Σχολικές φωτογραφίες , οι καθηγητές μας – Φ

Φωτογραφίες και κείμενα από την ιστοσελίδα Θυρεατις γη (βορεια κυνουρια

Επέτειος 25ης Μαρτίου στα χρόνια του ΄50. Από το αρχείο της οικογένειας Κορδογιάννη.

Μαθητές και μαθήτριες ντυμένοι όμορφα για την γιορτή της 25ης Μαρτίου την δεκαετία του 1950 μροστά στο τότε γυμνάσιο Άστρους στη σχολή Καρυτσιώτη, σήμερα Αρχαιλογικό Μουσείο Άστρους .Διακρίνεται καθιστός στη μέση μπροστά ο φιλόλογος Ιωάννης Αρβανίτης ( δεν τον πρόφτασα είχε φύγει για Κωνσταντινούπολη η Γαλλία )και πίσω του όρθιος και ο ψηλότερος ο σεβαστός καθηγητής μας μαθηματικός Λάμπρος Κορδογιάννης. πού αν και ήταν αυστηρός για πολλούς στη βαθμολογία (το 10 και 12 σύννεφο…) εμένα με βαθμολογούσε πάντοτε άριστα σε όλα τα μαθήματα, δυστυχώς για εμάς έφυγε γρήγορα από το Άστρος με μετάθεση περίπου το 1963. Εδώ πρέπει να ομολογησω δημόσια για μένα οι καλύτεροι καθηγητές που είχα ήταν ο Λάμπρος Κορδογιάννης και ο Πάνος Καμπυλης. Ήταν αυστηροί και οι δύο αλλά πάντοτε προσπαθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε γράμματα, για να μην μας “φάει η μαρμάγκα” . Όπως μας έλεγε διακριτικά ο Πάνος Καμπύλης “Διαβαστε μην σας φάει η μαρμάγκα”, που σημαίνει θα μείνετε αγράμματοι , δεν θα προοδεύσετε , δεν θα πετύχετε στο πανεπιστήμιο και θα πεινάτε στη ζωή σας από την φτώχεια.

Επέτειος 25ης Μαρτίου 1946. Καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Άστρους απαθανατίζονται στο προαύλιο του σχολείου λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική κατοχή. Αναγνωρίζονται από αριστερά οι καθηγητές Ιωαν. Σιούτος, Κων. Καλλίτσης, Νικ.Φλούδας, Κυρ. Χασαπογιάννης, … Στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας ο επιστάτης του σχολείου Στράτης Πενταφρόνιμος.Η φωτογραφία από το αρχείο του Kostas Pentafronimos

Το μουσείο διαθέτει επίσης μεγάλο προαύλιο χώρο, που υπάρχουν οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της σχολής,διακρίνονται στη φωτογραφία, με την δική τους ιστορία, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση.

Καθηγητές του Γυμνασίου Άστρους τη δεκαετία του ‘40. Από αριστερά 2ος Παν. Ταλλιαδώρος, 3ος Κυρ. Χασαπογιάννης, 4ος Νικ. Φλούδας, 5ος Ιωαν. Κουσκουνάς, 6ος Κων. Καλλίτσης, 7ος Ιωαν. Πενταφρόνιμος. Η φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας Ιωαν. Πενταφρόνιμου.

Στο αγροκήπιο του Άστρους στα χρόνια του ΄50. Αναγνωρίζουμε: μπροστά, καθιστός στη μέση ο Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης – φιλόλογος – ενω στην πίσω σειρά ξεχωρίζει και λόγω ύψους ο Λάμπρος Κορδογιάννης – μαθηματικός. Δίπλα του, όρθιος, δεύτερος από τα δεξιά ο φιλόλογος Ιωάννης Αρβανίτης. Από το αρχείο της οικογένειας Κορδογιάννη.

Γυμναστικές επιδείξεις στο επάνω γήπεδο (καλογερική χωραφιά) εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παύλου τη δεκαετία ΄50. Από αριστερά Ι. Σιούτος, Κ. Χασαπογιάννης, Κ. Καλλίτσης, Λ. Κορδογιάννης .

Η Ελλανόδικος επιτροπή τον Ιούνιο του 1963. Στο μικρόφωνο ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λαφαζάνης. Τα στεφάνια ελιάς είναι εκεί για να στέψουν τους νικητές.

Διακρίνονται από αριστερά οι σεβαστοί μας καθηγητές φιλόλογος Πάνος Καμπύλης, μαθηματικός Λάμπρος Κορδογιάννης ,ο γυμναστής Π. Λαφαζάνης και η καθηγήτρια Μαρια Πλουμπη  ην δεκαετία του 1960 , στο παλιό γήπεδο -προαύλιο του τότε γυμνασίου Άστρους για τις 3 μικρότερες τάξεις, οι τρεις μεγαλύτερες τάξεις εστεγάζοντο στη σχολή Καρυτσιώτη, σήμερα Αρχαιλογικό Μουσείο Άστρους και οι καθηγητές μας περπατούσαν καθημερινά και μερικές φορές αργούσαν να έλθουν στην ώρα τους…τον χειμώνα είχε και λάσπες στους δρόμους,,,,,,,,,,,,,

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη. Λειτούργησε από το 1867 έως το 1960..Στον Αγιάννη το 1829 στο χωριό λειτουργούσε Αλληλοδιδακτικό σχολείο με 150 περίπου μαθητές.

Η φωτογραφία είναι παρμένη μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο του Αγιάννη το 1958 από τον συμπολίτη μας φωτογράφο και κουρέα Θανάση Κουτίβα. Διακρίνεται ο αείμνηστος δάσκαλος μας Λεωνίδας Κολοβός με τους περισσότερους μαθητές του σχολείου, μερικοί απουσίαζαν εκείνη την ημέρα. Μερικοί μαθητές διακρίνονται ξυπόλητοι, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φορούσαμε παπούτσια οι περισσότεροι… Είμαστε τυχεροί που είχαμε και ένα δάσκαλο, περίπου 60-80 μαθητές, μερικοί λένε 100 κάποιες χρονιές, που έκανε ό,τι μπορούσε να μας μάθει γράμματα. Οι γονείς μας αγρότες οι περισσότεροι, μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ μόχθο, αγάπη και με τον διακαή πόθο να μάθουν γράμματα και «να αλλάξουν ζωή». H φωτογραφία και το συνοδευτικό κείμενο από τον John Kourogiorgas

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Πηγές

 Θυρεατις γη (βορεια κυνουρια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: