Από ftzivel -4 Οκτωβρίου, 2020,# 42 , 15-1-2022

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Άστρος που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.
Το ιστορικό Άστρος είναι χτισμένο σε υψόμετρο 75 μ. στο κέντρο του κάμπου της Θυρέας, νοτιοανατολικά της Τρίπολης 40 χλμ. και νοτιοδυτικά του Ναυπλίου 33 χλμ. και ανήκει στο νομό Αρκαδίας. Το Άστρος και ο ‘Αγιος Ιωάννης (Αγιάννης ) Κυνουρίας είναι μία κοινότητα. Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1835, εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας, που είχε αρχική έδρα τον Άγιο Ιωάννη από το 1834. Από το 1841 έως το 1912, ήταν η χειμερινή έδρα του Δήμου Θυρέας, ο Αγιάννης ήταν η θερινή έδρα. Ο Δήμος Θυρέας, συστάθηκε με διάταγμα της 9ης (21ης) Νοεμβρίου 1834 / 12ης Μαΐου 1835, σύμφωνα με το οποίο συστάθηκαν οι πρώτοι δήμοι της Αρκαδίας και της Κυνουρίας . Το 1912, καταργήθηκε το παλιό Δημοτικό σύστημα του 1834 και εγκαθιδρύθηκαν οι κοινότητες. Από τον Δήμο Θυρέας προέκυψαν οι εξής κοινότητες: Άστρους, Βερβένων, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Μελιγούς, Πλατάνου και Χαράδρου. Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας Άστρους η οποία εξελίχθηκε στο Δήμο Άστρους το 1985. Από το 1997 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας .Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος » συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293.
Πώς θα πάτε: Από το αεροδρόμιο Αθηνών ακολουθείτε τη διαδρομή για Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη, έξοδο προς Άργος (Στη έξοδο Στέρνα μετά την Νέμεα), Άργος, Τρίπολη (από το παλιό δρόμο), έξοδο προς Άστρος (Αριστερά μετά τους Μύλους), Άστρος. Το Άστρος απέχει περίπου από το αεροδρόμιο Αθηνών 200 χλμ., την Αθήνα 170 χλ., το Άργος 34 χλμ. , το Ναύπλιο 33 χλμ., την Τρίπολη 40 χλμ., το Λεωνίδιο 48 χλμ., την Σπάρτη 82 χλμ. ,
Στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας τα έχουμε όλα .
1) Είμαστε κοντά σε όλα..
2) Έχουμε τον «ήλιο και την θάλασσα» του Αργολικού, με πολλές μαγευτικές παραλίες.
3) Έχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα αρχαιολογικά μνημεία
4) Έχουμε τον Πάρνωνα , «τα βουνά μας και τα κάστρα μας».
5) Είμαστε το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας
6) Έχουμε τους γείτονες μας
7) Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους και για οικογένειες
1)Είμαστε κοντά σε όλα.
Η Αθήνα απέχει 170 χλμ, περίπου δύο ώρες και το ‘Άστρος έχει το φημισμένο και το καλύτερο Αττικό κλίμα.
Το Άστρος δεν είναι το κέντρο του κόσμου ,αλλά είναι πολύ κοντά στους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της πατρίδας μας που με ημερήσιες εκδρομές από το Άστρος εύκολα επισκέπτονται πολλοί φίλοι μας όταν διαλέγουν το Άστρος για τη βάση των ετήσιων διακοπών τους.
Το Παλαμήδι στο Ναύπλιο (33 χλμ,), οι Μυκήνες( 43 χλμ), το Θέατρο Επιδαύρου( 70 χλμ), Η Ολυμπία(170 χλμ), Ο Παρθενώνας,η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα (170 χλμ), οι Δελφοί (288 χλμ) και ο Μυστράς (88 χλμ).
2) Έχουμε τον «ήλιο και την θάλασσα» του Αργολικού.
Το Άστρος και ο Αγιάννης συνδυάζουν άριστα “το βουνό και τη θάλασσα”και γι αυτό πολλοί προτιμούν το Άστρος για τις διακοπές τους . Η εναλλαγή του τοπίου από το μπλε της θάλασσας στο πράσινο της πεδιάδας και του βουνού, είναι μια ευχάριστη πρόκληση για τον απαιτητικό ταξιδιώτη που βαριέται γρήγορα τα μονότονα σκηνικά.
Ο Αργολικός έχει μαγευτικές παραλίες και “ο ήλιος και η θάλασσα” του Αργολικού είναι γοητευτικός, Όποιος δοκιμάζει μια φορά ξαναέρχεται και γίνεται μόνιμος ….Δεν είναι τυχαίο που έχουμε μόνιμους επισκέπτες από Γερμανία, Ιταλία , Γαλλία, Αγγλία και όλη την Ελλάδα. Στην παραλία πόρτες υπάρχει και ο μικρός Γερμανικός οικισμός.!!!

Το γραφικό “νησί” Παράλιο Άστρος απέχει 4 χλμ από το Άστρος. Το “νησί” , όπως αποκαλούσαν οι παλιοί τον κατοικημένο λόφο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα νησί του Αιγαίου, τα έχει όλα, είναι μόνο 2 ώρες από την Αθήνα και πολύ κοντά είναι “το βουνό” Πάρνωνας και τα παραδοσιακά χωριά του, από το λιμάνι του η πρόσβαση στου “Αιγαίου τα νησιά” είναι εύκολη.
Για τους επισκέπτες η Κυνουρία διαθέτει πλήθος δραστηριοτήτων ανάλογα με τη διάθεση και τις φυσικές αντοχές! Φυσικά το καλοκαίρι οι παραλίες της περιοχής σφύζουν από ζωή και καλούν τον επισκέπτη να τις απολαύσει. Πόρτες, Ατσίγγανος, Ανάβαλος , Ξηροπήγαδό , Χερονήσσι , Αρκαδικό χωριό και Κρυονέρι, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προτείνουμε! Όποιοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα πανέμορφα νερά της περιοχής, μπορούν να κάνουν καταδύσεις στο Αρκαδικό χωριό, το Ξηροπήγαδο και το Παράλιο Άστρος.
3)Έχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα αρχαιολογικά μνημεία

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ἱστορίαι (2.27.1-2)
[2.27.1] “Ἀνέστησαν δὲ καὶ Αἰγινήτας τῷ αὐτῷ θέρει τούτῳ ἐξ Αἰγίνης Ἀθηναῖοι, αὐτούς τε καὶ παῖδας καὶ γυναῖκας,…..2.27.2] ἐκπεσοῦσι δὲ τοῖς Αἰγινήταις οἱ Λακεδαιμόνιοι ἔδοσαν Θυρέαν οἰκεῖν καὶ τὴν γῆν νέμεσθαι, ….ἡ δὲ Θυρεᾶτις γῆ μεθορία τῆς Ἀργείας καὶ Λακωνικῆς ἐστίν, ἐπὶ θάλασσαν καθήκουσα. καὶ οἱ μὲν αὐτῶν ἐνταῦθα ᾤκησαν, οἱ δ᾽ ἐσπάρησαν κατὰ τὴν ἄλλην Ἑλλάδα”.
Δείτε το σύνδεσμο
Ιστορία : Η Θυρεάτις Γη και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Ο δήμος Θυρέας είναι εδώ και αυτό είναι το όνομα της περιοχής, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι για 3,000 χρόνια.
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους στεγάζεται από το 1985 στο κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη ( κτίστηκε το 1805) , τοπικού παραδοσιακού ρυθμού, μαντρωμένο με τον πέτρινο τείχο, μαζί με τον προαύλιο χώρο που σώζονται μέχρι σήμερα οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής και τον επίσης μαντρωμένο χωριστó γειτονικό «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι σεμνός, αρμονικός και επιβλητικός, «είναι μουσείο από μόνος του» .
Διαθέτει επίσης μεγάλο προαύλιο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Στον προαύλειο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει δύο αγάλματα σε ανάκλιντρο, του Ηρώδη Αττικού και της συζύγου του, καθώς και κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.
Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές: Αρχιτεκτονικά μέλη από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας), ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων, μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας, επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας
Δείτε το σύνδεσμο
Η ιστορία του Αρχαιολογικoύ Μουσείου Άστρους
O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823»,
Στο Άστρος, το 1823 μ.Χ., συνήλθε η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, με κύριο σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος το οποίο είχε ψηφιστεί το 1822 μ.Χ., κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, για αυτό και ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου».
Η χώρα απόκτησε πλέον οριστικό Καταστατικό Χάρτη, ο οποίος ρύθμιζε όλα τα σχετικά θέματα με τη σύσταση και τη λειτουργία του κράτους, των θεσμών και του στρατού. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτοποριακό για την εποχή του. Η Συνέλευση, στα πρότυπα των Συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 μ.Χ., συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως». Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη,στην υφήλιο και τους μεγάλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».” λίγο επίκαιρο σήμερα…
Οι αυτόχθονες Πελασγοί είχαν ένα χρυσό κανόνα που για χιλιετηρίδες εφάρμοσαν πιστά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Θυρέας, τον αμοιβαίο σεβασμό , την συναίνεση , την συνεννόηση και το Ελληνικό μέτρο. Οι “καλαμαράδες» Αστρινοί , πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, εκαλέσθηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες απόφοιτοι της σχολής Καρυτσιώτη και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση.

Δείτε περισσότερα στο συνδέσμο, για την σπουδιότητα της Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος, από την Σμαράγδη Ι.Αρβανίτη ,Από το Αρκάδες Εσμέν
http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44:s-p&catid=89
H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη και το παράρτημα της στο Άστρος

Η κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.
«1798 ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18 Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ..»
Ο Δημήτρης Καρυτσιώτης έκτισε την περίφημη σχολή Καρυτσιώτη η “πανεπιστήμιο” στη προεπαναστατική Ελλάδα το 1798 στον Αγιάννη (17 χλμ) και το παράρτημα της σχολής το 1805 στο Άστρος . H προσφορά του στη Θυρεάτιδα Γη και την πατρίδα είναι ανυπολόγιστη. Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είχε κτιστεί στο λόφο Κουτρί του Αγιάννη Κυνουρίας και ήταν ένα από τα λίγα “πανεπιστήμια” της προεπαναστατικής πατρίδας μας και οι μαθητές της ήταν από ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτίσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας.
Από τo astros–kynouyria News
Σχολή Καρυτσιώτη & Δημήτριος Καρυτσιώτης
Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας :Το “κυβερνείο” και ο Πάνος (Άκουρος) Ζαφειρόπουλο
Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης .Διακρίνονται οι πολεμίστρες κάτω από τα παράθυρα.(17 χλμ)
Ο Ιμπραήμ κατέσφαξε και έκαψε ολόκληρο την Πελοπόννησο, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Άκουρο , αν και τον είχε αιχμαλωτίσει προσωρινά, ούτε στο κάστρο του Παραλίου Άστρους, κάποιος έπρεπε να αντισταθεί και είναι μεγάλη μας τιμή, αυτός ήταν ο Αγιαννίτης Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος).Από την πυρπόληση της Σχολής διασώθηκαν 1500 βιβλία, τα οποία φυλάσσονταν το 1827 στην οικία των Ζαφειροπουλαίων (Κάστρο Παραλίου Άστρους).
Από τo astros–kynouyria News
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος)
Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων βρίσκεται στην αρχαία κώμη της Κυνουρίας, Εύα, της οποίας σώζονται ελάχιστα λείψανα.(4 χλμ). Ο χώρος της Βίλας εκτείνεται σε 20χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, λίγο μετά το χωριό Κάτω Δολιανά και απέναντι από τη Μονή Λουκούς και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αρχικά του περιηγητή Leake και στη συνέχεια των αρχαιολόγων Θεόδωρου και Γεώργιου Σπυρόπουλου.
Αρχαιολογικός χώρος Θυρέας, Τειχιό – Ελληνικό
Σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Άστρος στην κορυφή του λόφου πάνω από τις στροφές «κοδέλλες » σε λίγη απόσταση από τον ανηφορικό δρόμο προς τον Αγιάννη βρίσκεται το Ελληνικό η Τειχιό, από εκεί η θέα της Θυρεάτιδας Γης και του Αργολικού κόλπου είναι εξαιρετική. Στο σημείο υπάρχει επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που οδηγεί σε αγροτικό δρόμο και μετά από 2 χιλιόμετρα φθάνει ο επισκέπτης σε ένα πλάτωμα, που αποτελεί την αρχή 15λεπτης πορείας που οδηγεί στην κορυφή ενός λόφου, του Τειχιού ή Ελληνικού. Εδώ αντικρίζει κανείς τα ερείπια του αρχαίου ιερού ναού του Θεού Απόλλωνα, ερείπια τειχών, οικοδομημάτων και υπόγειων δεξαμενών και λειψάνων της Άνω Θυρέας ή για κάποιους άλλους της Νηρηίδας.
Η πλατεία Καρυτσιώτη

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης έκτισε την σχολή στον Αγιάννη και το παράρτημα της στο Άστρος αλλά έβλεπε πιο μακριά. Το 1805 δώρισε στους κατοίκους του Άστρους και στη Σχολή μια έκταση περιπου 48 στρεμμάτων, το λεγόμενο «Αγροκήπιο», δίπλα και γύρω από τη Σχολή για να πληρώνονται για δίδακτρα οι καθηγητές της σχολής και να τρώνε οι οικότροφοι μαθητές της σχολής με τους καρπούς και τα φρούτα του “αγροκήπιου ” όπως σταφύλια, μούσμουλα. Επίσης περίφραξε το «Αγροκήπιο» με πέτρινο τείχο ( μάντρα), σε μερικά σημεία ψηλότερο από δύο μέτρα. Η μάντρα σώζεται μέχρι σήμερα στα ανατολικά του αγροκηπίου, την υπόλοιπη την έφαγε η “ανάπτυξη”. Επίσης έκτισε ένα πέτρινο υδραγωγείο περίπου 5 χλμ, από πλησίον της Μονής Λουκούς, για να ποτίζεται το αγροκήπιο.
Στο κέντρο του αγροκηπίου βρίσκεται η πλατεία Καρυτσιώτη.
Από τo astros–kynouyria News
Δημήτριος Καρυτσιώτης & Σχολή Καρυτσιώτη
Το γεφύρι του υδραγωγείου της Λουκούς, «για να έχει το χωριό νερό»

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης το 1805, με τη βοήθεια του αδελφού του, Γεώργιου Καρυτσιώτη, έκτισε ένα πέτρινο υδραγωγείο, πλησίον της Μονής Λουκούς(4χλμ), για να έχει το χωριό νερό και “να ποτίζεται το αγροκήπιο για να είναι ανοικτή η Σχολή», από το οποίο υδρεύονται μέχρι και σήμερα το Άστρος, τα Κάτω Δολιανά, η Μονή Λουκούς, τα Κάτω Βέρβενα και το Παράλιο Άστρος. Σύμφωνα με την διαθήκη και τις οδηγίες του αδερφού του Γεωργίου το νερό του υδραγωγείου ανήκει το ένα τρίτο στη μονή Λουκούς , το ένα τρίτο στη σχολή Καρυτσιώτη < για την σχολή έγινε το υδραγωγείο> και το ένα τρίτο στο χωριό. Ο πέτρινος «σούγελος» είχε μήκος περίπου 5 χλμ ,σημαντικού έργου πριν διακόσια είκοσι χρόνια, και υπήρχαν στο Άστρος 3-4 βρύσες , στο σημερινό δημαρχείο, στον Άγιο Κωνστατίνο, δίπλα στο μετόχι της Λουκούς στην πάνω γειτονιά που ήταν την δεκαετία του 1960 το γυμνάσιο, στο δημοτικό σχολείο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για νερό και κουτσομπολιό… Πηγαίναμε με «τα βαρέλια και τις λαίνες» πολύ μακρυά για νερό ,επίσης είχαμε τον άλλο «σούγελο της Μελιγούς».
Η παραλία Πόρτες και ο Αργολικός

Στις παραλία Πόρτες (3 χλμ) κατέληγε το ένα από τα δύο αποστραγγιστικά κανάλια , που κατασκευάσθηκαν από Βαυαρούς μηχανικούς, επί Βασιλείας Όθωνα… (Το άλλο είναι το γνωστό μας κανάλι από το Μουστό μέχρι τη θάλασσα). Σκοπός των αποστραγγιστικών καναλιών ήταν να περιορίσουν την έκταση του έλους Μουστού και απαλύνουν έτσι το πρόβλημα της ελονοσίας, που ήταν η μάστιγα της περιοχής… Οι Πόρτες ήταν δυο σιδερένιες πόρτες, στερεωμένες στα τρία καλαίσθητα «ποδάρια», οι οποίες δεν εμπόδιζαν το νερό του Μουστού να κυλάει στη θάλασσα, αλλά όταν έπιανε Μπάτης οι Πόρτες έκλειναν με τα χτυπήματα των πρώτων κυμάτων… Έτσι απέτρεπαν να ξαναγεμίζει το έλος με θαλασσινό νερό… Το έργο αυτό περιορίζοντας την έκταση του έλους και των προβλημάτων που δημιουργούσε, λειτούργησε καταλυτικά για την εξέλιξη όλης περιοχή.
Αξιοθέατα στο Άστρος
Μια βόλτα στο χωριό ,”Το Άστρος το καμαρωτό και με την αρχοντιά του», για όσους θέλουν λίγο πεζοπορία.
O«Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και ο προαύλειος χώρος της σχολής Καρυτσιώτη,(το μουσείο στεγάζεται στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη ), η πλατεία Καρυτσιώτη, το ίδρυμα Ζαφείρη, το θεματικό Πάρκο Ελιάς, το Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑΛ Άστρους .
Στο Μουστό και το Καστράκι της Μελιγούς,(3 χλμ),στο Χερροννήσι,(7 χλμ), (ο Μύλος του Άγιου Ανδρέα κολυμπάει στον Αργολικό) και στο λιμάνι του Άγιου Ανδρέα< 8χλμ), στις Πόρτες(3 χλμ), «την καλύτερη παραλία της Μεσογείου»…, στο «νησί» Παράλιο Άστρος ,(4 χλμ), στο Παλιόχανο,(5 χλμ) Λιλέικα (μικρές σπηλιές) (8χλμ), στη Ιερά Μονή Λουκούς ,χώρος αρχαίας Εύας και Ηρώδη Αττικού,(4 χλμ), και το γεφύρι του σούγελου του Καρυτσιώτη, στο γεφύρι του Χαραρά,(3χλμ),στο νερόμυλο του Αη Γιώργη της Κάτω Μελιγούς,(4 χλμ) και μονή της Παλιοπαναγιάς (6 χλμ), στο Ελληνικό η Τειχιό ,(5 χλμ) και το χάνι του Κοπανίτσα ,(10 χλμ
4) Έχουμε τον Πάρνωνα , «τα βουνά μας και τα κάστρα μας»

Μεγάλο μέρος της Β. Κυνουρίας, αλλά και φυσικό σύνορο στα δυτικά προς τη Λακωνία είναι η οροσειρά ίου Πάρνωνα. 0 Πάρνωνας ή Μαλεβός διαγράφει μέχρι το μέσον περίπου τα όρια των νομών της Αρκαδίας και Λακωνίας και η νοτιότερη προέκταση της φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Μαλέας. Η ονομασία του είναι αρχαιότατη και προέρχεται από την ίδια ρίζα με τις ονομασίες των ορέων Πάρνηθα και Παρνασσός, δηλώνοντας “τη λάμπουσα κορυφή”, από τον ανατέλλοντα ήλιο ή τη σελήνη. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (1.93Β μέτρα], ενώ στη κορυφογραμμή του υπάρχουν αρκετές βουνοκορφές, που το υψόμετρο τους ξεπερνά τα 1500 μέτρα.
Στο Δήμο μας ο υγρότοπος Μούστου και οι περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ‘”NATURA 2000 ενώ το δάσος δενδρόκεδρου, στην περιοχή Μαλεβής, ο καστανεώνας της Καστάνιτσας και το δρυοδάσος της Σέλλας στον Πλάτανο, έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Χλωρίδα
Η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία.
Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστηματική καταγραφή της χλωρίδας του Πάρνωνα είναι σίγουρο πως από τους πρόποδες έως τις κορφές του φύονται περισσότερα από χίλια είδη και υποείδη. Έχουν καταγραφεί 113 σπάνια φυτά, μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο και 16 τοπικοενδημικά, φυτά δηλαδή που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τα σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Πάρνωνα, γνωστά από την αρχαιότητα, προσθέτουν άλλη μια δυναμική στη χλωρίδα της περιοχής.
Κάστρα , έχουμε πολλά κάστρα….
Όταν η επανάσταση στο δεύτερο έτος έδειχνε τις δυσκολίες που υπήρχαν, οι Άγγλοι φίλοι μας έστειλαν ένα ναύαρχο να συμβιβάσει τους εμπολέμους .Ο ναύαρχος συνάντησε τον γέρο του Μωριά στο Ναύπλιο και του ζήτησε να συμβιβαστεί με τους Τούρκους κατακτητές και ο γέρος του Μωριά έδωσε την απάντηση.
Τι λέει παρακάτω ο γέρος του Μωριά με δύο λόγια τα λένε όλα.
Εμείς δεν παραδοθήκαμε ποτέ, πολεμάμε τους Τούρκους κατακτητές ασταμάτητα τετρακόσια χρόνια στα κάστρα μας ,στους κάμπους και στα βουνά, και για να καταλάβει καλύτερα ο ναύαρχος συνέχισε . Φωτιά και τσεκούρι στους συνεργάτες των κατακτητών. Ο ναύαρχος κατάλαβε καλά και η συνάντηση τελείωσε γρήγορα.
==========================================
Κάστρο Παράλιου Άστρους ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=astros
===========================================
Κάστρο Εστέλλαή Κάστρο της Ωριάς ή Αγ. Ιωάννη Μαλεβού ή κάστρο στο Ξηροκάμπι
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=xirocamp
==========================================
===========================================
5) Έχουμε ότι καλύτερο διαθέτει ο θρησκευτικός τουρισμός, είμαστε το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας
“Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Πραστού στους μεσαιωνικούς χρόνους ανερχόταν σε 9.000 κατοίκους. Ο Πραστός είχε τότε 9 ενορίες, 30 εκκλησίες και έντονη οικονομική δραστηριότητα.”
Αγιάννης :Το χωριό πριν το 1821 είχε συνολικά 16 εκκλησίες μαζί με τα γύρω από το χωριό εξωκλήσια , αυτό λέει κάτι για το σεβασμό των κατοίκων και την ακμή του χωριού για πολλά χρόνια.
Πάρνωνας: το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας Δεκάδες τα μοναστήρια του Πάρνωνα, άλλοτε ριζωμένα σε απόκρημνα βράχια, ρίζες της πίστης και της ψυχής του χριστιανισμού και άλλοτε σε υψώματα, ανάταση προς το θείο και το όνειρο. Θεμελιωμένα εδώ και πολλούς αιώνες, αποτελούν ένα πολυσύνθετο κομμάτι της ιστορίας του τόπου, υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής, τόπους ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, μονοπάτια λύτρωσης κι ελπίδας.
Mοναστήρια του Δήμου Βόρεια Κυνουρίας, αποστάσεις από το Άστρος
Ιερα Μονή Λουκούς 4χλ, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς 6 χλμ, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής 26 χλμ, Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου Περδικόβρυσης 37 χλμ, Ιερά Μονή Παναγίας Αρτοκωστάς 20 χλμ, ,Άγιος Νικόλαος-Παντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας 18 χλμ , Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας στο Λεωνίδιο (64χλμ), και ο Μυστρας 90 χλμ
6) Έχουμε τους γείτονες μας
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, με έδρα το ιστορικό Άστρος, αποτελείται από 26 Τοπικά Διαμερίσματα και 40 οικισμούς, βρίσκεται στο βόρειο ανατολικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας και ανατολικά βρέχεται από τα νερά του Αργολικού Κόλπου.
Σε ολόκληρη τη Θυρέα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι λιθαράκι και να σηκώσεις θα βρεις ένα ιστορικό μνημείο και έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Όπως το Άστρος ,όλα τα γειτονικά χωριά έχουν προσφέρει πολλά στην ελληνική επανάσταση του 1821 και έχουν μεγάλη ιστορία. Τα σπουδαιότερα ιστορικά χωριά είναι ο Άγιος Ιωάννης <Αγιάννης >, το Παράλιο Άστρος ,το Κορακοβούνι ,ο Άγιος Πέτρος, ο Πραστός, η Καστάνιτσα, η Σίταινα, τα Βέρβενα και τα Δολιανά.
Στα γειτονικά Τσακωνοχώρια, Πραστός, Καστάνιτσα, Σίταινα, Άγιος Ανδρέας, Λεωνίδιο και Τυρό ,ομιλείται μέχρι σήμερα η τσακώνικη διάλεκτος, η οποία έχει ρίζες στην αρχαία δωρική, «μιλάνε σήμερα αρχαία Ελληνικά». Σε Τσακώνικα χωριά υπάρχουν πινακίδες με την επιγραφή «Καούρ Εκάνατε», που σημαίνει καλώς ήρθατε .Το τσακώνικο “τσ’εσ’ ποίου» σημαίνει τι κάνεις;( πρόερχεται από το αρχαίο ποιέω, ποιώ).
7) Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους και για οικογένειες
Την δεκαετία του 1950 άνοιξε καλύτερα πρώτα ο αυτοκινητόδρομος Άστρους – Άργους και λίγο αργότερα ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα, τοποθετήθηκαν αρχικά βρύσες σε όλο το χωριό από τον «σούγελο» του Καρυτσιώτη , μετά βάλανε νερό στα σπίτια και άνοιξαν οι δρόμοι για αυτοκίνητα μέσα στο χωριό. Πριν το εξήντα στο Άστρος υπήρχαν τρία ταξιά και 2-3 φορτηγά , ο κόσμος κινιόταν με τα λεωφορεία , στον Αγιάννη περνούσαν δύο λεωφορεία την ημέρα, δύο πάνω και δύο κάτω.
Στη συνέχεια οι αείμνηστοι Αστρινοί πρωταρχικά Τζίμης Γαρδικιώτης και Άλκης Χασαπογιάννης έφεραν στο χωριο την κλωστοϋφαντουργία «ΑΙΓΑΙΟΝ» η «το εργοστάσιο του Καρέλλα», που επαιξε καταλυτική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της Θυρέας.
Πριν το 1960, χωρίς υπερβολή πριν το 1950 ….ελάχιστοι φίλοι Παραλιώτες κάνανε μπάνια στη θάλασσα και πολύ λίγοι Αστρινοί . Ο Αστρινός «Κουμπουρίτσας» έκανε μπάνιο στην παραλία Πόρτες πριν το 1960, είχε την εξοχική βίλλα του στις Πόρτες , που υπάρχει ετοιμόρροπη και σήμερα , και άριστος κάτοχος της πατροπαράδοτης Αστρινής φιλοξενίας τότε παραχώρησε δωρεάν την βίλλα του σε Γερμανούς επισκέπτες. Οι Γερμανοί από τότε άρχισαν να έρχονται κάθε χρόνο με άλλους φίλους τους και στη συνέχεια έκτισαν στις Πόρτες το μικρό Γερμανικό οικισμό.
Μετά το 1960 «ο ήλιος και η θάλασσα» έγιναν την μόδας και όλοι άρχισαν τα μπάνια. Η πατροπαράδοτη Πελασγική «Αστρινή φιλοξενία», η Θάλασσα, ο Καρέλλας και γενικότερα η οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας έφεραν στο Άστρος , στην περιοχή της Θυρέας και περισσότερο στο Παράλιο Άστρος έντονη οικοδομική δραστηριότητα, που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας, και κτίστηκαν πολλά καινούργια σπίτια και διαμερίσματα.
Σήμερα το Άστρος και γενικότερα η Θυρέα είναι μια όμορφη μικρή πόλη που τα έχει όλα που χρειάζονται για να ευχαριστήσει και το ποιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το Άστρος και η Θυρέα έχουν κέντρο υγείας, τράπεζες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γήπεδα , εμπορικά καταστήματα ,πολλά βενζινάδικα, πολλά αυτοκίνητα και ότι άλλο έχουν οι μικρές πόλεις και η Τρίπολη και το Ναύπλιο είναι κοντά σε μισή ώρα. Το Άστρος έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο παραθεριστικό προορισμό και το μυστικό μας είναι « όποιος έρθει στο τόπο μας σίγουρα θα ξανά έρθει και σίγουρα θα φέρει και φίλους του», όπως έκαναν οι Γερμανοί φιλοξενούμενοι του συμπολίτη μας. Στο Παράλιο Άστρος έχει ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από την Αθήνα και την διασπορά, που έρχονται συχνά για να απολαύσουν τις μαγευτικές παραλίες του Αργολικού σε ένα υπέροχο Αττικό κλίμα . Το Άστρος και την Θυρέα επισκέπτονται μόνιμα κάθε χρόνο από την Γερμανία ,Ιταλία, Γαλλία , Αγγλία , την Αθήνα , ολόκληρη την πατρίδα μας ,την Ελληνική διασπορά και όλο το κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που ακούσαμε στη παραλία Πόρτες κάποιον φίλο μας από την διασπορά που έλεγε σε μια δικαστικό από την Ιταλία , μόνιμο επισκέπτης μας για δέκα χρόνια, «σίγουρα θα γίνεις σύντομα δήμαρχος». Επίσης «το μικρό Παρίσι» ο Αγιάννης και τα άλλα παραδοσιακά χωριά του Πάρνωνα είναι πολύ κοντά.
Τά έχουμε όλα και είμαστε κοντά σε όλα, σας περιμένουμε στο φιλόξενο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας.
Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Άστρος που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.

Το Άστρος και ο ‘Αγιος Ιωάννης (Αγιάννης) είναι μία κοινότητα.
Δείτε το σύνδεσμο