Η δημόσια και η ιδιωτική υγεία , “ο παππάς και ο ζευγάς ” στα κοινωνικά κράτη.

Ο Τόμμυ Ντάγκλας (Tommy Douglas) , Καναδός πολιτικός,   είναι παγκόσμια γνωστός  ως πατέρας του δημοσίου συστήματος Υγείας του Καναδά.

Έχουμε καταλάβει όλοι παρακαλουθούντας τα καθημερινά νέα  ότι “οι σπατάλες ”  που γίνονται  παντού στη δημόσια υγεία, την φαρμακευτική περίθαλψη  η την “παρα-υγεία” , στη παιδεία η την “παρα-παδεία” και στη άμυνα της χώρας δεν είναι υπερβολικές, αλλά  είναι ανυπολόγιστες και μας γονάτισαν , δεν φταίνε μονάχα οι βάρβαροι…, και αν δεν αλλάξουμε πορεία θα μας εξαφανίσουν σαν έθνος . Είναι κρίμα εμείς είχαμε κάποτε τα “περασμένα μεγαλεία” ,αλλά τα ξεχάσαμε όλα. Θα αφήσουμε την “παρα-παιδεία” και τα “γυρτά υποβρύχια” για άλλη φορά και  θα ασχοληθούμε εδώ με την δημόσια υγεία.

Η μεγάλη απουσία και ανεπάρκεια  του κράτους , και  στο χώρο της δημόσιας υγείας,  ενθαρύνει τις μίζες  και τα φακελάκια. Φαίνεται περίεργα δεν θέλουμε η δεν μπορούμε να κλείσουμε  τις  πασίγνωστες τρύπες  στη βάρκα μας και σαν αποτέλεσμα θα βουλιάξουμε όλοι μας. Το δημόσιο συμφέρον είναι οι θέσεις που έχουν στόχο  την καλυτεύρεση ολόκληρης της κοινωνίας  η τουλάχιστον τους περισσότερους πολίτες. Αντίθετα το ιδιωτικό συμφέρον , το “ιδιωτικό κέρδος ” , η ιδιωτική υγεία  η  η “παρα-υγεία” εχουν στόχους την καλυτέρευση μόνο ωρισμένων πολιτών για να αποκτήσουν στολίδια που δεν τους χρειάζονται και θα τους διακρίνουν στην κοινωνία .

Καταφέραμε να έχουμε μια δημόσια υγεία που  δεν δουλεύει  και που δεν θέλει να κάνει τίποτα,όλα είναι τόσο δύσκολα ,..μια δημόσια υγεία που ενθαρύνει την ιδιωτική υγεία η την “παρα-υγεία”  , που δουλεύει καλύτερα άμα τα έχεις να τα δόσεις ,ας είναι υπερβολικά,  και ένα κράτος που  παραμένει θεατής και επίσης δεν κάνει τίποτα. Είμαστε  άχρηστοι παππάδες και ζευγάδες ,με αποτέλεσμα μερικοί  έξυπνοι να τα κονομάνε  και οι πολλοί να υποφέρουν και να διαμαρτύρονται για όλα.

Εμείς δεν θέλουμε  και συνεχίζουμε περίεργα “να  κάνουμε τίποτα”.

Άλλοι  αποφάσισαν και θέλησαν να κάνουν κάτι , δεν ήταν ποιό έξυπνοι απο εμάς ,απλά  θέλησαν.

Ας δουμε  παρακάτω τι κάνουν στο Καναδά. Ο Καναδάς έχει το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο. Υπάρχουν πολλοι λόγοι γιατί είναι το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στον κόσμο αλλά θα αναφέρουμε και θα τονίσουμε τα παρακάτω.

Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής ασφάλισης”…

“Τα νοσοκομεία (και οι ιατροί) απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό να νοσηλεύουν αμφότερους ασθενείς των οποίων η φροντίδα πληρώνεται από τα σχέδια των επαρχιών όσο και τους ασθενείς που πληρώνουν κατευθείαν”

“Η απαγόρευση ιδιωτικής ασφάλισης για παροχές που καλύπτονται από  επαρχίες”…..

Το Καναδικό κοινωνικό κράτος  παρεμβαίνει “όταν και όπου χρειάζεται”.

Ο Καναδάς   θέλησε και αποφάσισε  να έχει δημόσιο σύστημα υγείας και λέει στους γιατρούς  η θα είσαστε παππάδες η ζευγάδες, η θα έχουμε  δημόσιο σύστημα υγείας η  θα έχουμε ιδιωτικό συστημα υγείας. Η Καναδική νομoθεσία ανάγκασε τους γιατρούς να θέλουν δημόσιο σύστημα υγείας, που φυσικά έχει προβλήματα αλλά έχει κράτος που το διορθώνει καθημερινά, γιατί απλούστατα θέλουν και μπορούν. 

Ο Τόμμυ Ντάγκλας (Tommy Douglas) , Καναδός πολιτικός,   είναι παγκόσμια γνωστός  ως πατέρας του δημοσίου συστήματος Υγείας του Καναδά.

“Κατά τις επαρχιακές εκλογές του Σασκάτσιουαν ,κεντρικής επαρχίας του Καναδά, to 1944, νικητής αναδείχθηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Ομοσπονδίας της Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας» (Cooperative Commonwealth Federation ή CCF )  με ηγέτη τον Τόμμυ Ντάγκλας. Ήταν η πρώτη νίκη αριστερού κόμματος στην Βόρειο Αμερική. Ο Τόμμυ Ντάγκλας εισήγαγε την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών του Σασκάτσιουαν στις υπηρεσίες Υγείας, με πλήρη οικονομική ευθύνη του Δημοσίου. Με πρωτοβουλία της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο νόμος του Ντάγκλας επεκτάθηκε τελικά σε όλον τον  Καναδά, για να πάρει τελικά την μορφή σημερινού Oμοσπονδιακού Συστήματος Υγείας. “

Η συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών , ας πούμε 98% του πληθυσμού, χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας . Η ιδιωτική υγεία ακόμα και σήμερα  βρίσκεται στην νηπιακή ηλικία στον Καναδά  και να  θέλουν να βρουν ιδιωτική υγεία οι Καναδοί πρέπει να ψάξουν πολύ να την βρούν. Oι Καναδοί δεν ξέρουν τι είναι τα φακελάκια, αυτό δεν είναι καμία υπερβολή, δεν υπάρχουν φακελάκια στη δημόσια υγεία του Καναδά , προσωπικά δεν το σκέφθηκα για σαράντα  τρία χρόνια και φυσικά δεν μπορούσα να το κάνω.

Η δημόσια υγεία στο Καναδά είναι αρμοδιότητα των επαρχιακών κυβερνήσεων .Το υπουργείο  Υγείας της επαρχίας του Οντάριο , που έχει περίπου 14,000,000  κατοίκους και  έκταση 908,000  τ.χ. , που είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερη  από την έκταση της πατρίδας μας , λέει στη ιστοσελίδα του.

“Το σύστημα υγείας του Οντάριο είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Οντάριο  που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην κοινότητά τους.”

Σε όσους θέλουν να δουν λεπτομέρειες  δείτε τους συνδέσμους παρακάτω.

http://www.health.gov.on.ca/en/common/system/default.aspx

Στο σύνδεσμο παρακάτω υπάρχουν  σε πολλές γλώσσες και στα Ελληνικά, διαβάσατε σωστά, πέντε φυλλάδια που συνοπτικά λένε για την δημόσια υγεία. Πατήστε  Greek

http://www.health.gov.on.ca/en/common/system/languages.aspx

Mια μελέτη του πανεπιστημίου Πρίνσετον τα λέει όλα:

Hospital Financing in Canada – Princeton University

Νοσοκομειακή χρηματοδότηση στον Καναδά by Morris LBarer

“Μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), o Καναδάς είναι η μοναδική χώραπου δενέχει καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην νοσοκομειακήκαι ιατρική ασφάλιση. Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής ασφάλισης, αλλά μπορούν να καλύψουν μόνο υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από επαρχιακά σχέδια (π.χ. συνταγογραφούμενα φάρμακα για εξωτερικούς ασθενείς, οδοντιατρική περίθαλψη, αισθητική χειρουργική, οπτομετρία, φυσιοθεραπεία). Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει κάποια ιδιωτική κάλυψη, συνήθως καταβάλλεται από τους εργοδότες. Τα νοσοκομεία (και οι ιατροί) απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό να νοσηλεύουν  αμφότερους  ασθενείς των οποίων η φροντίδα πληρώνεται από τα σχέδια των επαρχιών όσο και τους ασθενείς που πληρώνουν κατευθείαν.Η απαγόρευση ιδιωτικής ασφάλισης για παροχές που καλύπτονται από επαρχίες καθιερώνουν ουσιαστικά τις επαρχιακές κυβερνήσεις ως μεμονωμένους πληρωτές μεγάλου μέρους της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν κάτοικοι του Καναδά”

Τα Ηνωμένα Έθνη  κάνουν μια ετήσια έκθεση  για τον Δείκτη  Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI), που μετρά το μέσο χρονικό διάστημα που ένα άτομο μπορεί να αναμένει να ζήσει ,την ποιότητα της υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο. Σε αυτή την έκθεση στις πρώτες δέκα θέσεις  είναι  αδιαφιλονίκητα ,για τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια, τα κράτη  που έχουν  σαν μοντέλο το Κοινωνικό  Κράτος  όπως Norway,Australia,Switzerland, Denmark,Netherlands, Germany,Ireland,United States, Canada, New Zealand,Singapore, Sweden . “Το κοινωνικό κράτος έδωσε την ευκαιρία στις δυτικές κοινωνίες να γνωρίσουν μια μεγάλη οικονομική άνθηση” που συνεχίζεται σήμερα.

Ο Καναδάς βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία ,πολλές φορές στη πρώτη θέση, κυρίως για το δημόσιο σύστημα υγείας του.

Δείτε το σύνδεσμο παρακάτω

http://hdr.undp.org/en/composite/HDI

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στους Συνεργάτες μας Astros Kynouria News
Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: