Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, Xρονολογική σειρά και τι κάνουμε σήμερα.

 Α.Π.  10953 της 11-1-2022

Αναφορά στο Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού

Θέμα: Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, Xρονολογική σειρά και τι κάνουμε σήμερα.

Ιανουάριος 1, 2022

Αξιότιμες  Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι

Κεντρικό Πρωτόκολλο του ΥΠΠΟΑ.  

Σας παρακαλούμε να μας δώσετε αριθμό πρωτοκόλλου για το παρακάτω έγγραφο μας και επίσης να το στείλλετε στον κύριο Γεώργιο Διδασκάλου Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού με κοινοποίηση στη κυρία Λίνα Γ. Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού, στη κυρία Πολυξένη Αδάμ – Βελένη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων  και Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και  στο κύριο Κωνσταντίνο Κίσσα ΕΦΑΑΡΚ Υπουργείο Πολιτισμού

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κουρόγιωργας

================================

Γιάννης Κουρόγιωργας

Ιανουάριος 1, 2022

Γεώργιο Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Αθήνα

Κοινοποίηση

Υπουργός Πολιτισμού

ΓΔΑΠΚ  Υπουργείο Πολιτισμού

ΕΦΑΑΡΚ Υπουργείο Πολιτισμού

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Κοινότητα Άστρους

Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους

Ενεργοί Πολίτες Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Θέμα: Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, Xρονολογική σειρά και τι κάνουμε σήμερα.

Αξιότιμε Κύριε Διδασκάλου,

Δεν έχουμε πάρει την λεπτομερή απάντηση από την ΓΔΑΠΚ που ζητήσαμε πρόσφατα και συγκεκριμένα τα σχετικα έγγραφα:  

1. Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/59798/12066/27-10-2020  έγγραφο.

2. Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/605815/429362/4449/30-10-2020 έγγραφο της ΕΦΑ Αρκαδίας .

Εχουμε ασχοληθεί  πολλά χρόνια με την πρόσβαση των αρχαιολογικών χώρων και τις πινακίδες των δρόμων, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον τουρισμό για την πατρίδα μας. Πιστεύουμε με αυτά που γνωρίζουμε η απόφαση  του ΥΠΠΟΑ για νέα  μελέτη της στατικής επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους μετά το 2016 και οι δύο  «μελέτες» που έγιναν το 2018 και 2021, δημιουργούν εύλογα πολλά ερωτηματικά. Πιιστεύουμε απουσιάζει ο στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ το Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του ΥΠΠΟΑ. Σαν αποτέλεσμα οι λανθασμένες ενέργειες  έμπρακτα δεν προβάλλουν τη πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν είναι σύμφωνες με την απόφαση του αρμοδίου Υπουργού το 2011, που όλα έπρεπε να είχαν γίνει πριν την παράδοση παραλαβή του έργου το 2015. Πιστεύουμε αυτά πρέπει  να κάνουμε και να να εφαρμόσουμε σήμερα. Αναμφισβήτητα υπάρχουν αντιφάσεις στα έγγραφα  μεταξύ των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που επίσης πρέπει να συντονίσουμε για να πετύχουμε αυτά που αποφάσισε ο αρμόδιος Υπουργος το 2011 , για να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και ο  “Ιερός Χώρος” της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνωνκαι να προβάλλουμε όλοι μαζί καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Είναι η γνώμη μας με όλα τα λάθη που έχουν γίνει  στο παρελθόν από όλους,  από το ΥΠΠΟΑ,το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας  και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κυρίως το 2015 με την παράδοση και παραλαβή του έργου , πρέπει  σύντομα να αλλάξουνε πορεία και να τελειώσουμε το έργο.  Επίσης  λάθη έγινα και από την ΕΦΑΑΡΚ και ΓΔΑΠΚ έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας Α.Π. 109057  14-3-2018 .Όλοι κρινόμαστε τελικά από τα αποτελέσματα, αποτύχαμε.Δεν τα λέμε αυτά γιατί σκοπεύουμε να «δικάσουμε» η να κατηγορήσουμε κανέναν. Αντίθετα το μεγάλο ζητούμενο είναι η τοπική κοινωνία, η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και  τι κάνουμε σήμερα. Αυτά μας ενδιαφέρουν.

Σας παρακαλούμε  για το λόγο δέκα τρία χρόνια δεν πάμε πουθενά, αποτύχαμε όλοι με ότι κάναμε και ότι δεν κάναμε, για το λόγο ,θα μας επιτρέψετε να αναφέρουμε, χρειάζεται και καλύτερος  συντονισμός με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ , να ασχοληθείτε  με  το θέμα  και  να μάθετε τις παρακάτω λεπτομέρειες, που αναμφίβολα κατά την γνώμη μου  , θα σας οδηγήσουν  χωρίς δισταγμούς  στην  ευχάριστη  θέση  να  ανοίξετε οριστικά  και αμετάκλητα το «διατηρητέον ιστορικόν μημείον» Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, το προαύλιο χώρο της σχολής Καρυτσιώτη ( του Αρχαιολογικού  Μουσείου Άστρους)  και τον  “Ιερό Χώρο” της  Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων.Με μεγάλη μας χαρά θέλουμε να σας  ενημερώσουμε  η  Επιτροπή “Ελλάδα2021” αποφάσισε να συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της  το  σπουδαιότερο ιστορικό μνημείο της Κυνουρίας και  της πατρίδας μας με κωδικό GR-01724  «O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων» .

1)Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους άνοιξε το 1985 και στεγάζεται στο κήριο της περίφημης σχολής Καρυτσιώτη.

Το Μουσείο και ο γειτονικος «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα  τοπόσημα της Κυνουρίας και της πατρίδας μας και έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας το 1946  «διατηρητέον ιστορικόν μημείον το εν Άστρει διδακτήριον». (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 127 –1946 Αριθ. 47192 ) 1433      (8))  και ο γειτονικός χώρος  «ιστορικό τόπο» από το υπουργείο Πολιτισμού  (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 1194 – 30-8-2005).

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819) γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας  και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”. Το 1798 έκτισε την μεγαλοπρεπή και «καλλιμάρμαρο»  Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και το 1805 έκτισε στο Άστρος  το παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη. Η σχολή ήταν ένα είδος πανεπιστημίου για εκείνη την εποχή, αφού οι μαθητές από όλη την Ελλάδα διδάσκονταν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μαθηματικά, φυσική – χημεία, γαλλικά και ιταλικά κ.α. Η «καλλιμάρμαρος»  σχολή στον Αγιάννη κάηκε μέχρι τα θεμέλια το 1826 από τον Ιμπραήμ .Η σχολή στο Άστρος επίσης καταστράφηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ , αλλά αναστηλώθηκε αργότερα από συγγενείς του Καρυτσιώτη και επαναλειτούργησε το 1829 με την ονομασία «Μουσείον Καρυτσιώτη».

Από το ίδιο σιγίλλιο του 1638 πληροφορούμαστε ότι ο Αγιάννης έγινε πατριαρχική εξαρχία «χάριν βεβαίως τῆς Σχολῆς τοῦ Ἀγίου Ἱωάννου, λειτουργούσης πολλοῦ παλαιότερον».  Oι Αγιαννίτες πραγματικά δεν παραδόθηκαν ποτέ στους κατακτητές και για απόδειξη με το τρόπο τους κατάφεραν να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοικτά όλη την διάρκεια του τούρκικου ζυγού και διατήρησαν κρυφά και φανερά αναμμένη την φλόγα του έθνους.

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Άγιος Ιωάννης  (Αγιάννης) Κυνουρίας πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

Ο χώρος του μουσείου, το κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη, τοπικού παραδοσιακού ρυθμού,μαζί με τον προαύλιο χώρο που σώζονται μέχρι σήμερα οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής και τον επίσης μαντρωμένο χωριστó γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι  σεμνός , αρμονικός και επιβλητικός, είναι «διατηρητέον ιστορικόν μημείον»  και « μουσείο από μόνος του».

Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος

Εν Αθήναις τη 8 Αυγούστου 1946

 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ   Αριθμός Φύλλου 127

Αριθ. 47192 ) 1433      (8)

Περί κηρύξεως ιστορικού μνημείου του εν Άστρει διδακτηρίου

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Έχοντες υπ’  όψει το άρθρο  52 του κωδ.νόμου 535?/ «περί αρχαιοτήτων» την εν τη υπ’ αριθ. 23/1946 συνεδρία διατυπωθείσαν  γνώμην του Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύσσομεν ως διατηρητέον ιστορικόν μνημείον το εν Άστρει διδακτήριον ένθα συνήλθεν  εν  έτει 1823 η Β’ Εθνική Συνέλευσις του Έθνους.

Εν Αθήναις τη 11 Ιουνίου 1946

Ο Υπουργός , Αντώνιος Παπαδήμος.

Ο αείμνηστος Κυριάκος(Κούλης) Χασαπογιάννης, φιλόλογος και έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων,  χωρίς ανταμοιβή έκτισε  την ιδέα   του  Αρχαιολογικού Μουσείου το 1959 σε γειτονικό κτήριο του αγροκηπίου . Η Σχολή Καρυτσιώτη  λειτούργησε σαν σχολείο μέχρι  το 1971. Το 1985 το Μουσείο μεταφέρθηκε στο κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη και λειτούργησε μέχρι το 2008.

2)Το Μουσείο Άστρους έκλεισε το 2008 με απόφαση του ΥΠΠΟΑ. (Με το αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21-ΛΘ/96025/1381-7/10/2008).  Από υπεβολική ταχύτητα και απερίσκεπτα χωρίς αιτιολογημένη απόφαση το  ΥΠΠΟΑ αυθαίρετα   κλειδοαμπάρωσε και τον γειτονικό χωριστό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Μετά από δέκα χρόνια,  χιλιάδες έγγραφα και αναφορές αναίρεσε τις  ανακρίβειες και τις αντιφατικές δικαιολογίες του και  άνοιξε τον χώρο προσωρινά.Ποτέ δεν είναι αργά.

3) Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011  απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυνουρίας» με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 ) και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες  εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.» Από το «Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951»)

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“9.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

4) Το 2015 το έργο εγκρίθηκε ουσιαστικά με την παράδοση ,παραλαβή , γιατί έπρεπε να εγκριθεί, από τους αρμόδιους φορείς ,το ΥΠΠΟΑ,τη Περιφέρεια και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.Το ΥΠΠΟΑ αναφέρει στα έγγραφα του « οι εγκριθείσες  εργασίες»,…  «Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες»…..,

Μετά το 2015 με πολλά   έγγραφα  το ΥΠΠΟΑ ανέφερε  το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει.

5)Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

6)Την 12-01-2017 με το έγγραφο  Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/ 30  “Επισημαίνουμε επίσης ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 το Μουσείο αποκαταστάθηκε και είναι έτοιμο να λειτουργήσει μετά από την εκτέλεση του έργου επισκευαστικών εργασιών στο κέλυφος του κτηρίου (βλ. το αριθμ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ -301900-180956-3709/15-11-2016 έγγραφο μας )”….

7)Την 17-05-2017 με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /147627/93905/ 1341 …“απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού δεδομένου ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος ημερήσιος φύλακας”….

8)Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

9)Την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρους Άστρους.

Αυτά γνωρίζαμε,αλλά ψάχνοντας βρήκαμε και άλλα έγγραφα και γνωρίζουμε υπάρχουν και άλλα πολλά που είναι προσωρινά άγνωστα, ας μην μας χρειαστούνε ,έχουμε αρκετά.

Γνωρίζουμε και θυμίζουμε ,Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ  και πρέπει να την εφαρμόσουμε αυστηρά και για την παράδοση και παραλαβή του έργου το 2015.

 Η υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790/2329π.ε./12-01-2011 Υ.Α. (ΑΔΑ: 4Α92Γ-99) έγκρισης της μελέτης άρσης ετοιμορροπίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυνουρίας .

Η ΔΑΒΜΜ μετά από την παράδοση παραλαβή του έργου το 2015 ,το 2016  και το 2018 είχε ενημερώσει την  ΕΦΑΑΡΚ και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας,

ΔΑΒΜΜ-Το υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/139665/11280/1873/08-06-2016 έγγραφο της ΔΑΒΜΜ    πρέπει να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη

ΕΦΑΑΡΚ-Το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ/244604/146538/2951-22/7/2016 έγγραφό μας,  με το οποίο γνωρίζουμε στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων, κατόπιν της αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790/2329π.ε.-12.01.2011 Απόφασής της (ΑΔΑ: 4Α92Γ-99), την ολοκλήρωση των εγκριθεισών εργασιών μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου «Άρση Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυνουρίας» μεταξύ του τέως Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δ. Β. Κυνουρίας και ότι το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο φυλακτικό προσωπικό»   έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ  

ΔΑΒΜΜ-Το υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/254597/22017/3397/15-09-2016 έγγραφο της ΔΑΒΜΜ  « η εν λόγω μελέτη δεν έχει διαβιβαστεί»

ΕΦΑΑΡΚ-Το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚ/269519/192825/2370/22-06-2018 έγγραφο της ΕΦΑ Αρκαδίας.  Θέμα διαβίβασης μελέτης

ΔΑΒΜΜ-Το υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/302550/31214/1760/647/27-07-2018 έγγραφο της ΔΑΒΜΜ  

/647/27-07-2018 »αντίστοιχα, δεν είναι ρεαλιστική και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επιπρόσθετα, για τον ορθό υπολογισμό των φορτίων πρέπει να διασαφηνιστεί η μελλοντική χρήση του μνημείου. Τέλος, η σεισμική δράση θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στον συντελεστή σπουδαιότητας του κτιρίου (γI) και στον συντελεστή συμπεριφοράς (q).»  

ΔΑΒΜΜ-Το υπ’ αριθ. πρωτ.

ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/620078/700034/5988/1745 /25-11-2020

/1745 της 25-11-2020  «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εκκρεμεί η υποβολή στατικής μελέτη μαζί με τις υπόλοιπες απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του μνημείου και την επαναλειτουργία του ως μουσείου»

Δεν καταλαβαίνουμε.. «Επιπρόσθετα….» , «μελλοντική χρήση»!!!!!!!,,, «τους ισχύοντες»…«τις υπόλοιπες…»

Στα 4 παραπάνω έγγραφα της ΔΑΒΜΜ , που έγιναν μετά την παράδοση και παραλαβή του έργου  το 2015, βλέπουμε ανεξήγητα  δύο φορές  το 2016 αρχικά «μελέτη»  να γίνεται  ξαφνικά  το 2018 «μελέτες»,  και το 2020 «υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες ¨,αυτό χρειάζεται νομική ερμηνεία για να το καταλάβουμε καλύτερα.

Επίσης  το σπουδαιότερο πρέπει να βρούμε και τα άλλα έγγραφα και την διαδικασία πως ξεκίνησε η απαίτηση αρχικά  για την «μελέτη» μετά την παραλαβή του έργου το 2015   και πως  και για ποιό λόγο έγιναν αργότερα «υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες».Δεν πιστεύουμε η ΔΑΒΜΜ να είδε κανένα όνειρο  για τις μελέτες , κάτι υπάρχει νωρήτερα  και δεν το ξέρουμε,  αλλά θα το βρούμε.

Οι  απαιτήσεις από την ΕΦΑΑΡΚ και  οι μελέτες  από το δήμο μας έγιναν μετά την ενημέρωση το  2016 και μετά το 2018 ,για την δεύτερη μελέτη,  από τη  ΔΑΒΜΜ.  Αυτό έχει βαρύνουσα σημασία για όλους , το ΥΠΠΟΑ και το δήμο μας. ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

Επίσης έχει σπουδαιότερη και περισσότερο  βαρύνουσα σημασία, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε  με συγκεκριμένους όρους να ανοίξει το μουσείο το 2011 και τα χρήματα ξοδεύτηκαν για αυτό το λόγο, για να ανοίξει το μουσείο, όχι για να γίνονται «μελέτες», ούτε για μια μαύρη τρύπα. Και το Μουσείο της Ακρόπολης  δεν είχε τόσες μελέτες. Οι μελέτες  και η ύπαρξη του ΥΠΠΟΑ  έχουν τελικά στόχο την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

¨Δεν ήξερες …. δεν ρώταγες?»

Η ΕΦΑΑΡΚ δέν ήξερε και ο δήμος μας δεν ρώταγε….Ευχόμαστε να ρωτήσει την τρίτη φορά…..τη ΔΑΒΜΜ  , που δεν ξέρει να προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά  και  μόνο απαιτεί «μελέτες», «υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες».

«Το τρίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Το ΥΠΠΟΑ περίπου το  2018 ,(2017?)  ρώτησε το δήμο να κάνει την «μελέτη» για να το ανοίξει το μουσείο. Ο Δημος μας έκανε την μελέτη.  Το ΥΠΠΟΑ πέταξε την μελέτη αυτή στα σκουπίδια.

Το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚ/269519/192825/2370/22-06-2018 έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ   (Θέμα: Mεταβίβαση μελέτης )

Το ΥΠΠΟΑ ζήτησε πάλι μελέτη το 2019 Το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/375217/268751/3365/28.02.2019 έγγραφο της Υπηρεσίας μας σχετικά με την εκκρεμότητα εκπόνησης νέας μελέτης στατικής επάρκειας. Ο δήμος μας είχε μάθει το μάθημα του και ήξερε τι έκανε…Ευχαριστούμε το κ.Μαρτίνο που έκανε την μελέτη. Το ΥΠΠΟΑ πέταξε για δεύτερη φορά  την  δεύτερη μελέτη  στα σκουπίδια.

Το ΥΠΠΟΑ υποχρεούται ηθικά και νομικά να εφαρμόσει και τις συμφωνίες του 2018 και 2021 με την απαίτηση μελετών που εκτελέστηκαν κατάλληλα, από συγκεκριμένη απαίτηση από το ΥΠΠΟΑ, από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Το  ΥΠΠΟΑ   όταν έλαβε την πρόσφατη  «μελέτη» το 2021 , όχι τις μελέτες, που είχε απαιτήσει νωρήτερα, τότε δεν «ήξερε»  τι ρώταγε….έψαξε  αδικαιολόγητα πίσω στο  μακρυνό 2011 και, τώρα «ξέρει»,  βρήκε  τις  άλλες « υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες».

Συνοπτικά εδώ που φτάσαμε πρέπει η  Υπουργός  με συγκεκριμένη απόφαση να διατάξει τη  ΔΑΒΜΜ  να αναλάβει να κάνει τις «μελέτες» και το έργο  η ίδια η με την εποπτεία της και την ευθύνη της , αφού η  ΔΑΒΜΜ   απόρριψε τις προηγούμενες απαιτούμενες μελέτες από το ΥΠΠΟΑ ,διαφορετικά η ΔΑΒΜΜ δεν θα εγκρίνει ποτέ τις  άλλες  «μελέτες»  ούτε το έργο, ας μην κοροϊδευμόμαστε.Ο τελικός στόχος και  η ύπαρξη και της ΔΑΒΜΜ είναι  επίσης η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον κ. Μαρτίνο για τις έμπρακτες  προσφορές του στον τόπο μας, και προτείνουμε  στο επιτελείο του που έχουν αναλάβει την μελέτη να κάνει ο κ.Μαρτίνος  συμφωνία με το ΥΠΠΟΑ. Πρώτα να ενημερωθεί για τα 4 παραπάνω έγγραφα της ΔΑΒΜΜ,” μαζί με τις υπόλοιπες απαραίτητες μελέτες“, ( τα έχουν οι αρμόδιοι να τα δώσουν)  πριν κάνει το λάθος και χρηματοδοτήσει άλλες «μελέτες».

Η τοπική κοινωνία  είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το «διατηρητέον ιστορικόν μνημείον» να γίνει ερείπιο, ηθικά και νομικά δεν θα αποδεχθεί  αναιτιολόγητες αποφάσεις  αντίθετες με τις βασικές αρχές του ΥΠΠΟΑ  και την προβοή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , με «χιλιάδες  υπογραφές» (Αριθμός πρωτοκόλλου του εγγράφου 2/12-9-2018) θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα στον  Ελληνικό και παγκόσμιο τύπο, στις Ελληνικές και Ευρωπαικές αρχές και θα συνεχίσει να διατηρεί και να  προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά .»Ότι λέμε το κάνουμε»

Τελικά  η τοπική κοινωνία θα ανοίξει και θα κάνει προσβάσιμο στους επισκέπτες  το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ,το Προαύλιο χώρο της Σχολής Καρυτσιώτη και τον «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων , σύμφωνα με τις ηθικές και νομικές επιταγές ,έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας το 1946  «διατηρητέον ιστορικόν μημείον» (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 127 –1946 Αριθ. 47192 ) 1433(8))0 και «ιστορικό τόπο» από το υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 1194 – 30-8-2005).

Από την διασπορά  κάνουμε ότι μπορούμε ,  βοηθάμε το ΥΠΠΟΑ και προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, και δημιουργήσαμε τουν ιστότοπο  https://astrosgr.com/   , που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από όλο το κόσμο, για να προβάλλουμε συγκεκριμένα την Θυρεάτιδα Γή (Θυρέα) και τους γείτονες μας, για να ανοίξουμε το  Αρχαιολογικο Μουσείο Άστρους και τον  «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και για να αναρτήσει ο δήμος μας  στην ιστοσελίδα του δήμου δύο φωτογραφίες με δύο λέξεις για τα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας και της πατρίδας μας  , τον «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και την πλάκα της σχολής Καρυτσιώτη στον Αγιάννη.

Ριξτε μια ματιά στον σύνδεσμο  Γιατί δημιουργήσαμε το AstrosGr.com – astrosgr.com

Απαιτούμε τα παρακάτω.

  1. Απαιτούμε από  το ΥΠΠΟΑ, τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Δήμο Βόρειας Κυνουρίας να συντονιστούν και να τελειώσουν το έργο.
  2. Απαιτούμε να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με πολλά έγγραφα της ΕΦΑΑΡΚ-«Το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ/244604/146538/2951-22/7/2016 έγγραφό μας,  με το οποίο γνωρίζουμε στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων, κατόπιν της αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790/2329π.ε.-12.01.2011 Απόφασής της (ΑΔΑ: 4Α92Γ-99), την ολοκλήρωση των εγκριθεισών εργασιών μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου «Άρση Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυνουρίας» μεταξύ του τέως Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δ. Β. Κυνουρίας και ότι το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο φυλακτικό προσωπικό» .  
  • Η τοπική κοινωνία   απαιτεί να εφαρμόσετε αυστηρά τους όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )  της απόφασης ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011,  τις  ηθικές και νομικές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ  σύμφωνα με την βασική αρχή τη προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μια δίκαιη απόφαση, για να προβάλλουμε όλοι καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προβάλλουμε ουσιαστικά με το άνοιγμα και την πρόσβαση των επισκεπτών  το «διατηρητέον ιστορικόν μημείον» και το ΥΠΠΟΑ να μην το αφήσει  αδικαιολόγητα να γίνει ερείπιο.
  • Στο έγγραφο ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/507799/364000/3675/23-9-2019   αναφέρονται τα κάτωθι

«Σε περίπτωση που δεν εκπονείται ή δε δύναται να εκπονηθεί νέα μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης πορίσματος για την στατική επάρκεια του κτηρίου, θα εντάξει στο Πρόγραμμα Δράσης για τη νέα χρονιά κονδύλι για τη μεταστέγαση των εκθεμάτων και λοιπών ευρημάτων από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άστρους σε ασφαλή χώρο εποπτείας της.»

 Ερωτούμε  ποιά είναι η αρμόδια αρχή του ΥΠΠΟΑ για την μεταστέγαση των εκθεμάτων του  μουσείου, δεν νομίζουμε να είναι η ΕΦΑΑΡΚ, με  ποια διαδικασία και σύμφωνα με ποιούς κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ αποφασίσθηκαν τα παραπάνω και ερωτούμε αν  η παραπάνω απόφαση είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ  και ποιά είναι σήμερα η θέση του  ΥΠΠΟΑ για τη μεταστέγαση των εκθεμάτων του μουσείου , για να ενημερώσουμε  σχετικά την τοπική κοινωνία κατάλληλα.

  • Να μας ενημερώσετε πόσα  χρήματα στοίχισε το έργο  με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011  απόφαση για την “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99).
  •  Επίσης να μας ενημερώσετε γιατί  ξοδεύτηκαν τα χρήματα  από το 2011 μέχρι το 2015. Αυτά καταλαβαίνει , αυτά απαιτεί και  δικαούται η τοπική κοινωνία.
  • Να μας ενημερώσετε πόσες μελέτες στατικής επάρκειας του κτηρίου έγιναν από το 2008 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 ,πόσα  χρήματα στοίχισαν συκγεκριμένα  οι μελέτες  και τι αναφέρουν οι κανονισμοί του ΥΠΠΟΑ για τον αριθμό των μελετών κάθε έργου.Πόσες μελέτες πρέπει να κάνουμε για να ανοίξουμε το μουσείο?
  • Να μας ενημερώσετε  για τις υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ  για τις μελέτες το 2018 και 2021.Το ΥΠΠΟΑ υποχρεούται ηθικά και νομικά να εφαρμόσει και τις συμφωνίες του 2018 και 2021 με την απαίτηση μελετών ,που εκτελέστηκαν κατάλληλα  σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΥΠΠΟΑ,  από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
  • Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928  και δημόσια ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να ανοίξει  προσωρινά το μουσείο  και το άνοιξε σίγουρα όχι παράνομα. Να μας ενημερώσετε  ποιά είναι η αρχή , με βάσει ποιόν κανονισμό  η οδηγία ,  με ποιό έγγραφο , με ποιά συγκεκριμένη απόφαση  και ενέργεια  ξεκίνησε  και αποφασίσθηκε αναιτιολόγητα   να αναιρεθούν οι  προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ και να αρχίσουμε «φτου και από την αρχή « με μελέτες για την στατική επάρκεια, τρία χρόνια μετά την παράδοση και έγκριση του έργου το 2015. Επίσης γιατί δεν έγιναν όλα σωστά το 2015  σύμφωνα με τη απόφαση του Υπουργού το 2011.
  • Να μας ενημερώσετε γιατί  η απόφαση  για την μελέτη της επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  είναι αντιφατική με πολλά  άλλα έγγραφα του ΥΠΠΟΑ (όλοι έχουν δίκιο η  άδικο) και πως θα συμβιβάσουμε τις διαφορετικές απόψεις  να εφαρμόσουμε τη απόφαση του αρμοδίου υπουργού το 2011 ( που απαιτεί η ΔΑΒΜΜ) σύμφωνα με την βασική αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Να μας ενημερώσετε  ποιά είναι η συγκεκριμένη αρμόζουσα διαδικασία και οι κανονισμοί για να αναιρέσει το ΥΠΠΟΑ  προηγούμενες αποφάσεις του, όπως την απόφαση να ανοίξει το μουσείο το 2018. 
  • Να ανακαλέσετε αμέσως την απόφαση του ΥΠΠΟΑ  για νέα απαίτηση της μελέτης της  στατικής επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους και να εφαρμόσετε την απόφαση του Υπουργού το 2011 ,να μας κοινοποιήσετε την ανάκληση η την αιτιολογημένη απόφαση σας και  επίσης να την κοινοποιήσετε στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας .
  • Να μας ενημερώσετε  αιτιολογημένα αν οι ενέργειες του ΥΠΠΟΑ το 2011-2015 με την παραλαβή και την έγκριση  του έργου σύμφωνα με την απόφαση και τους όρους της  ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011   ήταν  λανθασμένες η σωστές.

Το παρακάτω δεν είναι σημαντικό, αλλά είναι θέμα αρχής.

Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από το ΥΠΠΟΑ ,έχουμε και τους Α.Π., να κάνει την απαιτούμενη διόρθωση  και να κοινοποιήσει στους αναφερομένους στο έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/262358/170456/2027 Ημ/νία 12-07-2017 στην παράγραφο…..ε. Αναφέρεται ότι  «Με το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/30-12/01/2017….. ότι στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη»   «στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης» είναι μεγάλο  ανεξήγητο λάθος και δείχνει λανθασμένα συμπεράσματα  σε όποιον δεν γνωρίζει το χώρο( δεν είναι δουλειά μας γιατί έγινε αυτό το λάθος, όταν μάλιστα στο ίδιο έγγραφο παρακάτω αναφέρονται οι δύο χώροι

(Ο χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης….. Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου και υπήρχαν νωρήτερα πολλα έγγραφα με τους δύο παραπανω χώρους , είπαμε δεν είναι δουλειά μας , αλλά απαιτούμε να διορθωθεί  και να κοινοποιηθεί αντίστοιχα.)

και στο ίδιο έγγραφο  Την 12-01-2017 με το έγγραφο  Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/ 30  αναφέρεται ..».Ο χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προαύλιου χώρου του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η προστασία»  «Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου» είναι το ακριβές.

Σας παρακαλούμε  και απαιτούμε ευγενέστατα , για πολλοστή φορά και επιφυλασσόμαστε για κάθε δικαίωμα μας, να κάνετε την απαιτούμενη διόρθωση και να κοινοποιήσετε στους αναφερομένους αιτιολογημένα γιατί υπάρχει αυτή η ανακρίβεια . «στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης»  «Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου»,είναι διαφορετικοί χώροι και στον «στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης»   ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη».

Παρακάτω τα  δύο έγγραφα χωρίς σχόλια για να βγάλλετε καλύτερα τα δικά σας συμπεράσματα.

Την 12-01-2017 με το έγγραφο  Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/ 30  

«…Ο χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προαύλιου χώρου του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η προστασία του…»

2)Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/262358/170456/2027 Ημ/νία 12-07-2017

ΘΕΜΑ: Ζητήματα κου Ι. Κουρόγιωργα σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, προαύλιου χώρου της Σχολής Καρυτσιώτη και χώρου της Β’ Εθνοσυνέλευσης.

ΣΧΕΤ: Το αρ. 229878/28560/2017-30/6/2017 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη

«ε. Με το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/30-12/01/2017 έγγραφό της η

Εφορείας μας, απαντά στη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κατόπιν νέου ατήματος του κου Ι. Κουρόγιωργα προς τη Γ. Γραμματέα και ενημερώνουμε ότι έχουμε ήδη απαντήσει στον κ. Ι. Κουρόγιωργα και επισημαίνουμε ότι στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη και κρίνεται αναγκαία η προστασία του χώρου και η ασφάλεια των εκθεμάτων με την παρουσία φυλακτικού προσωπικού»

Σας παρακαλούμε  ευγενέστατα να τα διορθώσετε αιτιολογημένα. Στα συννημένα έχουμε τα δύο παραπανω σχετικα έγγραφα Την 12-01-2017 με το έγγραφο  6-Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/ 30   και 6-Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/262358/170456/2027

Η τοπική κοινωνία περιμένει υπομονονετικά μια αιτιολογημένη απάντηση  στο  «φάκελλο με τίς χιλιάδες υπογραφές» των κατοίκων της περιοχής που κατατέθηκε στό Υπουργείο Πολιτισμού καί αναφέρθηκε το ιστορικό του προβλήματος πού αντιμετωπίζει η περιοχή με το κλειστό αρχαιολογικό μουσείο. (Αριθμός πρωτοκόλλου τού εγγράφου 2/12-9-2018)» και δεν θα δεχθεί ποτέ αναιτιολόγητες αποφάσεις για αυτά που την αφορούν καθημερινά.

Η τοπική κοινωνία κουράστηκε και δεν θα δεχθεί  επίσης για το Μουσείο Άστρους   αντιφατικές δικαιολογίες  δέκα χρόνων,  σαν εκείνες για τον «Ιερό Χώρο» της Β΄’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων,  που το ΥΠΠΟΑ κλειδοαμπάρωσε   χωρίς ντροπή  και αδικαιολόγητα χωρίς καμία  απόφαση και τελικά αναίρεσε τα στενοκέφαλα λάθη του δέκα χρόνων  και άνοιξε τον χώρο ,έστω προσωρινά, όταν  οι πολλές  αντιφατικές  δικαιολογίες κατέρρευσαν  και εξαντλήθηκαν  και «τα μνημεία δεν περπατούσαν πιά μόνα τους».

Αξιότιμε Κύριε Διδασκάλου, λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα αυτοί  που κάνουν έργα, η μεγάλη σημασία από όλα αυτά  είναι  να έχουμε μια  δίκαιη ,σωστή και «χαρούμενη απόφαση» της αρμοδίας Υπουργού , για να προβάλλουμε όλοι μαζί καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας.

Μία δίκαια ,απαιτούμενη από τις αποτυχίες 13 χρόνων, νέα  απόφαση από την αρμόδια Υπουργό   πρέπει να είναι σύμφωνη με τις  απόψεις  του ΥΠΠΟΑ από το 2011  μέχρι το 2015  και σύμφωνη με την βασική αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας παρακαλούμε να ανοίξετε οριστικά και αμετάκλητα  τους τρεις χωριστούς χώρους, που είναι  «διατηρητέον ιστορικόν μημείον», «ιστορικό τόπο»  και «μουσείο από μόνος του» ,  η να μας απαντήσετε αιτιολογημένα  στα παραπάνω ερωτήματα  μας και να μας αναφέρετε τις επίσημες  θέσεις του ΥΠΠΟΑ για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία που περιμένει  σιωπηλά και υπομονετικά  τον κοινό νου.

Α) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Β) Το προαύλιο χώρο της σχολής Καρυτσιώτη ( του Αρχαιολογικού  Μουσείου Άστρους)

Γ)  Τον «Ιερό Χώρο» της Β Έθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και Υγεία.

Με εκτίμηση

Συννημένα (16)

Σημειώσεις

¨Εχουμε ζητήσει τα παρακάτω έγγραφα από το δήμο  μας ,τη  ΓΔΑΠΚ και την ΕΦΑΑΡΚ και δεν τα έχουμε λάβει μέχρι σήμερα για να καταθέσουμε πληρέστερη αναφορά. Είμαστε σίγουροι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία θα τα λάβουμε σύντομα και τότε θα καταθέσουμε συμπληρωματική αναφορά.Τα έγγραφα αυτά δικαιούται η τοπική κοινωνία.


—– Forwarded Message —–

From: JOHN KOUROGIORGAS

To: Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς <gda@culture.gr>

Sent: Tuesday, December 28, 2021, 05:36:27 p.m. EST

Subject: Re: Σχετικά με την Επιστολή του κ. Ιωάννη Κουρόγιωργα για τη μελέτη στατικής επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου ‘Άστρους

Σχετικά Έγγραφα A.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/598326-423905-13-11-2020

Σας παρακαλούμε να μας στείλλετε τα  δύο σχετικά έγγραφα που αναφέρονται στο έγγραφο σαςA.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/598326-423905-13-11-2020

ΘΕΜΑ:  Σχετικά με την Επιστολή του κ. Ιωάννη Κουρόγιωργα για τη μελέτη στατικής επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου ‘Άστρους .

ΣΧΕΤ.:  

1. Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/59798/12066/27-10-2020  έγγραφο.

2. Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/605815/429362/4449/30-10-2020 έγγραφο της ΕΦΑ Αρκαδίας

 Σας ευχόμαστε καλή χρονιά

Με εκτίμηση

Γίαννης Κουρόγιωργας

—– Forwarded Message —–

From: JOHN KOUROGIORGAS

To: ΕΦΑΑΡΚ ΕΦΑΑΡΚ <efaark@culture.gr>

Sent: Monday, December 27, 2021, 01:52:43 p.m. EST

Subject: Σχετικα έγγραφα, με το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους 2016-2021 ( παρακάτω 7)

Αξιότιμε κύριε  Κίσσα,

Σας παρακαλούμε να μας στείλλετε τα παρακάτω έγγραφα

1)Το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚ/269519/192825/2370/22-06-2018 έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ

2)Το αριθμ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ –301900-180956-3709/15-11-2016 έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ

3) Όλα τα σχετικα έγγραφα, από την ΕΦΑΑΡΚ ,το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας  ΚΑΙ απο το ΥΠΠΟΑ , απαιτήσεις ,μελέτες και άλλα σχετικά για την εκπόνηση των δύο μελετών που έγιναν το 2018 και το 2021. Συγκεκριμένα τουλάχιστον τα 5 παρακάτω  έγγραφα.

3-1) Το έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ προς το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας σχετικά με την απαίτηση και  εκκρεμότητα εκπόνησης μελέτης που στάλθηκε πριν το 2018 .

3-2) Το έγγραφο της στατικής μελέτης με τίτλο «Έλεγχος στατικής επάρκειας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους» από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας προς την ΕΦΑΑΡΚ , η διαβίβαση έγινε την 31.05.2018.

3-3) Το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/375217/268751/3365/28.02.2019 έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ σχετικά με την εκκρεμότητα εκπόνησης νέας μελέτης στατικής επάρκειας.

3-4)Το έγγραφο της νέας μελέτης στατικής επάρκειας, από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στην ΕΦΑΑΡΚ μετά την 28.02.2019.

3-5) Το έγγραφα της απάντησης για την τελεταία μελετη του 2021 από την ΕΦΦΑΡΚ η άλλη υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. ( για την δεύτερη μελέτη μετα την 28.02.2019).

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά

Με εκτίμηση

Γίαννης Κουρόγιωργας

============================================


—– Forwarded Message —–

From: JOHN KOUROGIORGAS

To: Γιώργος Καμπύλης <astros01@otenet.gr>

Cc: Γιάννης Καμπύλης <gianniskampilis@gmail.com>; vassilis@kontozamanis.gr <vassilis@kontozamanis.gr>

Sent: Thursday, December 23, 2021, 01:26:20 p.m. EST

Subject: Oλα τα έγγραφα σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ΓΡΑΠΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ

Κύριε δήμαρχε,

……

Πιστεύουμε  οι δημόσιοι λειτουργοί  και οι πολιτικοί  έχουν πολιτική , κοινωνική και  ηθική υποχρέωση να απαντούν στους πολίτες και να τους λένε την αλήθεια. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα και τα σπουδαιότερα.Σας παρακαλούμε να μας στείλλετε τα παρακάτω.

1) Το έγγραφο της ΔΑΒΜΜ «το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο μας από το 2011»

2)Τα έγγραφα παράδοσης και παραλαβής του έργου το 2015

3) Τα έξοδα για το έργο το 2011-2015

4)Τον αριθμό και τα έξοδα για τις μελέτες από το 2008 μέχρι 2021

5)Τα έγγραφα με τις  απαιτήσεις της ΕΦΑΑΡΚ για την εκπόνηση των δύο μελετών που έγιναν το 2018 και το 2021 και όλα τα σχετικα έγγραφα με τις δύο αυτές απαιτήσεις και μελέτες. Οι μελέτες έγιναν μετά το έγγραφο του 2016 της ΔΑΒΜΜ και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία.

6) Το τελευταίο έγγραφο της υπουργού για να εκπονηθούν οι «απαιτούμενες μελέτες» (η είναι το ιδιο με το έγγραφο της ΔΑΒΜΜ το 2011?) «και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία». ,,,,,,,,,,,,,,

Γιατί δημιουργήσαμε το AstrosGr.com

Σας παρακαλούμε να μας δόσετε το αριθμό πρωτοκόλου για την επιστολή μας.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή χρονιά.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κουρόγιωργας

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: