Τι κάνουμε, τι έχουμε και τι πρέπει να κάνουμε : Στηρίζουμε την “καλύβα” μας και δεν κρύβουμε τίποτα.

Από ftzivel – 23 Αυγούστου, 2020

 

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Από το “στρατόπεδο των ιστορικών Βερβένων” άρχισε ουσιαστικά και στρατιωτικά η απελευθέρωση της πατρίδας μας. Κάτι που «ξεχάσαμε»  να προβάλουμε από την ιστοσελίδα του δήμου μας, κάτι που εμείς το θεωρούμε «αυτονόητο»  και μεγάλη παράληψη, το αφήνουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου μας. Στα ιστορικά Βέρβενα λειτούργησε επίσης το πρώτο οργανωμένο “Φροντιστήριο του Αγώνα” και είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή Γερουσία. Το “στρατόπεδο των Βερβένων” ήταν το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο του αγώνα, είχε περίπου 2,500 αγωνιστές< τα άλλα τρία ήταν του Βαλτετσίου, Χρυσοβίτσι και Πιάνας >.

Εδώ λέμε τα “σύκα σύκα” και όλα τα πράγματα με “το όνομα” τους.

Ο πρώτος επιστήμονας ιστορικός Θουκυδίδης δεν αποκαλούσε τα ελληνικά κράτη Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος ,όπως αποκαλούμε σήμερα τα κράτη  Ελλάδα , Τουρκία,  Γαλλία κλπ. Αποκαλούσε τα κράτη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Κορίνθιοι, η έμφαση του κράτους ήταν οι πολίτες  και  δεν ήταν η κυβέρνηση, το «κράτος και οι εξουσίες».

Πρόσφατα με τους  συμπολίτες μας αποφασίσαμε να μπούμε μπροστά , να στηρίξουμε  όσο μπορούμε την «καλύβα» μας και να μην κρύβουμε τίποτα.

Τους γείτονες μας τους έχουμε πάντοτε δίπλα μας και προβάλουμε τον τόπο μας για όλους , για μας και για τους γείτονες μας. Mπορούμε να προβάλουμε αποτελεσματικότερα τι έχουμε όλοι μαζί, είμαστε στην ίδια βάρκα ….και η προβολή μια περιοχής δεν γίνεται από μία πλατεία, αλλά από όλες τις πλατείες της Θυρέας και της Κυνουρίας.

Α) Τι κάνουμε : Προβάλουμε την Θυρεάτιδα Γή, ότι έχουμε στον τόπο μας και τους γείτονες μας, στους φίλους μας, όπου μπορούμε και όπου και αν βρίσκονται, στη Θυρέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στηρίζουμε την “καλύβα” μας, δεν κρύβουμε τίποτα και είμαστε στην ίδια βάρκα με τους γείτονες μας, δεν περισσεύει κανένας ,δεν ανοίγουμε ποτέ τρύπες ,ούτε αφήνουμε άλλους να ανοίγουν τρύπες ,γιατί τελικά θα βουλιάξουμε και θα πνιγούμε όλοι στο τέλος ……

Δεν περιμένουμε πια τις εξουσίες. Φτιάξαμε  προσωρινά (φυσικά  δεν τελειώσαμε εδώ …) στο ΦΒ ένα σημείο αναφοράς για την Θυρεάτιδα Γή και για όλους τους γείτονες μας, μια ιστοσελίδα για το δήμο μας, που είμαστε υπερήφανοι να την δείχνουμε στους πιθανούς φίλους επισκέπτες μας και αυτό κάνουμε τώρα, το δείχνουμε όπου μπορούμε.

Μπορούμε να βλέπουμε οργανωμένα όλα ότι έχουμε στο δήμο μας στην  σελίδα  «Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας»  η στην σελίδα «Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Κυνουρίας». Ευχόμαστε να μας ακολουθήσουν και άλλοι και πρωταρχικά ο δήμος μας που μέχρι σήμερα έχει παραμελήσει την οργανωμένη  προβολή του τόπου μας.

https://www.facebook.com/groups/597432514447636/

https://www.facebook.com/groups/198145904758673/

Μπορείτε αν θέλετε να δείχνετε την σελίδα μας στους φίλους σας, όπου και αν βρίσκονται και σας ευχαριστούμε για αυτό.

Γνωρίζουμε όταν οι επισκέπτες μας την πρώτη φορά περάσουν ωραία στον τόπο μας ,θα έρθουν πάλι πολλές φορές και θα στείλουν πολλούς φίλους τους, που επίσης αυτοί θα στείλουν τους δικούς τους φίλους αργότερα…. Όταν δείχνουμε την σελίδα μας σε πέντε φίλους μας, τους ρωτάμε ευγενικά ο καθένας να το δείξει σε επίσης σε πέντε φίλους του , που επίσης θα ρωτήσουν ευγενικά το ίδιο…. κάπως έτσι γίνεται η τουριστική προβολή ενός τόπου.

Όταν κάποιος μας επισκέπτεται δεν έρχεται να δει μόνο μια πλατεία, πάντοτε βλέπει περισσότερα ας το καταλάβουμε Ας το πούμε διαφορετικά και επιγραμματικά , είναι στο συμφέρον μας να προβάλουμε τους γείτονες μας (και είναι στο συμφέρον μας να μην αυτοπυροβολιόμαστε), τελεία και πάβλα.

Β) Τι έχουμε: Θα τα μετρήσουμε όλα και δεν θα κρύψουμε τίποτα.

Τα έχουμε όλα .

1) Είμαστε κοντά σε όλα, η Αθήνα απέχει 170 χλμ, δύο ώρες

2) Έχουμε τον «ήλιο και την θάλασσα» του Αργολικού,με πολλές μαγευτικές παραλίες.Είμαστε ένα μαγευτικό «νησί που τα έχει όλα»και οι επισκέπτες μας έρχονται στο “νησί” μας με τα αυτοκίνητα < όχι με τα πλοία>.

3)  Έχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα αρχαιολογικά μνημεία, που έπαιξαν αναμφισβήτητα  καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

α. «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

β. Η σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος και ο Δημήτριος Καρυτσιώτης . Η σχολή έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδος.

γ. Ο  Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Αρκαδίας και ο Πάνος (Άκουρος) Ζαφειρόπουλος. Ο Αγιάννης ήταν πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης.

δ. Από το “στρατόπεδο των ιστορικών Βερβένων” άρχισε ουσιαστικά και στρατιωτικά η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

4) Έχουμε τον Πάρνωνα και τα βουνά μας.

5) Έχουμε ότι καλύτερο διαθέτει ο θρησκευτικός τουρισμός, είμαστε το «Άγιον Όρος» της Νότιας Ελλάδας

6) Έχουμε τους γείτονες μας

  1. a. Σημαντικοί Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία για ημερήσιες εκδρομές (που κάποτε όλοι πρέπει να επισκεπτούμε): 1-Παλαμήδι και Μπούρτζι στο Ναύπλιο (33 χλμ,) 2-οι Μυκήνες( 43 χλμ) 3-το Θέατρο Επιδαύρου,( 70 χλμ), φημισμένο για την ανεπανάληπτη ακουστική του , ακούγονται και οι αναπνοές,,,), 4-Η Ολυμπία(170 χλμ), 5-Ο Παρθενώνας,6-η Ακρόπολη και 7-το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα (170 χλμ), 8-οι Δελφοί (288 χλμ) και 9-ο Μυστράς(88 χλμ).
  2. b. Έχουμε κοντά μας εύκολα προσβάσιμα του “Αιγαίου τα νησιά”
  3. c. Έχουμε πολλά ιστορικά και παραδοσιακά χωριά και τους φίλους μας Τσάκωνες που συνεχίζουν να μιλάνε αρχαία Ελληνικά….

7) Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους και για οικογένειες

Γ) Τι πρέπει να κάνουμε

Τα έχουμε όλα, αλλά δεν είναι αρκετά, πρέπει επίσης εμείς να κάνουμε ακόμα λίγα.

1) Να μάθουμε να προβάλουμε καλύτερα ότι έχουμε (γνωρίζουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη τοπική κοινωνία ) και να μη κρύβουμε τίποτα. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

2) Να βελτιώνουμε ασταμάτητα όσο μπορούμε τις τουριστικές υποδομές μας.

Σας ευχαριστούμε που μας ακούτε , μας ενθαρρύνετε να προβάλουμε την «καλύβα» μας καλύτερα…. Εμείς θα συνεχίσουμε ασταμάτητα να προβάλουμε τον τόπο μας, ότι έχουμε, όπου μπορούμε και δεν θα κρύβουμε τίποτα.

Ευχόμαστε κάποτε να επικρατήσει ο κοινός νους και ο δήμος μας να αρχίσει από τα εύκολα και τα αυτονόητα για μια στοιχειώδη προβολή του τόπου μας.

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα.

Οι συμπολίτες μας προσωρινά  και  υπομονετικά ψιθυρίζουν…  Έλεος πιά… ,κύριε δήμαρχε  σας παρακαλούμε ευγενικά αναρτήστε στην ιστοσελίδα του δήμου μας πέντε φωτογραφίες… , τουλάχιστον την πινακίδα της Β’ Εθνοσυνέλευσης και την πινακίδα της σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη, δίπλα στα «μουσεία» στις υπάρχουσες φωτογραφίες του «Ελληνικού η Τειχιό» και «το λιμάνι του Άγιου Ανδρέα»….
Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ο μεγαλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτήσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.Το “κυβερνείο” που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης . Το Άστρος είναι κυρίως γνωστό στη πατρίδα μας από όλους τους Έλληνες και στους ομογενείς στο εξωτερικό από την Β´Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έγινε το 1823, για αυτό μας ξέρει ολόκληρος ο κόσμος.

Ο Πάνος (Άκουρος) Ζαφειρόπουλος , είναι ένας από τους σημαντικότερους, η ορθότερα ο σημαντικότερος Αγιαννίτης πριν την επανάσταση του 1821 και η προσφορά του στη Θυρεάτιδα Γη και την πατρίδα είναι ανυπολόγηστη και πέρασε στα ψιλά γράμματα της ιστορίας, δεν αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας και είναι παράξενα άγνωστος για τις μεγάλες προσφορές του στην πατρίδα μας.

Το αρχοντικό των Ζαφειροπουλαίων στον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται πολύ κοντά κάτω από την σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη και πάνω από την πηγή Σουληνάρι. Εδώ ο Άκουρος εσωσε και μετέφερε προσωρινά τα καπνισμένα 1500 βιβλία της σχολής Καρυτσιώτη πριν τα μεταφέρει για καλύτερη προστασία στο κάστρο του Παραλίου Άστρους.

“Στις αρχές Ιουλίου 1826, το στρατιωτικό σώμα του Πάνου Ζαφειρόπουλου κατέσφαξε 400 άραβες σε ενέδρα που είχε στήσει στον Μεχμέτ αγά της Τριπολιτσάς. Αυτό ήταν πολύ βαρύ πλήγμα για τους Οθωμανούς. Γι’ αυτό ο Ιμπραήμ πασάς κατέστρεψε ολοσχερώς τον Άγιο Ιωάννη και ολόκληρη την επαρχία του Αγίου Πέτρου”

Ο Ιμπραήμ κατέσφαξε και έκαψε ολόκληρο την Πελοπόννησο, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Άκουρο , αν και τον είχε αιχμαλωτίσει πρσωρινά,ούτε στο κάστρο του Παραλίου Άστρους, κάποιος έπρεπε να αντισταθεί και είναι μεγάλη μας τιμή, αυτός ήταν ο Αγιαννίτης Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος).

‘Εχουμε μεγάλη ιστορία και σημαντικότατα μνημεία  που παράξενα τα κρύβουμε  και δεν τα προβάλουμε από κουταμάρα και στραβομάρα μας , τι να πούμε….

Ομολογούμε η παρακάτω σελίδα στην ιστοσελίδα του δήμου  μας είναι ντροπή και αίσχος, για οκτώ χρόνια  μας  λέει ποιά  «μουσεία» ,διαβάσετε σωστά,  και αρχαιολογικούς χώρους έχουμε να προβάλουμε  στην αγγλική γλώσσα στο δήμο μας.

Archaiological Sights & Museums

The Port of Agios AndreasCastle of Paralio AstrosVilla of Herod of Attica ,Elliniko (or Tihio)

https://www.discoverkynouria.gr/en/sights/archaiological-sights-museums

Γράψαμε 1,000 σελίδες για να αναρτήσουμε με καθυστέρηση οκτώ χρόνων επιτέλους στην αρχή του 2020  στην αντίστοιχη  Ελληνική σελίδα με λάθος κείμενο…(ας ξαναρίξουμε μια ματιά τι γράφουμε «Τα επόμενα χρόνια, έγινε σχολείο και το 1959, έγινε αρχαιολογικό μουσείο»)*  μια φωτογραφία του Μουσείου Άστρους , πάλι καλά υπάρχουν και χειρότερα, αργήσαμε μόνο οκτώ χρόνια να καταλάβουμε τι είναι «μουσεία». Να δούμε πόσες σελίδες θα γράψουμε για να αναρτήσουμε μια φωτογραφία της  πινακίδας της Β’ Εθνοσυνέλευσης… αυτή τη φορά θα τις μετρήσουμε με ακρίβεια , περάσαμε τις εκατό….

*Σίγουρα το 1966 ήταν σχολείο (και μερικά χρόνια αργότερα).

Αν δεν ανοίγουμε το μουσείο, γιατί  κάναμε την πρόφαση της ρωγμής πρόφαση της στατικότητας, τούλαχιστον ας αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του δήμου  μας  δύο φωτογραφίες, της πινακίδας της Β’ Εθνοσυνέλευσης και της πινακίδας της σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη στη σελίδα Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία.

Στην Βόρεια Κυνουρία και στο Άστρος, αν δεν μπορούμε να αναρτήσουμε πέντε φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του δήμου μας,  δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τίποτα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ας ξεχάσουμε την επιτροπή «Ελλάδα 2021», κάθε γιορτή θα είναι προσβολή και μεγάλη κοροδοία  των προγόνων μας, τελεία και πάβλα.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά.  Ο “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  και  το Αρχαιολογικό Μουσείο  Άστρους είναι εδώ  και είναι μπροστά μας.

Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο  τι προτείνουμε για την επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Προτείνουμε στο δήμο μας , σε όλους  τους αρμόδιους της επιτροπής “Ελλάδα 2021” και στο κοινό νου  τα τέσσερα θέματα της Θυρεάτιδας Γης  που πρέπει να διακρίνουμε και να προβάλουμε  σε τοπικό , περιφερειακό  και  εθνικό χώρο  στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, η Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος και ο Δημήτριος Καρυτσιώτης, ο  Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Αρκαδίας πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 στο “κυβερνείο” και ο Πάνος (Άκουρος) Ζαφειρόπουλος,  και το “στρατόπεδο των Βερβένων” έπαιξαν αναμφισβήτητα  καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

Ευχόμαστε οι αρμόδιοι να συμφωνούν, να καταλάβουν τι λέμε  και  έγκαιρα να ενεργήσουν κατάλληλα.

“Ελλάδα 2021” και η  Θυρεάτις Γης
Κάτι άλλο  που επίσης «ξεχάσαμε»  να προβάλουμε από την ιστοσελίδα του δήμου μας, κάτι που εμείς το θεωρούμε «αυτονόητο»  και παράληψη, το αφήνουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου μας.»¨ Αμα πραγματικά θέλουμε να προβάλουμε τον τόπο μας μπορούμε να βρούμε πολλά που έχουμε  και πολλούς τρόπους.

Σε αυτό το  σημείο  του υδραγωγείου ,στη παραπάνω φωτογραφία ,είχε διαδοθεί  από τους παλαιότερους  η  και νεώτερους ….ότι ο Καρυτσιώτης  είχε  δώσει  οδηγίες  στο Αράπη  φύλακα  και  κηπουρό  του  αγροκηπίου “να κόψει το νερό ” από το χωριό ,άμα μάθαινε ότι  η  Σχολή  ήταν κλειστή. Φυσικά  θα  έπαιρνε πίσω  και  το  αγροκήπιο,  γιατί  δεν  υπήρχε  λόγος να το έχουν  πια  οι κάτοικοι. Ο Καρυτσιώτης  πριν διακόσια χρόνια έκτισε την σχολή και έφερε το νερό στο χωριό , το ένα τρίτο του νερού ανήκε στη σχολή  σύμφωνα με την διαθήκη του αδερφού του, για να ποτίζεται το αγροκήπιο και να πληρώνονται με τα λαχανικά και φρούτα οι καθηγητές της σχολής και εμείς σήμερα δεν είμαστε άξιοι να ανοίξουμε το μουσείο…..ούτε…… τι να πούμε.

Περιμένουμε και δεν ξεχνούμε, ο “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  και  το Μουσείο  Άστρους είναι εδώ  και είναι μπροστά μας.

To άρθρο έχει δημοσιευθεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News   Από ftzivel – 23 Αυγούστου, 2020

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: