Ο  “Ιερός Χώρος “ της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους) να  γίνουν ελεύθερα  προσβάσιμα χωρίς περιορισμούς .

 

Η Σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία και επίσης  έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

 Το Ελληνικό κράτος  αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Σχολής Καρυτσιώτη  στο Ελληνικό έθνος εκήρυξε σαν «ιστορικόν διατηρητέον μνημείον», «ιστορικό τόπο»  και «αρχαιολογικόν χώρον».

Περιοχή ”Κουτρί” Αγίου Ιωάννη (όπου η ιστορική Σχολή Καρυτσιώτη)

ΥΑ 147099/8654/11-4-1960, ΦΕΚ 199/Β/11-5-1960

Περί κηρύξεως αρχαιολογικού χώρου.

“Χαρακτηρίζομεν ως αρχαιολογικόν χώρον την περιοχήν ”Κουτρί” του χωρίου Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας, θερινήν έδραν του Άστρους, ένθα ελειτούργησεν η ιστορική σχολή Καρυτσιώτη εν έτει 1798”.

Διδακτήριον Άστρους

ΥΑ 47192/1433/11-6-1946, ΦΕΚ 127/Β/8-8-1946

‘Κηρύσσομεν ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον το εν Άστρει διδακτήριον ένθα συνήλθεν εν έτει 1823 η β’ Εθνική Συνέλευσις”.

Η πλατεία της σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικός τόπος.

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/65069/3340/1-8-2005, ΦΕΚ 1194/Β/30-8-2005

«Χαρακτηρισμός της πλατείας σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικού τόπου».

«Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο το εναπομείναν σήμερα τμήμα εκτάσεως 18.850 τα.μ. του παλαιού αγροκηπίου (συνολικής εκτάσεως 46 στρεμμάτων), το οποίο ανήκε στη Σχολή Καρυτσιώτη και εντός του οποίου βρίσκεται η Σχολή Καρυτσιώτη,…, λόγω των σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία έλαβαν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο χώρος αυτός είναι τμήμα του αγροκηπίου – αρχικά 46 στρεμμάτων, το οποίο είχε δωρίσει ο Δημήτριος Καρυτσιώτης στη Σχολή, την οποία είχε ιδρύσει το 1805 – δενδροφυτεμένου με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, το προϊόν των οποίων χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή των δασκάλων της Σχολής και την κάλυψη των εξόδων της.

Στο αγροκήπιο αυτό έλαβαν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα της Επαναστάσεως, το γνωστό ως «κολοκοτρωναίικο τραπέζι της συμφιλίωσης» στις 19 Ιουνίου 1821, στο οποίο είχαν προσέλθει οι οπλαρχηγοί, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και να ομονοήσουν για την επιτυχία της Επανάστασης που τότε ξεκινούσε, καθώς επίσης και η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων (30 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου του 1823) με την παρουσία οπλαρχηγών, πολιτικών, πλήθους λαού και στρατού. Εντός της Σχολής η οποία περιλαμβάνεται στον υπό κήρυξη χώρο, συντάχθηκε η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης

Στον  παραπάνω υπό κήρυξη  χώρο  επίσης περιλαμβάνονται “Ιερος Χώρος “  της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  και   το Προαύλιο της   Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείο  Άστρους).

Ο “Ιερος Χώρος “  της  Β’ Εθνοσυνέλευσης   χωρίζεται   με πέτρινο  τείχο ( μάντρα)  από το Προαύλειο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους ),  είναι χωριστός  χώρος  και επίσης περιτειχισμένος.. Υπάρχει μάλιστα  μια  μικρή πόρτα  μεταξύ τους , όπως είχε προνοήσει  σωστά  ο μεγάλος  ευεργέτης  μας Δημήτριος Καρυτσιώτης .Η κυρία είσοδος με αυτοκίνητα   του Προαύλιου της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους ) είναι έξω  και ανατολικά από το  “Ιερο Χώρο “ .

Η είσοδος του  «Ιερού Χώρου» βρίσκεται στα δυτικά του χώρου προς την Πλατεία Καρυτσιώτη και έχει αρκετά σκαλιά , και αντίθετα με το Προαύλιο της Σχολής,  δεν είναι προσιτός  σε αυτοκίνητα.  

Οι συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης έγιναν στην ύπαιθρο, «μέσα εις ένα περιβόλι», σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη, ακριβώς  στον επίσης περιτειχισμένο   “Ιερό Χώρο“  της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  και στο χώρο   βρίσκεται η πινακίδα που έστησε  το 1899 η Ιστορική και  Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.Οι ντόπιοι κάτοικοι μετά τη  εθνοσυνέλευση από έκδηλο σεβασμό για την μεγάλη προσφορά του χώρου στο έθνος αποκάλεσαν και αποκαλούν μέχρι σήμερα  τον χώρο «Ιερό Χώρο».Οι μαθητές για πολλά χρόνια που περνούσαν καθημερινα να πάνε στη Σχολή που ήταν σχολείο ,δεν ανέβαιναν ποτέ στα σκαλιά και δεν πλησίαζαν  ποτέ από  μεγαλο  σεβασμό την επιγραφή του «Ιερού Χώρου».

Φαίνεται έκδηλος ο σεβασμός και ο θαυμασμός μας στα μνημεία και στη ιστορία μας, όταν πριν 56  χρόνια προσκυνούσαμε τον “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Αυτό τον χώρο δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Αυτός ο χώρος είναι δικός μας , ανήκει στη τοπική κοινωνία , και δεν ανήκει στους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ, που κάθονται σε ένα γραφείο στη Τρίπολη η στην Αθήνα και αποφασίζουν αναιτιολόγητα για κάτι που δεν τους αφορά άμεσα .

Στον “Ιερο Χώρο “  της  Β’ Εθνοσυνέλευσης   υπάρχει η πινακίδα , τέσσερεις τείχη , μια ακακία ,  μερικά πεύκα, κυπαρίσσια  και δύο πόρτες. Δεν υπάρχουν   “αρχαία  γλυπτά   και αρχιτεκτονικά  μέλη»  όπως αναφέρεται λανθασμένα σε έγγραφο Α.Π.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/262358/170456/2027  που το ΥΠΠΟΑ «αναθεώρησε» το προηγούμενο έγγραφο  του  πιθανόν για να βρεί μια ακόμα μία  «δικαιολογία»   της 12-01-2017  Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/ 30  και πεισματικά και επιπόλαια δεν έχει διορθώσει μέχρι σήμερα ,με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση  με τις ανακρίβειες στους αναγνώστες  και  υπαλλήλους του  ΥΠΠΟΑ που δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες  και βγάζουν λάθος συμπεράσματα.

Τον Ιούλιο 2008, για λόγους ασφαλείας λόγω του σεισμού. αποφασίστηκε το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, αλλά από υπερβολική ταχύτητα και απερισκεψία , χωρίς απόφαση η ένα αιτιολογημένο έγγραφο από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού, έκλεισε και ο γειτονικός “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και  το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (πάλι καλά που δεν έκλεισε και η γειτονική πλατεία Καρυτσιώτη) . Ένας υπάλληλος έκλεισε  για σχεδόν δέκα χρόνια  το “Ιερο Χώρο” γιατί  πιθανόν  εθεωρούσε  ότι με αυτό τον τρόπο  επρόβαλλε καλύτερα την ποτιστική μας κληρονομιά . Ποιός αρμόδιος θα τολμούσε γραπτά και θεσμικά να αποφασίσει για να κλείσει τον “Ιερό Χώρο” και που θα έβρισκε έστω μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση. O “Iερός Χώρος ”της Β” Εθνοσυνέλευσης παρέμεινε κλειστός καταχρηστικά για πολλά χρόνια,  χωρίς τις αρμόζουσες διαδικασίες και χωρίς την τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΥΠΠΟΑ  είχε κάνει αρχικά από απερισκεψία  το λάθος να κλείση αδικαιολογητα χωρίς αιτιολογημένη  απόφαση το “Ιερο Χώρο”και το Προαύλιο  και  αργότερα δεν ήθελε να ανακαλέση τα λάθη του η τις παραλείψεις του για τόσα χρόνια και εκράτησε τους χώρους καταχρηστικά κλειστούς. Το ΥΠΠΟΑ άρχισε να κατασκευάζει  ατεκμήριωτες  «δικαιολογίες»,στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους”,  “αποτελούν μία ενότητα”, «ο χώρος είναι ενιαίος», ¨ λόγω  έλλειψης  μόνιμου  ημερήσιου  φυλακτικού προσωπικού » και τα “αρχαία  γλυπτά   και αρχιτεκτονικά  μέλη « άρχισαν να περπατάνε μόνα τους στους  δύο χλωρος, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και επίσης αναγκαστηκε να αναθεωρήσει και τις δικαιολογίες του.   Η μόνη λογική εξήγηση ήταν  η κάλυψη προηγουμένων λαθών και έγινε έκδηλη με την “αναθεώρηση “ εγγράφων του Υπουργείου.

Μετά από εκατοντάδες έγγραφα , τεκμηριωμένες αναφορές, χίλιες σελίδες… στο μισό  ΥΠΠΟΑ  ΚΑΙ Υπουργείο Τουρισμού , “αναθεώρημένα “ εγγράφα , και μπροστά  στην φανερά πλέον οργισμένη τοπική κοινωνία  το ΥΠΠΟΑ αναγκάστηκε να ανοίξη  προσωρινά  τον  “Ιερό Χώρο “ της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων , το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη  και το Αρχαιολογικό  Μουσείου Άστρους.

Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. .. κατά συνέπεια  ο χώρος της Εθνοσυνέλευσης και ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι και το Σαββατοκύριακο από την 1η Ιουνίου 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

Με την ευκαρία ευχαριστούμε τον Συνήγορο του Πολίτη , την τότε Υπουργό Πολιτισμού κ.Λυδία Κονιόρδου , την τότε Γενική Γραμματέα Πολιτισμού  κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη , την τότε προϊσταμένη της ΓΔΑΠΚ  κ.Έλενα Κόρκα , την τότε προϊσταμένη της ΔΑΜΕΕΠ  κ.Λαζαρίδου,  που είχαν κοινοποιηθεί στο παραπανω έγγραφο , είχαν διαβάσει τις «σελίδες»ς  από τις αναφορές μας και βοήθησαν αποφασιστικά και ουσιαστικά να ανοίξουν οι χώροι ,έστω και προσωρινά.

« Ο αγώνας συνεχίζεται» και δεν τελείωσε, πρόσφατα ρωτήσαμε την ΕΦΑΑΡΚ  μεταξύ άλλων και  τα παρακάτω .

«Χαιρόμαστε  ιδιαίτερα που ο χώρος έστω και με φύλακα  είναι ανοικτός και προσβάσιμος στους επισκέπτες σήμερα .Eίναι  άποψη μας, στην νέα  εποχή  αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει  4 τείχους  και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα  και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος. Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να  αποφασίσουμε  αν  θα κλειδοαμπαρώσουμε  τον Ιερό  Χώρο  για  δέκα η διακόσια χρόνια   η  θα  ανοίξουμε το χώρο  χωρίς  φύλακες  και  προϊσταμένους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο «Ιερός Χώρος» να μην είναι ελεύθερα προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς.

Μπορείτε με μια πόρτα ασφαλείας, με πολύ λίγα έξοδα, μεταξύ των δύο χώρων να προστατεύσετε τα μνημεία του Προαυλίου  και ταυτόχρονα να ανοίξετε το “Ιερο Χώρο “  της  Β’ Εθνοσυνέλευσης   24 ώρες την ημέρα.Οι επισκέπτες  θα μπορούν να απολαμβάνουν και θα θαυμάζουν το «Ιερό Χώρο» και χαρούμενοι  επίσης  θα αγναντεύουν το Προαύλιο και την Σχολή Καρυτσίωτη, ( θα είναι σχεδόν εκεί κοντα στη Σχολή ) και αυτό είναι πολύ σημαντικό,  μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Αν ο “Ιερό Χώρος» είναι ελεύθερα προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς    ΑΝΑΜΦΙΣΒΉΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΟΒΆΛΛΕΤΕ ΒΡΟΝΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά και η τοπικη κοινωνιά θα σας ευγνωμονεί για πολλά χρόνια.

Αν ο χώρος της Β´ Εθνοσυνέλευσης  είναι  προσβάσιμος  πάντοτε  στους  επισκέπτεs, θα παρέχει  κάποια  πρόσθετη  προστασία  στον χώρο του προαυλείου  του μουσείου  που εκτίθενται τα “αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη” , γιατι θα είναι δυνατον να υπάρχουν ανθρωποι  πιο κοντά στα μνημεία  του προαυλίου. Αντίθετα το κλείσιμο του χώρου  κάνει  χειρότερη την προστασία  στα μνημεία του προαυλείου του  Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  γιατι δεν θα υπάρχουν κοντά άνθρωποι  στα μνημεία  και ταυτόχρονα δεν προβάλλεται  η πολιτιστική μας κληρονομιά.Θυμίζουμε και είναι σημαντικότατο η κυρία είσοδος με αυτοκίνητα   του Προαύλειου της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους ) είναι έξω  και ανατολικά από το  “Ιερο Χώρο σε πολύ ήσυχο σημείο.

Για πολλά χρόνια λέμε στους αναγνώστες μας .Ο χώρος του μουσείου, το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο (μάντρα), μαζί με τον Προαύλιο Χώρο  τη Σχολής που σώζονται μέχρι σήμερα οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής και τον επίσης μαντρωμένο χωριστό γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός,είναι «διατηρητέον ιστορικόν μημείον»  και είναι « μουσείο από μόνος του».

Το ΥΠΠΟΑ αργά η γρήγορα πρέπει να εξετάσει  από  μηδενική βάση την πρόσβαση  στους τρεις χωριστούς χώρους το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη, το Προαύλιο Χώρο  τη Σχολής  και τον γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, για να προβάλλει καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ευχόμαστε σύντομα να ανοίξει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους».

Ας  αφήσουμε το ΥΠΠΟΑ να συσκέπτεται  και  ας δούμε τι κάνουμε εμείς.

Τα δύο σπουδαιότερα τοπόσημα του δήμου μας και της πατρίδας μας είναι «Ιερός Χώρος» της Β Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και η Σχολή Καρυτσιώτη,  που πρέπει να προβάλλουμε όσο μπορούμε καλύτερα (δεν ξεχνάμε και στην ιστοσελίδα του δήμου μας )  Η καλύτερη και ουσιαστικότερη  προβολή είναι οι χώροι να γίνουν ελεύθερα προσβάσιμοι χωρίς περιορισμούς. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε τα μνημεία του τόπου μας δεν ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ ,αλλά στη τοπική κοινωνία  και την αφορά άμεσα . Το ΥΠΠΟΑ  σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία διαχειρίζεται τα μνημεία μας με γενικές αρχές και συγκεκριμένους κανονισμούς.

Καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο  τα παρακάτω και περιμένουμε οι συμπολίτες μας  να συμμετέχουν με συγκεκριμένες  δημόσιες προτάσεις  για κάτι που τους αφορά άμεσα. Οταν  συμφωνήσουμε και καταλήξουμε τι ακριβώς θέλουμε σαν κοινωνία θα απαιτήσουμε από τους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ να ενεργήσουν  ανάλογα  και σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Εμείς θα πετύχουμε αυτά που μας αφορούν άμεσα, κανένας δεν θα το κάνει για μας.

Απαιτούμε  τα παρακάτω (από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού).

Δεν μπορούμε να έχουμε τον “Ιερός Χώρο» Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και το Προαύλιο της Σχολής  Καρυτσιώτη  κλειστούς  και μη προσβάσιμους στους επισκέπετες για να συσκεπτόμαστε 14 χρόνια  η διακόσια χρόνια,  πρέπει να  αποφασίσουμε και  να ενεργήσουμε σήμερα.

  1. Ο  “Ιερός Χώρος “ της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων να  γίνει ελεύθερα  προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς . Ο δήμος μας και το ΥΠΠΟΑ  με συμφωνία και έγκριση λόγω «του διατηρητέου μνημείου»  πρέπει να κατασκευάσουν μια πόρτα ασφαλείας  που οδηγεί στο Προαύλιο της Σχολής.
  2.  Το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους) μεχρι να ανοίξει το Αραχαιλογικο Μουσείο Άστρους να παραμείνει ανοικτό  με φύλακα σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ.
  3.  Οι υπεύθυνοι φορείς  για το έργο ήταν το 2011 ,το 2015  και είναι  σήμερα το 2022  στη σειρά , και αυτό έχει σημασία, το ΥΠΠΟΑ , η Περιφέρεια και ο Δήμος μας. Η τοπική κοινωνία απαιτεί  από  το ΥΠΠΟΑ, τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας  να συντονιστούν και να τελειώσουν το έργο, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ  ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΤΡΟΥΣ
  4.  Αν για οποιοδήποτε λόγο το ΥΠΠΟΑ κλείσει  το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους) ο δημος μας και η κοινοτητα  Αστρους να ζητήσουν απο το ΥΠΠΟΑ να κλειδώσει τα 5-6  μνημεία του Προαυλίου στο υπόγειο της Σχολής η σε άλλο χώρο του δήμου μας  και να ανοίξει το χώρο.Είναι  παράλογο και μεγάλη κουταμάρα για να  δηθεν «προφυλάξουμε»  5 μνημεία ,  ταυτόχρονα να μην τα βλέπουν οι επισκέπτες μας και να ξεχάσει το χώρο μια γενιά, να κλειδοαμπαρώσουμε  το χώρο και να τα ξεχασουμε όλα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο «Ιερός Χώρος» να μην είναι ελεύθερα προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς. Αν ανοίξει ο ο «Ιερός Χώρος»  χωρίς περιορισμούς ,θα έχουμε σχεδόν ανοίξει το μουσείο, τα ωφέλη της τοπικής κοινωνιάς και του δήμου μας θα είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ .Τελικα θα μπορούμε να προβάλλουμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ  την πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Οι επισκέπτες  θα μπορούν να απολαμβάνουν και θα θαυμάζουν το «Ιερό Χώρο» και χαρούμενοι  επίσης  θα αγναντεύουν το Προαύλιο και την Σχολή Καρυτσίωτη, ( θα είναι σχεδόν εκεί κοντα στη Σχολή ) και αυτό είναι πολύ σημαντικό,  μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Αν ο “Ιερό Χώρος» είναι ελεύθερα προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς    ΑΝΑΜΦΙΣΒΉΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΟΒΆΛΛΕΤΕ ΒΡΟΝΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά και η τοπικη κοινωνιά θα σας ευγνωμονεί για πολλά χρόνια»

Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους) να μην είναι ελεύθερα προσβάσιμος χωρίς περιορισμούς. Ας το σκεπτούμε τι κάνουμε και ας το εξετάσουμε  για ποιό τελικά σκοπό  και γιατί δηθεν «προφυλλάσομε» 5-6 μνημεία και δεν ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ .

«Για πολλά χρόνια λέμε στους αναγνώστες μας .Ο χώρος του μουσείου, το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο (μάντρα), μαζί με τον Προαύλιο Χώρο  τη Σχολής που σώζονται μέχρι σήμερα οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής και τον επίσης μαντρωμένο χωριστό γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός,είναι «διατηρητέον ιστορικόν μημείον»  και είναι « μουσείο από μόνος του».»

Όταν   “Ιερός Χώρος “ της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους), γίνουν ελεύθερα  προσβάσιμα χωρίς περιορισμούς σχεδόν πετύχαμε τους στόχους μας και Αρχαιολογικό Μουσείου Άστρους  τελικά από ντροπή  όλων μας, θα το βλέπουμε και θα το πιάνουμε,  θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα.

Καλούμε τους συμπολίτες μας , τους  ενεργούς πολίτες του δήμου μας , το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους ,τους  διάφορους πολιτιστικούς και επαγγελατικούς συλλόγους του δήμου μας , τον πρόεδρο  του Δ.Σ. του δήμου  και τα μέλη  της επιτροπής Τουρισμού του δήμου  , τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου μας και τα μελη το Δ.Σ. του δήμου μας  «και την κουτσή Μαρία»   να καταθέσουν δημόσια τις αποψεις για να καταθέσουμε όλοι μαζι με χιλιάδες ύπογραφές μια τεκμηριωμένη αναφορά  στο ΥΠΠΟΑ για να πετύχυμε αυτά που μας αφορούν άμεσα.

Το ΥΠΠΟΑ  θα πρέπει να βρει λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης και το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους), όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, δεν χρειάζεται φύλακας σε αυτούς  τους χώρους.

O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και  Ο  “Ιερός Χώρος “ της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και το Προαύλιο της  Σχολής Καρυτσιώτη (Μουσείου Άστρους), θα  γίνουν ελεύθερα  προσβάσιμα χωρίς περιορισμούς

Όταν οι χώροι είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι στους επισκέπτες και στα παιδιά μας  προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ( δεν «προφυλλάσουμε»  τίποτα)  και βοηθάμε τον τουρισμό ,την τοπική κοινωνία και την πατρίδα μας.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Δείτε τους συνδέσμους

Αρχαιολογικοί χώροι – Ιστορία & Αξιοθέατα Άστρους Αρχεία – Κοινότητα Άστρους (koinotitaastrous.gr)

Αξιοθέατα Αγιάννη Αρχεία – Κοινότητα Άστρους (koinotita-astrous.gr)

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στους  συνεργάτες  μας    Astros Kynouria News Από ftzivel-16 Απριλίου, 2022

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: