
Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας».
Βόρεια του Άστρους στα 11 χλμ., βρίσκεται το Ξηροπήγαδο. Αποτελεί το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό που θα συναντήσει ο επισκέπτης ερχόμενος στην παραλιακή Κυνουρία. Ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον, πεντακάθαρες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και τα βότσαλα να συνθέτουν πολύχρωμες εικόνες. Το Ξηροπήγαδο, ψαροχώρι με πλούσια ψαροτόπια, διαθέτει μια δυναμική τουριστική υποδομή με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ψαροταβέρνες που εκτείνονται κατά μήκος της όμορφης παραλίας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογενειακό τουρισμό και τους λάτρεις των ήρεμων διακοπών και της ξεγνοιασιάς. Από το αμφιθεατρικό Ξηροπήγαδο στις πλαγιές του βουνού Ζάβιτσα, ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει το ιστορικό Ναύπλιο και το απέραντο των καταγάλανων νερών του Αργολικού κόλπου. Στην ευρύτερη περιοχή του Ξηροπηγάδου υπάρχουν δεκάδες σημαντικά και υπό εξερεύνηση σπήλαια, που προσδίδουν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Ένα από τα σπήλαια αυτά, το οποίο εξευνήθηκε πρόσφατα απο σπηλαιολογικές ομάδες, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση βόρεια του χωριού και με την είσοδό του να εφάπτεται της κεντρικής επαρχιακής οδού.
Μετά το Ξηροπήγαδο και κάτω από την αρχαία Ανιγραία Οδό του περιηγητή Παυσανία, μόλις αντικρύσουμε τον κάμπο της Θυρέας, 150 μ. από την παραλία διακρίνουμε μέσα στη θάλασσα τη Δίνη, όπου κατά την αρχαιότητα γίνονταν θυσίες αλόγων στον θεό Ποσειδώνα (Γενέθλιον Ποσειδώνος). Αμέσως βόρεια από τη Δίνη, στη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου Πουρνό, στη θέση Ανεμόμυλος και 50 μ. κάτω από τον αρχαίο παραθαλάσσιο δρόμο Άργους-Θυρεάτιδος βρίσκονται τα λείψανα αρχαίου φυλακείου. Το πεζοπορικό μονοπάτι στις κορυφογραμμές της Ζάβιτσας πάνω από το Ξηροπήγαδο, που ακολουθεί τη διαδρομή της αρχαίας Ανιγραίας οδού του περιηγητή Παυσανία, προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες και μοναδικές συγκινήσεις, με εντυπωσιακή θέα προς την Αργολίδα, την Αρκαδία και τον Αργολικό. Στην καταπληκτική αυτή διαδρομή ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τον Βουκολόπυργο, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και θα νιώσει θρησκευτική κατάνυξη στη θέα των ξωκλησιών της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Αγίου Παντελεήμονα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά τη θερινή περίοδο διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Δίνη Στην περιοχή Λιλέϊκα, στο μέσο του επαρχιακού οδικού δικτύου Άστρους – Ξηροπηγάδου παρατηρείται ένα σπάνιο υδατολογικό φαινόμενο που δημιουργούν τα γλυκά νερά ενός υπόγειου ποταμού, καθώς ξεπηδούν μέσα από τα βάθη της θάλασσας και σε απόσταση 150 μ. από την ακτή δημιουργούν ευδιάκριτο μεγάλο κύκλο («αλώνι») διαμέτρου 10-25 μ. (ανάλογα με την ποσότητα του νερού). Η εκβολή των γλυκών νερών από τα βάθη της θάλασσας δημιουργεί αυτόν τον υδατοστρόβιλο, όπου χορεύουν ακατάπαυστα τα γλυκά νερά, πριν τα δεχτεί στην αγκαλιά της η αλμυρή θάλασσα. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο, με πλούσιες αναφορές στους αρχαίους συγγραφείς (Παυσανίας VIII.7.2), έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ερευνητών και επιστημόνων αλλά δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης και συστηματική μελέτη του, λόγω των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί το μεγάλο βάθος της θάλασσας (80 μ.), η ύπαρξη ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και η τεράστια δύναμη του υδατοστρόβιλου. Από το Ξηροπήγαδο έως το Φωκιανό, σε πολλά σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής, παρατηρούνται τα γλυκά νερά δεκάδων πηγών που αναβλύζουν από τα βάθη της θάλασσας.

Ξηροπήγαδο Αρκαδίας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ξηροπήγαδο (γνωστό παλαιότερα και ως Ξεροπήγαδο) είναι χωριό του νομού Αρκαδίας που υπάγεται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Έχει πληθυσμό 353 κατοίκους. Πρόκειται για ένα παλιό ψαροχώρι της Κυνουρίας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως την ελαιοκομία, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αλλά και τον τουρισμό
Τοποθεσία[
Βρίσκεται στους πρόποδες της βορειοανατολικής πλευράς του όρους Ζάβιτσα. Είναι το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό της Αρκαδίας που συναντάει κανείς μετά την Αργολίδα, επάνω στον οδικό άξονα Άργους–Λεωνιδίου. Απέχει 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 10 χιλιόμετρα από το Άστρος Κυνουρίας. Κοντά στις ακτογραμμές του χωριού υπάρχουν βράχια με μικρές σπηλιές και μικρές δυσπρόσιτες αμμουδιές, ιδανικές για απομόνωση.
Στα όρια της κοινότητας και 5 χιλιόμετρα από αυτή, στο δρόμο προς την Αργολίδα, αναβλύζει υποθαλάσσια πηγή με γλυκό νερό. Η τοποθεσία είναι γνωστή ως «Ανάβαλος». Στο σημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις συλλογής του νερού, το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ύδρευσης του Αργολικού κάμπου.[3]
Τοπική Κοινότητα-Ξηροπήγαδο, Λιλέικα, Μεταμόρφωση, Λιμανάκια, Πλάκα, Χάνι του Γκρίγκου
ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ
Ανοικτά της θαλάσσης, κοντά στον οικισμό Λιλέικα, αναβλύζει υποθαλάσσια πηγή με υφάλμυρο νερό. Η πηγή βρίσκεται σε απόσταση 290 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της προέρχονται από τις καταβόθρες του Παρθενίου και του Μαντινειακού κάμπου. Η πηγή αποκαλείται από τους ντόπιους «Λιλέικο μάτι» και είναι διακριτή από τη στεριά όταν υπάρχει σχετική άπνοια και τα νερά είναι ήρεμα, καθώς φαίνεται ο θαλάσσιος στρόβιλος διαμέτρου περίπου 25 μέτρων που δημιουργείται από την ανάμιξη του αλμυρού με το υφάλμυρο νερό.[4]
ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ
Το χωριό έχει δύο εκκλησίες, την Αγία Μαρίνα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (γνωστή ως Βαγγελίστρα).
ΠΑΡΑΛΊΕΣ

ΠΑΡΑΛΊΑ ΑΝΆΒΑΛΟΥ
Μία από τις πολλές μικρές και ήσυχες παραλίες που συναντά κανείς στη διαδρομή από την Αργολίδα προς το Άστρος λίγο πριν το το Ξηροπήγαδο και μετά το Κιβέρι Η παραλία βρίσκεται στα σύνορα των δύο νομών και διαθέτει άμμο και καθαρά νερά, ενώ πήρε το όνομά της από τη γνωστή υποθαλάσσια καρστική πηγή γλυκού νερού του Ανάβαλου που πηγάζει σε Κυνουρία και Αργολίδα.
ΠΑΡΑΛΊΑ ΒΊΛΕΣ
Η παραλία αυτή σε πολλούς είναι γνωστή ως Βίλες εξαιτίας κάποιων σπιτιών που βρίσκονται από πάνω τους αλλά οι περιγραφές μεγαλύτερων ανθρώπων της περιοχής για πολύχρωμες πεταλούδες που έβρισκαν εκεί καταφύγιο κι ομόρφαιναν το τοπίο συχνά, δείχνουν ότι το αυθεντικό και πρώτο όνομα της παραλίας αυτής είναι: Πεταλούδα.
ΠΑΡΑΛΊΑ ΕΥΑΓΓΕΛΊΣΤΡΙΑ
Μπαίνοντας στο Ξηροπήγαδο από Αργολίδα μετά την Ευαγγελίστρια κάνουμε αριστερά στα πρώτα σπίτια δίπλα στον μικρό ελαιώνα. Μετά από ένα σύντομο κατέβασμα με σκαλιά θα φτάσουμε στην ήσυχη παραλία με βότσαλο με τις σπηλιές κάτω από τα σπίτια.
ΠΑΡΑΛΊΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΊΟΥ
Πριν το Ξηροπήγαδο: Περνώντας το Κιβέρι και στον δρόμο προς το Ξηροπήγαδο, στον δρόμο αριστερά μας βρίσκουμε συνεχόμενα μικρά κολπάκια με όμορφες και ήσυχες παραλίες. Εδώ θα βρούμε μία πολύ όμορφη αμμουδερή παραλία στην οποία κατεβαίνουμε από στριφογυριστή σιδερένια σκάλα!
ΠΑΡΑΛΊΑ ΣΠΗΛΙΆ ΞΗΡΟΠΗΓΆΔΟΥ
Η Σπηλιά είναι μια όμορφη παραλία, στο κέντρο του χωριού. Οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες οταν θέλουν να αναφερθουν στην παραλία λένε πάμε στη σπηλιά. Πήρε το όνομά της από τις δύο μικρές βραχώδεις σπηλιές που βρίσκονται στο κέντρο της. Έχει ψιλά βότσαλα και πανέμορφα νερά
ΠΑΡΑΛΊΑ ΞΗΡΟΠΉΓΑΔΟΥ
Η οργανωμένη παραλία του Ξηροπήγαδου με μικρό άσπρο βότσαλο απλώνεται κατά μήκος του οικισμού. Από πάνω της θα βρούμε παραθεριστικά σπίτια, ενοικιαζόμενα, beach bar και ταβέρνες.
ΠΑΡΑΛΊΑ ΛΙΜΆΝΙ ΞΗΡΟΠΗΓΆΔΟΥ
Μικρή παραλία με άσπρο βότσαλο ακριβώς δεξιά του μικρού μώλου του οικισμού με χρώματα της θάλασσας να είναι μοναδικά.
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για όλες τις παραλίες στο Άστρος
Ο «ήλιος και η θάλασα» του Αργολικού και οι παραλίες μας
ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ
Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται δύο υπαίθρια τοπικά πανηγύρια: Ένα στις 26 Ιουλίου, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου γίνεται η λειτουργία και έπειτα αρχίζει το γλέντι συνοδευόμενο από φαγητό, τραγούδια και χορό. Το δεύτερο λαμβάνει χώρα στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρας, επάνω στο όρος Ζάβιτσα, όπου και εκεί γίνεται λειτουργία και μετά ακολουθεί το γλέντι.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ
Η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού ονομάζεται «Φορτούνα Ξηροπηγάδου» και χρώματά της είναι το μπλε και το μαύρο. Αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Αρκαδίας.[5]
Φωτογραφίες Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειa