Βασκίνα Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βασκίνα ή Βοσκίνα Αρκαδίας είναι χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, 15 χιλ. βοριοδυτικά του Λεωνιδίου, στο νομό Αρκαδίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 63 κατοίκους, ενώ είναι τόπος προσωρινής διαμονής των βοσκών της περιοχής. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Βασκίνα.

Στο τσακωνοχώρι έχουν αποκαλυφθεί δύο κτιστοί Μυκηναϊκοί τάφοι καθώς και άλλα ευρήματα των ύστερων Μυκηναϊκών Χρόνων, όπως αγγεια, όστρακα, θραύσματα και κυρίως Μυκηναϊκή κεραμική. Στο χωριό φθάνει κανείς από το Λεωνίδιο, παίρνοντας το δρόμο για την Παλαιόχωρα. Η διαδρομή είναι ανηφορική και ελικοειδής και προσφέρει υπέροχη θέα προς τη πεδιάδα του Λεωνιδίου.

Στις 19 εώς 20 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, ενώ στις 27 Αυγούστου η γιορτή του δραστήριου Συλλόγου των απανταχού Βοσκινιωτών. Ξεχωριστή γιορτή αποτελεί η “Ημέρα των βοσκών”, που γίνεται από το Σύλλογο της Φλογέρας στα τέλη Αυγούστου και η οποία συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες. Στη γιορτή οι τσοπάνηδες προσφέρουν 20 αρνοκάτσικα που ψήνονται σε μεγάλους φούρνους και συνοδεύονται από γίδα βραστή, ζυμωτό ψωμί, τυριά και άφθονο τοπικό κρασί. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βασκινιωτών, η γιορτή στη μνήμη των προγόνων, στα τέλη Αυγούστου όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία στην Τσακώνικη διάλεκτο,

Απο το Leonidion.gr

Η Βασκίνα έχει δύο οικισμούς. την Άνω και την Κάτω Βασκίνα. Είναι τυπικό Τσακώνικο χωριό και ο -ολίγος πια- πληθυσμός είναι κτηνοτρόφοι. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Λεωνιδίου.

Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα. Αγναντεύει απρόσκοπτα τον κάμπο του Λεωνιδίου. Στην Άνω Βασκίνα, στη θέση Κοτρώνι το 1936 και το 1938 ανασκάφτηκαν δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι. Επίσης βρέθηκαν κεραμικά σπαράγματα. αγγεία και όστρακα της μυκηναϊκής περιόδου. Δίπλα στη νεκρόπολη υπήρχε εκτεταμένος οικισμός. Ο τόπος εγκαταλείφτηκε µε το πέρασμα του χρόνου και ζωντάνεψε εκ νέου στα χρόνια της τουρκοκρατίας, µάλλον από διωκόμενους πληθυσμούς. Το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από ξενιτεμένους και επισκέπτες. Στήνονται μεγάλα πανηγύρια µε την αρωγή και τη φροντίδα του Συλλόγου Απανταχού Βασκινιωτών.

Ειδικά τον Αύγουστο η Βασκίνα έχει την τιμητική της. Στις 19 και 20 Αυγούστου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του προφήτη Ηλία. Στα τέλη του μήνα γίνεται η «Μέρα των Βοσκών». Είναι μια θαυμαστή ευκαιρία να μαζευτεί ο κόσμος και να γιορτάσει µε τον παλιό τρόπο. Διοργανώνεται από το Σύλλογο της Φλογέρας. Οι φιλόξενοι ποιμένες προσφέρουν κατσίκια και αρνιά που ψήνονται σε μεγάλους ξυλόφουρνους και προσφέρονται µε άφθονο κρασί, ψωμί ζυμωτό, μεζέδες και γίδα βραστή

Πίσω στην σελιδα  Οι Τσάκωνες 

Πίσω στην Αρχική σελίδα η  Χωριά της Τσακωνιάς 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: