Αρκαδικό Χωριό Αρκαδίαs

Το Αρκαδικό Χωριό απέχει 15 χλμ από το Άστρος

Αφήνοντας τον Άγιο Ανδρέα, με κατεύθυνση προς το Λεωνίδιο, ο επισκέπτης συναντά το Αρκαδικό Χωριό, έναν σύγχρονο και πρότυπο οικισμό για τον απόδημο ελληνισμό ο οποίος δημιουργήθηκε με βασικό στόχο την επανασύνδεση των απανταχού ομογενών Αρκάδων με τον τόπο καταγωγής τους και την ενίσχυση της ελληνικής πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Παραλίες

Από το Δήμο μας

«Η ομώνυμη παραλία του πρότυπου οικισμού του Αρκαδικού χωριού στο δρόμο από τον Άγιο Ανδρέα προς το Λεωνίδιο. Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό. Η παραλία αποτελεί μικρό κόλπο που εκτείνεται σε 110 μέτρα μήκος. Παραλία με βότσαλο. Τα νερά καθαρά και όχι ιδιαίτερα βαθιά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω μονοπατιού. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, διαθέτει όμως τουαλέτες, ντους και κάδους απορριμμάτων. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν σκίαστρα από πανί πάνω σε σιδερένιους πασσάλους. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται στα 150 άτομα.»

Η παραλία Το Κρυονέρι

«Μαγευτική παραλία , μεταξύ Αρκαδικού Χωριού και Τυρού, με γαλαζοπράσινα κρύα νερά, πλούσια βότσαλα και βλάστηση που φθάνει μέχρι το νερό. Αγαπημένη παραλία των νέων και όσων αισθάνονται νέοι. Διαθέτει beach bar που δίνει ρυθμό στις καλοκαιρινές διακοπές με party μέχρι πρωίας και ξεχωριστά events. Το όνομά της το πήρε από τις πηγές που υπάρχουν στη στεριά , μία εκ των οποίων υδροδοτεί το νησί των Σπετσών μέσω υδροφόρων πλοίων- αλλά και από το γλυκό νερό που αναβλύζει μέσα στη θάλασσα. Ο οικισμός διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικές κατοικίες. Στην περιοχή υπάρχει σημαντικό υποθαλάσσιο σπήλαιο για όσους ασχολούνται με την υποβρύχια εξερεύνηση και αναζητούν υποβρύχιες συγκινήσεις.»

Η παραλία η Σαμπατική Iσως η πιο ωραία παραλία της Αρκαδίας.

Το όνομα Σαμπατική προήλθε από την έκδηλο θαυμασμό των γειτόνων που έλεγαν “σαν πάτε εκεί” θα δείτε….

Η Σαμπατική απέχει 41 χλμ από το Άστρος και 26 χλμ από το Αρκαδικό Χωριό

Το Λεωνιδιο απέχει από το Άστρος 50 χλμ και η ιερα μονή της Έλωνας 65 χλμ .

Απο το Greek Travel Pages

«Μετά τον Τυρό στο δρόμο για το Λεωνίδιο βρίσκεται ο ειδυλλιακός όρμος της Σαμπατικής στη νότια πλευρά μικρής χερσονήσου. Με πεντακάθαρα νερά και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον είναι ίσως η πιο ωραία παραλία της Αρκαδίας. Στη βόρεια πλευρά είναι ο οικισμός Λιβάδι με μεγάλη ωραία παραλία. Η Σαμπατική και το Λιβάδι είναι παλιοί ψαράδικοι οικισμοί και κατοικούνται κύρια από τους κατοίκους του κοντινού χωριού Πραματευτή. Η παραλία της Σαμπατικής με το γραφικό λιμανάκι και τον όμορφο μικρό οικισμό της αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών το καλοκαίρι. Στην παραλία βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, ενώ στο όρμο δένουν πολλές ψαρόβαρκες».

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

«Το Αρκαδικό Χωριό είναι οικισμός στην επαρχία Βόρειας Κυνουρίας της Αρκαδίας.

Είναι χτισμένο σε μια χερσόνησο στη θέση Μικρή Pεποντίνα, μετά το χωριό Άγιος Ανδρέας στο δρόμο για το Λεωνίδιο. Δυτικά του υψώνεται η οροσειρά του Πάρνωνα. Απέχει 55 χλμ ανατολικά από την Τρίπολη, 45 χλμ νότια από το Ναύπλιο, 12 χλμ νότια από το Άστρος και 33 χλμ βόρεια από το Λεωνίδιο.

Πρόκειται για έναν πρότυπο και αυτοτελή οικισμό που συνελήφθη σαν ιδέα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από Αρκάδες ομογενείς της Αμερικής και ξεκίνησε να υλοποιείται στα τέλη της. Εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός εθνικού πιλοτικού προγράμματος που σκοπό είχε την επανασύνδεση απόδημων Ελλήνων με τον τόπο καταγωγής τους μέσω της δημιουργίας παραθεριστικών κατοικιών. Στην τελική φάση του προγράμματος προβλεπόταν να κατασκευασθούν 300-350 κατοικίες, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, χώροι άθλησης και άλλες εγκαταστάσεις,[2] όμως η ελληνική κρίση χρέους έχει θέσει την ολοκλήρωσή του εν αμφιβόλω.» 

http://www.panarcadian.ca/el/projects/arcadian-village/

Πίσω στην σελίδα Παραδοσιακά Χωριά 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.” 

#astrosgrcom

Arcadiko Village of Arcadia – astrosgr.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: