα στο γειτονικό «O Ιερό Χώρο « της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, ο χώρος αυτός είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του ( απόσταση 17 χλμ) Το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη στο Άστρος δειχνουμε την φωτογραφία εδώ γιατι δεν έχουμε φωτογραφία της καλλιμάρμαρου Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη

Πηγές

Συνεργάτες Astros Kynouria News 

Θυρεατις γη (βορεια κυνουρια

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom
Πίσω στην  σελίδα Αγιάννης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: