Ο Αισχύλος και ο Προμηθέας Δεσμώτης, το σπουδαιότερο βιβλίο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου είναι το σπουδαιότερο βιβλίο όλων των εποχών και όλων των πολιτισμών, που όλοι πρέπει να διαβάζουμε και να γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τον μύθο του Πρωταγόρα (490- 420 π.Χ.), ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς Αθηνά και Ήφαιστο  και  έδωσε στους ανθρώπους την «έντεχνο σοφία συν πυρί». Η σοφία και η τέχνη επέτρεψε στον άνθρωπο να επιβιώσει από τα άγρια θηρία του πρωτόγονου περιβάλλοντος του, αλλά ταυτόχρονα και να διαφοροποιηθεί από τα ζώα για να είναι ικανός να δημιουργήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ο Δίας  τιμώρησε τον Προμηθέα  για την ασέβεια και  την ανδρεία του,  για να ελευθερώσει  τους ανθρώπους από τα δεσμά τους, να μην συμβιβάζονται με την αθλιότητα της κατάστασής τους που τους λένε όλα τα κατεστημένα , αλλά  να πασχίζουν με την ευρηματικότητα και την εργασία τους να βελτιώσουν τις συνθήκες της διαβίωσής τους.

Πριν τους τρεις  μεγάλους τραγωδούς της Αθηναικής δημοκρατίας Αισχύλο ,Σοφοκλή και Ευριπίδη υπήρξαν ο Φρύνιχος και Θέσπις .

Ο Αισχύλος έκανε σημαντικές αλλαγές στη τραγωδία  και κυρίως για την ουσιαστική και μεγαλοπρεπή προσφορά του στα μεγάλα προβλήματα της εποχής του θεωρείται αναμφισβήτητα από όλους σαν ο πατέρας της τραγωδίας και γι aυτό αναγνωρίστηκε από τους συμπολίτες του για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Αισχύλος (525 – 456 π.Χ ) έγραψε περίπου 80 τραγωδίες και σώζονται ολάκερες μόνο επτά. (Προμηθεύς Δεσμώτης,Πέρσαι. Ικέτιδες, Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες, Επτά επί Θήβας).

Η Αθηναική Δημοκρατία για την μόρφωση και διαπεδαγώγηση των πολιτών παρείχε δωρεάν στους πολίτες  θεατρικές παραστάσεις των μεγάλων τραγωδών της εποχής.

Ο Αισχύλος κέρδισε στους αθηναϊκούς δραματικούς αγώνες το πρώτο βραβείο 28 φορές.  Η Αθηναική Δημοκρατία μετά τον θάνατο του, σαν  ένδειξη τιμής στο πρόσωπο του και αναγνώριση του έργου του , τα έργα του ξαναπαίζονταν στους αθηναϊκούς δραματικούς αγώνες, παρά το γεγονός ότι στους δραματικούς εορτασμούς δεχόντουσαν μόνο νέα έργα.

Το έργο του διακρίνεται για την μεγαλοπρέπεια, το ύψος ,το βάθος και το πρωτότυπο τρόπο του.

Από το Νέο Κόσμο.

«Ο Αισχύλος θεωρούσε σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του τη συμμετοχή του στην Μάχη του Μαραθώνα, στην Ναυμαχία του Αρτεμισίου και στη σημαντικότατη για τον παγκόσμιο πολιτισμό Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μνημείο, στο οποίο χάραξαν το ακόλουθο επίγραμμα, που το είχε γράψει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε:

«Κάτω από αυτόν το λίθο βρίσκεται ο Αισχύλος
γιος του Ευφορίωνα, Αθηναίος,
που χάθηκε στη σιτοφόρο γη της Γέλας.
Για την τιμημένη γενναιότητά του μπορεί
να μιλήσει το άλσος του Μαραθώνα
ή ο μακρυμάλλης Μήδος που την ξέρει καλά».

Οι άλλοι μεγάλοι τραγωδόι είναι ο Σοφοκλής (496 π.Χ.– 406 π.Χ. που διακρίνεται για το κάλλος της τραγωδίας  και ο  Ευριπίδης (480 π.Χ. – 406 π.Χ.) που διακρίνεται για το πάθος της τραγωδίας.

Από την  τριλογίαν του Αισχύλου «Προμηθεύς» μας σώζεται μόνον το δεύτερον μέρος,  ο «Προμηθεύς δεσμώτης». – Πρώτον μέρος ήταν ο «Πυρφόρος Προμηθεύς» και τρίτον ο «Προμηθεύς λυόμενος».

Τα πρόσωπα της τραγωδίας είναι.

Προμηθέας

Κράτος και Βία (προσωποποίηση)
Ήφαιστος

Χορός Ωκεανίδων( νυμφών)

Ωκεανός

Ιώ η Ινάχου

Ερμής

Δείτε το σύνδεσμο

Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης (mikrosapoplous.gr)

Πηγές

Αισχύλος, 525 – 456 π.Χ. – Ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές – Neos Kosmos

Προμηθεύς Δεσμώτης (μετάφραση Ζερβού) – Βικιθήκη (wikisource.org)

Φωτογραφίες απο την Βικιπαίδεια

Πίσω στην σελίδα Σχόλια και Απόψεις

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: