Δεν χάφτουμε τίποτα, εμείς μόνοι μας θα ανοίξουμε τον “Ιερό Χώρο “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Μουσείο Άστρους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την 22αν  Δεκέμβριου , 2017 στο άρθρο μας “Η δημοκρατία στη πράξη  και η  περιορισμένη  θητεία , για  όλους  τους  αιρετούς  μας” είχαμε μεταξύ άλλων αναφέρει τα κάτωθι.

 “Η τοπική κοινωνία στην συντριπτική της πλειοψηφία θέλει και απαιτεί να ανοίξει οριστικά  και  αμετάκλητα ο  “Ιερός Χώρος “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και  το  Μουσείο  Άστρους”, …”κοινός  νους  αργά η γρήγορα θα επικρατήσει  και ο  “Ιερός Χώρος“ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και  το Μουσείο  Άστρους   θα ανοίξουν  οριστικά και αμετάκλητα

“Γιατί οι χώροι αυτοί παραμένουν κλειστοί και μη προσβάσιμοι στο κοινό  για δέκα χρόνια  παρά την θέληση και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας μας ;Ποιά είναι τα εμπόδια που δεν ανοίγουν το Ιερό Χώρο και το Mουσείο Άστρους ;

Φαίνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον “τέσσερα εμπόδια” που πρέπει να τα πείσουμε να ακολουθήσουν την κοινή λογική ,να αλλάξουν γνώμη  και επιτέλους  να ανοίξουν τον “Ιερό Χώρο ”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  και  το  Μουσείο  Άστρους.

Τα τέσσερα εμπόδια είναι όργανα της πολιτείας που είναι  βασικά φορείς εξουσίας  , οι διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ  και  οι αιρετοί μας , που πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας και παράξενα δεν το κάνουν δέκα χρόνια τώρα.”

“1) Το υπουργείο Πολιτισμού”……

“2) Ελάχιστοι συμπολίτες μας “……….

“3) Δήμος Βορείας Κυνουρίας”………..

“4) Οι τρεις βουλευτές και ο περιφερειάρχης μας.”………….

Δείτε τον σύνδεσμο  για περισσότερα.

https://www.astros–kynourianews.gr/%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9/

Στην πρόσφατη ετήσια επίσκεψη μας στη πατρίδα χαρήκαμε αφάνταστα για πολλούς λόγους, αν και για μικρούς λόγους της καθημερινότητας έγινε αδύνατο να παραβρεθούμε στην γιορτή της Β’ Εθνοσυνέλευσης και να δόσουμε με τα χέρια μας την απαίτηση προς το ΥΠΠΟΑ  στους συμπατριώτες μας και σε όλους τους διακεκριμένους και μη  παρόντες της γιορτής. Ευχόμαστε να μην  χρειασθεί να το κάνουμε του χρόνου σε μια άλλη  γιορτή , το χρωστάμε όμως στους εαυτούς μας και στο ευεργέτη μας Καρυτσιώτη.  Επίσης χάσαμε την ευκαιρία να επισκεπτούμε  το ανοικτό  για την ημέρα μουσείο Άστρους , που ξέχασαν το ΥΠΠΟΑ  και ο δήμος μας να ανακοινώσουν στο κόσμο που ήταν  στη γιορτή πριν η μετά την γιορτή , σαν να ήταν ένα μεγάλο μυστικό, τι να κάνουμε άνθρωποι είμαστε κάνουμε καί λαθη μερικές φορές…….

Ξεκινήσαμε την ετήσια επίσκεψη μας στραβά όταν διαπιστώσαμε για περισσότερο από ένα χρόνο  ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ  η και το υπουργείο Τουρισμού δεν σκέπτηκαν να προσθέσουν  τον κομβικό σταθμό” Κάτω Αχαρνές ” ούτε στο κτίριο του σταθμού του αεροδρομίου η εντός των τραίνων του προαστιακού στις οδηγίες που έχει για όλους τους άλλους σταθμούς.  Μας ρωτούσαν αρκετοί τουρίστες στον σταθμό που είναι  ο σταθμός  Κάτω Αχαρνές και ντροπαλά σιωπούσαμε κουνώντας το κεφάλι μας λέγοντας δεν ξέρουμε, γιατί δεν είμαστε ούτε εμείς σίγουροι που πηγαίναμε.Υποσχεθήκαμε στους τουρίστες μας θα ρωτήσουμε τους αρμοδίους και θα προσθέσουν  τουλάχιστον μέσα σε ένα χρόνο στις οδηγίες όπως πρέπει τον κομβικό σταθμό” Κάτω Αχαρνές “. Oι φίλοι μας τουρίστες έφυγαν με ένα γλυκό χαμόγελο ψάχνοντας να βρούνε τις Κάτω Αχαρνές. που τις ξέχασε   ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ   και το υπουργείο Τουρισμού.

