
Φαίνεται έκδηλος ο σεβασμός και ο θαυμασμός μας στα μνημεία και στη ιστορία μας, όταν πριν 55 χρόνια προσκυνούσαμε τον “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
Αυτό τον χώρο δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Αυτός ο χώρος είναι δικός μας , ανήκει στη τοπική κοινωνία , και δεν ανήκει στους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ, που κάθονται σε ένα γραφείο στη Τρίπολη η στην Αθήνα και αποφασίζουν αναιτιολόγητα για κάτι που δεν τους αφορά άμεσα .

Τον “Ιερό Χώρο” θα τον τιμούμε και θα τον διακρίνουμε πάντοτε όπου μπουρούμε …… και δεν θα τον κρύβουμε….ποτέ. Περιμένουμε ευγενικά και υπομονετικά μια φωτογραφία και δύο λόγια στην ιστοσελίδα του δήμου μας , ο κοινός νους θα επικρατήσει τελικά.(Νοέμβριος 2021)
Στη φωτογραφία ο Γιάννης Κουρόγιωργας το 1966 , πριν πενήντα πέντε χρόνια , δεν ανακαλύψαμε τον Ιερό Χωρό πρόσφατα , δεν χρειάζονται σχόλια, η δέσμευση και η αποφασιτικότητα μας είναι διαχρονική.
Οι “καλαμαράδες “Αστρινοί , πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, εκαλέσθηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση.

Oι ντόπιοι κάτοικοι μετά το τέλος της Β” Εθνοσυνέλευσης ονόμασαν τον χώρο που έγινε η Εθνοσυνέλευση “Ιερό Χώρο“, από έκδηλο σεβασμό, για την μεγάλη συνεισφορά που προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος. Eδώ για υπερβολή το “ιερός” δεν έχει θρησκευτική έννοια αλλά Εθνική έννοια , ο χώρος αναγνωριζότανε απο τους κατοίκους σαν πολύ σπουδαίος, σαν “Ιερό Χώρο ”.
