“Τα προβλήματα της δημοκρατίας σήμερα” και  τα  όπλα της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

 O Περικλής στη παραπάνω  φωτογραφία  λέει στου Αθηναίους πολίτες:  μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τώνδε  μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν ” 

“Διότι μόνοι ημείς εκείνον που δεν μετέχει εις αυτά < τα κοινά> θεωρούμεν όχι φιλήσυχον, αλλ’ άχρηστον πολίτην”

Μερικές απόψεις του Καστοριάδη για την Δημοκρατία, για να μαθαίνουμε όλοι μας:  τις  σχολιάζουμε όσο μπορούμε.

1) Η Δημοκρατία των Αθηναίων

Ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα μας λέει: «Βλέπεις ότι όταν οι Αθηναίοι θέλουν να αποφασίσουν στην εκκλησία τους για το πως να κατασκευαστούν τα καράβια ή πως να χτιστούν τα τείχη, ή οι ναοί, φωνάζουν τους ειδικούς και τους ακούν και αν κανένας μη ειδικός θελήσει να πάρει τον λόγο τον γιουχαΐζουνε.   

Όταν όμως πρόκειται να συζητηθούν οι γενικές πολιτικές υποθέσεις της πόλης οποιοσδήποτε  μιλάει  και όλος ο κόσμος τον ακούει με προσοχή».”

“Δηλαδή ότι όλες οι βασικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας -διότι αυτό είναι η κυβέρνηση, κυβερνώ θα πει λαμβάνω αποφάσεις που αφορούν αυτά που πρέπει να γίνουν, είτε ως έργα είτε ως δραστηριότητες- πρέπει να ανήκουν στο σύνολο της κοινωνίας.” Όπως λέμε διαφορετικά ο λαός είναι κυρίαρχος.


2) Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σήμερα

Στο πολίτευμα μας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατία, ο λαός μπορεί και  εκλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους βουλευτές κλπ. Οι αντιπρόσωποι ασκούν είτε την εκτελεστική, είτε τη νομοθετική εξουσία. Ο λαός καταλήγει να πιστεύει κάπως έτσι.

“Αλλά και όλοι οι άλλοι είναι ειδικοί, είναι επαΐοντες αυτοί ξέρουνε! Ας αφήσουμε αυτούς που ξέρουν να τα αποφασίσουν! …”

Τι  κάνουν οι βουλευτές μας

“Από τη στιγμή κι απ’ την οποία έχουν εκλεγεί  αμετάκλητοι αντιπρόσωποι, η πρώτη και κύρια δουλειά αυτών των αμετακλήτων αντιπροσώπων -εκτός κι αν πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη- είναι το πως να κατοχυρώσουν την επανεκλογή τους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα….”


Τι κάνουν οι πολίτες
 

Eνας Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος του περασμένου αιώνα …λέει  οι Αθηναίοι την  εποχή του Περικλή  “είχανε αυτό το πολιτικό πάθος, ενώ εμείς λέει και εδώ παραθέτω επί λέξη μεταφράζοντας, «το μόνο που γυρεύουμε από το κράτος είναι η κατοχύρωση των απολαύσεων μας». Και δεν το λέει ούτε κατηγορηματικά, ούτε ειρωνικά, το λέει διότι ξέρει τους συγχρόνους ανθρώπους.”

3) Το Ελληνικό “μέτρο” και η ορθή “μεσότητα”

Στη Δημοκρατία των Αθηναίων οι πολίτες:“Ένας και μόνος τρόπος υπάρχει για να την αποκτήσουν, είναι να ασκούν την πολιτική εξουσία, να συζητούν και να περνούν αποφάσεις, είναι τελείως αντίθετη φυσικά η μοντέρνα αντίληψη η οποία επεκράτησε και όχι ο αρχαίος λόγος η ιδέα ότι η δημοκρατία είναι η εκπροσώπευση, ή αντιπροσώπευση..”

Στην  αντιπροσωπευτική δημοκρατία σήμερα οι βουλευτές μας, “Είναι συνεπώς υπεύθυνοι, αλλά είναι συνεχώς ανακλητοί και είναι υποχρεωμένοι να δώσουν λόγο γι’ αυτά τα οποία έκαναν στους εκλογείς τους”

Τι  πρέπει να κάνουν οι πολίτες 

“Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μία ευθύνη του λαού σε αυτά τα οποία γίνονται σήμερα,…. Το λέμε για να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν, συμβαίνουν με την συμμετοχή τους και με την συνενοχή τους….. Aυτό που χρειάζεται σήμερα κατ’ εξοχήν , είναι η συνεχής δημιουργική δραστηριότητα του  κοινού,….. είναι αυτό το πάθος για τα κοινά, η ευθύνη, η συμμετοχή, η «αστυνόμος οργά,

Οι πολίτες πρέπει κάνουν θεσμικές ερωτήσεις στους βουλευτές μας και να προτείνουν ιδέες και λύσεις.  Αυτό πρέπει να κάνουμε και άμα δεν το κάνουμε θα αποφασίζουν αλλοι και οι καρχαρίες για εμάς και “θα το κάνουν άλλοι χειρότεροι από εμάς “.

Οι πολίτες πρέπει να πετάξουν τις πολιτικές τους ταυτότητες και να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις  σε συγκεκριμένα θέματα όπως τα βλέπουν οι ίδιοι και όχι να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν γι αυτούς.

Τι  πρέπει να κάνουν οι βουλευτές μας:

Οι βουλευτές μας πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες  και  με μέτρο , όπου δεν υπάρχουν υπερβολές ,να αφουγκράζονται τους πολίτες και να απαντούν  στα ερωτήματα των πολιτών.Oι  πραγματικοί  ηγέτες πρέπει να βγαίνουν μπροστά , πρέπει να ηγούνται και πρέπει να παίρνουν θέσεις.

4) Τα συγκεκριμένα μικρά θέματα λένε πολλά.

Έχουμε ρωτήσει θεσμικά  τους 3 βουλευτές μας να κάνουν επερωτήσεις στους αρμοδίους υπουργούς για τρία θέματα που τα θεωρούμε σημαντικά . α) τον  “Ιερό  Χώρο” της Β’ Εθνοσυνελεύσεως , τον χώρο του προαυλίου του αρχαιολογικoυ μουσείου  Άστρους , το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους   β)  την εξαίρεση  μειώσεων για τις  συντάξεις βουλευτών και αιρετών στους ΟΤΑ και γ) την διαφάνεια και το χρέος μας , πότε τα φάγαμε και άλλα θέματα που δεν τα ξεχνούμε. Επίσης έχουμε ρωτήσει  πέντε υπουργούς  για το χρέος μας, πότε τα φάγαμε (δύο από αυτούς  είναι ενεργοί  πολιτικοί  σήμερα  ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Κωνσταντινόπουλος , οι άλλοι 3 δεν είναι ενεργοί πολιτικοί σήμερα) .

Δεν έχουμε πάρει απάντηση, Όλοι ,ούτε από στοιχειώδη ευγένεια,  δεν μας απήντησαν ότι  τουλάχιστον έλαβαν τις ερωτήσεις μας, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί σε όλο το κόσμο.. (Για να είμαστε δίκαιοι  μόνο  ο κ. Βλάσης μια φορά μας απάντησε,ότι θα βρούμε τις απαντήσεις για το χρέος” στις ιστοσελίδες τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και της Eurostat”,και οταν ρωτήσαμε για τους συνδέσμους δεν πήραμε απάντηση, και δεν βρήκαμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας).

Η άρνηση  τους να πάρουν θέση τι σημαίνει; Οι πολίτες θα αναγκαστούν να βγάλλουν τα δικά τους συμπεράσματα .

Απορούμε δεν θέλουν ανοικτό  ούτε  τον “Ιερό Χώρο” η το προαύλιο της σχολής Καρυτσιώτη; γιατί δεν κόβουν οι ίδιοι με τα χέρια τους  με μια τανάλια τις αλυσίδες  της ντροπής στις  πόρτες του “Ιερού Χώρου” ;  γιατί δεν κάνουν μια φορά κάτι και δεν παίρνουν μια φορά το χρόνο ένα πινέλλο να βάψουν τις  κατεστραμμένες πινακίδες των δρόμων;

Απορούμε γιατι όλοι οι πολιτικοί μας δεν μας λένε πότε τα φάγαμε και θέλουν να ξεχάσουμε την εξαίρεση από τις μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων .

Ἀ)  Ο “Ιερός  Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνελεύσεως των Ελλήνων , ο χώρος του προαυλίου του αρχαιολογικoύ μουσείου  Άστρους  και το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους .

—– Forwarded Message —–
From: JOHN KOUROGIORGAS
To: Κωνσταντίνος Βλάσης <k.vlasis@parliament.gr>; Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος <press.odysseas@gmail.com>; Γεώργιος Παπαηλιού <g.papailiou@gmail.com>
Cc: Χαρά Κεφαλίδου <xara@xarakefalidou.gr>; Όλγα Κεφαλογιάννη <ol.kefalogianni@parliament.gr>
Sent: Thursday, May 18, 2017 3:02 PM
Subject: Πότε επιτέλους θα ανοίξουν οι τρεις χώροι ; O “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης ,tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη και tο αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους?

“ Κύριοι βουλευτές της Αρκαδίας

Ξέρουμε ότι εμείς πρέπει να φτιάξουμε το Ρωμέικο στο χώρο και στον τομέα  που βρισκόμαστε και όλοι πρέπει να παίρνουμε δημόσιες θέσεις σε όλα τα θέματα.

Περιμένουμε μια  δημόσια παρέμβαση  για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους  και τον Ιερό χώρο της Β´Εθνοσυνεύλεσης  των Ελλήνων , από το δήμαρχο  και τους τρεις βουλευτές μας ,όποια και αν είναι, ας μην αφήσουμε τη αρχαιολογική υπηρεσία να αποφασίζει για μας, πρέπει εμείς να τους πούμε τι θέλουμε.

Ας  ανοίξουμε  αμέσως  τουλάχιστον  τον “Ιερό  Χώρο ”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων  , αυτό  μπορούμε  να κάνουμε  χωρίς  να  ξοδέψουμε  τίποτα, ούτε ένα ευρώ……”

  1. B) Εκτός μειώσεων οι συντάξεις βουλευτών και αιρετών στους ΟΤΑ

“Οι βουλευτές μας  νομοθετούν και εξαιρούν τους εαυτούς τους από μειώσεις συντάξεων για τους εαυτούς τους , από μειώσεις που γινονται για όλους ακόμη και για τους αγρότες μας με σύνταξη 345 ευρώ . Απορούμε πόση είναι η σύνταξη των βουλευτών μας η πόσες συνταξεις πέρνουν και κάνουν όλοι τις πάπιες και δεν λένε τίποτα για την εξαίρεση αυτού του αντισυνταγματικου νόμου. Δεν μιλάμε εδώ  για τις απολαβές τους που έπρεπε να έχουν μειωθεί  30% από το 2009 για συμβολικούς λόγους, κανένας δεν το σκέφθηκε.

Για αυτά που γίνονται ακόμα σήμερα μετά  από τόσα μνημόνια,  λέμε ότι η κρίση  είναι  κυρίως  και  ηθική κρίση “

“Παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αποκαλύπτεται στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387.”…

“Η παράβλεψη αυτή, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου. Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.”

Για όσους θέλουν να δουν λεπτομέρειες ας δουν τον σύνδεσμο.

http://www.iefimerida.gr/news/325906/ektos-meioseon-oi-syntaxeis-voyleyton-kai-aireton-stoys-ota

Γ) Τώρα που έχουμε η πρέπει να έχουμε διαφάνεια για όλα  και το χρέος μας.

“Παρακαλούμε και ζητούμε απο τον υπουργό οικονομικών κ. Χαρδούβελη και υφυπουργό Ανάπτυξης κ.Κωνσταντινόπουλο, τώρα που έχουμε η πρέπει να έχουμε διαφάνεια για όλα, να μας δόσουν τους αριθμούς  σε μόνιμη βάση, σε μια σελίδα στο διαδίκτυο , απο το 1999 μεχρι σημερα, και πάντοτε απο δω και πέρα,   για  το  Δημόσιο Χρεος ,    Αύξηση Χρεους   ,    ΑΕΠ ,       % ΑΕΠ,   Έσοδα , Δαπάνες  ,Τοκος  , δημόσιους υπαλλήλους , για να βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα και για να έχουμε τα  επίσημα στοιχεία.” .

Καμιά φορά είναι χρήσιμο να κοιτάμε τους αριθμούς, και να βγάζουμε  μόνοι μας   συμπέρασματα ,χωρίς αναλύσεις από  τους κάθε   “ειδικούς “, που πάντοτε εξυπηρετούν  κάποια  συμφέροντα.

Άμα ξέραμε όλοι τι γινότανε απο το 2000 μεχρι το 2009 δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν λύσει σωστά το θέμα με το εξοστρακισμό, οι Αμερικανοί με την περιορισμένη θητεία  και οι νεώτεροι πρόγονοι μας με το “μαύρο”.

Η “Δημοκρατική  Άμυνα”, o εξοστρακισμός , η περιορισμένη  θητεία και  το “μαύρο” είναι τα  όπλα της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Δεν περιμένουμε να συμφωνούμε σε όλα, αλλά θελουμε να ξέρουμε τις θέσεις τους. Θέλουμε να προσφέρουμε στο δημόσιο διάλογο .Η δημοκρατία δεν είναι ένα άδειο πουκάμισο και τίποτα άλλο. Εμείς και οι συμπολίτες μας θα επανέλθουμε, όταν  και  όπου χρειάζεται , και  επιμένουμε:

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα  για τα «Τα προβλήματα δημοκρατίας σήμερα» 

δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο  τις θέσεις του  Καστοριάδη.

http://tvxs.gr/news/ellada/taproblimatatisdimokratiassimeratoykornilioykastoriadi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: