Τέταρτη πρόταση στο Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι μέλη  του συλλόγου και μέλη του Δ.Σ.

Να είσαστε καλά. Σας συγχαίρουμε για τις πρόσφατες ενέργειες και παρεμβάσεις σας.

Αποκλειστικά οι  δικές σας ενέργειες  είχαν σαν αποτέλεσμα να διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο,  ποτέ δεν είναι αργά, νέα για το Αρχαιολογικό  Μουσείο Άστρους και τον «Ιερό Χώρο», ακόμα και από την επιτροπή «Ελλάδα2021» , και να βλέπουμε ο δήμος μας  επιτέλους να ασχολείται  με θέματα στο Δ.Σ. για τα αυτονόητα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους  και ο  «Ιερός Χώρος» της Β Έθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι εδώ , μπροστά μας.

Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα , προβολή και πρόσβαση των αρχαιολογικών χώρων, περίπου επτά χρόνια τώρα και έχουμε αποκτήσει τρομερή και εντυπωσιακή εμπειρία από το Ελληνικό κράτος. Αργότερα θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα.

‘Εχουμε καταθέσει πολλές φορές τα παρακάτω.

«Με υπερβολικές ευγένειες δεν θα ανοίξει ποτέ το  Αρχαιολογικό  Μουσείο Άστρους».

«Σαν κοινωνία αποτύχαμε για  τα αυτονόητα  και αυτά που μας ανήκουν μέχρι σήμερα γιατί ακολουθήσαμε για πολλά χρόνια  με υπερβολικό τρόπο  αδικαιολόγητα την ευγενική , φιλική  και πολιτισμένη συμπεριφορά που μας οδήγησε στο πουθενά,  με αυτούς που δεν γνωρίζουν την λέξη ευγένεια και μας δουλεύουν με ατέλειωτες δικαιολογίες , ας σταματήσουμε ευγενικά  εδώ …»

Θέλουμε να καταθέσουμε δημόσια, χωρίς να περιμένουμε παράσημα  από κανέναν που δεν μας χρειάζονται στην ηλικία μας , οι τεκμηριωμένες  και  λίγο «ευγενικές» αναφορές  μας  συνέτελεσαν και ανάγκασαν το ΥΠΠΟΑ  στο προσωρινό άνοιγμα του «Ιερού Χώρου», γιατί στα έγγραφα του ΥΠΠΟΑ βρήκαμε τα επιχειρήματα μας και το ΥΠΠΟΑ πλέον δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με κατασκευασμένες δικαιολογίες τα αδικαιολόγητα και κατάλαβε καλά θα κάναμε ότι λέγαμε.  Όταν  όλοι μαζί ανοίξουμε το μουσείο θα τα δημοσιεύσουμε όλα. Αυτά τα κάνουμε δημόσια σήμερα αποκλειστικά για ένα λογο, να δείξουμε ότι ο τρόπος αυτός ήταν αποτελεσματικός και κάτι ξέρουμε  πως λειτουργεί το ΥΠΠΟΑ.

Για να βοηθήσουμε το πολύ δύσκολο έργο σας ,καταθέτουμε τα παρακάτω για την ενημέρωση σας , τα γνωρίζετε, αλλά δεν θα βλάψει να τα επαναλάβουμε .

Ο σύλλογος πρέπει να καταθέσει , χωριστά από το δήμο μας, η και να στείλλει όσο γίνεται νωρήτερα πριν την συνάντηση στην αρμοδία υπουργό  και στον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, την αναφορά του  με τα  συγκεκριμένα αιτήματα , διαφορετικα θα αποτύχουμε από   «τα μυστικά  μαγειρέμματα» . Η αναφορά αυτή πρέπει να δημοσιευθεί στον  ηλεκτρονικό τύπο για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας.Είναι καιρός να μάθουμε να τα λέμε όλα γραπτά, φανερά και δημόσια.

Ο δήμος έμπρακτα απόδειξε , τουλάχιστον δύο φορές, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν προτεραιότητα  και δυστυχώς εργάζεται η δεν εργάζεται  μυστικά χωρίς αποτελέσματα.  

Πως θα κατατεθούν τα αιτήματα είναι καταλυτικής σημασίας για μία επιτυχία, Πρέπει να είναι δυναμικά  και τεκμηριωμένα . Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα η τοπική κοινωνία «δεν χάφτει τίποτα» και δεν θα δεχθεί  ποτέ  αναιτιολόγητες  και αντιφατικές αποφάσεις, αντίθετες με την βασική αρχή του ΥΠΠΟΑ , που είναι η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αν σκοπεύετε να παρακαλέσετε την αρμόδια υπουργό  η το γραμματέα μην σπαταλάτε τον χρόνο σας.

Το εξαίρετο κείμενο «Το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, η εγκαταλελειμμένη Έπαυλη του Ηρώδη στην Εύα Κυνουρίας και τα διαμοιρασμένα ευρήματα!» θα είναι η βάση της αναφοράς αλλά πρέπει να προστεθούν τα τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα  αιτήματα

Στοιχεία.

1) Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011  απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 ) και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες  εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“9.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

Μετά το 2015 με άλλα  έγγραφα  το ΥΠΠΟΑ ανέφερε  το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει.

2)Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

3)Την 12-01-2017 με το έγγραφο  Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616971/ 30  “Επισημαίνουμε επίσης ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 το Μουσείο αποκαταστάθηκε και είναι έτοιμο να λειτουργήσει μετά από την εκτέλεση του έργου επισκευαστικών εργασιών στο κέλυφος του κτηρίου (βλ. το αριθμ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ -301900-180956-3709/15-11-2016 έγγραφο μας )”….

4)Την 17-05-2017 με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /147627/93905/ 1341 …“απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού δεδομένου ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος ημερήσιος φύλακας”….

5)Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

6)Την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρους Άστρους.

Η τοπική κοινωνία θέλει το μουσείο ανοικτό και δεν καταλαβαίνει τις αρμοδιότηυες, τις διαδικασίες και τις ευθύνες  των ασυντόνιστων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ .

Το ΥΠΠΟΑ ξόδεψε τα χρήματα ,ας ανοίξει το μουσείο, και ας βρει τους υπεύθυνους  και τις αρμοδιότητες αργότερα.Έτσι σκέπτεται και αυτά καταλαβαίνει  η τοπική κοινωνία.

Απαιτούμε τα παρακάτω.

 1. Η τοπική κοινωνία   απαιτεί να εφαρμόσετε αυστηρά τους όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )  της απόφασης ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011, που  εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους και να μας ενημερώσετε δικαιολογημένα για την απόφαση σας σχετικά με τους όρους της συμφωνίας , τις υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ και μια δίκαιη απόφαση, για να προβάλουμε όλοι καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 • Μέ έγγραφο της ΕΦΑΑΡΚ/…………./3675  Ημ/νια έκδοσης 23/09/2019 αναφέρονται τα κάτωθι.

«Σε περίπτωση που δεν εκπονείται ή δε δύναται να εκπονηθεί νέα μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης πορίσματος για την στατική επάρκεια του κτηρίου, θα εντάξει στο Πρόγραμμα Δράσης για τη νέα χρονιά κονδύλι για τη μεταστέγαση των εκθεμάτων και λοιπών ευρημάτων από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άστρους σε ασφαλή χώρο εποπτείας της.»

 Ερωτούμε  ποιά είναι η αρμόδια αρχή του ΥΠΠΟΑ για την μεταστέγαση των εκθεμάτων του  μουσείου, δεν νομίζουμε να είναι η ΕΦΑΑΡΚ, αν η παραπάνω απόφαση είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ  και ποιά είναι σήμερα η θέση του  ΥΠΠΟΑ για τη μεταστέγαση των εκθεμάτων του μουσείου , για να ενημερώσουμε  σχετικά την τοπική κοινωνία κατάλληλα.

 • Να μας ενημερώσετε πόσα  χρήματα στοίχισε στο ΥΠΠΟΑ το έργο  με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011  απόφαση για την “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )  που το έργο τελείωσε και εγκρίθηκε το 2015 από τρεις δημόσιους φορείς, του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Επίσης να μας ενημερώσετε γιατί το ΥΠΠΟΑ  ξόδεψε όσα ξοδεψε από το 2011 μέχρι το 2015. Αυτά καταλαβαίνει , αυτά απαιτεί και  δικαούται η τοπική κοινωνία.
 • Να μας ενημερώσετε πόσες μελέτες στατικής επάρκειας του κτηρίου έγιναν από το 2008 μέχρι την 1 Δεκεμβρίου 2021 ,πόσα  χρήματα στοίχισαν συκγεκριμένα  οι μελέτες  και τι αναφέρουν οι κανονισμοί του ΥΠΠΟΑ για τον αριθμό των μελετών κάθε έργου.Πόσες μελέτες πρέπει να κάνουμε για να ανοίξουμε το μουσείο?
 • Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 …”Το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να ανοίξει  προσωρινα το μουσείο . και το άνοιξε σίγουρα όχι παράνομα. Να μας ενημερώσετε  ποιά είναι η αρχή , με βάσει ποιόν κανονισμό  η οδηγία , με ποιό έγγραφο , με ποιά συγκεκριμένη απόφαση  και ενέργεια  ξεκίνησε  και αποφασίσθηκε αναιτιολόγητα   να αναιρεθούν οι  προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ και να αρχίσουμε «φτου και από την αρχή « με μελέτες για την στατική επάρκεια, τρία χρόνια μετά την παράδοση και έγκριση του έργου το 2015.
 • Να μας ενημερώσετε αν η απόφαση  για την μελέτη της επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους είναι σύμφωνη με την αρμόζουσα διαδικασία  και τους απαιτούμενους συγκεκριμένους κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ και να ελεγχθεί η  εγκυρότητα και η σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας. Πιστεύουμε ότι η απόφαση έγινε από αναρμόδια αρχή και  παρακαλούμε να το εξετάσετε.
 • Να μας ενημερώσετε  ποιά είναι η συγκεκριμένη αρμόζουσα διαδικασία και οι κανονισμοί για να αναιρέσει το ΥΠΠΟΑ  προηγούμενες αποφάσεις του.  
 • Να ανακαλέσετε αμέσως την απόφαση του ΥΠΠΟΑ  για την μελέτη της  στατικής επάρκειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους , να μας κοινοποιήσετε την ανάκληση η την αιτιολογημένη απόφαση σας και  επίσης να την κοινοποιήσετε στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας .
 • Να μας ενημερώσετε  αιτιολογημένα αν οι ενέργειες του ΥΠΠΟΑ το 2014-2015 με την παραλαβή και την έγκριση  του έργου σύμφωνα με την απόφαση και τους όρους της  ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011   ήταν  λανθασμένες η σωστές. Είναι η γνώμη μας, ότι ήταν σωστές και σαν λογική συνέπεια η απόφαση  για καινούργια μελέτη της στατικής επάρκειας είναι αντιφατική, αντίθετη με τις αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ   και  μεγάλο λάθος που πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

Η τοπική κοινωνία περιμένει υπομονονετικά μια αιτιολογημένη απάντηση  στο  «φάκελλο με τίς χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων της περιοχής που κατατέθηκε στό Υπουργείο Πολιτισμού καί αναφέρθηκε το ιστορικό του προβλήματος πού αντιμετωπίζει η περιοχή με το κλειστό αρχαιολογικό μουσείο. (Αριθμός πρωτοκόλλου τού εγγράφου 2/12-9-2018)» και δεν θα δεχθεί ποτέ αναιτιολόγητες αποφάσεις για αυτά που την αφορούν καθημερινά.

Μία δίκαια απόφαση  πρέπει να είναι σύμφωνη με τις  απόψεις  του ΥΠΠΟΑ από το 2011  μέχρι το 2015 .

Η τοπική κοινωνία κοθράστηκε και δεν θα δεχθεί  επίσης για το Μουσείο Άστρους   αντιφατικές δικαιολογίες  δέκα χρόνων,  σαν εκείνες για τον «Ιερό Χώρο» της Β΄’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων,  που το ΥΠΠΟΑ κλειδοαμπάρωσε   χωρίς ντροπή  και αδικαιολόγητα χωρίς καμία  απόφαση και τελικά αναίρεσε τα στενοκέφαλα λάθη του δέκα χρόνων  και άνοιξε τον χώρο ,έστω προσωρινά, όταν  οι πολλές  αντιφατικές  δικαιολογίες κατέρρευσαν  και εξαντλήθηκαν  και «τα μνημεία δεν περπατούσαν πιά μόνα τους»

Σας παρακαλούμε να ανοίξετε οριστικά και αμετάκλητα  τους τρεις χωριστούς χώρους  η να μας απαντήσετε αιτιολογημένα τις θέσεις του ΥΠΠΟΑ.

Α) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Β) Το προαύλιο χώρο της σχολής Καρυτσιώτη ( του Αρχαιολογικού  Μουσείου Άστρους)

Γ)  Τον «Ιερό Χώρο» της Β Έθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Δυστυχώς έχουμε κακά μαντάτα. Ας μην περιμένουμε χαρούμενα νέα,μόλις αρχίσαμε. Το ΥΠΠΟΑ  δοκιμάζει τις αντοχές μας και περιμένει δεκάδες αναφορές…….

Πρέπει  να σκεπτόμαστε τα παρακάτω.

 1. Πρέπει να  ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία με όλα τα καλά και άσχημα νέα.Η τοπική κοινωνία πρέπει να ξλερει τις λεπτομέρειες και θα βοηθήσει στο δύσκολο έργο σας.
 2. Πρέπει να απαιτήσουμε από το δήμο μας  γραπτά και θεσμικα να δειξει έμπρακτα  τα αυτονόητα για τους αρχαιολογικούς χώρους ,τελεία και πάβλα.Μια καλή αρχή είναι ο δήμος  σταματήσει τα «μυστικά» και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του όλα τα σχετικά έγγραφα.Πιθανόν μερικοί συμπολιτες μας αν ξέρουν τα γεγονότα να βοηθήσουν το έργο του .
 3. Το  Άστρος φημίζεται για τους νομικούς του. Το θέμα είναι και νομικό και εκεί θα καταλήξουμε όσοι αντέξουμε τις κακουχίες. Πιθανόν  ο σύλλογος η ο δήμος μας   πρέπει να πλησιάσει και νομικούς  επίσημα για  να μάθει πολλά.Ας πούμε ο κ. Βασίλης Π.Χασαπογιάννης η ο  κ.Βερβεσός και άλλοι πολλοί  μπορούν να βοηθήσουν. Το ΥΠΠΟΑ διαχειρίζεται τα μνημεία ,δέν είναι δικά του για να τα κλειδοαμπαρώνει αδικαιολόγητα.
 4. Υπάρχει και ο Συνήγορος του Πολίτη που μας βοήθησε καταλυτικά με το «Ιερό Χώρο».
 5. Ας μην το αναφέρουμε συγκεκριμένα , μπορούμε να πάμε και πάρα πέρα και πιθανόν θα το κάνουμε , αλλά χρειαζόμαστε στοιχεία …….. και θα τα βρούμε τελικά.
 6.  Ανεξάρτητα από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου, μερικοί  συμπολίτες μας από την διασπορά θα συνεχίζουν «να λέμε τα σύκα σύκα» προς κάθε κατεύθνυνση και στο ΥΠΠΟΑ, και ομολογούμε θα κάνουμε ότι μπορούμε.

Καλή δύναμη στο δύσκολο  έργο σας .Σας ευχαριστούμε θερμά .Να είσαστε καλά.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κουρόγιωργας

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: