Tα κάστρα μας , έχουμε πολλά κάστρα…

“Το Παλαμήδι του Αναπλιού” είναι “η μητέρα όλων των κάστρων” , μισή ώρα απο το Άστρος (34χλμ) και είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας , το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας. Στο Παλαμήδι βρίσκεται η φυλακή του Κολοκοτρώνη ,στο κέντρο του μεγάλου κάστρου, στα δεξιά της μικρής εκκλησίας στο βάθος μέσα στη τελευταία καμάρα( διακρίνεται κάποιος με κίτρινα) .Σε αυτό το επιβλητικό καλντιρίμι περπάτησε ο γέρος του Μωριά αλυσσοδεμένος από τους κοντζαπμάσηδες, που πολλοί επισκέπτες συγκινούνται όταν το περπατάνε με όλες τις σκέψεις…. για τις εξουσίες…

Η πόρτα αριστερά οδηγεί στο μικρό μουντρούμι που σε λίγα σκαλιά οδηγεί στη “φυλακή του Κολοκοτρώνη” ,που όταν κατέβεις τα σκαλιά “πιάνετε κυριολεκτικα η αναπνοή σου”, σκεπτόμενος τον αλυσσοδεμένο γέρο του Μωριά που με το τσαρούχι του έφαγε το βράχο από την οργή του, για τους κοντζαμπάσηδες που δεν φεύγουν ποτέ από την ζωή μας……..Η επίσκεψη στην φυλακή του Κολοκοτρώνη εμπνέει και ενθαρρύνει πολλούς επισκέπτες να συνεχίζουν με αξιοπρέπεια και θάρρος τους δικούς τους καθημερινούς αγώνες .

Όταν η επανάσταση στο δεύτερο έτος έδειχνε τις δυσκολίες που υπήρχαν, οι Άγγλοι φίλοι μας έστειλαν ένα ναύαρχο να συμβιβάσει τους εμπολέμους .Ο ναύαρχος συνάντησε τον γέρο του Μωριά στο Ναύπλιο και του ζήτησε να συμβιβαστεί με τους Τούρκους κατακτητές και ο γέρος του Μωριά έδωσε την απάντηση.Τι λέει παρακάτω ο γέρος του Μωριά με δύο λόγια τα λέει όλα.

Εμείς δεν παραδοθήκαμε ποτέ,πολεμάμε τους Τούρκους κατακτητές ασταμάτητα τετρακόσια χρόνια στα κάστρα μας ,στους κάμπους και στα βουνά, και για να καταλάβει καλύτερα ο ναύαρχος συνέχισε . 

Φωτιά και τσεκούρι στους συνεργάτες των κατακτητών. 

Ο ναύαρχος κατάλαβε καλά και η συνάντηση τελείωσε γρήγορα.

Τα κάστρα μας,έχουμε πολλά κάστρα…

Κάστρο Εστέλλα στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας

Τα κάστρα μας : Κάστρο Εστέλλα ( στον Αγιάννη ) και Κάστρο Παραλίου Άστρους

Κάστρο Εστέλλα ή Κάστρο της Ωριάς ή κάστρο στο Ξηροκάμπι

Tο ορεινό αυτό κάστρο θεωρείται ότι είναι το οχυρό που αναφέρεται στο Αραγωνικό Χρονικό του Μορέως  ως  Estella  (μετάφραση της ελληνικής λέξης Άστρος) και έχει μείνει γνωστό με το δημώδες όνομα «Κάστρο της Ωριάς», το οποίο απαντά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, λόγω της λαϊκής παράδοσης σχετικά με την κατάληψή του. Το κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς έκτισε ο Γουλιέλμος Βιλλαρδουίνος προς υποταγήν των ανυπότακτων γειτόνων Τσακώνων στη Σίταινα ,Καστάνιτσα και Πραστό, εκεί που ήταν οι Τσάκωνες , «επάνω εις τα όρη »     suso en law montanyas ,   όπως αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως

Το Κάστρο της Εστέλλας  η Ωριάς βρίσκεται στο οροπέδιο Ξεροκάμπι, σε ένα απόκρημνο λόφο  σαν  μία «φυσική πυραμίδα», ανάμεσα στα χωριά Άγιος Ιωάννης και Άγιος Πέτρος, είναι επίσης γνωστό σαν το κάστρο στο Ξηροκάμπι.

Δείτε τον παρακάτω  σύνδεσμο για περισσότερα

Κάστρο Εστέλλα ή Κάστρο της Ωριάς ή κάστρο στο Ξηροκάμπι

===================================================

Κάστρο Παραλίου Άστρους η των Ζαφειρόπουλων

Ο Ιμπραήμ κατέσφαξε και έκαψε ολόκληρο την Πελοπόννησο, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Άκουρο , αν και τον είχε αιχμαλωτίσει προσωρινά, ούτε στην μάχη της  5 και 6 Αυγούστου 1826 στο κάστρο του Παραλίου Άστρους, κάποιος έπρεπε να αντισταθεί και είναι μεγάλη μας τιμή, αυτός ήταν ο Αγιαννίτης Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος). Η νίκη του Άκουρου στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους αναπτέρωσε αποφασιστικά  το ηθικό των  Ελλήνων και έδειξε ουσιαστικά το δρόμο στον Ιμπραήμ για την Αίγυπτο.

Στο ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη στο ‘Αστρος  βρίσκονται τα  περίπου 1,500 βιβλία της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη  του Αγιάννη , που  προνοητικά και έξυπνα  έσωσε και διαφύλλαξε ο Αγιαννίτης στατηγόςΠαναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος) αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία τους , από τις ορδές του Ιμπραήμ  αρχικά στο «αρχοντικό«  του στον Αγιάννη και αργότερα   τα μετέφερε  για καλύτερη προστασία στην οικία του στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους. Τα βιβλία αυτά ήταν ως επί το πλείστον  κείμενα αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, εκκλησιαστικά κείμενα, εγχειρίδια φυσικής, μαθηματικών κ.α.”

2: Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καρυτσιώτη. Χριστίνα Κουλούρη. 1991.

Δείτε τον παρακάτω  σύνδεσμο για περισσότερα

Κάστρο Παραλίου Άστρους η των Ζαφειρόπουλων

================================================

Καστράκι Μελιγούς

Το Καστράκι της Μελιγούς απέχει περίπου  3 χλμ από το Άστρος και από εκεί η θέα της Θυρεάτιδας Γής (Θυρέας), ολόκληρου του κάμπου του Άστρους και του  Άγιου Ανδρέα ,είναι απολαυστική. Στη κορυφή του λόφου διακρίνονται γκρεμισμένα τείχη από την μακρόχρονη ιστορία μας . Το Καστράκι ήταν  γνωστό στην αρχαία Ελλάδα και τους μεσαιωνικούς χρόνους πιθανότατα με το όνομα το  Αστρίτσι η Καστρίτσι  με ιστορία τουλάχιστον 3,500 χρόνια. Τα νεότερα χρόνια  πρίν  την δεκαετία του 1960  οι  κάτοικοι της Θυρέας  τις Απόκριες εόρταζαν  στο Καστράκι τα κούλουμα με «τρικούβερτο γλέντι» ,χορούς, κλαρίνα, βιολιά ,τραγούδια, χαρτοπόλεμο, κοδέλλες και χαρταετούς ,όμορφα χρόνια.

Στις πρόποδες του λόφου  βρίσκεται η λίμνη  Μουστού . Ο Μουστός ,υδροβιότοπος της Κυνουρίας, είναι εντεταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών τα οποία διαχειμάζουν σε αυτόν.

Δείτε τον παρακάτω  σύνδεσμο για περισσότερα

Καστράκι Μελιγούς

============================================

Δείτε τον παρακάτω  σύνδεσμο για περισσότερα ,“Το Παλαμήδι του Αναπλιού” “τη μητέρα όλων των κάστρων”.

Παλαμήδι – Ελληνικά Κάστρα – Kastra.eu

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: