«Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».

Από ftzivel -24 Απριλίου, 2020 , #113 ,15-1-2022

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Χαιρετίζουμε τον κοινό νου που τελικά θα επικρατήσει  και τις σχετικές ανακοινώσεις του δημάρχου μας και του Συμβουλίου Κοινότητας Άστρους με την ευκαίρια της επετείου της Β” Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση .Ας αρχίσουμε με δύο ενέργειες , όχι άλλα λόγια ρε παιδιά.

  • Να ανοίξουμε οριστικά και αμετάκλητα, καθημερινά όχι μόνο για τις γιορτές μια φορά το χρόνο για τους επισήμους, τον «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.
  • Επιμένουμε για όλους τους φίλους μας o «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους δεν είναι το ίδιο πράγμα, βρίσκονται σε γειτονικό χώρο και συνορεύουν αλλά δεν είναι το ίδιο, έχουν ξεχωριστή ιστορική σημασία και διαφορετική
  • Περιμένουμε το ΥΠΠΟΑ να βρει λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, δεν χρειάζεται φύλακας σε αυτό το χώρο. Ο “Ιερός Χώρος ” πριν το κλειδοαμπάρωμα ήταν ανοικτός και προσβάσιμος διακόσια χρόνια και έμεινε εδώ, δεν έπαθε τίποτα Στον “Ιερό Χώρο” υπάρχουν 4 τοίχοι, μια επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας , 4 πεύκα, 2 κυπαρίσσια και 1 ακακία , τίποτα άλλο δεν υπάρχει σε αυτό τον χώρο, δεν υπάρχουν ούτε “αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη”
  • Στην νέα εποχή αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει 4 τοίχους και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.
  • Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κλειδοαμπαρώσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προισταμένους.O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα
  • Όπως καταλαβαίνουμε, δεν υπήρξε ποτέ απόφαση να κλείσει O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης. από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού . Πιθανόν ένας υπάλληλος έκλεισε μια μέρα το “Ιερο Χώρο” γιατί έτσι ήθελε και από τότε κρατεί αναιτιολόγητα το χώρο κλειστό , και το χειρότερο ίσως χωρίς απόφαση από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου. Ποιός αρμόδιος θα τολμούσε γραπτά και θεσμικά να αποφασίσει για να κλείσει τον “Ιερό Χώρο” και που θα έβρισκε έστω μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση?.
  • O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης είναι κλειστός καταχρηστικά , με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα , χωρίς τις αρμόζουσες διαδικασίες και χωρίς την τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών του Υπουργείου Πολιτισμού
    .
    • Βασικά το κλείσιμο του χώρου είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού και αντίθετο με την αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμμία δικαιολογια για να είναι κλειστός ο χώρος. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να βρεί λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
  • Από ότι ξέρουμε οι κατασκευασμένες “δικαιολογίες ” δεν πρέπει να δημιουργούνται ,προσθέτονται και αναθεωρούνται εκ των υστέρων, αλλά να είναι αιτιολογημένες και να υπάρχουν στις προγενέστερες αποφάσεις και τα έγγραφα του υπουργείου.
    • Όταν ο χώρος είναι ανοικτός και προσβάσιμος προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και βοηθάμε τον τουρισμό και την πατρίδα μας.

Τα δύο σπουδαιότερα μνημεία της Θυρεάτιδας Γης

Στη Θυρεάτιδα Γη η Θυρέα, όπως αποκαλούσαν την περιοχή περισσότερο από 3,000 χρόνια , σήμερα Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, υπάρχουν δύο αρχαιολογικοί θησαυροί, που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επισκεπτούν κάποτε.

O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και
H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος

Τα αυτά δύο μνημεία έχουν ιδιαίτερη, χωριστή σπουδαιότητα και σημασία που πρέπει όλοι να διακρίνουμε και να προβάλουμε, τελεία και παύλα.

Κατά την γνώμη μας το σπουδαιότερο μνημείο είναι ο «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Ο Ιερός Χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι γειτονικός χώρος του Μουσείου Άστρους, αλλά δεν είναι το “ίδιο” με το μουσείο, ούτε με την Σχολή Καρυτσιώτη ,έχει την δική του ιστορία ,ιδιαιτερότητα και σημασία.

Α) «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Οι αυτόχθονες Πελασγοί είχαν ένα χρυσό κανόνα που για χιλιετηρίδες εφάρμοσαν πιστά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Θυρέας, τον αμοιβαίο σεβασμό , την συναίνεση , την συνεννόηση και το Ελληνικό μέτρο. Οι “καλαμαράδες “Αστρινοί , πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, εκαλέσθηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση.

Ο «ιερός χώρος » είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.

  • “Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823»,

Στο χώρο η αρχαιολογική υπηρεσία το 1899 έκτισε την επιγραφή και οι ντόπιοι κάτοικοι μετά το τέλος της Β” Εθνοσυνέλευσης ονόμασαν τον χώρο » Ιερό Χώρο», από έκδηλο σεβασμό, για την μεγάλη συνεισφορά που προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος Eδώ για υπερβολή το “ιερός” δεν έχει θρησκευτική έννοια αλλά Εθνική έννοια. ο χώρος αναγνωριζόταν από τους κατοίκους σαν πολύ σπουδαίος, σαν “Ιερός Χώρος ».

Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν σημαντικότατες για την ίδρυση και οργάνωση του Ελληνικού Κράτους.

“1)Tο Έθνος απέκτησε οριστικό Σύνταγμα, που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος” και υπηρίσχυε των νόμων του βουλευτικού… Με απόφαση της συνέλευσης, την καταλυτική παρέμβαση του Κολοκοτρώνη, την οργή του λαού και του στρατού, απετράπει η εκποίηση των εθνικών γαιών – κτημάτων, που άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες, που επεδίωκαν και ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες της συνέλευσης… Η συνέλευση ψήφισε την “περίφημη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως», προς την Υφήλιο, υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης……” Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη ,στην υφήλιο και τους μεγαλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».” λίγο επίκαιρο σήμερα…

«2) Το αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, περιείχε φιλελεύθερες και δημοκρατικές διατάξεις, που διασφάλιζαν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Θεσμοθετήθηκε η Δημόσια εκπαίδευση, λύθηκαν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, καθιερώθηκε η αρχή της ελευθεροτυπίας κ.α. Καταρτίστηκε και ο Ποινικός Κώδικας, βάσει του Βυζαντινού Δικαίου, για την προστασία του πολίτη από την ασυδοσία των αρχών
.
3) Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβλέφθηκε η κατάργηση της όποιας μορφής δουλείας: «κανείς δεν πωλείται και δεν αγοράζεται στην ελληνική επικράτεια και ο αγορασμένος άνθρωπος, άμα πατήσει την ελληνική γη, γίνεται ελεύθερος και ο αγοραστής χάνει τα χρήματά του».

Δείτε περισσότερα στο σύνδεσμο, για την σπουδαιότητα της Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος, από την Σμαράγδη Ι.Αρβανίτη
https://www.arkadiapress.gr/…/14415-h-β-εθνοσυνέλευση-των-ε…

Τα μάρμαρα και τα μνημεία είναι σημαντικά και υπάρχουν σε όλα τα μουσεία. Εμείς έχουμε παραπάνω από τα μνημεία αυτό τον υπέροχο σεμνό και επιβλητικό χώρο ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕIΟ ΑΠΟ ΜΌΝΟΣ ΤΟΥ, δεμένο με την σύγχρονη ιστορία μας που δεν το έχουν πολλοί.

Β) H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος (Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους στο Άστρος Κυνουρίας (στεγάζεται στο παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη)

Η κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.

«1798 ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18
Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ
ΤΙ ΕΣΤΗΚΑΣ ΘΑΜΒΟΥΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΖΗΤΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣ ΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΜΩΜΑ ΜΟΥ…..»

Το 1798 στο χωριό χτίστηκε, από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 – 1819), μια σχολή στην οποία φοιτούσαν νέοι από τον Άγιο Ιωάννη και από όλη την Ελλάδα. Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια και ακόμα μέχρι σήμερα, αφού όλοι οι Αγιαννίτες με πολύ μόχθο και με κάθε θυσία επιθυμούσαν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα και σαν απόφοιτοι “καλαμαράδες ” να αλλάξουν την ζωή τους ,σύμφωνα με τις “έξυπνες ” προσδοκίες του μεγάλου ευεργέτη τους Δημητρίου Καρυτσιώτη.

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε χτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είχε κτιστεί στο λόφο Κουτρί του Αγιάννη Κυνουρίας και ήταν ένα από τα λίγα “πανεπιστήμια” της προεπαναστατικής πατρίδας μας και οι μαθητές της ήταν απο ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτίσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το “κυβερνείο” που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης . Το Άστρος είναι κυρίως γνωστό στη πατρίδα μας από όλους τους Έλληνες και στους ομογενείς στο εξωτερικό από την Β´Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έγινε το 1823, για αυτό μας ξέρει ολόκληρος ο κόσμος. Οι “καλαμαράδες ” Αστρινοί , από τα καλαμάρια που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν στη φημισμένη Σχολή Καρυτσιώτη ,προσέφεραν πολλά στη πατρίδα εκείνες τις δυσκολες για το έθνος μας στιγμές που όλα εκρέμοντο από μια κλωστή για να πνιγεί η επανάσταση στο αίμα. Αλλά πριν την Εθνοσύνελευση είχε προηγηθεί το καταλυτικό χτίσιμο της Σχολής Καρυτσιώτη.

Παράξενα εμείς δεν το ξέρουμε, δεν το καταλαβαίνουμε και δεν θέλουμε να τα διακρίνομε και τα κρύβουμε τόσα χρόνια από στενοκεφαλιά…. , τρομάρα μας

Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας

Το “κυβερνείο” που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης, στον ιστορικό Άγιο Ιωάννη <Αγιάννη > Αρκαδίας.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης .“Διακρίνονται οι πολεμίστρες κάτω από τα παράθυρα.

O «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων , η Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη και το παράρτημα της στο Άστρος <που στεγάζεται το μουσείο Άστρους > είναι αναμφησβήτητα τα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας και επηρέασαν σημαντικότατα την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό έθνος, πάντοτε πρέπει να διακρίνουμε και να προβάλουμε ,τελεία και παύλα.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στους συνεργάτες μας Astros Kynouria News 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πίσω στην Αρχική σελίδα

astrosgr.com “Αφιερώνεται στη Θυρεάτιδα Γή.

astrosgr.com/en Dedicated to Thyreatis Land.”

#astrosgrcom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: