
Δεν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στους αυτοπυροβολισμούς που ανόητα άρχισαν μερικοί φίλοι μας για το όνομα το Άστρος ,που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο .
Όλα αυτά γίνονται από στενοκεφαλιά και κουταμάρα από τους δήθεν πατριώτες, που δεν θέλουν να βλέπουν πάρα πέρα και τι γίνεται γύρω τους . Στη σημερινή ψηφιακή εποχή μας οι αποστάσεις μηδενίστηκαν και οι γείτονες μας σήμερα είναι όλοι οι κάτοικοι της Θυρέας, είναι οι καθημερινοί φίλοι μας που τους βλέπουμε εύκολα καθημερινά σε 2-3 λεπτά, το πολύ σε 10 λεπτά. Οι πρόγονοι μας δεν είχαν αυτή την άνεση και λέγανε για παράδειγμα τους Παραλιώτες η αντίστοιχα τους Αστρινούς «ξένους», γιατί δεν τους ήξεραν και δεν τους έβλεπαν συχνά , μερικές φορές ποτέ. .
Σήμερα όλοι μαζί ανακατεμένοι πίνουμε το καφεδάκι μας στις πλατείες μας , κάνουμε μπάνιο στο Παράλιο, τρώμε μεσημεριανό στο Κορακοβούνι , τα πίνουμε τα βράδυα στον Αγιάννη , δουλεύουμε στις ίδιες δουλειές και κοιμόμαστε στη «γούβα» μας. Είναι αλήθεια ότι οι προγόνοι μας αυτοπυροβολιόντουσαν γιατί η καθημερινότητα τους δεν χρειαζότανε τους «ξένους» γείτονες τους. Σήμερα είμαστε όσο ποτέ άλλοτε είμαστε στην ίδια βάρκα , δεν περισσεύει κανένας ,τους θέλουμε όλους και η καθημερινότητα μας εξαρτάται από όλους. Τα πράγματα άλλαξαν και οι νεότεροι συμπολίτες μας το γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους μεγαλύτερους και λίγους στενοκέφαλους, που ευτυχώς είναι πολύ λίγοι σήμερα και συνεχίζουν απομονωμένοι από τις τοπικές κοινωνίες σαν «ανόητοι επαρχιώτες» τους αυτοπυροβολισμούς.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε για 5-6 χρόνια είναι να σταματήσουμε τους αυτοπυροβολισμούς του παρελθόντος και αυτό λέμε καθημερινά .
«Οι φίλοι μας και οι γείτονες μας , όλοι είμαστε στη ίδια βάρκα της Θυρέας, δεν περισσεύει κανένας ,δεν ανοίγουμε ποτέ τρύπες ,ούτε αφήνουμε άλλους να ανοίγουν τρύπες …,γιατί τελικά θα βουλιάξουμε και θα πνιγούμε όλοι στο τέλος ……Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν γίνεται από μόνο μία πλατεία…αλλά από όλες τις πλατείες.
Όταν κάποιος μας επισκέπτεται δεν έρχεται να δει μόνο μία πλατεία, πάντοτε βλέπει περισσότερα ας το καταλάβουμε. Ας το πούμε διαφορετικά και επιγραμματικά ,είναι στο συμφέρον μας να προβάλουμε “ότι έχουμε” και τους γείτονες μας (και είναι στο συμφέρον μας να μην αυτοπυροβολιόμαστε σαν ανόητοι «επαρχιώτες» ,τελεία και πάβλα..»
Αλλά μια και μπήκαμε στην κουβέντα για το όνομα Άστρος ,ας βοηθήσουμε τους ευτυχώς πολύ λίγους φίλους μας να σταματήσουν να αυτοπυροβολούνται.
Η κουβέντα για το όνομα Άστρος και Παράλιο Άστρος έχει τελειώσει πριν 180 χρόνια, αν όχι περισσότερα.
Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ Δ. Θυρέας Ν. Αρκαδίας
ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835
Σύσταση του δήμου με έδρα τον οικισμό Άγιος Ιωάννης
ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841
Ο οικισμός Άστρος ορίζεται χειμερινή έδρα του δήμου
Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης ορίζεται θερινή έδρα του δήμου
Κ. Άστρους (Αρκαδίας) ΦΕΚ 252Α – 24/08/1912 Σύσταση της κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Άστρος από το δήμο Θυρέας και τον ορισμό του ως έδρα της κοινότητας
ΦΕΚ 250Α – 18/07/1915 Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης ορίζεται θερινή έδρα της κοινότητας
====
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Παράλιον Άστρος (Αρκαδίας)
ΦΕΚ 32Α – 08/12/1845 Ο οικισμός προσαρτάται στο δήμο Θυρέας
ΦΕΚ 252Α – 24/08/1912 Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Θυρέας και ορίζεται έδρα της κοινότητας Παραλίου Άστρους
Επίσης οι εκλογικοί κατάλογοι από το 1871 και 1881 αναφέρουν την κοινότητα Παράλιο Άστρος.
Με την ευκαιρία ας θυμίσουμε για ευνόητους λόγους και τον Δήμο Άστρους σε όλους τους φίλους μας, ποτέ δεν είναι αργά.
Δ. Άστρους (Αρκαδίας)
ΦΕΚ 99Α – 28/05/1985
Ο δήμος προήλθε από την αναγνώριση σε δήμο της κοινότητας Άστρους
ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997
Ο οικισμός Άστρος αποσπάται από το δήμο και ορίζεται έδρα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας
Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης αποσπάται από το δήμο και προσαρτάται στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Ο δήμος καταργείται.
Τα παραπάνω από τους παρακάτω συνδέσμους.
file:///C:/Users/Astros/Downloads/%CE%A4%CE%9F%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%91%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A3/ota_metaboles.pdf

Ο «ιερός χώρος » της Β Έθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο προαύλιο της φημισμένης σχολής Καρυτσιώτη στο ιστορικό Άστρος είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.
“Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823».
“Ἐν τῇ συνόδῳ ταύτῃ τῶν ἀντιπροσώπων τοῦ Ἔθνους ἐν Ἄστρει πρωτευούσῃ τοῦ Δήμου Θυρέας τῆς Ἐπαρχίας Κυνουρίας,….
Η εθνοσυνέλευση δεν έγινε στον Ατσίγγανο…. ας μην γινόμαστε γραφικοί και γελοίοι.
Αυτή η κουβέντα για όλα τα παραπάνω δεν έχει σήμερα πραγματικά καμία σημασία, είναι μια τρύπα στα νερό. Αφού η κουβέντα για το όνομα τελείωσε πριν 180 χρόνια, ας πάμε λίγο πάρα πέρα, ποτέ δεν είναι αργά.
Από το χωριό Άγιος Ιωάννης προήλθε το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, αλλά και άλλοι οικισμοί. Οι κάτοικοι κατέβαιναν πριν την δεκαετία του 1960 στα χειμαδιά, στον κάμπο της Θυρέας, μόνο για το μάζεμα του ελαιόκαρπου και το βγάλσιμο του λαδιού, στα αγροτικά πρόχειρα καλύβια τους στη θέση του σημερινού Άστρους, γνωστού και γι’ αυτό το λόγο ως Αγιαννίτικα Καλύβια.
Το Άστρος και ο Άγιος Ιωάννης <Αγιάννης > ήταν πάντοτε διοικητικά μια κοινότητα ,όπως και σήμερα, και το σπουδαιότερο οι κάτοικοι Αγιαννίτες και Αστρινοί είναι οι ίδιοι κάτοικοι. Πριν την δεκαετία του 1960 “όλο το χωριό” ανεβοκατέβαινε το καλοκαίρι στον Αγιάννη και το χειμώνα στο Άστρος, το χειμώνα στον Αγιάννη έμεναν 2-3 οικογένειες και το κολοκαίρι στο Άστρος έμεναν περίπου μια ντουζίνα οικογένειες. Αυτό σταμάτησε σταδιακά μετά το 1960, όταν το Άστρος είχε ηλεκτρισμό και νερό στα σπίτια . Μερικοί ανεβοκατεβαίνουν και σήμερα. Σε διαφορές αναφορές και χάρτες οι δύο οικισμοί ανακατεύονται το Άστρος γίνεται Αγιάννης ,παλαιότερα Αγιαννίτικα καλύβια και ο Αγιάννης γίνεται Άστρος , Oρεινό Άστρος Αγιάννης του Άστρους. Υπάρχει και ο οικισμός του Παραλίου Άστρους ,που επίσης έχει μακρόχρονη ιστορία με τον πρώτο σημαντικό εποικισμό από τους Αιγηνίτες που οχυρώθηκαν στο Παράλιο Άστρος, αλλά οι Αιγηνίτες εγκαταστήθηκαν και στον Αγιάννη ,όπως οι ιστορικοί αναφέρουν από το Αιγηνίτες προέρχονται οι Αγιαννίτες. Πριν την επανάσταση του 1821 οι Αγιαννίτες αδερφοί Ζαφειρόπουλοι και πολλοί Αγιαννίτες έκαναν το δεύτερο μεγάλο εποικισμό στο Παράλιο Άστρος, και σήμερα πολλά ονόματα από το Παράλιο Άστρος είναι Αγιαννίτικα ονόματα.
«Τον Νοέμβριο του 1824, οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι ξεκίνησαν τις εργασίες αναστύλωσης του ερειπωμένου Φράγκικου Κάστρου του Παραλίου Άστρους και τελείωσαν τον Αύγουστο του 1825. Για την κατασκευή δαπανήθηκαν πάνω από 200.000 γρόσια (σύμφωνα με αναφορά της Ευφροσύνης χήρας Ιωάννη Ζαφειρόπουλου). Οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι εγκαταστάθηκαν, πλέον, μόνιμα στο Κάστρο και αποτέλεσαν τους πρώτους οικιστές του Παραλίου Άστρους. Πολλοί Αγιαννίτες τους ακολούθησαν και εγκαταστάθηκαν και αυτοί μόνιμα στο Παράλιο Άστρος, μεταξύ 1825 – 1828 και ύστερα. Αυτοί ήταν κυρίως αγωνιστές που άνηκαν στο στρατιωτικό σώμα του. Οι πρώτες Αγιαννίτικες οικογένειες που ακολούθησαν τους Ζαφειροπουλαίους ήταν ενδεικτικά: η οικογένεια Πάσχου, Λογοθέτη, Νικολαΐδη, Μαρούδη (ορισμένα μέλη της), Ζαφείρη (ορισμένα μέλη της), Κοράλλη, Μπόρτζου, Διαμαντή, Καραμπάτσου, Βασιλείου, Μακρή, Μπρεθέ, Γενοβέλη, Κωνσταντίνου κ.α., καθώς και οι Σπετσιώτικης καταγωγής οικογένειες Αβραντίνη και Νέστορα. Πληροφορίες για τους πρώτους οικιστές του Παραλίου Άστρους λαμβάνουμε από το υπόμνημα του Αγιαννίτη Μιχαήλ Λογοθέτη, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος του Παραλίου και από εκλογικούς καταλόγους του 1871 & 1881.»
Παλιότερα, πριν την δεκαετία του 1960, υπήρχε μια αμφισβήτηση για το όνομα από τους φίλους μας Παραλιώτες που έλεγαν το Παράλιο Άστρος είναι το Άστρος και το Άστρος είναι τα Αγιαννίτικα καλύβια που αργότερα τα έλεγαν Μεσόγειο Άστρος , όπως το αποκαλούσαν και μερικοί γείτονες… Αντίθετα με τους παλαιότερους Παραλιώτες , το Παράλιο Άστρος ο Πλούταρχος το αποκαλούσε (45-120 μ.χ.) <<ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ>> :»τα Πυράμια (Παράλιο Άστρος ) της Θυρεάτιδας» και ο Παυσανίας (γενν. περί το 143 ή 176 μ.χ.) <<ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ>> “ἔχεται χωρίον ἄλλο Ἀπόβαθμοι (Παράλιο Άστρος)».
Η καθημερινή “γλώσσα” δεν ακούει κανέναν ,ούτε τους φίλους μας Παραλιώτες με τους γείτονες φίλους τους…, ούτε τον Παυσανία, και γράφει την δική της ιστορία. Σήμερα διοικητικά έχουμε τις κοινότητες του Άστρους και του Παραλίου Άστρους και οι νεότεροι κάτοικοι αποδέχονται τα αυτονόητα. Οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής από όλα τα 63 χωριά και οικισμούς όταν βρίσκονται μακριά λένε “είμαι από το Άστρος ” ,όπως έγινε στο προξενείο του Τορόντο στον Καναδά ένας φίλος μας από μακρινό οικισμό του δήμου μας όταν συστηθήκαμε. Όταν είπα είμαι από την γειτονιά Κολοκυθού…, μου είπε “όλοι είμαστε από το Άστρος ” τι να πούμε… Επίσης οι πολλοί επισκέπτες μας από την ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό λένε “πάμε διακοπές στο Άστρος ” και δεν ξέρουν την «καλύτερη» γειτονιά Κολοκυθού στο Άστρος … και όταν μιλάμε για προβολή του τόπου μας λέμε η καλύτερη παραλία “Πόρτες στο Άστρος ” < όχι βέβαια με τους φίλους μας Μελιγιώτες…, αφού και οι Αθηναίοι λένε οι Αχαρνές είναι Αθήνα… >.
Τελείωσαμε με το όνομα , οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούσαν “η γούβα μας “,(τα φυσικά σύνορα αρχίζουν με τη Ζάβιτσα ),που αρχίζει από το Κανάβαλλο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και το Αρκαδικό Χωριό, και από τον Ατσίγγανο και τις Πόρτες μέχρι τις λαμπερές κορφές του Πάρνωνα η του Μαλεβού, στην μακρόχρονη ιστορία μας την αποκαλούσαν Θυρεάτις Γη η Θυρέα και σήμερα σωστά την αποκαλούμε όλοι μας το ιστορικό Άστρος.
Με την ευκαιρία ας καταθέσουμε φανερά και δημόσια αυτό που ψιθυρίζουν και πραγματικά θέλουν όλοι οι συμπολίτες μας . Το όνομα του δήμου μας «Δήμος Βόρειας Κυνουρίας» ποτέ δεν άρεσε, ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από κανέναν και επιβλήθηκε από πολιτικούς υπολογισμούς και κουταμάρα, γιατί τότε είμαστε ακόμα «ξένοι» μεταξύ μας . Το όνομα Δήμος Βόρεια Κυνουρίας μεταξύ των συμπολιτών μας στη πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα, είναι κάτι άγνωστο και αόριστο που μας διχάζει, μας θυμίζει την Βόρεια Κορέα…
Τα πράγματα άλλαξαν σήμερα, δεν είμαστε «ξένοι» πια μεταξύ μας, συμφωνούμε και με τους πολλούς φίλους μας Παραλιώτες για το όνομα Άστρος και το Παράλιο Άστρος , όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα και ήρθε ο καιρός να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους . Καλούμε τους συμπολίτες μας να αρχίσουν γραπτά, φανερά και δημόσια επίσης να λένε τα πράγματα με το όνομα τους και να απαιτήσουν από τους εντολοδόχους αιρετούς μας να αρχίσουν την διαδικασία για να αλλάξουν το όνομα του δήμου μας ,στο πραγματικό και ιστορικό του όνομα ΔΗΜΟΣ ΘΥΡΕΑΣ.
Είμαστε υπερήφανοι να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους , να τιμάμε τους προγόνους μας και να μην πουλάμε την ιστορία μας σε αυτονόητους… πολιτικούς υπολογισμούς.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ἱστορίαι (2.27.1-2)
[2.27.1] “Ἀνέστησαν δὲ καὶ Αἰγινήτας τῷ αὐτῷ θέρει τούτῳ ἐξ Αἰγίνης Ἀθηναῖοι, αὐτούς τε καὶ παῖδας καὶ γυναῖκας,…..2.27.2] ἐκπεσοῦσι δὲ τοῖς Αἰγινήταις οἱ Λακεδαιμόνιοι ἔδοσαν Θυρέαν οἰκεῖν καὶ τὴν γῆν νέμεσθαι, ….ἡ δὲ Θυρεᾶτις γῆ μεθορία τῆς Ἀργείας καὶ Λακωνικῆς ἐστίν, ἐπὶ θάλασσαν καθήκουσα. καὶ οἱ μὲν αὐτῶν ἐνταῦθα ᾤκησαν, οἱ δ᾽ ἐσπάρησαν κατὰ τὴν ἄλλην Ἑλλάδα”.

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΥΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.