
Από ftzivel – 2 Νοεμβρίου, 2020
Ο Αγιάννης ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδος της Προσωρινής Κυβέρνησης , από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου το 1822 και «η γειτονιά το Σουληνάρι ήταν η μητρόπολη του Αγιάννη», όπως μας λέει ο συμπολίτης μας Γιάννης Δ.Κουρμπέλης. Αυτά τα θυμίζουμε γιατί διαβάσαμε σε μια ιστοσελίδα της Κυνουρίας με ειδικότητα τον τουρισμό «Το χωριό διαθέτει πολλά παραδοσιακά σιντριβάνια, όπως το Σούλουναρι»!!! διαβάσετε σωστά……
Το χωριό είχε συνολικά 16 εκκλησίες μαζί με τα γύρω από το χωριό εξωκλήσια , αυτό λέει κάτι για το σεβασμό των κατοίκων και την ακμή του χωριού για πολλά χρόνια.
Κλεισμένοι μέσα διαβάζουμε και μαθαίνουμε καθημερινά. Στην ιστοσελίδα https://visitkynouria.gr/el/ ρίξαμε μια ματιά για ότι μας ενδιαφέρει και σχεδόν πάθαμε δεύτερο εγκεφαλικό….Έχουμε συνηθίσει να κουνάμε τα χέρια μας και ζητήσαμε να διορθωθούν τα αυτονόητα και μεταξύ άλλων πήραμε την απάντηση, έλεος πιά.
“δεν βγαζουμε κατι απο το κεφαλι μας αλλα καπου ειναι γραμμενα ολα αυτα και εμεις αντλουμε στοιχεια και κειμενα….για εσας λαθος για καποιους αλλους τοσα χρονια σωστα”
Το ιστορικό Άστρος , η πρωτεύουσα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, υπάρχει τουλάχιστον για επτακόσια χρόνια και φαίνεται μερικοί «ανόητοι επαρχιώτες» που αυτοπυροβολούνται, ηθελημένα η άθελα δεν γνωρίζουμε ,προσπαθούν να το σβήσουν οριστικά. Απορούμε γιατί να υπάρχει τέτοια στραβομάρα και κουταμάρα, αλλά θα βρούμε το τέλος και τελικά θα το μάθουμε. Απορούμε γιατί μία ιστοσελίδα για τον τουρισμό με όνομα σχετικό με την Κυνουρία «ξέχασε» την πρωτεύουσα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας , και δεν αναφέρει ουσιαστικά σχεδόν τίποτα για το Άστρος, όπως επίσης την ξέχασε και ο δήμος μας στην ιστοσελίδα του οκτώ χρόνια. Φαίνεται όλα αυτά είναι τυχαία….. αλλά δύσκολο να το χάψουμε.
Οι αναγνώστες μας ας διαβάσουν τα παρακάτω και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, εμείς έχουμε βγάλει τα δικά μας.
Είναι η δουλειά του δήμαρχου μας και του προέδρου της κοινότητος μας να πούνε ξάστερα και βροντερά στην visitkynouria.gr να κάνουν τα αυτονόητα και αν δεν τα κάνουν να βρουν τον τρόπο να τους πείσουν, αν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Εμείς θα περιμένουμε και αν δεν δούμε πρόοδο τελικά θα βρούμε τον τρόπο, μας έμαθε το ΥΠΠΟΑ τον τρόπο.
Από το https://visitkynouria.gr/el/ Δείτε το σύνδεσμο
https://visitkynouria.gr/el/kynouria/voreia–kynouria/astros–paralio–astros/
Σας παρακαλούμε διαβάσατε προσεκτικά τα παρακάτω είναι και για το ιστορικό Άστρος και για το Παράλιο Άστρος.
Άστρος – Παράλιο Άστρος
«Ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα της Πελοποννήσου, με μεγάλη ανάπτυξη λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου
Ενδεικτικά: 165χλμ από την Αθήνα και 49χλμ από την Τρίπολη.
Έχει αναπτύξει τουριστικές υποδομές για κάθε γούστο, κρυστάλλινες παραλίες και θαλάσσια σπορ.
Μπορείτε να το επισκεφθείτε όλο το χρόνο, ιδανικό για Σαββατοκύριακα.
Εκεί μπορείτε να βρείτε ένα ιστιοπλοϊκό κέντρο και να επισκεφθείτε τα χωριά της Κυνουρίας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Το γραφικό φυσικό λιμάνι είναι εκπληκτικό.
Επάνω από το λιμάνι στέκετε επιβλητικά το κάστρο του ¨νησιού” με απίστευτη θέα στον Αργολικό κόλπο.
“Νησί” ονομάζεται τμήμα της πόλης που είναι χτισμένο στην πλευρά του λόφου προς το λιμάνι.
Τα σπίτια της περιοχής έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό τους χρώμα και στην κορυφή υπάρχει το γνωστό μεσαιωνικό κάστρο.
Κάθε καλοκαίρι στο τοπικό θέατρο λαμβάνουν χώρα πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις.
Το Κάστρο του Παραλίου Άστρος
Στην κορυφή του “νησιού” υπάρχει το κάστρο από την εποχή των Βενετών.
Χτίστηκε το 1256 από τον πρίγκιπα Gulielm Villeard.
Κατά τα χρόνια των τουρκικών το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως μορφή άμυνας.
Τον 18ο αιώνα οι αδελφοί Ζαφειροπούλου, πλούσιοι έμποροι στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων και να χτίσουν στο έδαφος του παλιού κάστρου τρία σπίτια, με τα κύρια χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Σήμερα μπορείτε να δείτε τα ερημικά σπίτια.
Το κάστρο μπορεί να επισκεφθείτε όλο το χρόνο και η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική».
Αυτά όλα για το ιστορικό Άστρος ,την πρωτεύουσα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, όπως αναφέρουν το θέμα στην αρχή, δεν ξέχασαν τίποτα…, έλεος πια…. «Άστρος – Παράλιο Άστρος».
Από το https://visitkynouria.gr/el/ Δείτε το σύνδεσμο .
Άγιος Ιωάννης
Η παραπάνω σελίδα για τον ιστορικό Αγιάννη είναι αρκετά καλή , καλύτερη από την σελίδα του Αγιάννη της ιστοσελίδας του δήμου μας και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερη από την δύσκολη λέξη «Άστρος», αλλά δυστυχώς ευλογεί τον Τουρκοπαπάζογλου «ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες όπως …. και Αναγνώστου Παπάζογλου», (από αντιγραφή από κάπου πού όλοι πρέπει να τα διαβάζουμε χωρίς καμία αμφιβολία ….), και έχει τα παρακάτω μαργαριτάρια για «σιντριβάνια» και « προήλθαν οι κάτοικοι».
«Από αυτό το χωριό προήλθαν οι κάτοικοι του Άστρους, το οποίο μέχρι το 1961 ονομαζόταν Αγιάννητικα Καλύβια, καθώς και κάποιους άλλους οικισμούς.
Το χωριό διαθέτει πολλά παραδοσιακά σιντριβάνια, όπως το Σούλουναρι, το Περδικέρι, το Πηγαδάκι, το Μούσα, το Πρόδρομο και άλλα.»
Σιντριβάνια, διαβάσατε σωστά , σιντριβάνια, Σούλουναρι,( ο τονισμός στο «Σού»… είναι αναμφισβήτητη αδιαπραγμάτευτη γραμματική εφεύρεση), το Περδικέρι, …, το Μούσα.(Δήμαρχε και πρόεδρε μην γελάτε, είμαστε για κλάμματα…)
«Από αυτό το χωριό προήλθαν οι κάτοικοι του Άστρους,», απορούμε τι να σημαίνει αυτό στην Ελληνική γλώσσα…, προήλθαν οι κάτοικοι… μέχρι το 1961????…..δεν είναι δική μας δουλειά … ο πρόεδρος έχει την μαγγούρα του…, φοβούνται να πούνε το « Άστρος» και δεν διαβάζουν τα παρακάτω δημόσια έγγραφα από το 1841 και αργότερα τα γράφουν όλα… έχουν τους δικούς τους δεοντολογικούς νόμους «καπου ειναι γραμμενα».
«Δείτε τα έγγραφα παρακάτω για να αποδείξουμε την άποψη μας
Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ Δ.
Θυρέας Ν. Αρκαδίας
ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835
Σύσταση του δήμου με έδρα τον οικισμό Άγιος Ιωάννης
ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841
Ο οικισμός Άστρος ορίζεται χειμερινή έδρα του δήμου
Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης ορίζεται θερινή έδρα του δήμου»
Είναι θλιβερό αλλά αυτά παραπάνω ανακρίβειες και «καπου ειναι γραμμενα» διαβάζουν οι επισκέπτες μας για την κοινότητα μας, τα σπουδαιότερα τα κρύβουμε συστηματικά…τι να κάνουμε…..
Δείτε το συνδέσμους για περισσότερα.
Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας και ο δήμος Θυρέας.
Ο ιστορικός Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας.
«Το κεφάλι του Κολοκοτρώνη. Ειδεμή να βάψετε όλοι από τώρα μαύρα τα σκουτιά (=…
«Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015.Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας».

Οι φίλοι μας, μας δείχνουν την αναμφισβήτητα φυσιολογική θέση του μελλοντικού καινούργιου Μουσείου Κυνουρίας και κάθε μουσείου για την Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο βάθος δεξιά η λίγο παρακάτω …. Θα τα βρούμε μπροστά μας .
Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News