Δημόσια ερωτήματα στο Δήμο μας και στο ΥΠΠΟΑ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Στα σύγχρονα κοινωνικά κράτη όλα γίνονται γραπτά, φανερά και δημόσια.

Το ΥΠΠΟΑ «συσκέπτεται» και μαγειρεύει  και ο δήμος μας γνωρίζει πολλά σχετικά με το  Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Η τοπική κοινωνία περιμένει ευγενικά και υπομονετικά  χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια , τις ενέργειες του δήμου μας και τι ακριβώς μαγειρεύει το ΥΠΠΟΑ.

Τελικά όλα θα τα βρούμε μπροστά μας και αναμφισβήτητα  ο“Ιερός Χώρος” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ,είναι εδώ δεν πάνε πουθενά.

Περιμένουμε μια στοιχειώδη ενημέρωση, για ότι γνωρίζουν, και μια  απάντηση στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα μας , όπως δικαιούμαστε από την νομοθεσία και την στοιχειώδη κοινωνική συμπεριφορά.

Γνωρίζουμε τα παρακάτω.

Την 7-10-2008  με την  πρόφαση της ρωγμής το ΥΠΠΟΑ έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και από υπερβολική ταχύτητα απερίσκεπτα  χωρίς αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων αρχών του ΥΠΠΟΑ κλειδοαμπάρωσε  καταχρηστικά  και  τον ξεχωριστό γειτονικό “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ  του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“8.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….”Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

Μετά το 2015 με άλλα  έγγραφα  ΥΠΠΟΑ ανέφερε  το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει.

Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 μεταξύ άλλων αναφέρει …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

Την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρους Άστρους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους  (κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη), ο προαύλειος χώρος της σχολής  και  ο γειτονικός  «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι φυσικά και λειτουργικά τρεις  χωριστοί χώροι με την δική τους ιδιαίτερη ιστορική σημασία,  αλλά δεμένοι  μεταξύ τους αρμονικά, σεμνά  και επιβλητικά,  είναι ένας μαγευτικός χώρος, από μόνος του ένα  υπέροχο και μοναδικό «μουσείο» που θαυμάζουν οι επισκέπτες μας.

This image has an empty alt attribute; its file name is win_20180424_02_32_42_pro.jpg

Ερωτούμε τα παρακάτω.

1) Ποιά αρχή του ΥΠΠΟΑ, για ποιό λογο και με ποιά δεδομένα, πότε ακριβώς μετά την  20 Ιουνίου 2018   και με ποιά αιτιολογημένη απόφαση η έγγραφο  επανέθεσε  το θέμα της  στατικής επάρκειας του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, αφού το έργο είχε εγκριθεί και πληρωθεί το 2015  και το Μουσείο άνοιξε νόμιμα και προσωρινά  το 2018. Γιατί “φτου και από την αρχή” πάλι μιλάμε για την στατική επάρκεια.

2) Πόσα χρήματα τελικά στοίχισε στο ΥΠΠΟΑ το έργο  σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 που  εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99) .

3) Πόσες μελέτες στατικής επάρκειας του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους  έγιναν από το 2011 μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99) η με άλλες αποφάσεις.

   3-1)Πόσα χρήματα στοίχισαν οι μελέτες τη στατικής επάρκειας του κτηρίου.

4) Με βάση τους  κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ  πόσες μελέτες στατικής επάρκειας πρέπει να γίνονται σε κάθε έργο του ΥΠΠΟΑ ( έγιναν στο παρελθόν και  θα γίνονται στο μέλλον).Ποια είναι η επίσημη θέση του ΥΠΠΟΑ για τον αριθμό των μελετών στατικής επάρκειας σε κάθε έργο.

5) Γιατί άραγε το ΥΠΠΟΑ ξόδεψε τα χρήματα,  μαζύ με τα έξοδα για τις  μελέτες της στατικής  επάρκειας του κτηρίου,για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους από το 2011 μέχρι το 2015  και  από το 2015 μέχρι σήμερα.

6) Πότε το ΥΠΠΟΑ  θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα.

 6.1) Το  χωριστό γειτονικό  «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων .

6.2) Το προαύλειο χώρο της σχολής  Καρυτσιώτη.

6.3) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους  (κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη). 

Ο κοινός νους τελικά θα επικρατήσει και ο “Ιερός Χώρος” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα ανοίξουν οριστικά και αμετάκλητα.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: