Το λαογραφικό μουσείο του Αγίου Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας

Πρόσφατα την  13ην Αυγούστου 2021 εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό κέντρο του Αγιάννη που  περιλαμβάνει λαογραφικό μουσείο , έκθεση θεάτρου Σκιών και  δανειστική βιβλιοθήκη.

Μια υπέροχη δουλειά , όπως είπε ο πρόεδρος του εξωραιστικού σύλλογου του Αγιάννη  Στράτης Δαλιάνης , είναι έργο μιας ομάδας ανθρώπων που βοήθησαν να γίνει. Τα μέλη του εξωραιστικού σύλλογου  Αγίου Ιωάννη  και οι φίλοι του Αγιάννη έμπρακτα από αγάπη και υπερβολικό ενδιαφέρον  για το χωριό μας και τον τόπο μας έκαναν ότι μπορούσαν με το χρόνο τους και τις προσφορές τους, χωρίς εξουσίες, στατικές μελέτες  και σφραγίδες. Ας τους ακολοθήσουν  οι αρμόδιοι και άλλοι συμπολίτες μας, για να γίνουν και άλλα αυτονόητα  για τον τόπο μας, όπως  το οριστικό και αμετάκλητο άνοιγμα του «Ιερού Χώρου» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και  η προβολή του , και στην ιστοσελίδα του δήμου μας,  και το επιτέλους μετά τόσες στατικές μελέτες άνοιγμα  του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους.

Το λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο του Αγιάννη που κτίστηκε την δεκαετία του 1960, στην είσοδο του χωριού στη θέση Κουτρί ,στο χώρο που ήταν η φημισμένη καλλιμάρμαρος  Σχολή Καρυτσιώτη . Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης <1741-1819>, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη <Αγιάννη > και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”. Ο μεγαλος ευεργέτης μας, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι , πριν την Ελληνική επανάσταση του 1821,  το κτήσιμο και την λειτουργία της σχολής Καρυτσιώτη στον Αγιάννη το 1798 και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

Το μουσείο θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 6μμ έως τις 8μμ, διαφορετικά εάν επιθυμεί κάποιος  να μάθει περισσότερα η να το επισκεπτεί μπορεί να τηλεφωνήσει στο ‪6973738850, κος Στράτης Δαλιάνης.

Επίσης την 13ην  Αυγούστου  2021, στη θέση Κουτρί  στον Αγιάννη πραγματοποιήθηκε από τον εξωραιστικό σύλλογο του χωριού εκδήλωση με θέμα Δημήτριος Καρυτσιωτης Μέγας ευεργέτης, Σχολή Καρυτσιωτη ,Αποκαλύπτηρια της προτομής του.

Ο ευπατρίδης συμπατριώτης μας Νικόλαος Μπάρλας του Μιχαήλ από  την διασπορά και το μακρινό Τορόντο του Καναδά στο πρώτο κάλεσμα του προέδρου του εξωραιστικού συλλόγου ανταποκριθηκε και χρηματοδότησε την προτομή του Δημητρίου Καρυτσίωτη εκφράζοντας και αυτός την αγάπη του για τον τόπο που τον γέννησε. Ο Νίκος Μπάρλας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην ξένη γη που ζει έχει κατά καιρούς βοηθήσει και άλλους συλλόγους και για αυτό είμαστε ευγνώμονες και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να έχει το νου του πάντα στο χωριό μας. Ο σύλλογος  αποφάσισε να τιμήσει τον Νίκο Μπάρλα ορίζοντας αυτόν επίσημο μέλος και απονέμει πλακέτα και αναμνηστικό δίπλωμα τιμής. Στο σημείο αυτό παρέλαβε την αναμνηστικη πλακέτα και το δίπλωμα τιμής η ανιψιά του Νίκου Μπάρλα και με την παράκληση να διαβιβάσει στον θείο της την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των Αγιαννιτών προς αυτόν. Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημητρίου  Καρυτσιώτη.

Είναι σχετικό με το θέμα μας  πως ξεκίνησε και λειτουργούσε  το Μουσείο Άστρους τις  δεκαετίες του 1950 και 1960,  ο αείμνηστος  συμπολίτης μας  «αρχαίος Έλληνας»  σεβαστός  καθηγητής μας   Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης.  Η ιδέα του μουσείου Άστρους ξεκίνησε και έγινε πραγματικότητα   από τον αείμνηστο σεβαστό  καθηγητή μας (δεν  «μετατράπηκε» από κανέναν , «έγινε» από τον αείμνηστο σεβαστό  καθηγητή μας)Τις  δεκαετίες του 1950 και 1960  το Άστρος είχε μουσείο  και σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους πραμένει κλειστό μετά την  προφάση της ρωγμής  και με την παγίδα της μελέτης της πρόφασης της στατικής επάρκειας. Ταυτόχρονα ο δήμος μας «ξέχασε» την  δημιουργία και καταλυτική προσφορά για το μουσείο  Άστρους του σεβαστού  καθηγητή μας   Κυριάκου (Κούλη) Χασαπογιάννη και διακρίνει αναιτιολόγητα και στενοκέφαλα  στην ιστοσελίδα του δήμου μας  κατά τύχη υπάλληλους του ΥΠΠΟΑ του 1985, ας υπήρχε μουσείο από την δεκαετία του 1950.

Οι συμπολίτες μας, μέλη του εξωραιστικού σύλλογου του Αγιάννη , φίλοι του Αγιάννη και  οι Αγιαννίτες της διασποράς έμπρακτα παίρνουν  στα χέρια τους  αυτά που τους ανήκουν, δεν περιμένουν το ΥΠΠΟΑ και τις εξουσίες  να τα  «μελετήσουν»,  εγκρίνουν και να τα σφραγίσουν. Όπως έκαναν πρόσφατα στον Αγιάννη και όπως έκανε ο καθηγητής μας την δεκαετία του 1960 , σύντομα θα ανοίξουν τον  «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και  το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, δεν υπάρχουν πιά άλλες αναιτιολόγητες  δικαιολογίες και προφάσεις.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα η Αγιάννης

hhpt/astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: