Αξιοθέατα στο Άστρος-Πάμε μια βόλτα να δούμε το χωριό…

Για όσους τους αρέσει λίγο  η πεζοπορία.

Πάμε μια βόλτα στο χωριό ,”στο Άστρος το καμαρωτό και με την αρχοντιά του», έχουμε πολλά να δούμε με τα πόδια η και με αυτοκίνητο.

O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823» O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από το σημαντικότερα ιστορικά μνημεία όχι μόνο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας.
Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους  Ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, το κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη, μαζί με τον προαύλιο χώρο  και ο χωριστóς γειτονικός «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός, μουσείο από μόνος του. 

Tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους),Στον επιβλητικό χώρο του προαυλίου της σχολής Καρυτσιώτη περπάτησαν ο Κολοκοτρώνης και οι σύνεδροι της Εθνοσυνέλευσης. Οι συνεδριάσεις  της  Β΄Εθνοσυνέλευσης έγιναν στην ύπαιθρο, «μέσα εις ένα περιβόλι», σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη.
Η πλατεία Καρυτσιώτη Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης έκτισε την σχολή στον Αγιάννη και το παράρτημα της στο Άστρος αλλά έβλεπε πιο μακριά. Το 1805 δώρισε στους κατοίκους του Άστρους και στη Σχολή μια έκταση περίπου 48 στρεμμάτωντο λεγόμενο «Αγροκήπιο», δίπλα και γύρω από τη Σχολή για να πληρώνονται για δίδακτρα οι καθηγητές της σχολής

Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι Εδώ έγινε το Κολοκοτρωναίικο τραπέζι προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη την 19 Ιουλίου 1821»Ο Γ. Τερτσέτης αναφέρει  «συνέτρωγαν  ο Δημήτριος Υψηλάντης  και  ο Κολοκοτρώνης εις τους ίσκιους  των δένδρων του Άστρους».
Το Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι η μορφωτική, πνευματική και εκπολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Αστρους
«Θεματικό Πάρκο Ελιάς» στο ΕΠΑΛ Άστρους «ΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ»  αποτελεί πραγματικότητα ξεδιπλώνοντας περίτεχνα  το δέσιμο και τις σχέσεις των ανθρώπων του τόπου μας με το ευλογημένο λιόδεντρο.
Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑΛ Άστρους Στόχος του ΕΠΑΛ είναι να διασωθεί ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας.
Η λιμνοθάλασσα Μουστού Ο Μουστός απέχει από το Άστρος 3 χλμ. Η λιμνοθάλασσα  Μουστού έχει ενταχθεί στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (με κωδικόGR2520003 «Λιμνοθάλασσα Μουστού»), σύμ[1]φωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΕ. Επίσης, έχει ορισθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, (ΦΕΚ 329/Β/28-03-2001)
Καστράκι Μελιγούς Το Καστράκι της Μελιγούς απέχει περίπου  3 χλμ από το Άστρος και από εκεί η θέα της Θυρεάτιδας Γής (Θυρέας), ολόκληρου του κάμπου του Άστρους και του  Άγιου Ανδρέα ,είναι απολαυστική. Το Καστράκι ήταν  γνωστό στην αρχαία Ελλάδα και τους μεσαιωνικούς χρόνους πιθανότατα με το όνομα το  Αστρίτσι η Καστρίτσι  με ιστορία τουλάχιστον 3,500 χρόνι
Το Χερροννήσι,(7 χλμ), τα τείχη της Ανθήνης (ο Μύλος του Άγιου Ανδρέα κολυμπάει…. στον Αργολικό)

Ανθήνη και Λιμάνι Αγίου Ανδρέα Δίπλα στο «νησί του Αγίου Ανδρέα» υπάρχουν ερείπια κυκλώπειου τείχους που ανήκουν σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην αρχαία πόλη Ανθήνη. 
  Η παραλία Πόρτες είναι σε κοντινή απόσταση από το  Άστρος (3 χλμ ) και   από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους (2,5 χλμ), ένας μαγευτικός περίπατος .
 Το “νησί”Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, (4χλμ) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα νησί του Αιγαίου, τα έχει όλα, είναι μόνο δύο ώρες από την Αθήνα , είναι πολύ κοντά “στο βουνό” Πάρνωναs, από το λιμάνι του η πρόσβαση στου “Αιγαίου τα νησιά” είναι εύκολη.
Κάστρο Παραλίου Άστρους η των Ζαφειρόπουλων. Ο Ιμπραήμ κατέσφαξε και έκαψε ολόκληρο την Πελοπόννησο, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πάνο Ζαφειρόπουλο (Άκουρος) στην μάχη της  5 και 6 Αυγούστου 1826 στο κάστρο του Παραλίου Άστρους.

To παλιόχανο,(5 χλμ) Λιλέικα (μικρες σπηλιές) (8χλμ)
Η Ιερά Μονή Λουκούς είναι ένα από τα σπουδαιότερα ζωντανά μοναστήρια της Αρκαδίας. Βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Άστρους και Κάτω Δολιανών και απέχει από το Άστρος 4χλμ, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού.
Δείτε το σύνδεσμο 
Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού Στα Κάτω Δολιανά, κοντά στην ιστορική Μονή Λουκούς, περίπου 4 χλμ από το Άστρος ,είναι η Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού , Έπαρχου και συνεργάτη των Ρωμαίων κατακτητών.
Το γεφύρι του υδραγωγείου της Λουκούς από το σούγελου του Καρυτσιώτη. ,(4 χλμ),Το 1805 με τη βοήθεια του αδελφού του, Γεώργιου έφερε το νερό για το χωριό από την “μάννα του νερού” περίπου 5 χλμ, πάνω από τη ιερά μονή της Λουκούς , με πέτρινο σούγελο, (υδραγωγείο) που σε μερικά σημεία ακόμα υπάρχει, για να έχει το χωριό νερό και “να ποτίζεται το αγροκήπιο για να είναι ανοικτή η Σχολή
Το γεφύρι του Χαραρά,(3χλμ) με θέα τον κάμπο της Θυρέας
Το νερόμυλο του Αη Γιώργη και το σούγελο της Κάτω Μελιγούς,(4 χλμ)
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάςβρίσκεται σε μία κατάφυτη χαράδρα, 7 χλμ. από το Άστρος. Υπήρξε βυζαντινό μοναστήρι ίσως σε άλλη θέση, τιμώμενη στο όνομα της Παναγίας Ελεούσης. Η μονή, που πιθανολογείται ότι κτίστηκε στα 1310 μ.Χ.,

Ελληνικό η Τειχιό και η Θυρέα(8 χλμ) με μαγευτικη θέα τον κάμπο της Θυρέας.Πιθανότατα η αρχαία πόλις Θυρέα ήταν κτισμένη στο Ελληνικό η Τειχιό μεταξύ Άστρους και Αγιάννη και ήταν η μητρόπολη της Βόρειας Κυνουρίας
Το χάνι του Κοπανίτσα ,(10 χλμ) με μαγευτικη θέα τον κάμπο της Θυρέας

Θα αφήσουμε τις γοητευτικές παραλίες για αργότερα, στην κατηγορία παραλίες και είναι πολλές και γοητευτικές. Δείτε τον παρακάτω συνδεσμο

Δείτε το σύνδεσμο Ο «ήλιος και η θάλασα» του Αργολικού.

Τα βουνά και τα κάστρα μας

Mοναστήρια

Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται η Ιερά μονή Λουκούς (4 χλμ) και η Ιερά μονή Παλαιοπαναγιάς(6χλμ).Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο

Δείτε το σύνδεσμο Μοναστήρια και εκκλησίες

Ιδιαίτερο ενδαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Αγιάννη .Το άφθονο παγωμένο νερό της πηγής Πρόδρομος ρέει από πέντε κανάλους,ένας είναι πολύ χαμηλά,  ακριβώς κάτω από την εκκλησία, σαν να φαίνεται το νερό έρχεται μέσα από την εκκλησία. (17χλμ) Δείτε τον σύνδεσμο.

Δείτε το σύνδεσμο Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας

Πίσω στην σελίδα Aξιοθέατα-Εκδρομές-Μνημεία

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: