Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία της Θυρεάτιδας Γης-

Στην πατρίδα μας γενικά έχουμε μακρόχρονη ιστορία και προϊστορία. Η Πελοπόννησος επίσης έχει πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία και τους σπουδαιότερους Ελληνικούς πολιτισμούς από τους Πελασγούς, Αχαιούς, Δαναούς, Αργείους, Αρκάδες, Ίωνες και Δωριείς.

Ειδικότερα η Κυνουρία και η Θυρεάτις Γη επίσης έχουν μακρόχρονη ιστορία περίπου 3,000 χρόνων (από τότε που άρχισε η Ιστορία είμαστε παρόντες ) μεγαλύτερη προϊστορία περίπου 8,000 χρόνων . Οι αυτόχθονες Πελασγοί είχαν ένα χρυσό κανόνα που για χιλιετηρίδες εφάρμοσαν πιστά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Θυρέας, τον αμοιβαίο σεβασμό , την συναίνεση , την συνεννόηση και το Ελληνικό μέτρο. Επίσης επηρεάστηκαν και κράτησαν τα καλύτερα από όλους τους Έλληνες που πέρασαν από τη Θυρεάτιδα Γη.

Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η περίφημη Μάχη της Θυρέας, ή Μάχη των  600 «λογάδων» μεταξύ του Άργους και της Σπάρτης για την Θυρεάτιδα Γη, η οποία έγινε το 546 π.Χ.

“Η Κυνουρία από τα τέλη του 11ου αι. π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια, αποτέλεσε περιζήτητη λεία για την ικανοποίηση συμφερόντων της Σπάρτης και του Άργους. Γεωγραφικά η περιοχή της χωρίζεται σε δυο μεγάλες ενότητες. Τη βόρεια, που στα αρχαία χρόνια αντιστοιχούσε στη Θυρεάτιδα, με κύριο οικισμό τη Θυρέα και δευτερεύοντες την Ανθήνη, τη Νηρίδα, την Εύα και το Άστρος, ενώ το νότιο αντιστοιχούσε στη χώρα των Πρασιών, στην οποία υπήρχε ο κύριος οικισμός Πρασιαί και οι δευτερεύοντες Πολίχνη, Τυρός και Γλυππία. Μέχρι τον 7ο αι. π.Χ. η Κυνουρία πρέπει να διατηρεί την αυτονομία της (προκύπτει από την συμμετοχή των Πρασιών στην Αμφικτυονία της Καλαυρίας) παρ’ όλες τις προσπάθειες του Άργους και της Σπάρτης να την προσαρτήσουν.”

Σε ολόκληρη τη Θυρέα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι λιθαράκι και να σηκώσεις θα βρεις ένα ιστορικό μνημείο και έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Όπως το Άστρος ,που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων ,όλα τα γειτονικά χωριά έχουν προσφέρει πολλά στην ελληνική επανάσταση του 1821 και έχουν μεγάλη ιστορία. Τα σπουδαιότερα ιστορικά χωριά είναι ο Άγιος Ιωάννης <Αγιαννης > ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822το Παράλιο Άστρος ,το Κορακοβούνι ,ο Άγιος Πέτρος, ο Πραστός,η Καστάνιτσα, η Σίταινα, τα Βέρβενα και τα Δολιανά.

Στα γειτονικά Τσακωνοχώρια, Πραστός, Καστάνιτσα, Σίταινα, Άγιος Ανδρέας, Λεωνίδιο και Τυρό ,ομιλείται μέχρι σήμερα η τσακώνικη διάλεκτος, η οποία έχει ρίζες στην αρχαία δωρική. Σε μερικά χωριά υπάρχουν πινακίδες με την επιγραφή «Καούρ Εκάνατε», που σημαίνει καλώς ήρθατε .Το τσακώνικο “τσε ποίου ” σημαίνει τι κάνεις;< πρόερχεται από το αρχαίο ποιέω, ποιώ>,που σημαίνει διαφορετικά για αυτούς που γνωρίζουν αρχαία Ελληνικά θα περάσουν καλύτερα στη Τσακωνιά…Ελληνικά.

Έχουμε προτείνει στο δήμο μας , σε όλους  τους αρμόδιους της επιτροπής “Ελλάδα 2021” και στο κοινό νου, τα πέντε θέματα της Θυρεάτιδας Γης, που έπαιξαν αναμφισβήτητα  καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

Κατά την γνώμη μας τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία στο δήμο μας που πάντοτε πρέπει να διακρίνουμε και να προβάλουμε όπου μπορούμε είναι:

Ανοίξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει, τα παρακάτω είναι σύνδεσμοι που οδηγούν σε λεπτομέρειες.

1) “Ελλάδα2021″O«Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

2)«Ελλάδα 2021» H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη.

3) “Ελλάδα 2021” : Ο Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822

4) «Ελλάδα 2021» : Tο στρατόπεδο των Βερβένων.

5) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

6) Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού

7) Τειχιό – Ελληνικό

8) Η πλατεία Καρυτσιώτη

9)Το γεφύρι του υδραγωγείου της Λουκούς

10) Η παραλία Πόρτες και ο Αργολικός

11) Λιμάνι Αγίου Ανδρέα και η αρχαία πόλη Ανθήνη

Τοπόσημα του 1821 | Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας

Έχουμε μεγάλη ιστορία και πολλά μνημεία , αλλά έχουμε πολλά άλλα  σχετικά θέματα  που θα αναρτήσουμε αργότερα, όπως μερικά είναι τα παρακάτω.

Σύντομα θα κάνουμε αναρτήσεις για τα επόμενα και πολλά άλλα.

  1. Σπουδαιότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία στην Ελλάδα.
  2. Ιστορία : Η Θυρεάτις Γη και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
  3. Tα κάστρα μας
  4. Αξιοθέατα στον Αγιάννη Κυνουρίας- Πάμε μια βόλτα στο χωριό.
  5. Αξιοθέατα στο Άστρος-Πάμε μια βόλτα να δούμε το χωριό-a
  6. Τα Παραδοσιακά Χωριά  μας
  7. Οι Τσάκωνες

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ στορίαι (2.27.1-2)

[2.27.1] “Ἀνέστησαν δὲ καὶ Αἰγινήτας τῷ αὐτῷ θέρει τούτῳ ἐξ Αἰγίνης Ἀθηναῖοι, αὐτούς τε καὶ παῖδας καὶ γυναῖκας,…..2.27.2] ἐκπεσοῦσι δὲ τοῖς Αἰγινήταις οἱ Λακεδαιμόνιοι ἔδοσαν Θυρέαν οἰκεῖν καὶ τὴν γῆν νέμεσθαι, …. δ Θυρετις γ μεθορία τῆς Ἀργείας καὶ Λακωνικῆς ἐστίν, ἐπὶ θάλασσαν καθήκουσα. καὶ οἱ μὲν αὐτῶν ἐνταῦθα ᾤκησαν, οἱ δ᾽ ἐσπάρησαν κατὰ τὴν ἄλλην Ἑλλάδα”.

[2.27.1,2] “Το ίδιο καλοκαίρι, οι Αθηναίοι εκτόπισαν όλους τους κατοίκους της Αίγινας, άντρες, γυναίκες και παιδιά ….Οι Λακεδαιμόνιοι παραχώρησαν την Θυρέα στους Αιγινήτες πρόσφυγες. Το έκαναν και από έχθρα εναντίον των Αθηναίων και επειδή οι Αιγινήτες τούς είχαν βοηθήσει όταν είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός και όταν οι Είλωτες είχαν επαναστατήσει. Η Θυρεάτις γη βρίσκεται στα σύνορα της Αργείας γης και της Λακωνικής και φτάνει έως την θάλασσα. Μερικοί από τους Αιγινήτες εγκαταστάθηκαν εκεί και οι άλλοι σκόρπισαν σ᾽ όλην την άλλη Ελλάδα”.

Πίσω στην Αρχική σελίδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: