
Ο “δαίμονας του διαδυκτίου”... και η ατεκμήριωτη συνταγή της πρόσφατης εκπομπής τοπόσημα, συνεχίζουν μάταια να σβήνουν και “ξαναγράφουν” την ιστορίας μας, όπως τους “καπνίσει” και όπως τους συμφέρει,χωρίς αποδείξεις και την απαιτούμενη νομική και ηθική διαδικασία. Ο καθένας για να “δημιουργήσει ιστορία” γράφει ευχολόγια και όνειρα καλοκαιρινής νύκτας ,όπου μπορεί.
Εύκολη συνταγή για μερικούς, αλλά επιστημονικά ,ηθικά,διοικητικα ( και γιατί όχι και νομικά αν χρειασθεί) αυτή την φορά δεν θα περάσει, γιατί απλά είναι παραμύθι.
Για παράδειγμα παραθέτουμε παρακάτω επιστημονικα στοιχεία σχετικό με το θέμα μας για το κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς , με αναφορά το Χρονικό του Μορέως, που δεν σβήνονται ποτέ και που δεν είναι χθεσινά όνειρα.
Το κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς έκτισε ο Γουλιέλμος Βιλλαρδουίνος προς υποταγήν των ανυπότακτων γειτόνων Τσακώνων στη Σίταινα ,Καστάνιτσα και Πραστό, εκεί που ήταν οι Τσάκωνες , «επάνω εις τα όρη » suso en law montanyas , όπως αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως.
«Σήμερα, το ορεινό αυτό κάστρο θεωρείται ότι είναι το οχυρό που αναφέρεται στο Αραγωνικό Χρονικό του Μορέως ως Estella (μετάφραση της ελληνικής λέξης Άστρος) και έχει μείνει γνωστό με το δημώδες όνομα «Κάστρο της Ωριάς», το οποίο απαντά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, λόγω της λαϊκής παράδοσης σχετικά με την κατάληψή του.
Με βάση αυτήν την ταύτιση και την αναφορά στο Αραγωνικό Χρονικό, το κάστρο πρέπει να κατασκευάστηκε το αργότερο τον 14ο αιώνα και το πιθανότερο τον 13ο.
Το κάστρο της Estella ανήκε στο μεσαιωνικό δρόγγο του Δραγαλέβου (Δραγαλεβός, Γαρδαλεβός, Δραγάλιγος και Δραγαλιβός), ο οποίος καταλάμβανε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Άστρος και αποτελούσε το βορειότερο τμήμα της σημερινής Κυνουρίας. Το 1463, η περιοχή πέρασε στα χέρια των Ενετών, ενώ το 1467 καταλήφθηκε από τους Τούρκους.»
Πηγές
- Καστρολόγος
- Καρποδίνη Ε., Κάστρα της Πελοποννήσου, Αθήνα 1993, 242-243
- Μπάλλας Α., «Κάστρα της Κυνουρίας. Επισκόπηση των μεσαιωνικών κάστρων της Τσακωνιάς», Πελοποννησιακά ΚΣΤ΄ (2001-2002), 208-210
- Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990, 178, 182-185
- Ρωμαίος Α., Τοπογραφικά της Φραγκοκρατίας, Πελοποννησιακά Β΄(1957), 23-24
- Σαραντάκης Π., Αρκαδία: Οι Ακροπόλεις – Τα Κάστρα & Οι πύργοι της σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 152, 155-158
Με μεγάλη λύπη διαβάσαμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Βόρειας Κυνουρίας δύο μικρά λαθάκια και ανακρίβειες αντιίθετες με την Ελληνική νομοθεσία και τα χρηστά ήθη μας ,που διχάζουν την τοπική κοινωνία .Αυτά είναι “το Κάστρο του Άστρους Κυνουρίας“2.1.7.5 Εκδηλώσεις (σελίδα 61/193) και το ξεκρέμαστο, ατέλιωτο και γραφικό κείμενο «της Θυρέας στην οποία ανήκουν το Παράλιο» .2.1.1.2 Βασικά Γεωγραφικά και Διοικητικά Χαρακτηριστικά σελιδα 26/193.
Το νόμιμο όνομα “Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους ” σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία , με τα κείμενα του ΥΠΠΟΑ ,του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και όλου τον ντουνιά με χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίες , ακόμα και σε κείμενα του ομίλου Πυράμια , είναι « Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους».Τελεία και πάβλα.
“Όλβιος όστις έσχεν της ιστορίας μάθησιν”.
Ας διαβάσουμε την ιστορία μας ,στη Θυρέα ανήκαν ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης),το Άστρος,(από το 1835,1841 ήταν πρωτεύουσες του δήμου Θυρέας), η Μελιγού, ο Χάραδρος , ο Πλάτανος και το Παράλιο Άστρος (από το 1845).» ». ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835, ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841 , ΦΕΚ 32Α – 08/12/1845 .
Παραθέτουμε παρακάτω διαλεγμένα μικρά κείμενα από την σχετική βιβλιογραφία που βρήκαμε σχεδόν χωρίς προσπάθεια , και γιατί λέμε “συνεχίζουν μάταια να σβήνουν και ξαναγράφουν την ιστορίας μας”. Βρήκαμε μόνο δύο συνδέσμους που περιέχουν ανακρίβειες!! , και ο ένας πιστεύουμε θα διορθωθεί σύντομα,έγινε από λάθος…. Όλοι οι άλλοι σύνδεσμοι περιέχουν το νόμιμο όνομα του Κάστρου του Παραλίου Άστρους, υπάρχουν και πολλά άλλα … προς το παρόν αυτά είναι αρκετά.
=====================================================
Απο το
ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο τονισμός είναι δικός μας
Jul. 29, 2013 — Έκθεση αρχειακού υλικού: «Το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου. Ο νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, …
Έκθεση αρχειακού υλικού: «Το Κάστρο» του Παραλίου …
Ο νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που δραστηριοποιείται στο Παράλιο Άστρος, με την επωνυμία «ΠΥΡΑΜΙΑ», διοργανώνει έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο: «Το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου.
—————————————
Από το Άστρος τησ Θαλάσσης
Επιστολή του Ομίλου «Πυράμια» προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη συντήρηση – αναστήλωση του Κάστρου του Άστρους
Ετικέτες Όμιλος «Πυράμια» | Αναρτήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Πυράμια», Παραλίου Άστρους, απηύθυνε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κο Παναγιώτη Νίκα, που θέμα της είχε τη συντήρηση – αναστήλωση του Κάστρου του Άστρους.
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ)
ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Κα ΥΠΟΥΡΓΟ), ΕΦΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κα ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ), ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ (Κο ΔΗΜΑΡΧΟ), ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (Κο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΛΑΣΗ), ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κύριε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Στη νότια κορυφή του λόφου «Νησί» του Παραλίου Άστρους δεσπόζει παρά τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί από το πέρασμα του χρόνου το Κάστρο του Άστρους -βλέπε φωτ. υλικό-. Κτίστηκε και πήρε αρχικά το όνομα «Castello della Εstella» το 1256 μ.Χ., από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο την εποχή της Φραγκοκρατίας στο Μοριά……………….
Ας σχολιάσουμε τι διαβάζουμε παραπάνω και τι καταλαβαίνουμε.
“Ανάλογα όπως τους συμφέρει, άλλαξαν την σημασία των λέξεων… “. Τελικά τι να πιστέψουμε, ποιό να είναι το σωστό άραγε? Το όνομα “Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους” η το Κάστρο του Άστρους ..? Οι ίδιοι άνρωποι και ο ίδιος όμιλος μας λένε παραπάνω και τα δύο, που είναι αντιφάσεις και λογικά δεν τα πιστεύουμε ούτε τα πιστεύει κανένας . Χωρίς αντίκρυσμα και επιστημονικές αποδείξεις είναι και τα δύο ευχολόγια και όνειρα τα μεσάνυκτα. Δεν σχολιάζουμε όνειρα, ευχολόγια ,συγχύσεις και αντιφάσεις στα καφενεία μιας παρέας 5-6 ονειροπόλων χωρίς στοιχειώδη αποδείξεις και αντίκρυσμα.Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αναγνώστες θα βγάλλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Καλύτερα πιστεύουμε τι μας λέει το αρμόδιο υπουργείο του ΥΠΠΟΑ , τα ρπιστημονικα κείμενα και όλος ο ντουνιάς.
Η παραπάνω μικρή παρέα η όπως αποκαλείται όμιλος έχει πολύ δουλειά , πρέπει “να σβήσει και να ξαναγράψει” πρώτα πρώτα τις δικές του αντιφάσεις ,που δεν σβήνονται εύκολα…γιατί οι ανανώστες δεν πιστεύουν αντιφατικές και αναξιόπιστες απόψεις χωρίς αποδείξεις και τα δύο ταυτόχρονα δεν γίνεται …, αναγκαστικα κοιτάνε αλλού να βρουν την αλήθεια.
Και πρέπει ο όμιλος να καταλάβει αργά η γρήγορα η ιστορία ούτε ξαναγράφεται ούτε σβήνεται.
Τελειώσαμε με τα ευχολόγια και τα όνειρα.
==================================================
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2020 -2024 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
2.1.7.5 Εκδηλώσεις (σελίδα 61/193)
Στο Επιχειργσιακο Πρόγραμμα υπάρχει το μεγάλο μαργαριτάρι “από το δαίμονα του διαδυκτίου …η πιθανόν σκόπιμα “με επίκεντρο το Κάστρο του Άστρους Κυνουρίας“(σελίδα 61/193) Φαίνεται η εκπομπή για τα τοπόσημα μας έφερε μπελάδες μπροστά μας, ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Ο χρόνος θα μας πει την αλήθεια.
Το νόμιμο όνομα του κάστρου στο Παράλιο Άστρος σύμφωνα Ελληνική νομοθεσία , με τα κείμενα του ΥΠΠΟΑ ,του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και όλου τον ντουνιά με χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίες , ακόμα και σε κείμενα του ομίλου Πυράμια , είναι « Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους».Τελεία και πάβλα.
Κανένας σύμβουλος δεν θα ψηφίσει κάτι διαφορετικό , γιατί τα δήθεν γλαφυρά μικρά λαθάκια , που δήθεν τα έκανε ο «δαίμονας του τυπογραφείου» , είναι πιθανόν σκόπιμα μεγάλα λάθη, έρχονται από τα τοπόσημα…, και τα ακολοθούν το¨δαγκτωτό μαύρο» και η απαξίωση της τοπικής κοινωνίας, παλιά τα λέγανε “λεμενόκουπες”.
Θα ρωτήσουμε τον δήμαρχο μας με δική του πρωτοβουλία η και θεσμικά να ξεκαθαρίσει το νόμιμο όνομα “Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους” που αναγκαστικα και νόμιμα πρέπει να περιέχεται σε όλα τα δημόσια έγγραφα του δήμου μας , τι να κάνουμε.
2.1.1.2 Βασικά Γεωγραφικά και Διοικητικά Χαρακτηριστικά σελιδα 26/193. Το άλλο μικρό μαργαριτάρι «της Θυρέας στην οποία ανήκουν το Παράλιο» είναι πολύ άσχετο, πολύ ξεκρέμαστο και γραφικό για γέλια , πως καταντήσαμε…..Ο δήμαρχος μας γνωρίζει τι ανήκει στη Θυρέα και θα το διορθώσει ,γιατί είναι και πολύ ξεκρέμαστο και γελάει ο κόσμος που το διαβάζει. Για καλο και για κακό τι να κάνουμε , ας διαβάσουμε την ιστορία μας ,στη Θυρέα ανήκαν ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης),το Άστρος,(από το 1835,1841 ήταν πρωτεύουσες του δήμου Θυρέας), η Μελιγού, ο Χάραδρος , ο Πλάτανος και το Παράλιο Άστρος (από το 1845).» Όλβιος όστις έσχεν της ιστορίας μαθησιν». ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835, ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841 , ΦΕΚ 32Α – 08/12/1845
================================================
Από το
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2020 -2024 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ο τονισμός δικός μας
2.1.7.5 Εκδηλώσεις (σελίδα 61/193)
Ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό φεστιβάλ είναι το Estella Festival το οποίο λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο, όπου υπό το φως της πανσέληνου, πλήθος κόσμου γιορτάζει τη γη και τη θάλασσα, την ιστορία και την ομορφιά του τόπου, με επίκεντρο το Κάστρο του Άστρους Κυνουρίας αλλά και τα γύρω στενά της περιοχής.Το φεστιβάλ Εstella συμπεριλήφθηκε ως μέρος εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα LEADER της Πάρνωνας Α.Ε. Ωστόσο, πολλά φεστιβάλ διοργανώνονται σε θρησκευτικές γιορτές που προσκαλούν ντόπιους και επισκέπτες να γιορτάσουν και να χορέψουν(σελίδα 61/193)
——————————————————
2.1.1.2 Βασικά Γεωγραφικά και Διοικητικά Χαρακτηριστικά (Σελίδα 26/193)
Έδρα του δήμου αποτελεί το Άστρος.Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού Αρκαδίας,συνορεύει βόρεια με το Δήμο Άργους Μυκηνών, νότια με το Δήμο Νότιας Κυνουρίας και δυτικά με τον Δήμο Τρίπολης και Σπάρτης. Η Κυνουρία περιλαμβάνει την περιοχή της Θυρέας στην οποία ανήκουν το Παράλιο. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίαςπεριλαμβάνει τις παρακάτω δημοτικές -τοπικές κοινότητες και οικισμούς (Σελίδα 26/193)
==========================================
Πηγές
Ο τονισμός δικός μας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2020 -2024 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
1) ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Jul. 29, 2013 — Έκθεση αρχειακού υλικού: «Το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου. Ο νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, …
Έκθεση αρχειακού υλικού: «Το Κάστρο» του Παραλίου …
Έκθεση αρχειακού υλικού: «Το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου
Ο νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που δραστηριοποιείται στο Παράλιο Άστρος, με την επωνυμία «ΠΥΡΑΜΙΑ», διοργανώνει έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο: «Το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου.
2) ΥΠΠΟΑ
Έξι Προγραμματικές Συμβάσεις για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο (culture.gov.gr)
Υπουργείο- Προβολή Υπηρεσίας (culture.gov.gr)
Κάστρο Παράλιου Άστρους – Υπουργείο Πολιτισμού και …
http://odysseus.culture.gr › …
Χάρτης Πλοήγησης. English. | Θεματικός κατάλογος · | Αλφαβητικός κατάλογος · | Αναλυτική αναζήτηση. Κάστρο Παράλιου Άστρους. Ιστορικό. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
Το κάστρο του Παραλίου ΄Αστρους είναι κτισμένο στη νότια κορυφή του λόφου “Νησί”. Η πρώτη οικοδομική φάση του ανάγεται στη μεσαιωνική εποχή
3)Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/kastro-paralioy-astroys
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο απετέλεσε αμυντικό συγκρότημα. Τον 18ο αιώνα οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, εύποροι έμποροι … Κάστρο Παραλίου Άστρους
4)Καστρολόγος
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=astros
Στο Παράλιο Άστρος και στην νότια κορυφή του λόφου (νησί) που δεσπόζει του λιμανιού, υπάρχει κάστρο από τα χρόνια της φραγκοκρατίας.
5)wikipedia.org
Κάστρο Παραλίου Άστρους – Βικιπαίδεια
Το Κάστρο Παραλίου Άστρους είναι μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Παραλίου Άστρους, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άστρος.
6) WONDERGREECE.GR
Κάστρο Παράλιου Άστρους | Κάστρα | Ν. Αρκαδίας | Περιοχές
http://www.wondergreece.gr › Politismos › Kastra › 23…
Κάστρο Παράλιου Άστρους. Share Tweet Pin it Email. Στο Παράλιο Άστρος, στο λόφο πάνω από το λιμανάκι που οι …
7)ARCADIAPORTAL.GR
Castello de la Estella – Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους
https://www.arcadiaportal.gr › news
Aug. 8, 2017 — Την περίοδο εκείνη, όπως μαρτυρούν πολλοί χάρτες της εποχής το «Νησί» του Παραλίου Άστρους ονομάζεται Stella. Ήταν η λατινική μετάφραση του …
8)GTP.GR
Αξιοθέατα ΚΥΝΟΥΡΙΑ (Επαρχία) ΑΡΚΑΔΙΑ – GTP – Greek …
Το κάστρο του Παραλίου ΄Αστρους είναι κτισμένο στη νότια κορυφή του λόφου “Νησί”. … Τον 18ο αιώνα οι τρεις αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, έμποροι στο εξωτερικό, …
9)IEFIMERIDA.GR
Αστρος: Η παραλία της Αρκαδίας που πρέπει να επισκεφθείς …
https://www.iefimerida.gr › news › as…
Jun. 17, 2015 — Το κάστρο του Παραλίου Άστρους βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Νησί, … Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από …
10)RELIGIOUSGREECE.GR
Κάστρο Παράλιου Άστρους – Πελοπόννησος – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ …
Το μεσαιωνικό κάστρο δεσπόζει στον λόφο Νησί, επάνω από τη σύγχρονη κωμόπολη. … Διεύθυνση: Παράλιο Άστρος, Τ.Κ. 22001; Πρόσβαση: Ι.Χ. Αυτοκίνητο …
11)ASTROSHOTELS.COM
Jul. 11, 2021 — Για τον Στόχο Πολιτικής 2 πρότεινε τη χρηματοδότηση του έργου για τα … του Κάστρου Παραλίου Άστρους και η επαναλειτουργία του Μουσείου …
https://hellenicsurvivalteam.blogspot.com/2009/08/blog-post_13.html
http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Arkadias/Politismos/Kastra/2354-Kastro_Paralioy_Astroys
12)Σμαράγδης Ι. Αρβανίτη -Το κάστρο του Παραλίου Άστρους Κυνουρίας πρώτες παρατηρήσεις, Αθήνα 2007
13)Από το Άστρος της Θαλάσσης
Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους
Στο ΕΣΠΑ η μελέτη αναστήλωσης του κάστρου Κορώνης, το Κάστρο του Παράλιου Άστρους πότε?
Σημεία των καιρών? Αντικαταστάθηκε η σημαία του Κάστρου του Παραλίου Άστρους
Συναντήσεις για τη διάσωση του Κάστρου του Παραλίου Άστρους
Έκθεση αρχειακού υλικού: «το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου
Αναρτήθηκε την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση αρχειακού υλικού
«το Κάστρο» του Παραλίου Άστρους και η οικογένεια Ζαφειρόπουλου
Ως νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που δραστηριοποιούμαστε στο Παράλιο Άστρος, με την επωνυμία «ΠΥΡΑΜΙΑ», διοργανώνουμε την πρώτη μας εκδήλωση σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής, με τους ίδιους συντελεστές, όπου είχαμε παρουσιάσει τμήμα του σημαντικού φωτογραφικού υλικού της ιστορίας του Παραλίου Άστρους.
————————————
Ετικέτες Όμιλος «Πυράμια» | Αναρτήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Πυράμια», Παραλίου Άστρους, απηύθυνε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κο Παναγιώτη Νίκα, που θέμα της είχε τη συντήρηση – αναστήλωση του Κάστρου του Άστρους.
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ)
ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Κα ΥΠΟΥΡΓΟ), ΕΦΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κα ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ), ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ (Κο ΔΗΜΑΡΧΟ), ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (Κο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΛΑΣΗ), ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κύριε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Στη νότια κορυφή του λόφου «Νησί» του Παραλίου Άστρους δεσπόζει παρά τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί από το πέρασμα του χρόνου το Κάστρο του Άστρους -βλέπε φωτ. υλικό-. Κτίστηκε και πήρε αρχικά το όνομα «Castello della Εstella» το 1256 μ.Χ., από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο την εποχή της Φραγκοκρατίας στο Μοριά……………….
Κύριε Περιφερειάρχη
Σε λίγους μήνες ο Ελληνικός λαός θα εορτάσει την 200η Επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Ένας από τους χώρους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, καθοριστικά για την εξέλιξη της Επανάστασης, ήταν και το Κάστρο του Άστρους.
Αν η καταστροφή δεν ανακοπεί και συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το Κάστρο του Άστρους, αυτή η βάση αναφοράς της ιστορικής μας μνήμης, θα καταντήσει σωρός ερειπίων. Και αυτά τα ερείπια θα λειτουργούν στο διηνεκές του χρόνου όχι ως πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά ως αιτία καταισχύνης για όλους μας……………..
- Καστρολόγος
- Καρποδίνη Ε., Κάστρα της Πελοποννήσου, Αθήνα 1993, 242-243
- Μπάλλας Α., «Κάστρα της Κυνουρίας. Επισκόπηση των μεσαιωνικών κάστρων της Τσακωνιάς», Πελοποννησιακά ΚΣΤ΄ (2001-2002), 208-210
- Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990, 178, 182-185
- Ρωμαίος Α., Τοπογραφικά της Φραγκοκρατίας, Πελοποννησιακά Β΄(1957), 23-24
- Σαραντάκης Π., Αρκαδία: Οι Ακροπόλεις – Τα Κάστρα & Οι πύργοι της σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 152, 155-158
Η φωτογραφία είναι από το
ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δείτε το σύνδεσμο για Το Κάστρο του Παραλίου Άστρους η των Ζαφειρόπουλων και Το Κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς
Κάστρο Παραλίου Άστρους η των Ζαφειρόπουλων
Κάστρο Εστέλλα ή Κάστρο της Ωριάς ή κάστρο στο Ξηροκάμπι
#astrosgrcom
#astrosgreecegr