Εκδρομές: Παρθενώνας, Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης

H Αθήνα απέχει απο το Άστρος 170 χλμ.
Πριν την πρόσφατη υγειονομική κρίση το 2019  ήρθαν στη πατρίδα μας τριάντα τέσσερα εκατομμύρια  επισκέπτες  και ο αριθμός αυξάνει κάθε χρόνο. Είχαμε 62% αύξηση σε δέκα χρόνια  (το 2010  ήταν 21 εκατ., το 2006 ήταν  14 εκατ. ). Οι περισσότεροι  μας επισκέπτονται  για την πλούσια ιστορία μας και βασικά  για να απολαύσουν τον «ήλιο και την θάλασσα στου Αιγαίου τα νησιά» και να δούνε τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς  μας χώρους .
Δεν είναι υπερβολή να πούμε οι περισσότεροι έρχονται για να δουν τον Παρθενώνα, που αναμφισβήτητα συμβολίζει το Ελληνικό Θαύμα , το Ελληνικό μέτρο , τον ανθρώπινο αμοιβαίο σεβασμό  και θαυμάζεται σαν σύμβολο παγκόσμιων και διαρκών αξιών αριστείας, δημοκρατίας, τέχνης  και της παγκόσμιας διαχρονικής ανθρώπινης εξέλιξης.

Μόλις ανεβούμε τα προπύλαια  και αντικρύσουμε τον Παρθενώνα μας προκαλεί θαυμασμό γενικά για  το ανθρώπινο γένος και τους προγόνους μας . Σταματάμε αμίλητοι  τον θαυμάζουμε και τον απολαμαβάνουμε με δέος και συγκίνηση.
Θέλουμε να ομολογήσουμε ότι σε κάθε επίσκεψη στην πατρίδα μας ,πάντοτε βρίσκουμε χρόνο να επισκεπτούμε κάθε χρόνο τον Παρθενώνα και την φυλακη του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι. Είναι τα δικά μας μεγάλα θαύματα των Ελλήνων, που μας αρέσει να τα επισκεπτόμαστε πολλές φορές δεν τα χορταίνουμε , μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.
Ο Παρθενώνας είναι  αναμφισβήτητα το μεγαλείο του κόσμου,τελεία και πάβλα.

Tα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα από τους Άγγλους λόγω του Έλγιν ), είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγινπρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.
Η Αγγλία ποτέ δεν είχε νόμινη κατοχή των Γλυπτών του Παραθενώνα. Η κατοχή των Γλυπτών είναι μια ληστεία και η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να απομονώσει και καταδικάσει οικονονομικά την Αγγλία μέχρι την επιστροφή τους στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η Μελίνα Μερκούρη διεκδίκησε με πάθος  την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και κατακεραύνωνε όλους όσους αναφερόντουσαν σε αυτά χαρακτηρίζοντας τα «Ελγίνεια». Η Μελίνα Μερκούρη σαν υπουργός πολιτισμού το 1982 είχε βρεθεί στο Μεξικό στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της Unesco. «…πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Παρθενώνας είναι ναός ο οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της Αθηναϊκής Ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. Οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης……………..

Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του κόσμου. Κατά την επικρατούσα άποψη, το σύγχρονο ενδιαφέρον για το μνημείο εμφανίστηκε κατά τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό του 18ου αιώνα, και θαυμάζεται ως σύμβολο παγκόσμιων και διαρκών αξιών αριστείας, δημοκρατίας, τέχνης κ.ά. Στην Ελλάδα έχει επίσης ιδιαίτερη θέση μέσα στο εθνικό συναίσθημα, τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και τα γλυπτά που έχουν απομακρυνθεί από αυτό και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.[26] Σύμφωνα με το Κέντρο για την παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ο Παρθενώνας ως τμήμα του ευρύτερου μνημειακού συμπλέγματος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987. Ωστόσο, δεν είναι η τυπική πρόσθεση σε έναν κατάλογο εκείνη που κάνει τον Παρθενώνα τμήμα της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ως υλικό εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού, που έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου………

Το μνημείο

Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη, ο οποίος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό είχε 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος. Η τοποθέτηση των κιόνων είναι ασυνήθιστα πυκνή με αναλογία διαμέτρου κίονα και μετακιονίου διαστήματος 1:2,25 (πρβλ. την αναλογία 1: 2,32 στο ναό του Δία στην Ολυμπία και 1:2,65 στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα). Στις στενές πλευρές υπήρχε και δεύτερη σειρά 6 κιόνων που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση δίπτερου ναού. Μια άλλη ιδιομορφία ήταν η ύπαρξη ζωφόρου που περιέτρεχε το σηκό σε όλο του το μήκος και αποτελεί ίσως την πιο φανερή από τις ιωνικές επιδράσεις. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο.

Παρθενώνας – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Ακρόπολη Αθηνών (culture.gr)
Ακρόπολη Αθηνών – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Home | Μουσείο Ακρόπολης | Επίσημος ιστοχώρος (theacropolismuseum.gr)

Πίσω στην σελίδα Σπουδαιότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία στην Ελλάδα. – astrosgr.com

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: