Κούτρουφα Αρκαδίας

Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας».

Κούτρουφα.

Σε απόσταση 5 χλμ. νότια του Άστρους και λίγο μετά τη λιμνοθάλασσα του Μουστού, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου βρίσκονται τα Κούτρουφα. Πρόκειται για έναν σύγχρονο σχετικά οικισμό που δημιούργησαν οι κάτοικοι των ορεινών Κουτρούφων. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η όμορφη, πλακόστρωτη και σε βαθμίδες διαμορφωμένη πλατεία, πάνω από την οποία στέκει επιβλητική η υπεραιωνόβια ελιά των Κουτρούφων που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την εντατική καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. Ο ορεινός οικισμός των Κουτρούφων βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, 42 χλμ. από το Άστρος και σε υψόμετρο 1.120 μ. (νοτιοανατολικά των Βερβένων), σε ένα καταπράσινο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, το παλιό δημοτικό σχολείο και οι πετρόχτιστες βρύσες αποτελούν τα στολίδια του χωριού. Οι κάτοικοι συνεχίζουν εδώ τις γεωργικές τους ασχολίες με την καλλιέργεια κυρίως της καστανιάς και της καρυδιάς. Από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη Γιορτή της Ελιάς ().

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Κούτρουφα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας. Είναι χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.120 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Αρκαδίας. Διοικητικά ανήκουν στον δήμο Βόρειας Κυνουρίαςκαι σύμφωνα με την απογραφή του 2011ο πληθυσμός τους είναι 153 κάτοικοι, οι οποίοι κατά τους χειμερινούς μήνες εγκαταλείπουν τον οικισμό και εγκαθίστανται στα Κάτω Κούτρουφα, το Άστρος και τους γύρω οικισμούς της περιοχής.

Απο το ExploringGreece.gr

ΚΟΥΤΡΟΥΦΑ

Κοινότητα αποτελούμενη από τα Άνω Κούτρουφα (όρεινό χωριό 7Χλμ.> από τα Άνω Δολιανά. Ξεχωρίζουμε την εκκλησία της Παναγίας και το παλιό Δημοτικό Σχολείο) και τα Κούτρουφα (επί του δρόμου Άστρους -Αγ. Ανδρέα.5 χλμ από το Άστρος) Ξεχωρίζουμε την πλατεία του με την υπεραιωνόβια ελιά).

Υπεραιωνόβια Ελιά Κούτρουφα

Υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας μεγαλύτερης των 2.000 χρόνων και με περίμετρο κορμού 11 μέτρα. Το 2010 εκριζώθηκε με σκοπό την πώλησή της, αλλά τελικά με παρέμβαση του Δήμου Β. Κυνουρίας μεταφυτεύθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάνω από την πλατεία του χωριού

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην σελίδα Παραδοσιακά Χωριά

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.” 

#astrosgrcom

Koutroufa of Arcadia – astrosgr.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: