Δημόσια ερώτηση στο ΥΠΠΟΑ. Τι άραγε διαφυλάσσετε 13 χρόνια στον “Ιερό Χώρο” της Β’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, που χωρίς ντροπή είναι κλειδοαμπαρωμένος και γιατί δεν προβάλλετε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες του “Ιερού Χώρου”της Β’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων για να δείτε με τα μάτια σας τι “διαφυλάσσει” το ΥΠΠΟΑ 13 χρόνια.

Ο “Ιερός Χώρος ” πριν το κλειδοαμπάρωμα της ντροπής ήταν ανοικτός και προσβάσιμος διακόσια χρόνια και έμεινε εδώ, δεν έπαθε τίποτα Στον “Ιερό Χώρο” υπάρχουν 4 τοίχοι, μια επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας , 4 πεύκα, 2 κυπαρίσια και 1 ακακία , τίποτα άλλο δεν υπάρχει σε αυτό τον χώρο, δεν υπάρχουν ούτε “αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη”.Στην νέα εποχή αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει 4 τοίχους και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κλειδοαμπαρώσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προισταμένους.O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους (κτήριο της σχολής Καρυτσιώτη), ο προαύλειος χώρος της σχολής και ο γειτονικός «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων εíναι φυσικά και λειτουργικά τρεις χωριστοί χώροι με την δική τους ιδιαίτερη ιστορική σημασία, αλλά δεμένοι μεταξύ τους αρμονικά, σεμνά και επιβλητικά, είναι ένας μαγευτικός χώρος, από μόνος του ένα υπέροχο και μοναδικό «μουσείο» που θαυμάζουν οι επισκέπτες μας

Ο πέτρινος τοίχος η μάντρα με την πόρτα , που αν θέλει μπορεί εύκολα μα κλείσει την πόρτα το ΥΠΠΟΑ και να ανοιξει αμέσως τον”Ιερό Χώρο”, που χωρίζει τον “Ιερό Χώρο” από το γειτονικό χωριστό προαύλειο χώρο της σχολής Καρυτσιώτη.

Ο πέτρινος τοίχος η μάντρα με την πόρτα , από το προαύλειο χώρο της σχολής , που χωρίζει τον “Ιερό Χώρο” από το γειτονικό χωριστό προαύλειο χώρο της σχολής Καρυτσιώτη .

Οι καμινάδες των δωματίων των μαθητών τησ σχολής Καρυτσιώτη στο προαύλειο χώρο της σχολής , που θα αγναντεύουν οι επισκέπτες από το “Ιερό Χώρο”, μέχρι να ανοίξει ο γειτονικός χωριστός προαύλειος χώρος της σχολής.

Ο γειτονικός χωριστός προαύλειος χώρος της σχολής , που θα αγναντεύουν οι επισκέπτες από το “Ιερό Χώρο”, μέχρι να ανοίξει ο γειτονικός προαύλειος χώρος της σχολής Καρυτσιώτη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους χωρίς ντροπή κανενός παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα και ανοίγει πότε πότε για στάχτη στα μάτια μας. Οι επισκπέπτες θα θαυμάζουν και θα αγναντεύουν το Μουσείο και τον προαύλειο χώρο του από το γειτονικό χωριστό “Ιερό Χώρο”, μέχρι να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα και το Μουσείο.

Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….”Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”…

Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 μεταξύ άλλων αναφέρει …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

Η τοπική κοινωνία οργισμένη περιμένει υπομονετικά και σιωπηλά τον κοινό νου να επικρατήσει  και  ποτέ δεν θα δεχθεί  «η  πρόφαση της ρωγμής»  να  γίνει πρόφαση της «στατικής επάρκειας». Σκέπτεται  και δεν καταλαβαίνει γιατί άραγε το ΥΠΠΟΑ ξόδεψε τα χρήματα, (δεν ξέρουμε το τελικό ποσό αφού πρέπει να προστεθούν και οι μελέτες της στατικής  επάρκειας του κτηρίου) ,για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους από το 2011 μέχρι το 2015  και  από το 2015 μέχρι σήμερα. Ίσως κάποτε θα το μάθουμε.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: