Η Αμερικάνικη δημοκρατία κάποτε και σήμερα. «Κύριε  πρόεδρε πρέπει να παραιτηθείτε, δεν έχετε ούτε το  δικό μου ψήφο».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η  φιλελεύθερη δημοκρατία, που ακόμα είναι μονόδρομος , βρίσκεται σήμερα σε παγκόσμια δοκιμασία  και τα αίτια είναι βαθειά, που πρέπει να τα βρούμε, να τα καταλάβουμε και να αλλάξουμε πορεία. Είμαστε αντιμέτωποι με τους απαράβατους κανόνες της φύσης , μετά την εξέλιξη ακολουθεί η παρακμή , όποιος έχει θα χάσει και όλες οι αυτοκρατορίες (και τρόποι ζωής)  κάποτε  καταρρέουν  για να έρθουν καινούργιοι.

Η Αμερικάνικη ηγεμονία άρχισε να καταρρέει από την βαθειά κρίση της δημοκρατίας και των θεσμών της. Δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε,  αλλά είναι αναμφισβήτητο   γεγονός  όλα αυτά που γίνονται στην Αμερική επηρεάζουν τον παγκόσμιο  πολιτισμό. «Η Αμερικάνικη Πρόκληση» είναι εδώ μπροστά μας δεν φεύγει,  όλοι  αναιτιολόγητα και παράλογα την παρακολουθούμε και πιστά την ακολουθούμε. Είναι μία παγκόσμια πανδημία ηθική , κοινωνική , πολιτική  και οικονομική.

¨Οταν ο πρόεδρος Νίξον  ήταν στα τελευταία του και καταλάβαινε ότι οι μέρες του στην προεδρία ήταν μετρημένες , σαν παλιός έμπειρος νομικός ανακοίνωσε στον Αμερικάνικο λαό  το περίφημο  «δεν είμαι απατεώνας».Η τελευταία του ελπίδα  για να επιβιώσει ήταν ο ακροδεξιός τότε ηγέτης της γερουσίας Γκολντουότερ. Ο Νίξον  τον κάλεσε στο λευκό οίκο για να τον  πείσει να τον υποστηρίξει  στην γερουσία  και να τον σώσει από την επικείμενη  παραμπομή του απο την προεδρία.

 Ο ακροδεξιός γερουσιαστής είχε νωρήτερα αποδοκιμαστεί  για τις πολιτικές του απόψεις από τον Αμερικάνικο λαό με την χειρότερη προεδρική ήττα της Αμερικάνικης ιστορίας  από το πρόεδρο Τζόνσον το 1964 (61.1% vs 38.5%) Παρά τη συντριπτική ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 1964, πολλοί πολιτικοί ειδήμονες και ιστορικοί πιστεύουν ότι έθεσε τα θεμέλια για τη συντηρητική επανάσταση που θα ακολουθούσε, καθώς η οργάνωση βάσης και η συντηρητική κατάκτηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ξεκίνησαν μια μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή στην αμερικανική πολιτική.

Τότε ο ακροδεξιός  γερουσιαστής  έδειξε τον δρόμο στον πρόεδρο Νίχον με σύντομη διαδικασία. «Κύριε πρόεδρε πρέπει να παραιτηθείτε, δεν έχετε ούτε το  δικό μου ψήφο». Μετά από την συνάντηση με το ακροδεξιό γερουσιαστή Γκολντουότερ, σύντομα ο πρόεδρος Νίξον πέρασε στα ντουλάπια της ιστορίας.

Πριν πενήντα χρόνια και νωρήτερα για πολλούς αίώνες   στη δημόσια  ζωή αυτά  ήταν αυτονόητα από όλους ακόμα και από ένα ακροδεξιό γερουσιαστή.

Σήμερα  υπάρχει άλλη ηθική και  διαφορετική πολιτική ζωή  που ανέχεται  και ακόμα επικροτεί η κοινωνία. Ο σημερινός ηγέτης στη γερουσία των  ρεμπουπλικάνων ,γερουσιαστής Μακκόνελ ,  και η ηγεσία του κόμματος καταδικάζουν δημόσια και κραγαυλέα  στην γερουσία και  αντίστοιχα στη βουλή τις ενέργειες του πρώην προέδρου Τράμπ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, αλλά δεν ψηφίζουν για την  παραπομπή του με όλες τις συνέπειες. Με αυτή την κρατούσα σήμερα  ηθική και καινούργια πολιτική ζωή,  ποτέ δεν θα υπάρξει παραπομπή προέδρου για τίποτα. Σαν αποτέλεσμα όλα επιτρέπονται και είναι δυνατό σήμερα και στο μέλλον ένα άτομο να επηρεάζει δραστικά και καταλυτικά  την Αμερικάνικη δημοκρατία και τους θεσμούς της .

Αλλά πριν φθάσουμε στο γερουσιαστή  Μακκόνελ και στην παράλογη  αναιτιολόγητη πολιτική συμπεριφορά του με όλες τις συνέπειες της, πρέπει να ψάξουμε δίπλα μας .

Στην μοναδική αληθινή αρχαία Ελληνική δημοκρατία υπήρχαν οι κανόνες ¨παν μέτρον άριστον¨ ,το Ελληνικό μέτρο και το δημόσιο συμφέρον.

Σήμερα οι κανόνες έχουν αλλάξει και ακόμα  η λέξη δημοκρατία έχει διαστρεβλωθεί , όπως συμφέρει τον καθέναν, η υπερβολή αντικατάστησε το «παν μέτρον άριστον¨και το δημόσιο συμφέρον έγινε το ιδιωτικο συμφέρον.

Η Τετάρτη εξουσία  και οι καναλάρχες μας δεν μας  λένε  πιά τα γεγονότα.  αλλά την γνώμη τους για μερικά…. γεγονότα και τι ανεβάζει την θέαση για ένα μοναδικό δικό τους  σκοπό, τη διαφήμιση και το χρήμα.

Η συμμετοχή κατάντησε να γίνει  «θεσμοθετημένη δωροδοκία» και θεσμοθετημένα  λόμπυ , που επηρεάζουν καταλυτικά το δημόσιο συμφέρον και την δημοκρατική ζωή, αφού θεσμοθετημένα,  ανοικτά και καταχρηστικά  δουλεύουν για συγκεκριμένα συμφέροντα.

Καταδικάζουμε τις διακρίσεις ,αλλά ταυτόχρονα  θεσμοθετοποιούμε τις ομάδες.  Έχουμε  πέρα απο τις φυλετικές ,θρησκευτικές ομάδες  ακόμα και προοδευτική βουλευτική ομάδα  που πρόσφατα μας λέει χωρίς ντροπή  αν δεν ψηφίσουμε τα  επιπρόσθετα δικά τους θέματα, εκβιάζοντας όλους  και την προοδευτική δημοκρατία, δεν θα ψηφίσει ούτε αυτά που είναι σωστά και αναγκαία και έχει συμφωνήσει  νωρήτερα να τα ψηφίσει.

Ο πρόεδρος Μπαϊντεν ειρωνικά και επιγραμματικά  έδειξε τα χάλια της Αμερικάνικης δημοκρατίας, λέγοντας  έχουμε πενήντα γερουσιαστές που  κάνουν τους προέδρους.. και ηθελημένα δεν ανέφερε τις  προοδευτικές ομάδες και τον κάθε βουλευτή…..

«Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»

Ο Δημοσθένης έλεγε για τα χρήματα ότι χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει… αλλά εμείς το παραφράζουμε και λέμε όλα  δεινά που έχουμε σήμερα γίνονται για τα χρήματα και το ιδιωτικό μας συμφέρον.

Ο Βολταίρος  μας προειδοποιούσε επιγραμματικά. «Μην νομίζετε ότι τα χρήματα κάνουν τα πάντα ή θα καταλήξετε να κάνετε τα πάντα για χρήματα».

Το μεγάλο πρόβλημα  της δημοκρατίας σήμερα είναι ξεχάσαμε το κοινό συμφέρον και η απασχόληση με τα κοινά έγινε  επάγγελμα  και αυτοπροβολή, για μας και τους απογόνους μας.

Αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν κοινωνία και σαν έθνος πρέπει να ξανά βρούμε σύντομα το συναίσθημα της ντροπής και της δίκης του Πρωταγόρα…..

Η περιορισμένη θητεία για όλα τα δημόσια λειτουργήματα  έχει τις ρίζες της στις θέσεις του Πρωταγόρα για την δημοκρατία , γιατί στον Πρωταγόρα δεν υπάρχουν «ειδικοί» , επαγγελματίες πολιτικοί, για να μιλούν αποκλειστικά  και όπως τους συμφέρει  για  την ντροπή και το δίκαιο.

Πίσω στην Αρχική σελίδα

hhpt/astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: