Από ftzivel -13 Ιουνίου, 2018
Από τον Γιάννη Κουρόγιωργα
Πόθεν έσχες δεν σημαίνει τι έχεις , όπως πολλοί εκούσια το παρερμηνεύουν, σαν να θέλουν να αλλάξουν κουβέντα , αλλά που τα βρήκες αυτά που έχεις. Η έμφαση είναι “πού τα βρήκες ” …
Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος , τέτοιο δεν είναι το κράτος μας , έθεσε σαν την μεγαλύτερη προτεραιότητα του την δίκαιη φορολόγηση για όλους τους πολίτες και το πόθεν έσχες για όλους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα , γιατί και οι κοινωνικές παροχές ,που τόσο εντονα πρεσβεύει, θα είναι δυνατόν να χορηγηθούν μόνο άμα υπάρχουν χρήματα.
Με την σημερινή ” ψηφιακή” τεχνολογία , πού όλα πλέον είναι γνωστά σε όλους , δεν μπορεί να φανταστεί κανένας τι πλέον γνωρίζουν για τους καταναλωτές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το κράτος. Τα κοινωνικά κράτη χρησιμοποιούν έξυπνα αυτή την τεχνολογία και καλυτερεύουν καθημερινα τις μεθόδους τους για μια δικαιότερη φορολόγηση για όλους, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη τους προτεραιότητα. Αφού γνωρίζουν καλά που να βρούνε τα χρήματα που υπάρχουν … , πρώτα τα βρίσκουν και μετά παρέχουν εύκολα τις κοινωνικές παροχές.
Οι πολιτικοί μας για σχεδόν ενενήντα χρόνια συζητούν ατέλειωτα το “πόθεν έσχες” , από ανάγκη αφού οι πολίτες τους πιέζουν καθημερινά, και ξοδεύουν τον χρόνο τους αλλάζοντας κουβέντα περισσότερο με “τι έχουν”…. για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και αφήνουν το πόθεν …”που τα βρήκες” για αργότερα, έχει ο θεός………
“H ιδέα για την καθιέρωση του «πόθεν έσχες». ….«Γεννήτορές» της ήταν δυο βουλευτές, πραγματικά κοσμήματα του Κοινοβουλίου: ο Μεσσήνιος Φώτης Μοσχούλας και ο Κρητικός Ρούσος Κούνδουρος.
Ο Φώτης Μοσχούλας υποβάλλοντας στη Βουλή τη 2α Δεκεμβρίου 1927 πρόταση για τη θέσπιση νόμου περί του «Πόθεν έσχες» των δημόσιων λειτουργών τόνιζε: «Δυστυχώς δεν ελήφθη ακόμη πρόνοια περί καθαρμού και κολασμού όλων των ασεβησάντων κατά της ιδέας του κράτους και κατά του δημοσίου χρήματος. Τον καθαρμόν και τον κολασμόν τούτων έχει ως σκοπόν η πρότασίς μου περί του πόθεν έσχες». …..Τελικά στην πλειονότητά τους οι βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν την υποβληθείσα πρόταση νόμου…………..
Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928 – 1932) προσπάθησε να καθιερώσει το 1931 το νόμο, ο οποίος θα προστάτευε την τιμή του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά οι προσπάθειές της απέτυχαν. ……
Έτσι είχε εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι οι πολιτικοί πλούτιζαν με αθέμιτα μέσα και γι’ αυτό τάσσονταν κατά του «πόθεν έσχες».
O αρθρογράφος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έγραφε τότε ,που λίγο αργότερα έγινε και αυτός αρχημάστορας “κατεψυγμένος ” και συνεργάτης αποστατών………..
« Η αρχή του «πόθεν έσχες» πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του αθέμιτου πλουτισμού από την ευρύτερη πλευρά της απιστίας προς το Δημόσιον. Διότι αι περισσότεραι παράνομοι περιουσίαι δεν σχηματίζονται διά κλοπής του δημοσίου χρήματος. Σχηματίζονται διά πλαγίας εκμεταλλεύσεως της εξουσίας, δηλαδή διά προμηθειών, κερδοσκοπικής χρησιμοποιήσεως κρατικών μυστικών, δωροδοκιών και παντοίων άλλων μεθόδων».
“Η απαισιοδοξία του αρθρογράφου της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βγήκε αληθινή. Η κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. το 1960 – 1963 δεν είχε τη δύναμη να καθιερώσει το νόμο για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών λόγω αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της. Έτσι η ψήφιση του νόμου θα καθυστερήσει λίγα χρόνια.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, σε λόγο που απεύθυνε προς τον ελληνικό λαό από το κρατικό ραδιόφωνο, ανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησής του να καθιερώσει την αρχή του «πόθεν έσχες» ως θεσμό στο δημόσιο βίο της χώρας……
Τελικά το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές Ιουλίου 1964.
…Σ’ αυτές θα αναφέρονταν επακριβώς και λεπτομερώς η ακίνητη περιουσία των πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενών τους, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι μετοχές και τα χρεόγραφα που είχαν στην κατοχή τους καθώς και ο χρόνος κτήσης τους. Επιπλέον θα περιέχονταν αναλυτικά όλα τα εισοδήματά τους πέραν του υπουργικού μισθού ή της βουλευτικής αποζημίωσης.”
…Eυτυχώς κάλιο αργά παρά ποτέ, κάτι για το “έσχες ” σχεδον τίποτα για το “πόθεν”
“Έτσι καθιερώθηκε ο θεσμός του «πόθεν έσχες». Οι προθέσεις αυτών που ψήφισαν το σχετικό νόμο ήταν αγαθές, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Στην εποχή μας οι πολιτικοί ουσιαστικά δεν δηλώνουν το «πόθεν;», αλλά το «τι;» έσχον.
Ακόμα ο έλεγχος της ακρίβειας των δηλούμενων περιουσιακών στοιχείων τους έχει μετατραπεί σε μια τυπική διαδικασία…..
Και είναι κρίμα μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.”
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
Άμα θέλεις μπορείς να βρείς αν υπάρχουν λεφτά και πού βρίσκονται , η σημερινή ” ψηφιακή” τεχνολογία το κάνει πολύ εύκολο….
Όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και η Ρωσσία βρισκότανε στα βράχια και κοντά στη πτώχευση ο Πούτιν έλυσε το πρόβλημα με έναν πολύ απλό τρόπο. Πέρασε το μήνυμα σε όλους, αλλά και στους οικονομικούς ολιγάρχες που ξεφύτρωναν κάπως παράξενα καθημερινά, “πληρώνετε τους φόρους η πάτε φυλακή”
Στή Ρωσσία σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, η εκούσια φοροδιαφυγή (υπεκφυγή η μη εθελούσια πληρωμή των φόρων) συνεπάγεται διπλές κυρώσεις (πρόστιμα) για τον φορολογούμενο καθώς και ποινική ευθύνη των ενόχων.
Όλοι κατάλαβαν ότι καλύτερα να πλήρωναν 30% η 40 % φόρους γιατι διαφορετικά θα πλήρωναν 80% και θα πήγαιναν και φυλακή σύντομα.
Ο Πούτιν ήταν τυχερός γιατί δεν είχε το πρόβλημα του Ντεγκώλ ,που για κάτι ανάλογο ο στρατηγός είπε το περίφημο “είναι όλοι”……
Εμείς τι κάνουμε; Καταστρέψαμε το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ , για λόγους ασφαλείας … έλεος πιά……που ξεχάσαμε στα συρτάρια μας …..δέκα χρόνια.. και δικάσαμε τον αρχηγό , αυτόν που θα έβρισκε τους φοροφυγάδες , με “αναστολή” … και σκεπτόμαστε αν θα δικάσουμε επίσης με “αναστολή” ….κάποτε σε 20 χρόνια η περισσότερα… τον γιατρό που εδήλωσε 15,000 εισόδημα και είχε 1,500,000 καταθέσεις στη τράπεζα την ίδια χρονιά .
Οι πολιτικοί μας , που έπρεπε να είναι οι ηγέτες μας ,που το κύριο μέλημα τους είναι να “φτιάξουν τους δικούς τους συγγενείς και φίλους ” με όποιο τρόπο μπορούν , εψήφισαν περικοπές συντάξεων για όλους τους πολίτες ,όπως των συνταξιούχων το 348 ευρώ που κόπηκαν 8 ευρώ και επίσης εψήφισαν ότι οι δικές τους πολλές συνταξεις δεν περιλαμβάνονται στις περικοπές………. έχεις μαχαίρι τρως καρπούζι… η ας ευλογήσουμε και τα γένεια μας . Ας μην αναφέρουμε τίποτα ότι απαλάσσονται από τα “διόδια..” η άλλα επιδόματα χωρίς να πληρώνουν φόρους,που να πληρώσουν φόρους ….,αφού λεφτά δεν υπάρχουν… και θέλουν περισσότερα.
Ας μην ξεχνάμε το υπουργό που είχε το θράσος και έλεγε για το Βατοπαίδι, πού για πολλά χρόνια πολλές κυβερνήσεις διαπραγματευόντουσαν την αξία του αστείρευτου πακτωλού, που όσο περνούσε ο καιρός γινότανε περισσότερο ορμητικός και δυνάμωνε, έξυπνο κόλπο που δεν συμφωνήθηκε αρχικά η τιμή για κάτι που δεν είχε η μονή … και ανέβαινε καθημερινά για πολλά χρόνια η αξία και τα φυλέττα ,που όλα έγιναν “νόμιμα “…, “ μπορεί να μην ήταν ηθικό αλλά ήταν νόμιμο.”…… αναφερόμενος στα χρήματα και τις “ Off Shore “εταρείες ….για τα συμβόλαια που συμπτωματικά έγιναν από συγγενείς και φίλους, που στο τέλος κατέληξαν τουλάχιστον μερικά να γίνουν κόττερα για όλους. Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν ήταν νόμιμο βιαστικά διαγράφτηκε “νόμιμα”.
Για όλα αυτά τελικά πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί πολίτες των 400 … η 800 ευρώ, και οι συνταξιούχοι μας με όσα πέρνουν , οι αιρετοί μας “νόμιμα” δεν πληρώνουν αυτά που έπρεπε να πληρώνουν , ξεχάστε το “πόθεν”…. Είναι σίγουρο κάτι πρέπει να αλλάξει κάποτε… πιάσαμε πάτο.
Ο νόμος “πόθεν έσχες ” των πολιτικών είναι μια άχρηστη τυπική διαδικασία, στάχτη στα μάτια μας, αφού ακόμα ένας υπουργός ξέχασε κάπου ένα εκατομμύριο… (η ανάρτηση γίνεται για ένα μήνα… , πολύ έξυπνο άντε να τελειώνουμε..καλύτερα να ήτανε μία ημέρα… ).
Άμα θέλουμε να αρχίσουμε σωστά, πρέπει η φορολογική νομοθεσία να είναι αμερόληπτη , σωστή και δίκαιη πρώτα για τους ηγέτες μας,δημοσίους λειτουργούς, πολιτικούς και οικονομικούς ολιγάρχες. Αν πετύχουμε αυτό, με όποιο τρόπο χρειάζεται να το κάνουμε , ας είνα και με ένα δρακόντιο νόμο, τα πετύχαμε όλα.
Ο νόμος “πόθεν έσχες ” των πολιτικών πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο νόμο για μια δίκαιη φορολογική νομοθεσία για όλους τους πολίτες (και τους πολιτικούς και τους δημοσίους λειτουργούς) ,που θα περνάει το μήνυμα σε όλους με τουλάχιστον τα παρακάτω.
- “πληρώνετε τους φόρους η πάτε φυλακή”
- Γι αυτά τα αδικαιολόγητα που τα βρήκατε τυχαία στο δρόμο , εννοούμε το “πόθεν “…, πληρώνετε φόρο 100% και επιπλέον, πληρώνετε και πρόστιμο 50% (μόνο εκεί που πονάει ….θα τους κάνει να καταλάβουν) και πάτε σύντομα στο κορυδαλλό.
- Οι δημόσιοι λειτουργοί και οι αιρετοί μας που παραπίπτουν στο παραπάνω αδίκημα, απολύονται, χάνουν όλες τις συντάξεις τους και χάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα για 30 χρόνια η οριστικά.
- Ξεχάσατε κάτι την πρώτη φορά για ότι ξεχασατε πληρώνεται πρόστιμο 50%, την δεύτερη φορά 100%…..
Με απλά λόγια, άμα θέλεις μπορείς. Το κράτος άμα θέλει μπορεί.
Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά ,λίγα και καλά ,που να τα καταλαβαίνουν εύκολα όλοι ,χωρίς πολύ κόπο να διαβάζουν πολλά.
Είναι αυτονόητο ότι με έναν σκληρότατο νόμο για τα αδικαιολόγητα “πόθεν” θα σταματήσουν “να καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.”
Αυτό χρειαζόμαστε , άμα το θέλουμε το κάνουμε, αφού δεν μας αφορά τι περιμένουμε? Mπορούμε να ψηφίσουμε ένα τέτοιο σκληρό νόμο, περιμένουμε του πολιτικούς μας να ψηφίσουν σύντομα κάτι παρόμοιο. Πιστεύουμε ότι συμφωνούμε όλοι μας, κανένας από μας δεν βρίσκει αδικαιολόγητα στο δρόμο,… η έχουμε πρόβλημα με το “πόθεν”. ………
Είμαι σίγουρος άμα κάποιος πολιτικός μας , (που θα είναι ηγέτης, που σημαίνει ηγείται η πηγαίνει μπροστά ) ,καταθέσει στη βουλή ένα σκληρότατο νόμο σαν το παραπάνω , ευχόμαστε να ψηφισθεί αυτή την φορά ,,,, θα βρούμε σύντομα πολλά λεφτά η ας το πούμε διαφορετικά θα “υπάρχουν πολλά λεφτά” για τις κοινωνικές παροχές του κοινωνικού μας κράτους.
Πόσα θα κερδίζαμε για τις κοινωνικές παροχές του κοινωνικού μας κράτους αν μειώσουμε τους εκπροσώπους μας σε εκατό; δεν θα σχολιάσουμε εδώ τα επιδόματα “των διοδίων”
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
Ο Πούτιν ,που δεν ήταν δήθεν ηγέτης…, το είπε και το έκανε, δεν ήταν πιο έξυπνος, απλά ήθελε να το κάνει .Aναρωτιόμαστε γιατί όλοι γύρω μας όταν “θέλουν “ κάτι , το να κάνουν πολύ εύκολα και εμείς το συζητάμε 90 χρόνια και το “κοσκινάμε” αιώνια.
Τα συγχρονα κοινωνικά κράτη “θέλουν” και μπορούν να έχουν μια δίκαιη φορολογική νομοθεσία και την καλυτερεύουν καθημερινά. Όταν η φορολογική νομοθεσία είναι δίκαιη για όλους ,όλοι οι πολίτες και περισσότερο οι πραγματικοί ηγέτες της κοινωνίας, πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τους φόρους για αυτά που θέλουν και μπορούν να έχουν.
Εμείς με τους φίλους μας, δεν θα περιμένουμε τους πολιτικούς μας 90 χρόνια να συζητάνε , να “κοσκινάμε” αιώνια και να ψηφίσουν ένα νέο πόθεν “έσχες” νόμο …. “Θα εφαρμόσουμε την περιορισμενη θητεία των επτά χρόνων για όλους τους αιρετούς μας “ , και είμαστε σίγουροι θα έχουμε σύντομα η οπωσδήποτε αργότερα ένα νέο νόμο για το “πόθεν”….. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, “άμα το θέλουμε, εύκολα το κάνουμε ”.