10) Η παραλία Πόρτες και ο Αργολικός

Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης:

«Με κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής το «αντάμωμα» του όμορφου βουνού με τη στραφταλίζουσα θάλασσα, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προσκαλεί τους επισκέπτες του σε ένα μαγευτικό ταξίδι

Ο Αργολικός έχει μαγευτικές παραλίες και “ο ήλιος και η θάλασσα” του Αργολικού είναι αδιαμφισβήτητα  περίφημα , όποιος έρχεται μια φορά μετά έρχεται συνέχεια  και  γίνεται μόνιμος επισκέπτης η και μόνιμος κάτοικος.

Ο ” ήλιος και η θάλασσα”στην παραλία πόρτες….

Η παραλία Πόρτες ανήκει στην Κοινότητα της Μελιγούς , είναι σε κοντινή απόσταση (3.5 χλμ) από το  Άστρος και  (2.5 χλμ) από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους, και  είναι ένας μαγευτικός περίπατος .Μετά την δεκαετία του 1960 οι ντόπιοι κάτοικοι άρχισαν δειλά να απολαμβάνουν τα «μπάνια» τους στις παραλίες του Αργολικού και στην συνέχεια είχαμε επισκέψεις από την ορεινή Αρκαδία , την Αθήνα , την πατρίδα μας γενικα  και το εξωτερικό. Στις Πόρτες υπάρχει μικρός Γερμανικός οικισμός ,που αρχισε την δεκαετία του 1960 από επισκέπτες στον συμπολίτη μας Κουμπουρίτσα  στην εκεί ευρισκόμενη εξοχική του κατοικία, με την απαράμιλλη τοπική φιλοξενία τους έδωσε την «βίλλα» του ,να μένουν  «σαν το σπίτι τους» όσο θέλουν.

Η παραλία είναι  πεντακάθαρη  και γαλάζια σαν όλες τις  παραλίες του Αργολικού. “Ήλιος και η Θάλασσα» του Αργολικού.

«Στις παραλία Πόρτες κατέληγε το ένα από τα δύο αποστραγγιστικά κανάλια , που κατασκευάσθηκαν από Βαυαρούς μηχανικούς, επί Βασιλείας Όθωνα… (Το άλλο είναι το γνωστό μας κανάλι από το Μουστό μέχρι τη θάλασσα). Σκοπός των αποστραγγιστικών καναλιών ήταν να περιορίσουν την έκταση του έλους Μουστού και απαλύνουν έτσι το πρόβλημα της ελονοσίας, που ήταν η μάστιγα της περιοχής… Οι Πόρτες ήταν δυο σιδερένιες πόρτες, στερεωμένες στα τρία καλαίσθητα «ποδάρια», οι οποίες δεν εμπόδιζαν το νερό του Μουστού να κυλάει στη θάλασσα, αλλά όταν έπιανε Μπάτης οι Πόρτες έκλειναν με τα χτυπήματα των πρώτων κυμάτων… Έτσι απέτρεπαν να ξαναγεμίζει το έλος με θαλασσινό νερό… Το έργο αυτό περιορίζοντας την έκταση του έλους και των προβλημάτων που δημιουργούσε, λειτούργησε καταλυτικά για την εξέλιξη όλης περιοχής».

Το έργο έγινε μετά την φιλοξενία του βασιλιά Όθωνα  στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους,  από τον  Αγιαννίτη στρατηγό  Πάνο Ζαφειρόπουλο η Άκουρο  και την αρρώστεια της γυναίκας του βασιλιά από ελονοσία, σαν εκτίμηση στο Άκουρο από τον βασιλιά. Σαν ανατάλλαγμα αργότερα ο Άκουρος δώρησε το κάστρο στο βασιλιά.

Στη Θυρέα έχουμε πολλούς κατοίκους από τις γύρω  και μερικές φορές  μακρινές περιοχές που διάλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα  στο φιλόξενο τόπο μας .Τους καλώς δεχόμαστε με μεγάλη χαρά μας  σύμφωνα με τη  μακρόχρονη παράδοση μας.

Παραλία Πόρτες | DiscoverKynouria.gr

Από το δήμο μας

Νότια του Παραλίου Άστρους, πήρε το όνομά της από την περιοχή Πόρτες Μελιγούς. 3 λεπτά από το κέντρο του Άστρους και 10 λεπτά με ποδήλατο. Αποτελεί την παλιά εκβολή της λίμνης Μουστού που σήμερα είναι ανενεργή.  Ένα τμήμα της απόστασης  είναι βατός χωματόδρομος. Η παραλία διαθέτει χοντρή άμμο – βοτσαλάκι και βαθιά- δροσερά και πεντακάθαρα νερά, ενώ λόγω των ανέμων η παραλία είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ. Επίσης υπάρχουν ευκάλυπτοι για φυσική σκιά και καντίνα για καφέ, αναψυκτικό και παγωτά. Υπάρχει και άλλη κατασκευή «πόρτα» της εποχής του Όθωνα.

Ο δήμος μας  στη ιστοσελιδα του δείχνει ηθελημένα η  άθελα  για την κύρια φωτογραφία για την παραλία Πόρτες φωτογραφία από παραλία  2-3 χιλιόμετρα μακρύτερα από τις πραγματικές πορτες. Ας αποκαλούσε και ας φωτογράφιζε και τον Αργολικό   με το όνομα «Πόρτες»,  αλλά  έπρεπε  να είχε σαν πρώτη βασική φωτογραφία  την πραγματική παραλία και δύο γραμμές για την ιστορία τους.Ας ξεχάσουμε ότι ο δήμος μας λέει επίσης στη ιστοσελίδα του  για τους καταρράκτες της Λεπίδας «Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια»

Δικαιολογημένα οι νεώτεροι  συμπολίτες μας και  οι  καινούργιοι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας δεν γνωρίζουν την ιστορία μας  και από ενθουσιασμό πολλές φορές μας λένε τις  «μισές αλήθειες», από αυτά που ακούνε καθημερινά και δικαιολογημένα δεν μπορούν να τις ελέγξουν.

Κάπως έτσι μπασταρδεύεται η γλώσσα και η ιστορία μας , με μισές αληθειες . Είναι γεγονός  ότι κατά επέκταση  και για ευκολία, οι νεώτεροι , οι καινούργιοι συμπολίτες μας  και οι επισκέπτες  μας αποκαλούν «παραλία Πόρτες» , την παραλία από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους…. ( η κατά επέκταση από τον Παλιόχανο )  μέχρι το Χερρονήσι  του Άγιου Ανδρέα. Οι παλιοί Αστρεινοί ,ο Κουμπουρίτσας  και οι φίλοι μας Μελιγιώτες  γνωρίζουν τις πραγματικές Πόρτες.

Το γραφικότατο ”νησί” Παράλιο Άστρος ,όπως  οι παλιοί αποκαλούσαν τον λόφο το “νησί”, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα νησί του Αιγαίου, τα έχει όλα.  Είναι μόνο δύο ώρες από την Αθήνα , είναι πολύ κοντά “στο βουνό” Πάρνωνας, από το λιμάνι του η πρόσβαση στου “Αιγαίου τα νησιά” είναι εύκολη , βρίσκεται κοντά στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας  και βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό Άστρος,  Αγιάννη και στα όμορφα ιστορικά παραδοσιακά χωριά  του δήμου μας.

Οι επισκέπτες μας , από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνιστούν στους φίλους τους να κάνουν τις διακοπές τους στο  φιλόξενο ιστορικό  Άστρος, που έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και  την θαυμάσια «πεντακάθαρη παραλία  Πόρτες».

Το γραφικότατο  ”νησί” Παράλιο Άστρος είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο και οι παλιοί αποκαλούσαν τον λόφο το “νησί”. Η παραλία Πόρτες είναι σε κοντινή απόσταση (3.5 χλμ) από το  Άστρος και  (2.5 χλμ) από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους, που είναι ένας μαγευτικός περίπατος .

 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην σελίδα Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης

Πίσω στη  σελίδα  Αρχαιολογικοί Χώροι στο Άστρος

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: