Από ftzivel -29 Οκτωβρίου, 20180

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
“ Όταν δεν αποφασίσεις εσύ, θα αποφασίσει κάποιος άλλος χειρότερος από σένα”
Η πολιτική απαξιώνεται καθημερινά από τους ίδιους τους πολιτικούς μας, αφού φτάσαμε στο σημείο η δεδηλώμενη της κυβέρνησης από τους υπουργους της να είναι με προθεσμία που θα λήξει σύντομα, για σήμερα δεν τρέχει κάστανο για κανέναν και αυτό είναι έννομη συνταγματικη τάξη για όλους ακόμα και για τους “έγκυρους νομικούς κύκλους ” που αδικαιλόγητα σιωπούν. Ο “κυβερνητισμός “, τα σχισμένα Ζάπεια , τα κολλημένα μνημόνια , η διγλωσσία και οι κομματικές ταυτότητες ακόμα για όλα τα εθνικά μας θέματα είναι ο κανόνας της πολιτικής μας ζωής. Εδώ που φτάσαμε δεν φταίει η δημοκρατία μας αλλά φταίνε οι πολιτικοί μας που δεν την εφαρμόζουν σωστά.
Αρχίσαμε να μιλάμε πάλι για συνταγματική αναθεώρηση για ψιλοπράγματα , για να αλλάξουμε λέξεις …, για να κερδίσουμε χρόνο ,να παραπλανήσουμε τους πολίτες ότι κάτι κάνουμε και για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικά συμφέροντα. Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις δεν γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ,( άμα γίνονται όταν αλλάζει η κυβέρνηση αυτό σημαίνει δεν γίνονται σωστά). Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις γίνονται σπανίως και μόνο για μεγάλα ουσιαστικά θέματα με δημόσιο διάλογο και συναίνεση.
Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο θέμα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι η θωράκηση της δημοκρατίας μας, γιατί έχουμε καταλήξει και συμφωνούμε όλοι μας δεν δουλεύει αποτελεσματικά. Έχουμε προτείνει δημόσια τις απόψεις μας για μερικά θέματα, θα αναφέρουμε εδώ μόνο τα τρία ουσιαστικά και σπουδαιότερα.
1) Για τα επόμενα εκατό χρόνια η βουλευτική θητεία είναι 7 χρόνια.
2) H αναγκαία “θεσμοθετημένη συναίνεση” του έθνους.
Tο “Εθνικό Δημοκρατικό Συμβούλιο”, θα είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τα εθνικά μας θεματα και οι “θεσμοθετημένες δημοκρατικές” του αποφάσεις θα δεσμεύουν την κυβέρνηση , τα κόμματα, τους πολιτικούς και τούς πολίτες.
3)Για τα επόμενα εκατό χρόνια oι εκλογικές περιφέρειες είναι όλες μονοεδρικές και οι βουλευτές εκλέγονται με σχετική πλειοψηγία .
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα.
Έχουμε συμφωνήσει και καταλήξει ότι η οικονομική ανάπτυξη, με βάση το οικονομικό μοντέλο του Κοινωνικού Κράτους, και η Φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι τελικά οι μονόδρομοι και δεν υπάρχουν σήμερα άλλες εναλλακτικές λύσεις Αυτά τα αναφέρουμε για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για παρεξηγήσεις και λάθος συμπεράσματα, όλα πρέπει να γίνουν με συναίνεση, συνεννόηση και δημοκρατικά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Ξέρουμε ότι ο Ελληνικός λαός είναι έξυπνος , μορφωμένος και εργατικός και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι “δυνατά μυαλά”, στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε κάθε τομέα και κυρίως στις επιστήμες . Παρά όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ατέλειωτη οικονομική, ηθική , κοινωνική και πολιτική κρίση. Γιατί όλοι αυτοί δεν μπορούνε να βρούνε την λύση;
Για λόγους ανεξήγητους αυτά “τα δυνατά μυαλά” και κυρίως οι περισσότεροι πολίτες , δεν ασχολούνται με τα κοινά και αφήνουν “άλλους χειρότερους” από αυτούς να αποφασίζουν για όλους μας . Oι επιτυχημένοι πολίτες , διανοούμενοι, επιστήμονες , ηγέτες αφήνουν τα κοινά για τους “τους επαγγελματίες πολιτικούς “, που κρατούν τις κουτάλες και δεν μας πάνε πουθενά.
Ο πατέρας της δημοκρατίας Πρωταγόρας λέει «Βλέπεις ότι όταν οι Αθηναίοι θέλουν να αποφασίσουν στην εκκλησία τους για το πως να κατασκευαστούν τα καράβια ή πως να χτιστούν τα τείχη, ή οι ναοί, φωνάζουν τους ειδικούς και τους ακούν και αν κανένας μη ειδικός θελήσει να πάρει τον λόγο τον γιουχαΐζουνε. Όταν όμως πρόκειται να συζητηθούν οι γενικές πολιτικές υποθέσεις της πόλης οποιοσδήποτε μιλάει και όλος ο κόσμος τον ακούει με προσοχή». ( Κ. Καστοριάδης )
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση όλων μας, όπως όλοι ενδιαφερόμαστε για το σπίτι μας, έτσι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το μεγάλο σπίτι μας τα κοινά, είναι κάτι που μας ανήκει, είναι δικό μας , έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα και επιβίωση την δική μας , των γονέων μας και των παιδιών μας, γι αυτά μιλάμε, δεν ανήκει μόνο στους επαγγελματίες πολιτικούς και στα παιδιά τους.
Όμως η ενασχόληση με τα κοινά είναι λειτουργία δεν είναι επάγγελμα, που σημαίνει πρέπει να προσφέρουμε , τον χρόνο μας, τις ιδέες μας, τις απόψεις μας , δεν σημαίνει ότι πρέπει να κερδίζουμε μόνο για τους εαυτούς μας, να κάνουμε επάγγελμα και καριέρα την ενασχόληση με τα κοινά. Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι καλό επάγγελμα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός όταν οι πολιτικοί μας κάνουν την ενασχόληση με τα κοινα επάγγελμα τους δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά, γιατί βάζουν το επάγγελμα τους μπροστά απο τα κοινά.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ασχολήθηκε με το θέμα μας και κατέληξε στα παρακάτω.
“Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Δημοσιογράφος: Πώς την εννοείτε αυτή την ευθύνη;
Καστοριάδης: Δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων.
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα.
Γνωρίζουμε όλοι μας ότι “η εξουσία φθείρει και το χρήμα διαφθείρει”. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν λύσει σωστά το θέμα με το εξοστρακισμό, οι Αμερικανοί με την περιορισμένη θητεία και οι νεώτεροι πρόγονοι μας με το «μαύρο».
Δεν έχουμε πια άλλα περιθώρια σήμερα αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν έθνος ,”ο ελληνικός λαός πρέπει να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία, στην οποία πρέπει να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα”…” Δηλαδή όλες οι βασικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας -διότι αυτό είναι η κυβέρνηση, κυβερνώ θα πει λαμβάνω αποφάσεις που αφορούν αυτά που πρέπει να γίνουν, είτε ως έργα είτε ως δραστηριότητες- πρέπει να ανήκουν στο σύνολο της κοινωνίας.”( Κ. Καστοριάδης).
Οι πολιτικοί ας σταματήσουν πια να φτιάνουν περισσότερα κόμματα και ας κάνουν τόπο για τους νεότερους , είναι βαρειά προσβεβλημένοι από «κυβερνητισμό», ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν, όσο έντιμοι και αν είναι, ο λαός δεν τους πιστεύει πιά και αυτό έχει σημασία, ας το καταλάβουν όλοι θα βοηθήσουν τον τόπο άμα φύγουν σύντομα.
Η γλώσσα πάει στην αλήθεια, “οι άλλοι έκλεψαν περισσότερα” είχε ομολογήσει δημόσια πριν δέκα πέντε χρόνια περίπου ένας παλιός υπουργός και ένας σημερινός υπουργός ομολόγησε , ” …..δεν θα παραιτηθώ ποτέ», είναι φανερό, οι πολιτικοί μας άρπαξαν τις κουτάλες και δεν θα φύγουν ποτέ μόνοι τους, και γιατί να φύγουν, τι θα γίνει με “τους συγγενείς και φίλους τους “. Τελικά ξέρουμε τι θα κάνουν οι πολιτικοί μας , δεν θα αφήσουν τις κουτάλες ποτέ, σημασία έχει εμείς τι θα κάνουμε. Όταν κάτι πάει στραβά για πολλά χρόνια και δεν βγαίνει άλλο, δεν σηκώνουμε τα χέρια και παραιτούμαστε κατηγορώντας τους άλλους . Αντίθετα επαγρυπνούμε , προσπαθούμε καλύτερα, βελτιώνουμε αυτά που μπορούμε και με άλλα λόγια θωρακήζουνε καλύτερα την δημοκρατία μας με τα όπλα της. Tελικά δεν φταίνε οι αντιπρόσωποι μας που δεν μπορούν η δεν θέλουν να κάνουν σωστά αυτά που απαιτεί η κοινωνία , αλλά εμείς που τους το επιτρέπουμε και τους ψηφίζουμε πολλές φορές.
Η «Δημοκρατική Άμυνα», o εξοστρακισμός , η περιορισμένη θητεία και το «μαύρο» είναι τα όπλα της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Oι πολίτες σήμερα πρέπει να αρχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη «Δημοκρατική Άμυνα” και να εφαρμόσουν στις επόμενες εκλογές με μια δυνατή φωνή και παρουσία τον δικό τους εξοστρακισμό, την δική τους περιορισμένη θητεία, και να «μαυρίσουν» τους πολιτικούς που σε εθνικό επίπεδο δεν καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα για εθνική ενότητα και εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα εθνικά θέματα,και σε τοπικό επίπεδο δεν τους ενδιαφέρει ποιός φταίει για το Ελληνικό χρέος, δεν θέλουν να ανοίξουν τον “Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να επανακλεγούν.
Σήμερα η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, οι πολιτικοί μας δεν σκέπτονται να μειώσουν τις «διπλές » συντάξεις τους , δεν σκέπτηκαν ποτέ να μειώσουν τους μισθούς τους, που δεν είναι ευκαταφρόνητοι ,ας μειώνονται καθημερινά οι απολαβές και οι συνταξεις σε όλους τους Έλληνες , ακόμα το χειρότερο οι ίδιοι πολιτικοί χωρίς καμμία ντροπή ψήφισαν να γίνουν μειώσεις στους συνταξιούχους των 346 ευρώ. Οι καρέκλες , η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός είναι σήμερα συνηθισμένα φαινόμενα. Ακόμα σήμερα εμείς ψηφίζουμε απογόνους πολιτικών που δεν είναι τυχαίο, αυτοί και οι πρόγονοι τους πολιτικοί ,έχουν βρει το κόλπο να έχουν γυρίσει σχεδόν όλα τα κόμματα εξουσίας , δεξιά, κέντρο, αριστερά (ΕΡΕ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ) και να κάθονται στις βουλευτικές τους καρέκλες για εξήντα χρόνια, γιατί έχουν «πείρα”.
Ο Κ.Καστοριάδης μας τονίζει συνοπτικά “Από τη στιγμή κι απ’ την οποία έχουν εκλεγεί αμετάκλητοι αντιπρόσωποι, η πρώτη και κύρια δουλειά αυτών των αμετακλήτων αντιπροσώπων –εκτός κι αν πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη- είναι το πως να κατοχυρώσουν την επανεκλογή τους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα….”
Δοκιμάσαμε πολλά μέχρι σήμερα, ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο μήπως μας βοηθήσει να αλλάξουμε πορεία και δουμε επιτέλους στον ήλιο μοίρα. Είναι η γνώμη μας, για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας σωστά , πρέπει σύντομα να κάνουμε νόμο την περιορισμενη θητεία των επτά χρόνων για όλους τους αιρετούς μας και να εφαρμόσουμε την αναγκαία “θεσμοθετημένη συναίνεση” του έθνους, ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο . Φυσικά όταν δεν γίνονται οι νόμοι για αυτά που όλοι θέλουμε ,δεν περιμένουμε τους πολιτικούς να παραδόσουν μόνοι τους τις κουτάλες, παίρνουμε τους νόμους στα χέρια μας . Eμείς ποτέ δεν θα ψηφίζουμε τους “ίδιους” πολιτικούς δεύτερη φορά , όσο καλοί και αν είναι, γιατί ξέρουμε ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και ” η εξουσία φθείρει και το χρήμα διαφθείρει”.Εμείς με τους φίλους μας θα εφαρμόσουμε την περιορισμενη θητεία των επτά χρόνων για όλους τους αιρετούς μας και δεν θα περιμένουμε τους πολιτικούς μας να κάνουν νόμους,που όλοι συμφωνούμε έπρεπε να έχουν γίνει.
Ας θυμηθούμε ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας , εκτός από το εξοστρακισμό , είχαν και το κλήρο για τα δημόσια αξιώματα, κάτι που επίσης πρέπει να σκεπτόμαστε . Επίση ας μην ξεχνάμε ότι ο “Αδιάφθορος ” της Γαλλικής επανάστασης είχε την περιορισμένη θητεία της μιας μέρας.
Οι πολίτες ας ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους , και ας αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με το δικό τους “μεγάλο σπίτι”, τα κοινά, που τους ανήκει αποκλειστικά . Ας θυμόμαστε στη δημόσια ζωή “όταν δεν αποφασίσεις εσύ, θα αποφασίσει κάποιος άλλος χειρότερος από σένα”.