Όμως αρχίσανε τα ευχάριστα. Στο δρόμο προς το Άστρος στη στροφή του Κυβερίου είδαμε ότι οι βαμένες επιγραφές σχέδον για ένα χρόνο  περίπου για το Άστρος δεν ήταν κατεστραμέννες, από τους επαρχιώτες  φίλους μας που ξέρουν καλά πως να αυτοπυροβολούνται. Σκεπτήκαμε και πήραμε θάρρος ότι οι περίπου 65 περίπου ηλεκτρονικές  επιστολές μας στου αρμοδίους για τις επιγραφές των δρόμων έπιασαν τόπο και κάτι έγινε. Δεν χαθήκαμε όταν φτάσαμε  στη στροφή προς τα αριστερά  για το Παράλιο Άστρος  γιατί ξέραμε που πηγαίναμε,  υπήρχαν δύο επιγραφές  προς την ίδια κατεύθυνση  που έγραφαν  η μία  προς Παράλιο Αστρος και η άλλη  Άστρος , συνεχίσαμε ευθεία για το Άστρος αγνοώντας την παραπάνω επιγραφή, μικρές λεπτομέρειες μόνο για τους τουρίστες να βρούνε ποιά πορεία να πάρουν (αφού και από το Παράλιο Άστρος πας στο Άστρος …σωστό ήταν). Όλοι μας ξέρουμε μεταξύμας  πάμε ευθεία για το Άστρος , όχι αριστερά., υπήρχε και άλλη σωστή επιγραφή;  Μόνο ξεχασαμε να φωτογραφίσουμε τις επιγραφές για το αρχείο μας. ίσως του χρόνου . (Θα ομολογήσω ότι άρχισα να  σκέπτομαι  ότι είμαι υπερβολικός  και βλέπω πράγματα που πολλοί μερικοί  επίσης αρμόδιοι τα βλέπουν …. …καθημερινά και τα αγνοούνε τουλάχιστον απερίσκεπτα γιατί τα θεωρούν ασήμαντα).

Όταν φθάσαμε στο Άστρος πρώτη μας δουλειά ήταν να επισκεπτούμε τον προσωρινά ανοικτό “Ιερό Χώρο ”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων. Ρωτήσαμε τον φύλακα αν μπορούμε να πάρουμε μερικές φωτογραφίες και μας είπε ότι επιττρέπεται. Περπατήσαμε με χαρά και συγκίνηση τον χώρο , φωτογραφήσαμε  με ικανοποίηση τις σπασμένες αλυσίδες του κλειδοαμπαρώματος της ντροπής , τις καμινάδες των δωματίων των μαθητών της σχολής Καρυτσιώτη  και την μάντρα , πέτρινο τοίχο, που χωρίζει τον Ιερό χώρο και το προαύλιο της σχολής.

Tο πρωί  δεν νομίζω στις 7.30 θα έχουμε επισκέπτες. ; μήπως θα ήταν καλύτερα να ήταν  οι ώρες ας πούμε 11.00 μεχρι 6.00; Μήπως θα ηταν καλύτερα να ήταν ανοικτός ο χώρος 5 μέρες Τετάρτη μέχρι Κυριακή, τα Σαββατοκύριακα έχουμε περισσότερους επισκέπτες; τι λέει η τοπική κοινωνία για αυτό; 

Παραπάνω ο πέτρινος τοίχος ,που χωρίζει τον Ιερό χώρο και το προαύλιο της σχολής,  δείχνει τελεσίδικα  και βροντερά οι χώροι είναι χωριστοί  , για όσους  εσφαλμένα κατασκεύαζαν δικαιολογίες   “οι χώροι αποτελούν μια ενότητα”που τις αναθρώρησαν από αμηχανία αργότερα.

Με χαρά δεν βρήκαμε μέσα στον Ιερό Χώρο “αρχαία  γλυπτά   και αρχιτεκτονικά  μέλη”. όπως λανθασμένα αναφέρονται στο  έγγραφο του ΥΠΠΟΑ Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/262358/170456/2027  στην απάντηση  ΣΧΕΤ: Το αρ. 229878/28560/2017-30/6/2017 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη ,( “ε. Με το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/30-12/01/2017 έγγραφό της η Εφορείας μας, απαντά στη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κατόπιν νέου ατήματος του κου Ι. Κουρόγιωργα προς τη Γ. Γραμματέα  και ενημερώνουμε  ότι  έχουμε  ήδη απαντήσει στον κ. Ι. Κουρόγιωργα  και  επισημαίνουμε  ότι  στο  χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης  ο οποίος αποτελεί  αναπόσπαστο  τμήμα του Αρχαιολογικού  Μουσείου  Άστρους, το οποίο στεγάζεται  στη  Σχολή  Καρυτσιώτη, εκτίθενται  αρχαία  γλυπτά  και  αρχιτεκτονικά μέλη).   που οι αρμόδιοι διαχειριστές  σκέπτονται κάποτε να το διορθώσουν και θα το κάνουν αργά η γρήγορα πιστεύουμε να το έχουν  καταλάβει, δεν μπορεί πια το ΥΠΠΟΑ αναιτιολόγητα να αντιφάσκει.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να δούμε όλους τους φίλους μας του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Άστρους  όπως θέλαμε .Στις λίγες μέρες που μείναμε τα είπαμε με τους φίλους μας και μάθαμε με χαρά περισσότερα καλά νέα , αν και πολλοί  είναι ακόμα απαισιόδοξοι γιατί  ξέρουν πολλά.Τα εμπόδια άρχισαν  σιγά σιγά να καταρρέουν μετά την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Αυτό  γίνεται για τον απλούστατο λόγο , η αλήθεια και ο κοινός νους , που τόσα επίμονα μερικοί αδυνατούν να δουν και δεν το καταλαβαίνουν, είναι με το μέρος μας και σύμφωνα με αυτά που λέμε ασταμάτητα σε όλους, και ο Ιερός Χώρος και το μουσείο Αστρους είναι εδώ δεν πάνε πουθενά  , τίποτα άλλο.

1)Οι ελάχιστοι συμπολίτες μας  που σαν “επαρχιώτες ”  αυτοπυροβολούνται , αντίθετα με το γενικό και δικό τους συμφέρον και δεν θέλουν να ανοίξει  ούτε o “Ιερός Χώρος ”  της Β’  Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων, από ντροπή και την οργή της κοινωνίας μας εξαφανίστηκαν.

2) Οι  βουλευτές και ο περιφερειάρχης μας άρχισαν με έργα, όχι άλλα λόγια ρε παιδιά ,να ενώνονται με την οργισμένη τοπική κοινωνία.

Ο βουλευτής μας κ. Βλάσης , ύστερα από πολλές ενοχλήσεις των οργισμένων πολιτών και 3-4 δικές μας ,κατέθεσε την πρώτη επερώτηση  στην αρμοδία υπουργό για το μουσείο μας, αλλά ξέχασε  από βιασύνη τον Ιερό Χώρο, ευχόμαστε να το συμπληρώσει σύντομα. Θα ρωτήσουμε για μια φορά ακόμα τους βουλευτές μας κ. Παπαηλιού και κ.Κωνσταντινόπουλο να καταθέσουν μόνοι τους η μαζύ  και άλλη επερώτηση  στη αρμοδία υπουργό, όπως έκανε ο κ.Βλασης και πιστεύουμε θα το κάνουν σύντομα. Θα θυμίσουμε και θα παρακαλέσουμε τον περιφερειάρχη μας τα λόγια του Ανδρέα Ζαίμη στο γέρο του Μωριά  “από σένα εξαρτάται “ να υπογράψει  και αυτός την απαίτηση στο ΥΠΠΟΑ που θα καταθέσουμε σύντομα.

3) Με  ευχάριστη έκπληξη φτάσαμε στα δύσκολα και στο ΥΠΠΟΑ. Η προισταμένη της ΕΦΑΑΡΚ  δημόσια ανέφερε “το θέμα θα λυθεί οριστικά περίπου τον Οκτώβριο,με την πρόσληψη μόνιμου φύλακα,μέσω ΑΣΕΠ. Μέχρι τότε,θα έρχονται φύλακες μόνιμοι από το Μουσείο της Τεγέας για όλο αυτό το διάστημα,για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας  ,που θα ανακοινωθούν,όπως έγινε και ανήμερα & την επομένη του εορτασμού της Β΄Εθνοσυνέλευσης,όπου παρέμεινε ανοικτό το Μουσείο”.

Δείτε τον σύνδεσμο  για περισσότερα.

Αγρυπνούμε και περιμένουμε την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Η αργοπορημένη επίσημη θέση του ΥΠΠΟΑ,  σε πολλά έγγραφα  απο το 2016, είναι ότι  μετά τις εργασίες της “πρόφασης της ρωγμής ” και την έγκριση από τους αρμοδίους αυτών των εργασιών  το Μουσείο  Άστρους είναι ικανό και αρκετό με τα σημερινά δεδομένα να είναι ανοικτό , μόνο χρειάζεται μόνιμος φύλακας που θα το βρεί σύντομα  το ΥΠΠΟΑ και τίποτα άλλο , δεν υπάρχει θέμα στατικότητας του κτιρίου , ούτε κανένα άλλο “φτου και από την αρχή” αιώνιο “κοσκίνισμα ” που με έκπληξη ακούσαμε από το στόμα του δημάρχου μας που δεν καταλαβαίνουμε αλλά μας έκανε να  ανησυχούμε.

4) Φτάσαμε στα εύκολα και στο Δήμο Βορείας Κυνουρίας. Ο δήμαρχος μας  σκέπτεται τελικά  ήταν λάθος η επιστολή του της 12 Ιουνίου 2017  στην αρμοδία υπουργό που έλεγε  αναφερόμενος στο Μουσείο Άστρους  ” είναι εξαιρετικά μικρό και ανίκανο” , αφού σήμερα όλοι πιά συμφωνούν και το ΥΠΠΟΑ,  ότι το μουσείο είναι ικανό και αρκετό  και άνοιξε πια έστω και για δύο μέρρες.

Δείτε τον σύνδεσμο  για περισσότερα

http://www.boriakinouria.gov.gr/sites/default/files/epistoli_dimarhoy.pdf

Λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα αυτοί που εκτελούν έργα από αυτούς που κρίνουν και κατακρίνουν εύκολα. Παρακαλούμε τον δήμαρχό μας να διορθώσει την επιστολή του στην αρμοδία υπουργό. Αφουγραζόμαστε με χαρά ότι οι τοπικοί ηγέτες μας συντομα θα ξεκαθαρίσουν θεσμικά την θέση του Δ.Σ. του δήμου Βορείας Κυνουρίας για την ικανότητα η όχι του μουσείου μας, που θα είναι η δημόσια θέση για όλους και για όλα.

Καταλαβαίνουμε σωστά ότι η οργισμένη τοπική κοινωνία , δεν χάφτει πιά τίποτα και   θα ανοίξει μόνη της  οριστικα και αμετακλητα τον  “Ιερό Χώρο “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και  το  Μουσείο  Άστρους.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τον Σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Άστρους. τους επαγγελματίες της περιοχής μας, που θα ωφεληθούν άμεσα πρώτοι, να ηγηθούν όπως αρμόζει, να επαγρυπνούν και να εντείνουν τις ενέργειες τους.

Τελειώνουμε είμαστε αισιόδοξοι, ”κοινός  νους  αργά η γρήγορα θα επικρατήσει  και ο  “Ιερός Χώρος“ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων και  το Μουσείο  Άστρους   θα ανοίξουν  οριστικά και αμετάκλητα

Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά

Ο “δρόμος”  για  να  ανοίξει  το Μουσείο  Άστρους  περνάει  από  τον  “Ιερό Χώρο” “  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων.

Στην νέα  εποχή  αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει  4 τοίχους  και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα  και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος. Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να  αποφασίσουμε  αν  θα κλειδοαμπαρώσουμε  τον Ιερό  Χώρο  για  δέκα η διακόσια χρόνια   η  θα  ανοίξουμε το χώρο  χωρίς  φύλακες  και  προισταμένους.

Οι  συμπολίτες μας  ας  ανοίξουν  τα  μάτια  τους  και  τα αυτιά  τους , και ας αποφασίσουν τι θέλουν  να  κάνουν με  αυτά που   τους ανήκουν.

Ας θυμόμαστε  στη δημόσια  ζωή  “όταν  δεν αποφασίσεις εσύ, θα αποφασίσει  κάποιος  άλλος  χειρότερος  από  σένα”.

Εμείς και οι  φίλοι μας θα  συνεχίσουμε με ….165…. η  365 δημόσιες παρεμβάσεις, όσες χρειασθούν ,( ούτε θα ξεχάσουμε τις ξεχασμένες Κάτω Αχαρνές και τις επιγραφές των δρόμων μαs) να απαιτούμε από  το ΥΠΠΟΑ να ξεκαθαρίσει την θέση του και αν δεν διακαιωθούμε δεν θα σταματήσουμε σύντομα ,θα  αναφέρουμε τα δικαιώματα μας  σε όποιες αρχές πάνω από το ΥΠΠΟΑ δικαιούμαστε σαν πολίτες. Η θέση μας  πρέπει να ανοίξει αύριο οριστικά και αμετάκλητα o “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  και σύντομα το Μουσείο  Άστρους δεν διαπραγματεύεται  με τίποτα,  με κανέναν.

Παραπάνω οι  καμινάδες των δωματίων των μαθητών της σχολής Καρυτσιώτη

Γιάννης Κουρόγιωργας

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: