
Υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας που εκτιμούν τι έχουν και δεν θέλουν περισσότερα χρήματα, διαβάσατε σωστά.
Το παρακάτω άρθρο μας δείχνει έναν άλλο κόσμο, που υπάρχει στα κοινωνικά κράτη, που βάζει το δημόσιο συμφέρον μπροστά από το ιδιωτικό συμφέρον . Αυτό το κόσμο ούτε τον βλέπουμε συχνά γύρω μας ούτε καν τον φανταζόμαστε πολλές φορές.
Μεταφράζουμε ελεύθερα από τον παρακάτω σύνδεσμο, ο τονισμός δικός μας.
https://www.cnbc.com/2018/03/06/canadian-doctor-protest-their-own-pay-raises.html
“Περισσότεροι από 500 καναδοί γιατροί διαμαρτύρονται, λένε ότι πληρώνονται πάρα πολύ (ναι, πάρα πολύ)”
“Στον Καναδά, περισσότεροι από 500 γιατροί και κάτοικοι, καθώς και πάνω από 150 φοιτητές ιατρικής, έχουν υπογράψει μια δημόσια επιστολή που διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις των αμοιβών τους.
“Εμείς, οι γιατροί του Κεμπέκ που πιστεύουν σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα, αντιτίθενται στις πρόσφατες αυξήσεις μισθών που διαπραγματεύτηκαν οι ιατρικές ομοσπονδίες μας”, λέει η επιστολή.
Η ομάδα λέει ότι προσβάλλονται ότι θα λάβουν αυξήσεις όταν οι νοσηλευτές και οι ασθενείς αγωνίζονται.
“Αυτές οι αυξήσεις είναι όλο και πιο συγκλονιστικές επειδή οι νοσηλευτές, οι υπάλληλοί μας και οι άλλοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, ενώ οι ασθενείς μας ζουν με την έλλειψη πρόσβασης στις απαιτούμενες υπηρεσίες λόγω των δραστικών περικοπών τα τελευταία χρόνια και της συγκέντρωσης της εξουσίας στο υπουργείο της Υγείας », γράφει η επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου.
“Το μόνο πράγμα που φαίνεται να είναι ανοσοποιητικό στις περικοπές είναι η αμοιβή μας”, λέει η επιστολή.
Ο Καναδάς διαθέτει ένα σύστημα δημόσιας υγείας που παρέχει «καθολική κάλυψη για ιατρικά απαραίτητες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται βάσει της ανάγκης και όχι της δυνατότητας πληρωμής», λέει ο ιστότοπος της κυβέρνησης.
Οι 213 γενικοί ιατροί, 184 ειδικοί, 149 κάτοικοι ιατροί και 162 ιατροί θέλουν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις αυξήσεις τους να επιστραφούν στο σύστημα.
“Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας τρόπος ανακατανομής των πόρων του συστήματος υγείας του Κεμπέκ για την προώθηση της υγείας του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών χωρίς να ωθούνται οι εργαζόμενοι στο τέλος”, λέει η επιστολή.
«Εμείς, οι γιατροί του Κεμπέκ, ζητούμε να ακυρωθούν οι αυξήσεις των μισθών που χορηγούνται στους γιατρούς και να διανεμηθούν καλύτερα οι πόροι του συστήματος προς όφελος των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να παρέχονται υγειονομικές υπηρεσίες άξια του λαού του Κεμπέκ».
Ο γιατρός στον Καναδά καταβάλλεται κατά μέσο όρο 260,924 δολάρια (339.000 δολάρια καναδική) για κλινικές υπηρεσίες από το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με μια έκθεση του Καναδικού Ινστιτούτου Υγείας που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Κατά μέσο όρο, ένας οικογενειακός ιατρός πληρώνει 211.717 δολάρια (275.000 δολαρίων Καναδά) για κλινικές υπηρεσίες και ένας χειρουργός ειδικός καταβάλλεται 354.915 δολάρια (461.000 δολάρια Καναδά), σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Αυτή είναι η συνολική ακαθάριστη αμοιβή, ωστόσο, και δεν λαμβάνει υπόψη τα γενικά έξοδα που κάθε ιατρός πληρώνει για να λειτουργήσει, όπως το Καναδικό Ινστιτούτο Υγείας Πληροφοριών είναι προσεκτικό να επισημάνει στο CNBC Make It.
Τον Μάιο του 2016, ένας γιατρός ξέσπασε δημοσίως το κόστος της άσκησης της οικογενειακής του πρακτικής και αν και έφερε 231.033 δολάρια (300.000 δολάρια Καναδά), έμεινε με $ 136.906 (177.876 δολάρια Καναδά) αφού αφαιρέθηκε τα επιχειρηματικά του έξοδα – βγήκε έξω.
Το κόστος της ιατρικής σχολής στον Καναδά επιδοτείται από τις επαρχιακές κυβερνήσεις, σύμφωνα με την Ένωση των Ιατρικών Σχολών του Καναδά. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το αν ένας φοιτητής είναι καναδός πολίτης, μόνιμος κάτοικος ή ξένος φοιτητής και το συγκεκριμένο σχολείο. Για τους καναδούς πολίτες ή τους μόνιμους κατοίκους, τα δίδακτρα για το πρώτο έτος της ιατρικής σχολής κυμαίνονται από $ 2567 ($ 3.334 καναδική) έως $ 20.064 (26.056 δολάρια Καναδά), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ένωσης Ιατρικών Σχολών του Καναδά.
Στην ίδια ομάδα, ο Médecins Québécois pour le Régime Public (MQRP), ο οποίος δημοσίευσε την προαναφερθείσα δημόσια επιστολή, δημοσίευσε επίσης επιστολή στις 17 Φεβρουαρίου, αντίθετη με αυξήσεις μισθών ύψους 500 εκατ. Δολαρίων για ειδικευμένους γιατρούς. Η ομάδα ονομάζεται αύξηση μισθών “άσεμνο”.
Και την 1η Φεβρουαρίου, το MQRP δημοσίευσε μια επιστολή που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας των νοσοκόμων. “Οι νοσηλευτές εξαντλούνται από ένα μεγάλο φόρτο εργασίας και υποστηρίζουν ότι η χρόνια έλλειψη προσωπικού και η κόπωση που προκαλείται από επαναλαμβανόμενες υπερωρίες, ορισμένες φορές υποχρεωτικές, λόγω έλλειψης αντικατάστασης της ομάδας, έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια.”