Πραγματευτή Αρκαδίας

Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας».

Πραγματευτή

 Παραδοσιακός τσακώνικος οικισμός σε υψόμετρο 200 μ. Η Πραγματευτή παλιότερα ονομαζόταν «Πρωτεύουσα», γιατί ήταν ο μεγαλύτερος από τους γύρω οικισμούς. Κατοικήθηκε πριν 350 περίπου χρόνια και βρίσκεται 9 χλμ. βορειοανατολικά του Λεωνιδίου. Οι µόνιµοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Επειδή την παραγωγή τους την εμπορεύονταν οι ίδιοι, τους ονόμαζαν «Πραγματευτήδες» και το χωριό τους Πραγματευτή. Η Πραγματευτή περιλαμβάνει δύο οικισμούς:

α) τη Σαμπατική, ένα γραφικό ψαράδικο οικισμό με μικρό λιμανάκι και μία πολύ όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Η ονομασία Σαμπατική προήλθε από τη φράση «σαν πάτε κεί» ή από το ακρωτήριό της που ονομάζεται Σαβατικό.

β) το Λειβάδι, ένα παραθαλάσσιο ψαράδικο οικισμό που βρίσκεται αμέσως μετά τη Σαμπατική με κατεύθυνση προς τον Τυρό. Δυτικά του χωριού υπάρχει ένα μικρό λεκανοπέδιο, οι Λίμνες, όπου σώζονται ερείπια παλαιότερου οικισμού.

Στο κέντρο της Πραγματευτής υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδος, στο κοιμητήριο ο ναός του Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα, στις Λίμνες ο Άγιος Γεώργιος, στο Λειβάδι η Αγία Παρασκευή και στη Σαμπατική η Παναγία, ανατολικά της οποίας σώζονται ερείπια παλαιών κτισμάτων (κελιά και βοηθητικοί χώροι). Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια, τα καθαρά δρομάκια νησιώτικου χαρακτήρα και η απεριόριστη θέα προς το Μυρτώο, τον Αργολικό κόλπο και τους εύφορους αγρούς της περιοχής με ελιές και εσπεριδοειδή

Πίσω στην σελίδα  Χωριά της Τσακωνιάς η  Οι Τσάκωνες 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: