«Το οφείλουμε στη Τσακωνιά»> Νι έμε χρηστούντε ταν Τσακωνιά .

Σεπτέμβριος 6,2020 

Φίλες Τσακώνες, φίλοι Τσάκωνες και φίλοι της Τσακωνιάς

Είναι αξιοθαύμαστο πού ο Τσακώνικος πολιτισμός διατηρείται ακέραιος και ζωντανός για 3,000 χρόνια. Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά οφείλεται στο μεράκι και την αφοσίωση των προγόνων μας, να διατηρήσουν και να μεταφέρουν την φλόγα της Τσακωνιάς μέσα στους αιώνες. Αυτό το μεράκι και η αφοσίωση στην Τσακωνιά είναι έκδηλη και ζωντανή σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να είσαστε όλοι καλά. Σαν γείτονες και φίλοι της Τσακωνιάς σας θαυμάζουμε και σας ευχαριστούμε που μας εμπνέετε και μας μεταδώσατε «το μεράκι για την Τσακωνιά».

Στην ψηφιακή εποχή μας πρέπει γρήγορα να προλάβουμε το τραίνο της ιστορίας .Η Τσακώνικη γλώσσα αξιοθαύμαστα διατηρήθηκε ακέραια προφορικά μέσα στους αιώνες αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε στην ψηφιακή εποχή μας για να πετύχουμε ευκολότερα περισσότερα για τα παιδιά μας. Πρέπει να μιλάμε , αλλά επίσης πρέπει να μάθουμε να γράφουμε Τσακώνικα και το κυριότερο αν θέλουμε καλύτερα να διατηρήσουμε την φλόγα των προγόνων μας, πρέπει να μάθουμε και τα παιδιά μας να μιλάνε και να γράφουν Τσακώνικα.

Με όλα αυτά που κάνετε καθημερινά για τον Τσακώνικο πολιτισμό μας εμπνεύσατε να συμμετέχουμε όπως μπορούμε και ξέρουμε σε αυτή την μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια.

Στον ιστότοπο μας  astrosgr.com  σχεδιάσαμε την ενότητα  Οι Τσάκωνες ένα «προσχέδιο για μια ιστοσελίδα» που με την προσφορά και άλλων πολλών, περισσότερο ειδικών από εμάς, αργότερα μπορεί να βελτιωθεί και να γίνει ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό βιβλίο, για την διατήρηση, μάθηση και προβολή της Τσακώνικης γλώσσας. Όλοι ξέρουμε « ΤΑ ΓΡΑΠΤΆ ΜΈΝΟΥΝ».

Ο στόχος είναι να γράψουμε τα ηλεκτρονικά μαθήματα της γλώσσας σε μια σειρά για μαθητές του μέλλοντος και ταυτόχρονα να προσφέρουμε άλλα χρήσιμα σχετικά κείμενα για την Τσακωνιά ,τα αυτονόητα και ότι μπορούμε. Θα βρούμε τους κατάλληλους εθελοντές, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.

Δεν σκοπεύουμε εδώ να αντικαταστήσουμε τον Κωστάκη τον Δέφνερ η το Αρχείο Τσακωνιάς. Προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι απλό και εύχρηστο , ακόμα εύκολα προσβάσιμο και στα κινητά μας τηλέφωνα, που θα βοηθήσει τους νέους φίλους μας να έρθουν εύκολα σε πρώτη επαφή με την Τσακώνικη γλώσσα, να μάθουν εισαγωγικά πέντε βασικά πράγματα και μετά θα βρούνε τον δρόμο τους. Η αναφορά θα υπάρχει και θα βελτιώνεται με το καιρό για μια εύκολη χρήση για όσους θέλουν. «Στην ψηφιακή εποχή μας πρέπει γρήγορα να προλάβουμε το τραίνο της ιστορίας».

Είμαι σίγουρος θα ρίξτε μια ματιά στο προσχέδιο της σελίδας Οι Τσάκωνες , και θα καταθέσετε τις δικές σας προτάσεις σας για να φτιάξουμε μαζί και με πολλούς άλλους κάτι καλύτερο. Το οφείλουμε στη Τσακωνιά.

Το προσχέδιο αυτό είναι παράτολμο γιατί προσωπικά δεν είμαστε εκπαιδευτικοί και δεν μιλάμε Τσακώνικα, αλλά μας κολλήσατε την ασθένεια «μεράκι για την Τσακωνιά» και θεωρούμε κάτι τέτοιο αυτονόητο για όλους, πού έπρεπε να είχε γίνει.

Ρίχνουμε το προσχέδιο της ενότητας Οι Τσάκωνες  την ιδέα και «ότι μπορούμε να κάνουμε» σε όλους τους Τσάκωνες , εκπαιδευτικούς , φίλους της Τσακωνιάς και δημόσιους οργανισμούς που είμαι σίγουρος θα συνεχίσουν καλύτερα από εμάς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε ότι «οφείλουμε στην Τσακωνιά», ακόμα μπορούμε να κοιτάξουμε για χρημαδοτήσεις από το ΥΠΠΟΑ,ΕΣΠΑ και UNESCO. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το πρώτο λόγο έχουν ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας , ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας , οι κοινότητες ας αναφέρουμε του Λεωνιδίου και φυσικά οργανισμοί που έχουν κάνει την πολύ δουλειά ,όπως το Αρχείο της Τσακωνιάς.

Τελικά θα πετύχουμε στο έργο μας ,όταν δούμε μια αξιοθαύμαστη ιστοσελίδα για τους Τσάκωνες και την Τσακώνικη γλώσσα , που αργά η γρήγορα θα κάνουν κάποτε οι αρμόδιοι οργανισμοί με την συμμετοχή όλων των φίλων της Τσακωνιάς. Το οφείλουμε στη Τσακωνιά.

Ρίξτε μια ματιά στα θέματα/κατηγορίες που βρίσκονται στην κεντρική σελίδα  Οι Τσάκωνες  . Δεν προτείνουμε να αλλάξετε αυτά που κάνετε σήμερα, αλλά να συνεχίσετε τα ίδια και άλλα που μπορείτε να κάνετε με το ίδιο μεράκι. Απλά όλα αυτά και άλλα πολλά επιπλέον από τα υπάρχοντα θα τα οργανώνουμε και θα τα συντονίζουμε σε κατηγορίες στην ενότητα «Οι Τσάκωνες» για εύκολη πρόσβαση από τους φίλους μας .

Η ενότητα  Οι Τσάκωνες θα ασχολείται πρωταρχικά με την τεκμηρίωση της Τσακώνικης γλώσσας.


Φυσικά θα υπάρχουν ερωτήσεις που με χαρά θα συζητήσουμε.

Ρίχνουμε μια ιδέα και εργαζόμαστε στο προσχέδιο ,όσο μπορούμε καλύτερα. Ας το μεταδώσουμε όπου μπορούμε και στον πυρήνα της Τσακωνιάς. Χρειαζόμαστε βοήθεια από όλους και δεν περισσεύει κανένας. Ρίξτε μια ματιά  στην σελίδα οι Τσάκωνες , στο τέλος έχουμε τα θέματα .Περιμένουμε ιδέες και σχόλια .Το οφείλουμε στην Τσακωνιά.

Ντ΄Ενι ευχαριστού νιούμου . Nα έτε κα. Νι έμε χρηστούντε ταν Τσακωνιά .

Γιάννης Κουρόγιωργας

Φίλος της Τσακωνιάς

Πίσω στην  σελίδα  Οι Τσάκωνες 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: