Οι καταρράκτεςτης Λεπίδας: Στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) και Πλάτανο Kυνουρίας

Απο την Βικιπαίδεια

«Το Φαράγγι της Λεπίδας είναι ένα από τα φαράγγια της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας.[1] Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, διαθέτει έναν αναλογικά μεγάλο καταρράκτη 70 μέτρων και έναν μικρότερο 45 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων μεταξύ τους, ακολουθώντας τη ροή των υδάτων. Οι πηγές των καταρρακτών ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Το ποτάμι, κατεβαίνοντας από το οροπέδιο διασχίζει το φαράγγι και σχηματίζει στην πορεία του μικρές βάθρες.[2][3]
Ο πρώτος καταρράκτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ιωάννης. Η πρόσβαση στη βάση του γίνεται από χωματόδρομο και μετά από σύντομη πεζοπορία σε μονοπάτι 200 περίπου μέτρων. Ο δεύτερος καταρράκτης (επονομαζόμενος «Μελίσσι») βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Πλάτανος, στο δρόμο προς Άστρος και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το τελευταίο. Προσεγγίζεται μετά από 800 μέτρα πεζοπορίας από τον κοντινότερο αυτοκινητόδρομο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.[4][5]

Ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι η άνοιξη, καθώς η ροή των υδάτων σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο φαράγγι διοργανώνονται συχνά καταβάσεις canyoning και καταρριχήσεις με σχοινί (rappel).[6] Πολύ κοντά βρίσκεται και το κάστρο της Ωριάς.»

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τα παρακάτω , που έχουν σχέση με την προβολή του τόπου μας απο το δήμο μας.

Τα ΜΕΓΑΛΑ …., μαργαριτάρια της ιστοσελίδας του δήμου μας ,το Φαράγγι της Λεπίδας στα Κάτω Δολιανά και στα Καστριτοχώρια!!!. Έλεος πιά….

Το άσχημο είναι ότι ο δήμος μας το γνωρίζει για μερικά  χρόνια  και δεν κάνει τίποτα. Έμπρακτα δεν μπορεί να διορθώσει μια σελίδα  με λάθη ,για μερικούς δεν είναι και τίποτα σπουδαίο….  να αναφέρεται λανθασμένα στην ιστοσελίδα του δήμου , “Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια.» Τι να πούμε……

Δεν τα ξέρουμε όλα ,αλλά διαβάζουμε τα παρακάτω από την ιστοσελίδα του δήμου μας.

Στην συνοπτική σελίδα Αξιοθέατα  Αξιοθέατα | DiscoverKynouria.gr  υπάρχουν φωτογραφίες και σύνδεσμοι που οδηγούν σε 40 αξιοθέατα του δήμου μας.  Ανάμεσα στα 40 αξιοθέατα  υπάρχουν και δύο σελίδες  για τα παρακάτω.
Στη σελίδα Καταρράκτες Λεπίδας υπάρχουν επίσης  επτά φωτογραφίες  και η παρακάτω φωτογραφία , που επίσης η ίδια φωτογραφία υπάρχει και στη σελίδα Φαράγγι Λεπίδας

Από το δήμο μας

Καταρράκτες Λεπίδας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/katarraktes-lepidas

Οι υπέροχοι καταρράκτες της Λεπίδας βρίσκονται στο ομώνυνο φαράγγι  σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το χωριό Αϊ – Γιάννη του Πάρνωνα.  Ο μεγάλος καταρράκτης έχει ύψος 70 μέτρα και ο μικρός 45 μέτρα. Ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν canyoning στο φαράγγι και καταρρίχηση με σχοινί (ραπέλ) στους καταρράκτες.

Οι καταρράκτες της Λεπίδας θεωρούνται από τα ομορφότερα αλλά και συνάμα άγνωστα θαύματα της φύσης του Πάρνωνα. Τα βράχια γύρω από τους καταρράχτες έχουν σταχτί χρώμα και το νερό πέφτει με ιδιαίτερη δύναμη πάνω τους. Η περιοχή μυρίζει ρίγανη, φασκόμηλο ενώ τα μικρά πλατάνια πάνω στις πέτρες συνθέτουν ένα μοναδικό γραφικότατο τοπίο. Το καλοκαίρι υπάρχει η περίφημη λιμνούλα για βουτιές.

Φαράγγι Λεπίδας

https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/faraggi-lepidas

Το Φαράγγι της Λεπίδας αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διαθέτει υπέροχη φυσική ομορφιά Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια. Διαθέτει δύο καταρράκτες, τον μεγάλο 70 μέτρων και τον μικρό 45 μέτρων, που αφήνουν τον επισκέπτη εντυπωσιασμένο. Εκτός από το φυσικό τοπίο ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει τα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που έτσι και αλλιώς αφθονούν στον Πάρνωνα. Μάλιστα λέγεται ότι μπορεί κανείς να μετρήσει 80 είδη φυτών και βοτάνων. Το φαράγγι είναι κατάλληλο για extreme sports και για  canyoning:  Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το φαράγγι διαθέτει δύο εντυπωσιακά ραπέλ (καταρράκτες) , jump και τσουλήθρες σε πεντακάθαρα νερά. Ώρες κατάβασης: 6. Απαιτείται πολύ καλή γνώση ραπέλ και κολύμβησης, καθώς και πρότερη κατάβαση τουλάχιστον δύο τεχνικών φαραγγιών.

Εμείς έχουμε επισκεπτεί,περπατήσει  και ξέρουμε την Λεπίδα στον Αγιάννη, τι άλλο να πούμε.

Θέλουμε μόνο να πούμε ότι την ιστοσελίδα του δήμου την έφτιαξαν ερασιτέχνες. Ας ρίξουν μια ματιά στα δύο κείμενα παραπάνω  οι συμπολίτες μας και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας….

Δεν σκοπεύουμε,  δεν θελουμε, δεν επιχειρούμε και δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δήμο μας , που αδιαφιλονίκητα έχει  η πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την προβολή  και την ανάπτυξη του τόπου μας. Πάντοτε οι επισκέπτες μας θα κοιτάνε πρώτα την ιστοσελίδα του κάθε δήμου,  όταν ψάχνουν που θα περάσουν τις διακοπές τους στη πατρίδα μας , αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ευχόμαστε και ο δήμος μας κάποτε να καταλάβει τα αυτονόητα. Ας αρχίσει από τα εύκολα, μια ανάρτηση  στην ιστοσελίδα του δήμου  με λίγες λέξεις και δύο φωτογραφίες για τα αυτονόητα ,για αυτά που έχουμε και μας ξέρει όλος ο ντουνιάς, για τα σπουδαιότερα μνημεία του τόπου μας ,για ότι  δήθεν «γιορτάζουμε»…,που είναι εδώ και θα τα βρούμε μπροστά μας ,δεν κρύβονται πιά….. και ας διορθώσει τουλάχιστον τα αυτονόητα…..

Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο από τους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 

https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82/?fbclid=IwAR3aHLh10xsh5qer1F6YAUcBPRVDZ1K8XHXAaFVfAa9MG8iXwS_jhMzXY3w

Δείτε τους συνδέσμους σχετικά με τον Πάρνωνα.

Tο άρθρο έχει δημοσιευτεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

hhpt/astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή. Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: