Kαστρί Αρκαδίας

Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας

Καστριτοχώρια Τα Καστριτοχώρια, με κέντρο το Καστρί-Άγιο Νικόλαο, βρίσκονται σε μια κατάφυτη και πολυσύνθετη ως προς τη χλωρίδα πλαγιά του Πάρνωνα. Μαγευτικό φυσικό τοπίο και πανέμορφοι οικισμοί που δημιουργούν μια ξεχωριστή ενότητα επτά χωριών, Καστρί, Έλατος, Καράτουλας, Μεσορράχη, Νέα Χώρα, Περδικόβρυση και Ωριά. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι οι επτά οικισμοί, δημιουργήθηκαν από κατοίκους της παραθαλάσσιας περιοχής της Θυρέας, κοντά στο Άστρος, οι οποίοι για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των εχθρών, που έρχονταν από τη θάλασσα, προχώρησαν προς τις ορεινές περιοχές, ακολουθώντας κυρίως την κοίτη του ποταμού Τάνου και των παραποτάμων του. Αυτούς τους πρώτους οικιστές ακολούθησαν και άλλοι Θυρεάτες που διασκορπίστηκαν στους οικισμούς του Καστρίου και έτσι αυξήθηκε ο πληθυσμός τους. Κατά την Τουρκοκρατία τα Καστριτοχώρια συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όταν με διάταγμα του 1834/5 σχηματίστηκαν οι Δήμοι του Νομού Αρκαδίας, δημιουργήθηκε και ο Δήμος Τανίας, ο οποίος περιελάμβανε τα Καστριτοχώρια. Το 1912 καταργήθηκε ο Δήμος Τανίας και στην περιοχή ιδρύθηκαν κοινότητες. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε μέχρι τον πόλεμο του 1940, οπότε και άρχισε να φθίνει λόγω του φόρου αίματος στους Γερμανούς, του εμφυλίου και αργότερα της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.

Καστρί- Ορεινό χωριό του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μ. το Καστρί περιτριγυρίζεται από καστανιές, καρυδιές, κερασιές και πλατάνια και βρίσκεται 35 χλμ. δυτικά του Άστρους. Είναι το μεγαλύτερο χωριό ενός συμπλέγματος επτά χωριών που όλα μαζί έφεραν παλαιότερα το όνομα Καστρί ή Καστριτοχώρια και λόγω της πλούσιας βλάστησης χαρακτηρίζονται ως το «Πήλιο της Αρκαδίας» (Βλ. σελ. 322). Το παλιό του όνομα ήταν Άγιος Νικόλαος και οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την παραγωγή κάστανου και την καλλιέργια της γης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του χωριού με απεριόριστη θέα προς τον ποταμό Τάνο και τον Πάρνωνα, γύρω από την οποία λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα, τα καφενεία και οι ταβέρνες. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί αξιοθέατο του χωριού, με επιβλητικά το καμπαναριό και το ρολόι της. Η πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού είναι χαρακτηριστική στα σπίτια, αλλά και στα δημόσια κτίρια. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής που ξετυλίγεται στα προσκηνητάρια, στους υδρόμυλους, στα αλώνια και στις πετρόχτιστες βρύσες που διατηρούνται μέχρι σήμερα και να εξερευνήσει το φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο ισόγειο του πετρόκτιστου δημοτικού σχολείου του χωριού (Βλ. σελ. 447). Από το χωριό ξεκινάει ενδιαφέρον μονοπάτι προς το φαράγγι του ποταμού Τάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την περίοδο της δεκαετίας του 1970 το Καστρί αποτέλεσε το δυναμικότερο κέντρο της Βόρειας Κυνουρίας, αφού εδώ εκτός από την πλούσια οικονομική κίνηση, την άνθιση του εμπορίου και την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, λειτούργησαν ραδιοφωνικός σταθμός, οργανωμένο Νοσοκομείο και πολλές δημόσιες -διοικητικές υπηρεσίες.

Απο το Δημο μας

Όμορφο Χωριό, που πήρε το όνομά του από το σύμπλεγμα των επτά Καστριτοχωρίων, ως το μεγαλύτερο μέχρι το 1960 χωριό της περιοχής. Τα άλλα χωριά είναι η Μεσσοράχη, η Περδικόβρυση, η Νέα Χώρα, ο Καράτουλας, η Ωριά και ο Έλατος. 25 Χιλιόμετρα από την Τρίπολη, βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και αποτελεί παραδοσιακό ορεινό χωριό που συνδυάζει ηρεμία και δυνατότητες αναψυχής, όπως οι περίπατοι, η ανακάλυψη της ορεινής φύσης και των φαραγγιών του Πάρνωνα αλλά προσφέρει και τη δυνατότητα θρησκευτικής ανάτασης καθώς βορειονατολικά του χωριού βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά μοναστήρια, του Τιμίου Προδρόμου. Διαθέτει τουριστική υποδομή με ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες για φαγητό. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον λαϊκό πολιτισμό μέσα από προσκυνητάρια, υδρόμυλους, αλώνια και παραδοσιακές βρύσες που διατηρούνται και σήμερα και να εξερευνήσει το περιβάλλον και τη φύση του Πάρνωνα μέσα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην πλατεία. Για όσους μαγεύονται από μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση, από το χωριό ξεκινά δρόμος που καταλήγει μέσω Βουρβούρων και Καρυάς στην εθνική Τρίπολης- Σπάρτης. Στο Καστρί έδρασε ο Καπετάν Ζαχαριάς Βαρβιτσιώτης με μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα του 1821.

https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/kastri

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καστριτοχώρια

Το Καστρί ή Καστριτοχώρια είναι μία ορεινή ιστορική κοινότητα της Αρκαδίας, η οποία αποτελείται από εφτά χωριά (σύμπλεγμα χωριών) και συγκεκριμένα αυτά είναι: ο Άγιος Νικόλαος που θεωρείται το κεφαλοχώρι, η Μεσορράχη, η Ωριά, η Νέα Χώρα, ο Έλατος, η Περδικόβρυσηκαι Του Καράτουλα.[3] Στην περιοχή βρίσκεται και η Μονή Τίμιου Προδρόμου, ενώ επίσης την διατρέχει ο ποταμός Τάνος. Συνορεύει με τα χωριά: Άγιος ΠέτροςΆνω ΔολιανάΒούρβουραΚούτρουφα και Στόλος.

Πίσω στην σελίδα Παραδοσιακά Χωριά

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.” 

#astrosgrcom

Kastri of Arcadia – astrosgr.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: