
Σεβόμαστε τους αναγνώστες μας δεν σχολιάζουμε , τα ασχολίαστα, απλά τονίζουμε , για τους φίλους μας, για όσους δεν γνωρίζουν και δεν διαβάζουν τι γράφουν και για αυτούς που μάταια προσπαθούν με μισές αλήθειες, που είναι τα χειρότερα ψέμματα, με σχόλια και «ερμηνίες» να «ξαναγράφουν» την ιστορία μας ,“και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων εις τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει” «άλλαξαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων, ανάλογα με το πώς τους συνέφερε.”
Από
Παναγιώτης Φάκλαρης.ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-» Αθήνα 1990 ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ
«Μιά σαφέστερη για τα λείψανα της αρχαιότητος στην χερσόνησο του Παραλίου Άστρους αποκτήθηκε με μια σειρά αυτοψίες που πραγματοποίησα κατά καιρούς και με μια μικρή ανασκαφική έρευνα το 1981»
«Το νησί του Παραλίου Άστρους βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της πεδιάδας τη Θυρεάτιδας και σε απόσταση 4χλμ ανατολικά του σημερινού Άστρους».
«Στη νότια πλαγιά του λόφου, κάτω απο το νεότερο κάστρο και κατά μήκος της παραλίας ,στα Ν.Δ, είναι κτισμένο το Παράλιο Άστρος (κάτοικοι 897 απογραφή 1981)».
Το 1806 «Ο Leake επισκέφθηκε το Παράλιο Άστρος και ειδε στην δυτική πλαγιά του ένα τμήμα ελληνικού τείχους χωρίς πύργους».
«Το 1926 ο Wrede επισκέφθηκε το Παράλιο Άστρος και βρήκε λέιψανα της προϊστορικής και κλασσικής εποχής.
«Ο Παπαχατζής αναφέρει ότι στο λόφο υπήρχε εγκτάσταση απο την ΠΕ εποχή, το δε τείχος που πιστεύει οτι κτίσθηκε με αδούλευτους ογκόλιθους βιαστικά και ίσως έμεινε ημιτελές, το χρονολογεί στα κλασικά χρόνια και το αποδίδει στους Αιγηνίτες. Κατά τον Παπαχατζή στο Παράλιο Άστρος θα υπήρχε ένας παραλιακός συνοικισμός γνωστός ως κάτω πόλη,που θα ανήκε στη πόλη Θυρέα.»
Συνοπτικά, αυτές τις μεγάλες ιστορικές αλήθειες καταλάβαμε από τον συμπατριώτη μας καθηγητή αρχαιολογίας Παναγιώτη Φάκλαρη από την ομιλία του για την Χερσόνησο Παραλίου Άστρους .
Το Κάστρο Παραλίου Άστρους δεν είναι «το κάστρο Εστέλλα» (Άστρος) που αναφέρεται στο Αραγωνικό Χρονικό του Μορέως που έχτισε ο Γουλιέλμος Βιλαρδουίνος το 1256 ,αλλά χτίστηκε αργότερα. ». Επίσης έχει σημασία ότι γύρω από το κάστρο όταν χτίστηκε, δεν ανέφερε ο καθηγητής ότι υπήρχε οικισμός.Απλά αναφέρει το κάστρο χτίστηκε τον 15ον αιώνα.
Σύμφωνα με το καθηγητή, αργότερα από το 1256, «στις αρχές του 15ον αιώνα 1400-1410 …οι Ενετοί κατέχουν την χερσόνησο Άστρους στην οποία έχτισαν ένα μικρό κάστρο που αναφέρεται σε πηγή του 1407 με το όνομα Estella,Stella δηλ. Αστέρι, βλέπετε ένα χάρτη Ενετικό κει πέρα που το έχει σαν νησάκι κει πέρα και λέει Stella»
«Κάποια στιγμή είχε κόψει το ποτάμι και έβγαινε εδώ στις Πόρτες, θα δούμε μετά μια άλλη εικόνα , είναι στην ακρη του κάμπου, αυτή η αστεροειδής χερσόνησος που ονομάζεται νησί ήταν κάποτε πράγματι ένα νησί, αλλά τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα π.χ. είναι πλέον χερσόνησος»
Το 1806 …»δεν υπήρχε χωριό στο νησί τότε, παρά μόνον τρία σπίτια, και μερικές αποθήκες και μία μεγάλη δεξαμενή, η «παλιόστερνα» που τροφοδοτούσε με νερό τα πλοία»
«Ο Ζαφειρόπουλος … αποφάσισε να ιδρύσει στην χερσόνησο του Άστρους ένα νέο χωριό»
«Η δημιουργία του νέου αυτού χωριού συντελέστηκε από το 1828 έως το 1833. Τότε χτίστηκαν και τα πρώτα σπίτια.»
Το 1845 «επισήμως ονομάζεται Παράλιο Άστρος».
Ας επαναλάβουμε κάτι από την προιστορία μας που είναι διαχρονικά επίκαιρο .
«Κατά τον Παπαχατζή στο Παράλιο Άστρος θα υπήρχε ένας παραλιακός συνοικισμός γνωστός ως κάτω πόλη, που θα ανήκε στη πόλη Θυρέα»

Από το καθηγητή αρχαιολογίας Παναγιώτη Φάκλαρη
Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes (Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης), ας λέμε κάποτε τα πράγματα με το όνομα τους, ΕΚΤΌΣ ΑΠΟ ΔΙΑΡΠΑΓΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «μέσα από τα ιερά τα ίδια η μέσα από τα νεκροταφεία των Αθηνών και από αλλού, δεν δίστασε να πάρει , να αρπάξει και τις στύλες των Μαραθωνομάχων που έπεσαν στο Μαραθώνα…. .. και όλα αυτά για να διακοσμήσει την έπαυλη κατά τα ρωμαϊκα πρότυπα , γιατί η ζωή του ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά». Όμως θέλουνε μα προσθέσουμε είχε κλέψει και την Λάκαινα έργα του Καλλιμάχου του 5ου αι. π.Χ κ από την Ακρόπολη των Αθηνών, που κάποτε ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και την περιμένουμε υπομονετικά κάποτε να γυρίσει…. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….ΣΗΜΕΡΑ …και την περιμένουμε υπομονετικά κάποτε να γυρίσει….στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ,όταν κάποτε τελειώσουν στα κρυφά οι πολλές … και άλλες… μελέτες…ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.
Με την ευκαιρία ας διαβάσομε συνοπτικά την διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης και την ιστορία μας .
“Εξεδόθη εν Άστρει εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου», λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης.
Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1835, το Άστρος εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας με έδρα τον οικισμό Άγιος Ιωάννης (ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835). Από το 1841 έως το 1912, το Άστρος ήταν η χειμερινή έδρα του Δήμου Θυρέας , ο Αγιάννης ήταν η θερινή έδρα {ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841) . Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας Άστρους η οποία εξελίχθηκε στο Δήμο Άστρους το 1985 (ΦΕΚ 99Α – 28/05/1985) Από το 1998 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997) .
Παράλιον Άστρος (Αρκαδίας)
ΦΕΚ 32Α – 08/12/1845 Ο οικισμός προσαρτάται στο δήμο Θυρέας
ΦΕΚ 252Α – 24/08/1912. Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Θυρέας και ορίζεται έδρα της κοινότητας Παραλίου Άστρους
ΦΕΚ 252Α – 24/08/1912. Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Θυρέας και ορίζεται έδρα της κοινότητας Παραλίου Άστρους

Η φωτογραφία για το Κάστρο Εστέλλα στον Αγιάννη , που αναφέρεται «Κεντρικός πύργος Άστρους» και «Τείχη της ακρόπολης του Άστρους» είναι Από το Αναστάσιος Ι. Μπάλλας ,Πελοποννησιακά, Τόμος ΚΓ Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών,Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
Πίσω στην Αρχική σελίδα
hhpt/astrosgr.com“Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”
#astrosgrcom
astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας
Έχει δημοσιευθεί στους Συνεργάτες μας Astros Kynouria News
Πηγές
«Οι κάτοικοι είναι τα κράτη» και οι ιστορικές αλήθειες άπο τον καθηγητή αρχαιολογίας Παναγιώτη Φάκλαρη. – astrosgr.com
Παναγιώτης Φάκλαρης.ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-» Αθήνα 1990 ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ
1- https://www.youtube.com/watch?v=VeO_bbM3fYo
2- https://www.youtube.com/watch?v=cjwoyIj9x8c
Σημείωση.
Τα δύο βίντεο με την ομιλία του καθηγητή από το Youtube έγιναν ιδιωτικά “Τhis video is private”…..
Τα δύο βίντεο ξαφνικά έγιναν “ιδιωτικά’ ,απορούμε γιατί άραγε…,τώρα που ακούσαμε τι είπε ο καθηγητής, τα κρύβουμε από το κόσμο…. αλλά άκουσαν πολλοί..Η ιστορία μας όμως δεν “σβήνεται, ούτε ξαναγράφεται ” με τίποτα. Οι συμπατριώτες μας άκουσαν το καθηγητή και οι δήθεν ερμηνείες κατέρρευσαν …. . Ο καθηγητής είπε στην πραγματικότητα τα αντίθετα από τις ερμηνείες, που αναγκαστικά τις πετάξαμε στα σκουπίδια και τώρα θα ψάξουμε για καινούργια μαργαριτάρια….Ας θυμίσουμε στους αναγνώστες μας, Το Χρονικό του Μορέως και η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης δεν σβήνονται με τίποτα….. “Εξεδόθη εν Άστρει εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου», λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευση.