Η Σουηδική εθνική εμμονή για μία ισορροπία εργασίας – ζωής: Ένα πρότυπο έξι ώρες εργασίας την ημέρα χωρίς αλλαγή των αμοιβών.

Μια  ελεύθερη  μετάφραση για τον σουηδικό τρόπο ζωής.

http://www.bbc.com/news/business-34677949

“H Erika Hellstrom αγαπά να είναι σε θέση να κλείσει την πόρτα στο γραφείο της στο 3:30, πριν βγεί για μια νωρίς το βράδυ πεζοπορία στο βαθύ, πράσινο δάσος που περιβάλλει το σπίτι της στή πόλης της.

H  34  χρονών καλλιτεχνικός διευθυντής  είχε ένα  μακρύ και  ακανόνιστο χρονοδιάγραμμα  ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά  τώρα εργάζεται σε μία από τις πρώτες σουηδικες νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσφέρουν ένα πρότυπο έξι ώρες εργασίας την ημέρα, στο Φάλουν στην κεντρική Σουηδία. Είναι απλά μία εταιρία από πολλές άλλες  σουηδικές  εταιρίες που  δοκιμάζουν  τις λιγότερες   ώρες εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος  από την  εθνική εμμονή  για μία  ισορροπία  εργασίας -ζωής

“Για μένα είναι απολύτως φανταστικό,» λέει  η Erika. «Έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο για  γυμναστική  ή να είμαι σε εξωτερικούς χώρους, ενώ είναι ακόμα το φως της ημέρας, ή να κάνω τη δουλειά στον κήπο μου.”

Δεν έχει δικά της παιδιά, αλλά απολαμβάνει να είναι σε θέση να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τους συγγενείς και αισθάνεται “πολύ λιγότερο  πιεσμένη ” αφού κόπηκαν oi  ώρες της.

Tο αφεντικό της Jimmy Nilsson, ο οποίος  είναι συνιδιοκτήτης  στην ψηφιακή εταιρεία  Background AB, ξεκίνησε την πρωτοβουλία  τον Σεπτέμβριο, ως μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία  ενός πιο παραγωγικού εργατικού δυναμικού.«Είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε  στην εργασία για οκτώ ώρες, αλλά με έξι ώρες μπορείτε να είστε πιο συγκεντρωμένοι και να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα», λέει.

Tο προσωπικό  είναι στα γραφεία τους οκτώ και μισή  μέχρι έντεκα και μισή,  οπότε πέρνει μια ολόκληρη ώρα μακριά για το μεσημεριανό γεύμα, και στη συνέχεια εργάζονται  άλλες τρεις ώρες  και μετά πάνε πίσω στα σπίτια τους στα σουηδικά βουνά.

.Θα τους  ζητηθεί να μείνουν μακριά από τα social media στο γραφείο και να αφήσουν  τα προσωπικά τηλεφωνήματα  ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι μισθοί δεν έχουν αλλάξει από τότε που η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο.

“Εμείς θα  το δοκιμάσουμε για εννέα μήνες και θα δούμε πρώτα απ ‘όλα αν αυτό είναι οικονομικό , και δεύτερον αν δουλεύει για τους πελάτες μας και το προσωπικό μας », λέει ο κ Nilsson

Δοκιμές

Η έννοια των  έξι ωρών την ημέρα εργασία   δεν είναι εντελώς νέο στη Σουηδία, αν και το 2015 έχει δει  μια αναβίωση στην ιδέα.

Στο κέντρο σέρβις της Toyota στη δυτική ακτή της χώρας, οι βάρδιες κόπηκαν για τους μηχανικούς περισσότερο  από μια δεκαετία, και με την εταιρεία να έχει μια ταχεία αύξηση του κέρδους, όλοι είναι κολλημένοι με την ιδέα από τότε.

Υπήρχαν, επίσης, μια χούφτα των δοκιμές στο δημόσιο τομέα στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συμπεριλαμβανομέννης μιά στη βόρεια πόλη των ορυχείων της Κιρούνα, που έτρεξε για 16 χρόνια, αλλά απορρίφθηκε μέσα σε μια πολιτική γραμμή και τη έλλειψη των πρώτων στοιχείων για τη μέτρηση της επιτυχίας της .

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Στοκχόλμη ακολούθησαν σε δοκιμή την ιδέα  την Background ΑΒ ,μαζί με δύο νοσοκομεία στην Umea στη βόρεια Σουηδία και μια  μονάδα χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Sahlgrenska στο νοσοκομείο στο Γκέτεμποργκ.

Η πιο υψηλή πρωτοβουλία  είναι σε  γηροκομείο στη δυτική Σουηδία, όπου  80 νοσοκόμες  άρχισαν εργασία έξη ωρών την ημέρα  το Φεβρουάριο ως μέρος μιας διετούς ελεγχόμενης μελέτης για λιγότερες ώρες. Ογδόντα προσωπικό σε παρόμοιο γηροκομείο συνεχίζουν να εργάζονται συνήθεις βάρδιες των οκτώ ωρών.

“Είναι πολύ νωρίς για να συναχθούν οριστικά συμπεράσματα, αλλά οι νοσηλευτές που εργάζονται λιγότερες ώρες, πέρνουν λιγότερη αναρρωτική άδεια και έχουν λιγότερο άγχος», λέει ο Bengt Lorensson, ο επικεφαλής σύμβουλος που προσβλήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ για την ανάλυση των δεδομένων.

Λέει η φροντίδα των ασθενών φαίνεται να έχει βελτιωθεί, με το προσωπικό  να  διοργάνωνει  περισσότερες δραστηριότητες, όπως μαθήματα χορού, ομαδικά μαθήματα ανάγνωσης ή εξωτερικές  βόλτες..«Αυτή τη στιγμή, ψάχνουμε μόνο σε πρώτες ενδείξεις, αλλά μπορούμε να δούμε ότι η ποιότητα της εργασίας είναι καλύτερη”

Οι σουηδικές και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής παρακολουθούν  το έργο από κοντά, o  κ Lorensson παραδέχεται ότι είναι ήδη κάπως συγκλονισμένοs από το παγκόσμιο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στην έρευνά του. Tονίζει ότι η ημέρα των έξι ωρών είναι ακόμα πολύ μακρυά  από το να γίνει ο κανόνας για λιγότερες ώρες εργασία στη σκανδιναβική χώρα.

Πιο ευέλικτα ωράρια

Από την άλλη πλευρά της χώρας, η προπονητής καριέραs Pia Webb, 40,  φλερτάρει μεταξύ των συνεδριων της Στοκχόλμης.

«Δεν ξέρω κανέναν στο δίκτυό μου που να εργάζεται  μόνο έξι ώρες την ημέρα,” λέει γελώντας.

“Πολλοί από τους πελάτες μου είναι διευθύνοντες σύμβουλοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η εργασία είναι το πιο σημαντικό πράγμα, και τότε συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν περάσει χρόνο με τα παιδιά τους.”

Αλλά λέει ότι δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες δοκιμές  στο Γκέτεμποργκ και αλλού έχουν καταλάβει τόσο μεγάλη προσοχή  που αυτό διαφημίζει  τη Σουηδία για την ιδέα  της ισορροπίας εργασίας -ζωής.

“Οι Σουηδικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι υπάρχει  σχέση μεταξύ της υγείας και της κερδοφορίας », λέει. “Οι μεγάλοι  οργανισμοί δίνουν τα έξοδα για  γυμναστήρια και υπάρχει πιό ευέλικτο ωράριο . Μπορείτε να εργαστείτε διαφορετικές ώρες  για να μπορείτε να πέρνετε τα παιδιά σας από το σχολείο.

Ο πρώην διευθυντής πληροφορικής που παραδέχεται ότι κουράστηκε ,  έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο αυτοβοήθειας με στόχο τους διεθνείς  επαγγελματίες με τίτλο «Βελτιώστε τη δική σας Ποιότητα Ζωής: Ο Σουηδικός  τρόπος »

Αμοιβαίος σεβασμός

Σε όλη τη Σουηδία, μόνο το 1% των εργαζομένων εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον ΟΟΣΑ, όπου το 13% είναι ο μέσος όρος. Σύμφωνα με το νόμο, οι Σουηδοί έχουν 25 ημέρες διακοπών, ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Οι γονείς παίρνουν 480 ημέρες της γονικής άδειας με αποδοχές να μοιραστούν  μεταξύ τους. Τα περισσότερα γραφεία είναι άδεια μετά τις 5μμ.

«Είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία όταν εργάστηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο  και οι πελάτες ήθελαν  να μείνω σε επαφή τα σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια της βραδιάς,” λέει ο Καναδός Ameek Grewal, 29, ο οποίος μετακόμισε από το Λονδίνο στο Nordic  στα κεντρικά γραφεία της Citibank στη Στοκχόλμη πριν από ένα χρόνο.Eίναι πεπεισμένος ότι το σουηδικό μοντέλο φέρνει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από ό, τι μειονεκτήματα.

“Εδώ υπάρχει ένα αμοιβαίοs σεβασμόs. Θα περιμένω  ώρες γραφείου για να καλέσω  ή να στείλω  email  στους πελάτες μου και την ίδια στιγμή ξέρω ότι δεν θα τηλεφώνώ όταν είμαι σε διακοπές. ……

Ο κ Grewl λέει ο σουηδικός  τρόπος είναι πολύ διαφορετικός, αλλά συνολικά ωφέλιμος ”

Maddy Savage είναι ένας Βρετανός δημοσιογράφος με έδρα την Στοκχόλμη. Είναι εκδότης του:  Η τοπική Σουηδία.”

Τα δικά μας σχόλια.

Αυτά  σκέπτονται  για αρκετά χρόνια τώρα στη Σουηδία , αλλά η  μεγαλύτερη σημασία  είναι ότι αυτά  είναι  πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.  Στα  “Κοινωνικά Κράτη” η ιδιωτική πρωτοβουλία …. ηγείται  στα “οφέλη” που παρέχουν στους εργαζόμενους  . Ας ονομάσουμε μερικά οφέλη:  σοβαρή σύνταξη ,  μοίρασμα κερδών,  ευέλικτο ωράριο, δώρο για αποδοτική εργασία, και πολλά αλλα π.χ. ταξιδια πληρωμένα .  Κάτι καινούργιο που δοκιμάζουν τώρα στον Καναδά για μερικά επαγγέλματα συνήθως για υπηρεσίες, είναι η πληρωμένη άδεια για όσο χρόνο χρειάζεται η θέλει ο εργαζόμενος χωρίς περιορισμούς.  Διαβάσατε σωστά ,για όσο χρόνο  χρειάζεται η θέλει  ο εργαζόμενος, φυσικά δεν γίνεται κατάχρηση απο τους εργαζομένους , ας πούμε ότι εδικαιούτο με το παλιό σχέδιο 5 εβδομάδες  δεν θα παρουν οι περισσότεροι με το καινουργιο 10 εβδομαδες, βέβαια θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις . Σε μερικές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα πάρουν μόνοι τους λιγότερη άδεια από πρώτα , για να δείξουν  στον εργοδότη τους ότι  αγαπούν την δουλειά τους η κάνουν πολύ σπουδαία δουλειά και δεν φεύγουν πολύ καιρό γι αυτό το λόγο.

Όλα αυτά γίνονται στον πλανήτη μας…. δεν είναι φαντασίες,  και έχουν σχέση με αυτό που λέγεται αμοιβαίος σεβασμός . Συνήθως αυτά γίνονται  εκεί που το Κοινωνικό Κράτος είναι ισχυρό  και οι κοινωνίες είναι οικονομικά ανεπτυγμένες…… Έχουμε πολλά  ακόμα να κάνουμε  για να γίνει δική μας  εθνική εμμονή  μία  ισορροπία  εργασίας – ζωής .

Η βόρεια πόλη της Κιρούνα που για 16 χρόνια έγιναν οι δοκιμέγια λιγότερες ώρες εργασίας την ημέρα  χωρίς αλλαγή των αμοιβών.

The Swedish national obsession with work-life balance: A standard six-hour workday without changing wages.

To άρθρο έχει δημοσιευθεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 
Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: