Τοπόσημα του 1821 |# 3, Στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας ,Tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους)

DCIM\101MEDIA\DJI_0184.JPG

Tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους), μπλε γραμμή είναι το Προαύλιο και κίτρινη είναι ο “Ιερός Χώρος”.

Η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος (στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους)  έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας το 1946  «διατηρητέον ιστορικόν μημείον το εν Άστρει διδακτήριον». (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 127 -1946 Αριθ. 47192 ) 1433      (8))  και ο γειτονικός χώρος το «αγροκήπιο Καρυτσιώτη» έχει επίσης  κηρυχθεί  σε «ιστορικό τόπο» από το υπουργείο Πολιτισμού  (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 1194 – 30-8-2005).

Διδακτήριον Άστρους

Η πλατεία της σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικός τόπος.

Ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους , το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο (μάντρα), μαζί με τον προαύλιο χώρο  της Σχολής  και τον επίσης μαντρωμένο χωριστó γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός, «μουσείο» από μόνος του.

Στον επιβλητικό χώρο του προαυλίου της σχολής Καρυτσιώτη περπάτησαν ο Κολοκοτρώνης και οι σύνεδροι της Εθνοσυνέλευσης. Οι συνεδριάσεις  της  Β΄Εθνοσυνέλευσης έγιναν στην ύπαιθρο, «μέσα εις ένα περιβόλι», σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη.

Δίπλα από το προαύλιο της Σχολής βρίσκεται ο χωριστóς  «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Τους δύο χώρους τους  χωρίζει πέτρινος τείχος (μάντρα) που προνοητικά έχτισε το 1805 ο μεγάλος ευεργέτης μας. 

Στο μεγάλο προαύλιο χώρο της Σχολής   υπάρχουν οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής με την δική τους ιστορία  και ο χώρος  έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Στον προαύλιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει δύο αγάλματα σε ανάκλιντρο, του Ηρώδη Αττικού και της συζύγου του, καθώς και κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

 

Οι “καλαμαράδες“  Άστρεινοί , ( από τα καλαμάρια που έγραφαν στην Σχολή) πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, καλέσθηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση, ως «τόπος του Έθνους», δηλαδή τόπος ουδέτερος, που δεν ανήκε σε κομματικές φατρίες.

Αυτά είναι τα “μουσεία” μας, ευχόμαστε και παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας , το ΥΠΠΟΑ   και το δήμο μας , να επαναξετάσουν τις θέσεις τους από μηδενική βάση  για τον «Ιερό Χώρο» της Β’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το προαύλιο της Σχολής Καρυτσιιώτη, μέχρι να ανοίξουμε τελικά όλοι μαζί συντονισμένα καλύτερα  το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους    και να ανοίξουν  για τους επισκπέπτες και τα παιδιά μας  οριστικά και αμετάκλητα τα παραπάνω «μουσεία» μας και να τα προβάλλουν καλύτερα.

Το ΥΠΠΟΑ σωστά «διαφυλάσσει» τον Ερμή του Πραξητέλη ,όπως  σωστά ο αείμνηστος καθηγητής μας κουβαλούσε τον σάτυρο του μουσείου στην τσέπη του, για να υπάρχει και να τον προβάλλει αργότερα κατάλληλα και το ΥΠΠΟΑ σωστά δεν “διαφυλάσσει” την πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες με τις τεράστιες πέτρες.

Απο την ιστοσελίδα Θυρεατις γη (βορεια κυνουρια

Είναι ακατανόητο που για πολλά χρόνια το ΥΠΠΟΑ  «εδιαφύλλαγε»  τέσσερεις τείχους του «Ιερού Χώρου» της Β’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και του προαύλιου της Σχολής Καρυτσιιώτη , που σχεδόν τους ξέχασε μιά γενιά και θα τους αγνοεί απόλυτα η επόμενη γενιά γιατί “δεν θα υπάρχουν πια” αν δεν ανοίξουν σύντομα οριστικά και αμετάκλητα . Είναι λάθος να μην ενεργούμε σωστά σήμερα για το μοναδικό λόγο κάποτε κάναμε ένα απερίσκεπτο λάθος.

Επίσης είναι ακατανόητο ο δήμος μας να μην προβάλλει με δύο φωτογραφίες και δύο λέξεις τα «μουσεία» μας , άλλα τοπόσημα και ότι άλλο έχουμε , στην ιστοσελίδα του δήμου μας , φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει την σημασία τους για την τοπικη κοινωνία και την περιβόητη ανάπτυξη , που δεν θα έρθει ποτέ….

Τα λάθη αυτά, είναι σαν να μας λένε θα γκρεμίσουμε την γέφυρα του Ισθμού και θα κλείσουμε τα σύνορα για να «διαφυλλάξουμε τα μουσεία μας» και την πύλη των λεόντων στις Μυκήνες , για να μην τα βλέπει κανένας από κοντά, ούτε και  να γνωρίζει  ότι υπάρχουν,ας τα ξεχάσουμε δεν υπάρχουν πιά….. Όλα κρίνονται διαχρονικά  από «τα έργα»  και αναπόφευκτα από τα αποτελέσματα και τελικά άμεσα πληρώνει για όλα αυτά η τοπική κοινωνία.

Αυτά  τα «μουσεία» απαιτεί η τοπική κοινωνία και ο κοινός νους  να γίνουν καθημερινά   προσβάσιμα ( όχι μόνος στις γιορτές μια φορά το χρόνο)  στους επισκπέπτες και στα παιδιά μας,  για να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας το καταλάβουμε όλοι δεν υπάρχει λόγος να “διαφυλάσσομε” απεριόριστα τέσσερεις τείχους,δεν πάνε πουθενά.

Δείτε στους συνδέσμους σχετικά θέματα

O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων

H Σχολή Καρυτσιώτη  

Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους  

Tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη ( του Μουσείου Άστρους)

Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι

Η πλατεία Καρυτσιώτη 

Πίσω στην  σελίδα  Τοπόσημα του 1821 | Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας και ο δήμος μας

Πίσω στη σελίδα Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης

Πίσω στη  σελίδα  Αρχαιολογικοί Χώροι στο Άστρος

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στη  σελίδα  Αρχαιολογικοί Χώροι στο Άστρος

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: