
Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Αγιάννη Κυνουρίας
Τα χωριά του Πάρνωνα εκχριστιανίστηκαν περίπου τον 9ον αιώνα και από υπερβολικό σεβασμό πολλά πρόσθεσαν την λέξη Άγιος στο όνομα τους , όπως Άγιος Ιωάννης ,Άγιος Πέτρος, Άγιος Νικόλαος ,Άγιος Ανδρέας ,¨Αγιος Βασίλειος,¨Αγιοι Αώματοι,Άγιος Πανελεήμονασς, Άγια Σοφιά ,Άγιος Γεώργιος, Κοσμάς και γέμισαν το τόπο με εκκλησίες και μοναστήρια .Επίσης όνόμασαν «Αγιες» πολλές τοποθεσίες.Για το λόγο αυτό ο Πάρνωνας ονομάστηκε και το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας.
Είναι ενδεικτικό στον Αγιάννη, στο Πραστό και σε όλα τα ορεινά χωριά υπήρχαν πολλές εκκλησίες.
Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) πριν την επανάσταση του 1821 είχε συνολικά 16 εκκλησίες μαζί με τα γύρω από το χωριό εξωκλήσια , αυτό λέει κάτι για το σεβασμό των κατοίκων και την ακμή του χωριού για πολλά χρόνια.
Ο πληθυσμός του Πραστού στους μεσαιωνικούς χρόνους ανερχόταν σε 9.000 κατοίκους και ο Πραστός είχε τότε 9 ενορίες, 30 εκκλησίες .
Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας
Πάρνωνας: το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας Δεκάδες τα μοναστήρια του Πάρνωνα, άλλοτε ριζωμένα σε απόκρημνα βράχια, ρίζες της πίστης και της ψυχής του χριστιανισμού και άλλοτε σε υψώματα, ανάταση προς το θείο και το όνειρο. Θεμελιωμένα εδώ και πολλούς αιώνες, αποτελούν ένα πολυσύνθετο κομμάτι της ιστορίας του τόπου, υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής, τόπους ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, μονοπάτια λύτρωσης κι ελπίδας.
Το βουνό του Πάρνωνα ονομάστηκε «Δεύτερο Άγιο Όρος» ή «Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδας», γιατί σε αυτό μετοίκισαν επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου (668-685 μ.Χ.) εκχριστιανισθέντες κάτοικοι από τον Άθω, αλλά και γιατί κανένα άλλο ελληνικό βουνό δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συγκέντρωση μοναστηριών. Η χριστιανική παρουσία στον Πάρνωνα μέχρι και στις παραθαλάσσιες παρυφές του είναι αδιάλειπτη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος-7ος αι. μ.Χ.). Τούτο βεβαιώνουν χριστιανικά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θυρέας. Από την κάθοδο των Σλάβων και ύστερα στην περιοχή έπονται οι λεγόμενοι «σκοτεινοί χρόνοι». Παρά τις καταστροφές που προκάλεσε η αβαροσλαβική επιδρομή, ο ελληνικός πληθυσμός δεν αφανίστηκε, ενώ σύμφωνα με ευρήματα παρατηρείται πάλι άνθιση τον 11ο αι. Τούτο μαρτυρούν και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά μέλη που εκτίθενται στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης των Βουρβούρων. Στον Πάρνωνα σώζονται κατάλοιπα της Παλαιολόγειας Περιόδου (υστεροβυζαντινά χρόνια) καθώς και ευρήματα που αποκαλύπτουν οικοδομική έξαρση στα πρώιμα οθωμανικά χρόνια (1600 μ.Χ.). Ορισμένα από τα μοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, τόσο στην Αρκαδία όσο και στην Λακωνία παρουσιάζονται στις επόμενες σελίδες.

Mοναστήρια
Από το Άστρος .Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται οι μονές Λουκούς (4 χλμ) Παλαιοπαναγιάς (6χλμ), Αγίας Τριάδας (15 χλμ), Μαλεβής (26 χλμ), Τιμίου Προδρόμου (36 χλμ) Ορθοκωστάς (19χλμ), ο Άγιος Νικόλαος-Παντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας (περίπου 38 χλμ , Έλωνας (63 χλμ) στο Λεωνίδιο ,η εκκλησία της Άγιας Θεοδώρας(94χλμ) στη Βάστα κοντά στη Μεγαλόπολη και ο Μυστράς (88 χλμ).
Ιδιαίτερο ενδαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Αγιάννη .Το άφθονο παγωμένο νερό της πηγής Πρόδρομος ρέει από πέντε κανάλους,ένας είναι πολύ χαμηλά ακριβώς κάτω από την εκκλησία ,σαν να φαίνεται το νερό έρχεται μέσα από την εκκλησία. .Επίσης οι αγιογραφίες του Αγίου Γεωργίου στον Αγιάννη, που είναι κατεστραμένες από τον Ιμπραήμ το 1826 (17χλμ).

Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Αγιάννη Κυνουρίας
Αργότερα θα αναρτήσουμε λεπτομέρειες για τα παρακάτω, τα μπλε γράμματα είναι σύνδεσμοι.
Ψαλμωδίες στην Αγία Σοφία πριν 1500 χρόνια
Ιερά Μονή Λουκούς
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής
Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου, Περδικόβρυσης
Ιερά Μονή Παναγίας Αρτοκωστάς
Άγιος Νικόλαος-Παντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας
Ψαλμωδίες στην Αγία Σοφία πριν 1500 χρόνια
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Αρκαδίας στο σύνδεσμο παρακάτω.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82
Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελώνης ή Έλωνας
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) Κυνουρίας
Αγία Θεοδώρα: Το εκκλησάκι που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες με …
Μυστράς, το Δεσποτάτο του Μορέως
Στο σύνδεσμο του δήμου παρακάτω οι μονές: Μαλεβής, Λουκούς ,Τιμίου Προδρόμου,Ορθοκωστάς
https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/monasteries
Παρακάτω Χάρτες για όλες τις μονές
https://www.google.ca/…/data=!3m1!1e3!4m50!4m49!1m5!1m1…
Πάρνωνας: το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας
Παρακάτω δείτε τους συνδέσμους με τις εκκλησίες του Αγιάννη από το astros-kynouria News Του Γιάννη Δ. Κουρμπέλη