Ο Θεμιστοκλής είναι ο πιο σημαντικός στρατιωτικός της ανθρωπότητας.

Η ναυμαχία στη Σαλαμίνα την 22 Σεπτεμβρίου το 480 π.χ.,  είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του δυτικού πολιτισμούκαι κατά επέκταση  της ανθρωπότητας.  Αν οι Έλληνες  έχαναν στη Σαλαμίνα ο σημερινός  κόσμος θα ήταν διαφορετικός.  Το 480 π.χ. μετά την συντριπτική ήττα των Περσών άρχισε ο «χρυσό αιώνας»  η  διαφορετικά η «λαμπρή πεντηκονταετία»  , 480- 430 π.χ. . Οι  Έλληνες  τελείωσαν  το “Ελληνικό θαύμα”  και έδωσαν τα  «φώτα» στη ανθρωπότητα. Όλα που γνωρίζουμε σήμερα έγιναν και ειπώθηκαν  χωρίς υπερβολή τον «χρυσό αιώνα».

Μετά την ήττα των Περσών στην Σαλαμίνα  οι ¨Ελληνες τίμησαν τους μεγάλους πρωτεργάτες της νίκης και έδωσαν βραβεία στους Αθηναίους και  στους Αιγηνίτες. Έπρεπε  επίσης να ονομάσουν και να τιμήσουν  τον σπουδαιότερο στρατιωτικό  ηγέτη που  συνετέλεσε  στην νίκη. Ο κάθε στρατηγός  πρότεινε το εαυτό του και σαν δεύτερη επιλογή  πρότεινε τον Θεμιστοκλή.  Τελικά όλοι συμφώνησαν ότι ο Θεμιστοκλής ήταν ο σημαντικότερος  στρατηγός . Ο Θεμιστοκλής είναι ο πιο σημαντικός στρατιωτικός της ανθρωπότητας, γιατί με τα σχέδια του για δέκα χρόνια  έπεισε τους Αθηναίους, όχι και τόσο καθαρά…, να προετοιμαστεί κατάλληλα  για την μεγάλη επίθεση  που θα ερχότανε. Εσχεδίασε και εφάρμοσε την πανωλεθρία μιας αυτοκρατορίας  και έσωσε την ανθρωπότητα από την βαρβαρότητα και το σκοτάδι. Χωρίς το Θεμιστοκλή  το 480 π.χ. (και το Θαλή νωρήτερα )  δεν θα υπήρχε το Ελληνικό Θαύμα και η ανθρωπότητα θα ήταν στο σκόταδι σήμερα.

Μετά την νίκη  των Αθηναίων στον Μαραθώνα το 490 π.χ  ο Θεμιστοκλής κατάλαβε ότι οι Πέρσες  δεν αποχώρησαν για πάντα, αλλά θα επανέλθουν δριμύτεροι και δυναμικά να υποτάξουν και την Ελλάδα. Δεινός ρήτορας έπεισε τους Αθηναίους να μην μοιραστούν  μεταξύ τους τα χρήματα από τα κοιτάσματα του Λαυρίου ,όπως συνηθιζότανε μέχρι τότε, αλλά να κατασκευάσει πολεμικά πλοία τις περίφημες Αθηναϊκές τριήρεις, σε  πολύ μεγάλο αριθμό με τα μέτρα εκείνης  της εποχής, κάτι σαν τα σύγχρονα αντιπυραυλικά  βλήματα  της εποχής μας  που δεν τα είχαν οι Πέρσες.

Ο Θεμιστοκλής γνώριζε πολύ καλά τον κίνδυνο από την Ανατολή και για να πετύχει τους στόχους του , που ήταν πρώτα η κατάλληλη προετοιμασία ,χρησιμοποίησε κάθε  μέσο διαθέσιμο και ας μην ήταν και καθαρό, όπως μιλούσε για κίνδυνο από τους Αιγηνίτες που ήταν πολύ κοντά  απέναντι και γινότανε πιστευτός από τους Αθηναίους και όχι για το πραγματικό κίνδυνο τους Πέρσες που ήταν μακρυά και οι Αθηναίοι δεν ήθελαν να ακούνε.

Ο Κλεισθένης το 507 π.χ. εγκαθίδρυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα με σειρά από διοικητικά μέτρα και  δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας σε φυλές, που αναμειγμένοι συμπεριλαμβάνονταν  όλοι οι πολίτες  αριστοκράτες και μη από διαφορετικά μέρη των Αθηνών  (έσπασε έξυπνα την αριστοκρατία και τον τοπικισμό).

Μαζί με τον κλήρο των βουλευτών της βουλής  , όπου κάθε πολίτης μπορούσε  εύκολα να γίνει βουλευτής, ο Κλεισθένης εισήγαγε τον  οστρακισμό για να προστατέψει το δημοκρατικό πολίτευμα, από κάθε πολίτη που αν αποκτούσε σημαντική  πολιτική δύναμη και επιβολή θα μπορούσε  ανεξέλεκτα  να επηρεάσει τους συμπολίτες του.

Ο Κλεισθένης  άνοιξε τον δρόμο για τον Θεμιστοκλή που αν και δεν προερχόταν από αριστοκράτες, η μητέρα του δεν ήταν Αθηναία, και με βάση το παλιό σύστημα δεν είχε πρόσβαση στην εξουσία,  να συμμετέχει στα κοινά της πολιτείας , να γίνει ηγέτης των δημοκρατικών  και σύντομα να γίνει άρχων  το 493 π.χ.

Ο επιτελικός Θεμιστοκλής  κατάφερε σύντομα να πετύχει τους στόχους του, που ήταν να κατασκευάσει τις πολεμικές τριήρεις για τους Πέρσες , έξυπνα να κτίσει τα μακρά τείχη των Αθηνών περιγελώντας τους Σπαρτιάτες  και να φρουρήσει την Αθήνα από κάθε εχθρό,  και  ταυτόχρονα  να δυναμώσει το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού εισήγαγε μέτρα οι ναύτες  των πολεμικών πλοίων, ας μη ήταν Αθηναίοι , να μπορούν να ψηφίζουν στην εκκλησία του δήμου. Το μέτρο αυτό ενίσχυσε σημαντικά τον Θεμιστοκλή που «με ένα σμπάρο πέτυχε δύο τρυγώνια», για το λόγο  αυτονόητα οι ναύτες για ότι τους είχε προσφέρει ψήφιζαν μονοκούκι τον Θεμιστοκλή.

¨Όταν  ολόκληρη η Περσία ,οι υπόδουλοι λαοί των Περσών και ο  αυτοκράτορας Ξέρξης  με 1,207 πολεμικά πλοία έφτασαν προ των πυλών ,ο κίνδυνος ήταν πια  φανερός και μπροστά μας. Ο Εφιάλτης είχε προδώσει στις Θερμοπύλες τον Λεωνίδα.  Ο Θεμιστοκλής έπεισε τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την Αθήνα ,με κάθε θυσία και ευνοϊκούς για αυτόν χρησμούς του μαντείου των Δελφών ,που τους ερμήνευε ανάλογα με τα σχέδια του.

Στην συνδιάσκεψη των Ελλήνων στρατηγών έπρεπε επίσης να  πείσει  τους άλλους στρατηγούς και τους Σπαρτιάτες  που είχαν την αδιαφιλονίκητη στρατιωτική υπεροχή μεταξύ των Ελλήνων , η ναυμαχία να γίνει στα στενά της Σαλαμίνας , κάτι που σχεδίαζε 10 χρόνια, και όχι στην Κόρινθο η σε ανοικτή θάλασσα  που πρότειναν οι άλλοι στρατηγοί. Η υπεροχή των Ελλήνων ήταν η ευελιξία των τριήρων  και σαν συνέπεια το εύκολο πλεύρισμα  των πλοίων του εχθρού  σε στενό μέρος σαν την Σαλαμίνα, αυτό ήταν το σχέδιο του Θεμιστοκλή.

Ο Θεμιστοκλής όταν  στο συμβούλιο των Ελλήνων στρατηγών τα πράγματα  έγιναν άσχημα, είπε στο Κορίνθιο στρατηγό  και αυτοί που ξεκινούν αργά δεν πετυχαίνουν  και στον Σπαρτιάτη  ναύαρχο Ευρυδιάδη το φημισμένο  «πάταξον μεν, άκουσον δε» .Για να τούς πείσει τελικά όταν ο Κορίνθιος στρατηγός τον αποκάλεσε άπατρι, η Αθήνα εν τω μεταξύ είχε καεί από τον Ξέρξη,  οι Αθηναίοι πατρίδα έχουν τις τριήρεις και θα μετακομίσουν στην κάτω Ιταλία .Στη σκέψη να αποχωρίσουν οι Αθηναίοι, ο Ευρυδιάδης και οι άλλοι στρατηγοί συμφώνησαν με το σχέδιο του Θεμιστοκλή,  η ναυμαχία να γίνει στην Σαλαμίνα.

Οι Έλληνες παρατάχτηκαν στην Σαλαμίνα και περίμεναν το εχθρό. Ο Θεμιστοκλής για να μην χάσει την ευκαιρία, φοβούμενος μην αλλάξουν μυαλό οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι στρατηγοί, που έβλεπαν την Αθήνα να καίγεται και τον στόλο του Ξέρξη στο Φάληρο, έκανε  σίγουρο  για να τελειώνουμε να παραγγείλει στο Ξέρξη με το παιδαγωγό των παιδιών του Σίκινο, που γνώριζε την Περσική γλώσσα, ότι οι Έλληνες σκοπεύουν να φύγουν σύντομα από την Σαλαμίνα για να γλυτώσουν  και θα ήταν ευκαιρία για τους Πέρσες να επιτεθούν αμέσως και να τους τελειώσουν όλους μαζί.

Οι Πέρσες στρατηγοί   με τα 1,207 πλοία απέναντι σε περίπου 366 Ελληνικά ήταν σίγουροι για την Ελληνική πανωλεθρία και άρχισαν την επίθεση που περίμενε ο Θεμιστοκλής 10 χρόνια. Από τα Ελληνικά πλοία αντηχούσε ο παιάνας «Ίτε παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων αγών“.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας τελείωσε με την καταστροφή και καταδίωξη  του περσικού στόλου, καταστράφτηκαν 200 Περσικά πλοία . Ο Ξέρξης  αμέσως αναχώρησε  οριστικά για την Περσία  ηττημένος από  τον σπουδαιότερο στρατιωτικό της ιστορίας  Θεμιστοκλή,  που με έξυπνο σχεδιασμό μιας δεκαετίας και  με άριστη εκτέλεση των σχεδίων του κατάφερε  να νικήσει μια μεγάλη δύναμη στην Σαλαμίνα.

Ο Θεμιστοκλής σχεδίασε την ναυτική ηγεμονία των Αθηνών με την δημιουργία της Συμμαχίας της Δήλου.

Ο Θεμιστοκλής  τελικά εξοστρακίσθηκε το 471 π.χ. από τους αριστοκράτες πολιτικούς του αντιπάλους και  κυνηγημένος από τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους σε όλη την Ελλάδα.

«Οι Σπαρτιάτες, είτε από φθόνο γιατί είχε δοξαστεί στη Σαλαμίνα, είτε από εκδίκηση γιατί τους ξεγέλασε και έχτισε παρά τη θέλησή τους τείχη στην Αθήνα, είτε για να μετριάσουν τη ντροπή που έφερε στη Σπάρτη η προδοσία του στρατηγού τους Παυσανία, για τον οποίο έλεγαν ότι είχε συμμαχήσει με τους Πέρσες, είτε από ειλικρίνεια για το καλό των Ελλήνων, κατηγόρησαν τον Θεμιστοκλή ότι ήταν συνεννοημένος με τον Παυσανία» Ο Παυσανίας πιθανόν είχα κατηγορηθεί  από τους Σπαρτιάτες για τις σχέσεις του με τους είλωτες στην Σπάρτη και βρώμικα τον κατέκριναν για συμμαχία με τους Πέρσες.

Ο Θεμιστοκλής διάλεξε να αποφύγει το δικαστήριο και τον θάνατο  που έστησαν οι Σπαρτιάτες για τον Παυσανία , κατέφυγε στην Περσία  και πέθανε , από ασθένεια  η αυτοκτόνησε κατά την παράδοση,  σατράπης των Περσών στην Μαγνησία.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν κρυφά στον Πειραιά  και τελικά οι Αθηναίοι έκαναν ένα τάφο για να τον ευγνωμονούν για τις υπηρεσίες του στην Αθήνα και στην Ελλάδα.

Οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τα αποτελέσματα , που επίσης μερικές φορές έχουμε από τύχη  η χωρίς επίδραση κανενός. Αλλά τις περισσότερες φορές επίσης ο σχεδιασμός παίζει τον πρωταρχικό ρόλο , για κάτι που διακρίνουν τον Θεμιστοκλή σήμερα τα στρατιωτικά σχολεία σε  όλο τον κόσμο  και ο Θεμιστοκλής  ήξερε να σχεδιάζει αριστουργηματικά το μέλλον της ανθρωπότητας  και επίσης αριστουργηματικά να εκτελεί τα σχέδια του.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι’ αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.[5]

Θεμιστοκλής

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82

Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82

Θεμιστοκλής: Η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα της αρχαιότητας 

Γράφει ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης

http://eranistis.net/wordpress/2019/02/25/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%90%CE%B1-%CF%84%CE%B7/

Αν δεν υπήρχε ο Θεμιστοκλής και αν δεν σχεδίαζε δέκα χρόνια την πανωλεθρία των Περσών  σίγουρα δεν θα είχαμε σήμερα το Παρθενώνα !!!  Ούτε ο δυτικός πολιτισμός θα ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα.

To άρθρο έχει δημοσιευθεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 
 Πίσω στην Αρχική σελίδα

Πίσω στην σελίδα Σχόλια και Απόψεις

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: