Ο εθελοντισμός, το Προσχέδιο Πιλοτικό πρόγραμμα “Βάψαμε δύο πινακίδες σήμερα” και η καθαριότητα των δημοσίων χώρων υγείας

Από ftzivel -15 Μαΐου, 2018

Από τον Γιάννη Κουρόγιωργα

Τα παρακάτω στείλλαμε συμπληρωματικά στην υπουργό Τουρισμού για να  βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να τονίσουμε  την αποφαστικότητα και την δέσμευση μας.

Με το πιλοτικό πρόγραμμα “Βάψαμε δύο πινακίδες σήμερα” , σύντομα  οι  πινακίδες των δρόμων μας θα είναι όπως φαίνεται η παραπάνω φωτογραφία και όπως αρμόζει σε ένα κράτος που ο τουρισμός είναι η βαρειά του βιομηχανία. Εμείς θα πούμε με το τρόπο μας στους τουρίστες μας το κράτος είναι εδώ “Μπορούμε να το κάνουμε ,άμα θέλουμε”.

Μια και ασχοληθήκαμε με το θέμα πως θα βοηθήσουμε τον τουρισμό και την πατρίδα μας , ας πούμε δύο κουβέντες με περισσότερες λεπτομέρειες. Eυχόμαστε να βοηθήσουμε μερικούς εθελοντές να βάλλουνε το δικό τους πετραδάκι σε μια αντίστροφη πορεία για την αναγέννηση του κράτους, αφού οι πινακίδες των δρόμων μας είναι χειρότερες και απο τις πινακίδες της Βαγδάτης και η απουσία του κράτους είναι ολοφάνερη στην καθημερινή μας ζωή.

Λένε οι ειδικοί ότι οι τουρίστες που ξαναέρχονται ,και στέλνουν επίσης φίλους τους , πρέπει να τους αρέσουν επίσης η επικοινωνία τους με τον πλυθησμό και το κράτος , και οι υποδομές. Αναμφισβήτητα έχουμε την υπεροχή  στα μνημεία, την ιστορία μας , στον ήλιο και την θάλασσα, αυτά όλα μας βοηθάνε αφάνταστα,  για αυτούς τους λόγους  έχουμε τόση επιτυχία. Αυτά  είναι δεδομένα μας τα έδοσαν οι πρόγονοι μας και η τύχη. Εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο  και καλύτερο για την επικοινωνία  με τους τουρίστες μας , τις υποδομές μας και να βοηθήσουμε για μια καλύτερη πρόσβαση των αρχαιολογικών μας χώρων. Ας δεχτούμε τουλάχιστον αυτά είναι που υστερούμε και να τα προσθέσομε σε μια λίστα για μελλοντικές απαραίτητες  ενέργειες που πρέπει να γίνουν  κάποτε αργά η γρήγοραΘα ασχοληθούμε  παρακάτω με αυτά που θεωρούμε βασικά  και αυτονόητα.Φυσικά μπορούμε εμείς και το υπουργείο Τουρισμού , άμα θέλουμε, να συμπληρώσουμε και να επεκτείνουμε με πολλές άλλες λεπτομέρειες. Εμείς προτείνουμε μια ιδέα και αν υπάρχει ευνοική αντίδραση από οποιονδήποτε θα προσφέρουμε περισσότερα.

Το παρακάτω παράδειγμα λέει πολλά τι γίνεται στις σύγχρονες χώρες, που  όλες οι στατιστικές  μελέτες μας λένε ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλουμε να πούμε παρακάτω.

Όταν έφθασα στον Καναδά  βρέθηκα  σε  εναν  δημόσιο χώρο σταθμευσης αυτοκινήτων. Σε ένα σημείου του χώρου αυτού ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος που φώναζε σε ένα νέο γιατί ειχε παρκάρει παράνομα το αυτοκινητό του σε χώρο που έπρεπε να έχει ειδική άδεια. ήταν ο χώρος στάθμευσης για πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Ο νέος δεν άκουγε και τότε ο  ηλικιωμένος  άρχισε να ζητάει την συνδρομή των άλλων πολιτών. Τελικά ο ηλικιωμένος κάλεσε την αστυνομία , που ήρθε αμέσως με ένα γερανό και  άρχισε να  δένει το αυτοκίνητο για να το σηκώσει από εκεί και να το πάει σε ειδικό χώρο . Τότε βγήκε ο νέος απο το δημόσιο κατάστημα και άρχισε να παρακαλεί την αστυνομία να μην πάρουν το αυτοκίνητο του . Η αστυνομία του έδωσε ένα βαρύ χρηματικό  πρόστιμο  και του είπε να παρει το αυτοκίνητό του την άλλη μέρα από εκεί που θα το πήγαιναν.Φυσικά ο ηλικιωμένος παρακολουθούσε απο κοντά οτι η αστυνομία θα έκανε όπως έπρεπε την δουλειά της  και όταν ο γερανός έφυγε με το αυτοκίνητο, έφυγε και αυτός με ένα ικανοποιητικό χαμόγελο , είχε  κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Εγώ κατάλαβα ότι στην καινούργια χώρα που ήμουνα οι πολίτες επιβλέπουν για την σωστή εφαρμογή των νόμων. κάτι που δεν το ήξερα μέχρι τότε.

A)Προσχέδιο Πιλοτικό πρόγραμμα: “Βάψαμε δύο πινακίδες σήμερα”

Το υπουργείο Τουρισμού καταρτίζει και συντονίζει το πρόγραμμα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση  με εθελοντές η μισθωμένους τεχνίτες  διδάσκει τους εθελοντές πως να βάφουν τις καταστραμμένες πινακίδες των δρόμων, που πρέπει όλες να είναι ομοιόμορφες , το ίδιο χρώμα π.χ. πράσινο , άσπρο , λίγο μπλέ σε μια γωνία.

 Οι διευθυντές των δημοσίων υπηρεσιών της κάθε περιοχής  με άλλους εθελοντές πολίτες  την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα βάφουν τουλάχιστον δύο κατεστραμμένες πινακίδες των δρόμων της περιοχής, που τις καταγράφουν  με την ημερομηνία επισκευής.

Τα υλικά πινέλλα και χρώματα .χορηγούνται από εθελοντές των τοπικών κοινωνιών η από το υπουργείο Τουρισμού.

Νέος νόμος επιβάλλει αυστηρότατες ποινές στους  αυτοπυροβολούμενους παραβάτες , που καταστρέφουν τις πινακίδες των δρόμων και των δημοσίων χώρων ,όπως χρηματική ποινή 5,000 ευρώ , κατάσχεση οχημάτων , αφαίρεση άδειας οδηγού  για ένα μήνα και να χρησιμοποιεί ανώνυμες έγκυρες, πληροφορίες π.χ. φωτογραφικό υλικό, των πολιτών για την καλύτερη  αστυνόμευση.

Είναι χρέος  και καθήκον των πολιτών να βοηθάνε το κράτος  στην εφαρμογή των νόμων και να καταγέλλουν τους παραβάτες. Αυτοί που το κάνουν πρέπει να είναι υπερήφανοι για αυτό , δεν πρέπει να  θεωρούνται ρουφιάνοι και χαφιέδες.

B)H καθαριότητα των δημοσίων χώρων υγείας.

Το υπουργείο Υγείας καταρτίζει λεπτομερέστατες οδηγίες για την καθαριότητα των δημοσίων χώρων υγείας που γίνονται  τουλάχιστον καθημερινά η συχνότερα και υποχρεώνει τους αρμόδιους των χώρων να καταγράφουν την  ώρα της καθαριότητας για αργότερο έλεγχο αν αποφασισθεί να γίνει όπου είναι δυνατό και το κυριότερο να γίνει μια καθημερινή συνήθεια όλων μας.

Τα υπουργεία Υγείας και  Τουρισμού  καθιστούν  μεγάλη προτεραιότητα και διαφημίζουν όπου μπορούν  τη φράση · ” Η καθαριότητα των δημοσίων χώρων υγείας είναι ο καθρέπτης μας , μπορούμε καλύτερα.” Έχουμε δει πολλές φορές  δημόσιους χώρους υγείας στο εξωτερικό  ,που είναι καλύτεροι απο τα “σαλόνια” μας. Οι δημόσιοι χώροι υγείας του αεροδρομίου μας είναι επίσης σχεδόν σαν τα σαλόνια μας. Το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να περάσει αυτό το μύνημα σε όλους που ασχολούνται με τον τουρισμό , “μπορούμε καλύτερα”.

Στη φωτογραφία παραπάνω φαίνεται ότι  στους δημόσιους χώρους υγείας μερικές χώρες , που αν και ο τουρισμός δεν είναι η βαρειά βιομηχανία τους, αρχίζουν να τοποθετούν  ηλεκρονικές επιγραφές που καταγράφουν την ακριβή ώρα καθαριότητας των χώρων που  πιστεύουν αυτές οι καταγραφές βοηθάνε όλους η καθαριότητα να γίνεται σωστότερα και να το ξέρουν όλοι και η καθαριότητα των χώρων δημοσίας υγείας είναι μεγάλη προτεραιότητα για όλους, δεν μένουν στο “πρέπει να είμαστε καθαροί “.

Κάτι που πρέπει  να ξανασκεπτούμε και εμείς  , να κάνουμε την καθαριότητα των χώρων δημοσίας υγείας την μεγαλύτερη  προτεραιότητα  και ασχόληση του υπουργείου Τουρισμού για μερικά χρόνια , μέχρι να περάσουμε σε όλους τα αυτονόητα  που με χαρά θα το κάνουν μόνοι τους καλύτερα. Άμα θέλουμε, ας αρχίσουμε με ένα χαρτί σήμερα και βλέπουμε για ηλεκτρονικά αργότερα η με κάποιο φυλλάδιο του υπουργείου για καλύτερη ενημέρωση όλων.

Θα τα καταφέρουμε αλλά πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τα “αυτονόητα”, όπως  αυτονόητα είναι τα παρακάτω δύο παραδείγματα, που περιμένουμε τους αρμοδίους ,αφού τα είχαν ξεχάσει για πολύ καιρό ,τώρα που τα γνωρίζουν να τα διoρθώσουν σύντομα.

1) Ο ξεχασμένος κομβικός σταθμός Κάτω Αχαρνές

Εφέτος  ξεκινήσαμε στραβά την ετήσια επίσκεψη μας στη πατρίδα , όταν διαπιστώσαμε για περισσότερο από ένα χρόνο  ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ  η και το υπουργείο Τουρισμού δεν σκέπτηκαν να προσθέσουν  τον κομβικό σταθμό” Κάτω Αχαρνές ” ούτε στο κτίριο του σταθμού του αεροδρομίου η εντός των τραίνων του προαστιακού στις οδηγίες που έχει για όλους τους άλλους σταθμούς.  Μας ρωτούσαν αρκετοί τουρίστες στον σταθμό που είναι  ο σταθμός  Κάτω Αχαρνές και ντροπαλά σιωπούσαμε κουνώντας το κεφάλι μας λέγοντας δεν ξέρουμε, γιατί δεν είμαστε ούτε εμείς σίγουροι που πηγαίναμε. Υποσχεθήκαμε στους τουρίστες μας θα ρωτήσουμε τους αρμοδίους και θα προσθέσουν  τουλάχιστον μέσα σε ένα χρόνο στις οδηγίες όπως πρέπει τον κομβικό σταθμό ” Κάτω Αχαρνές “.

Oι φίλοι μας τουρίστες έφυγαν με ένα γλυκό χαμόγελο ψάχνοντας να βρούνε τις Κάτω Αχαρνές. που τις ξέχασε   ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ   και το υπουργείο Τουρισμού.

Τουλάχιστον στο σταθμό του αεροδρομίου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να προσθέσουμε τις ξεχασμένες Κατω Αρχανές στις οδηγίες και χάρτες του κτιρίου του σταθμού και στις οδηγίες στα τραίνα.

Για παράδειγμα μπορεί να εκτυπώσουμε ένα φυλλάδιο  με οδηγίες , χάρτες που θα το παρέχουμε με την τιμή του κόστους η και μικρού κερδους  σε όσους το θέλουν  η και να οργανώσουμε καλύτερα τις οδηγίες στο σταθμό για τον προαστιακό και το μετρό με χωριστούς χάρτες η με διαφορετικά χρώματα που θα είναι εύκολα κατανοητά και από  ένα παιδί 10 ετών, γιατί ότι υπάρχει σήμερα δεν είναι καθόλου  εύκολα κατανοητό, αφού όλοι οι τουρίστες ρωτάνε συννέχεια πως πάνε στις Κάτω Αχαρνές πως πάνε στο κέντρο κλπ.  .Δεν είμαστε ειδικοί αλλά είμαι σίγουρος άμα ένας προιστάμενος ασχοληθεί λίγο με το θέμα επι τόπου θα καταλήξει σε πολύ καλύτερες οδηγίες που θα γίνονται αντιληπτές και από τα νήπια.  Αυτό θέλουμε να πετύχουμε.

2) Λανθασμένες πινακίδες ,Ε.Ο.  Κυβερίου Άστρους στον κόμβο Παραλίου Άστρους.   

Δεν χαθήκαμε όταν φτάσαμε  στην  Ε.Ο.   Κυβερίου Άστρους στον κόμβο Παραλίου Άστρους    γιατί ξέραμε που πηγαίναμε,  υπήρχαν δύο πινακίδες ,προς την ίδια κατεύθυνση  αριστερά που έγραφαν  η μία  προς Παράλιο Αστρος  και η άλλη προς Άστρος , συνεχίσαμε ευθεία για το Άστρος αγνοώντας την παραπάνω πινακίδα , μικρές λεπτομέρειες μόνο για τους τουρίστες να βρούνε ποιά πορεία να πάρουν  (αφού και από το Παράλιο Άστρος πας στο Άστρος …σωστό ήταν). Όλοι μας ξέρουμε μεταξύμας  πάμε ευθεία για το Άστρος , όχι αριστερά., υπήρχε και άλλη σωστή πινακίδα ; και αν υπήρχε τρίτη πινακίδα  που θα έδειχνε το Άστρος ευθεία, όχι αριστερά όπως η άλλη πινακίδα , δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω ότι υπάρχει ,ένας επισκέπτης που θα έβλεπε οδηγώντας  δύο αντικρουόμενες πινακίδες που θα πήγαινε η θα φρενάριζε να σκεπτεί  ποιό δρόμο  και ποιά πορεία να πάρει ? ας μην πούμε περισσότερα….

Τον Οκτώβριο του 2016 εδημοσιεύσαμε στον  τοπικό ηλεκτρονικό τύπο και  εστείλλαμε σε πολλούς αρμοδίους την  επιστολή.

«Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον τουρισμό μας και τους εαυτούς μας με λίγο καλή θέληση και χωρίς χρήματα» )  Astrosnews: 4 Οκτωβρίου 2016

Στη πρόσφατη επίσκεψη στην πατρίδα στο δρόμο προς το Άστρος στην Ε.Ο. 7  Μύλοι Αχλαδόκαμπος στον κόμβο Κυβερίου  είδαμε ότι οι βαμμένες πινακίδες σχέδον για ένα χρόνο  περίπου για το Άστρος δεν ήταν κατεστραμμένες, από τους ” επαρχιώτες”  φίλους μας που ξέρουν καλά πως να αυτοπυροβολούνται. Σκεπτήκαμε και πήραμε θάρρος ότι οι περίπου 65 περίπου ηλεκτρονικές   επιστολές μας στου αρμοδίους για τις  πινακίδες των δρόμων έπιασαν τόπο και κάτι έγινε.

Τά αποτελέσματα για για την πρόσβαση στον   “Ιερό Χώρο “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  και  το  Μουσείο  Άστρους”, ήταν χειρότερα, αφού περισσότερες από 100 …. ηλεκτρονικές επιστολές και έγγραφα δεν έπεισαν τους αρμοδίους να ανοίξουν οριστικά και αμετάκλητα  ούτε το  “Ιερό Χώρο “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων που πρόσφατα για να σιωπάσει η οργισμένη τοπική κοινωνία άνοιξε προσωρινά ακαταλληλες ώρες και μέρες   (7.30 το πρωί….). και  το  Μουσείο  Άστρους θα ανοίξει προσωρινά 5 μέρες , διαβάσατε σωστά 5 μέρες  εφέτος το καλοκαίρι, μέχρι να περιμένουμε άλλες συσκέψεις και “κοσκινίσματα” αργότερα. Αλλά δεν τελειώσαμε , εμείς ξέρουμε πολύ καλά ” δεν παραδοθήκαμε ποτέ “.

Θα αναφέρουμε  εδώ για μια ακόμα φορά  το άρθρο 10 του Συντάγματος των Ελλήνων για να θυμηθούμε όλοι  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σαν πολίτες, ο τονισμός δικός μας

‘Αρθρο 10: (Δικαίωμα αναφοράς προς τις αρχές)

  1. Kαθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Kράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο

Θέτουμε σαν την μεγαλύτερη προτεραιότητα και απαιτούμε από το κράτος και το υπουργείο Τουρισμού με όποιο τρόπο μπορεί να βάψει επιτέλους  χωρίς άλλες δικαιολογίες σε μόνιμη βάση τις κατεστραμμένες πινακίδες των δρόμων μας, άμα δεν μπορεί ας βοηθήσει να το κάνουν εθελοντές.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε εδώ .

Ο πρόεδρος Κέννεντυ είναι ακόμα δημοφιλής σήμερα γιατί  πίστευε και είχε πεί στους πολίτες την φημισμένη φράση “Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας – ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας”.

Όταν ο Ιμπραήμ στη επανάσταση το 1826 κατέκαψε την πατρίδα μας  και την σχολή Καρυτσιώτη στο κουτρί στον Αγιάννη ,επίσης τότε δεν υπήρχε κράτος και οι πολιτικοι μας έτρεχαν αναγκαστικά στα βουνά  για να σωθούν. Οι πρόγονοί μας, οι άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινότητας, δεν λύγισαν ούτε παραδόθηκαν . Έκαναν ότι μπορούσαν μέσα στις στάχτες  για να πούν με τον τρόπο τους το κράτος είναι εδώ , όπως προσέφεραν  ακόμα τα σπίτια τους  για να χρησιμοποιηθούν για σχολεία ,αφού το σχολείο του τόπου της είχε καεί.

Δεν είναι άσχημο καμιά φορά να ευλογούμε και τα γένια μας, άμα δεν το κάνουμε υπερβολικά, κυρίως θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς επίσης διαχρονικά  “δεν παραδοθήκαμε ποτέ” και δεν μπορούμε σήμερα  να κάνουμε διαφορετικά , θα συνεχίσουμε  ασταμάτητα προς κάθε κατεύθυνση  μέχρι να βρούμε τις Κάτω Αχαρνές , να διορθώσουμε τις λανθασμένες πινακίδες όπου τις βρούμε και να βάψουμε τουλάχιστον δύο κατεστραμμένες πινακίδες των δρόμων μας.

Παραπάνω το σπίτι που γεννήθηκα και μεγάλωσα, οι πρόγονοι μας το διέθεσαν για σχολείο το 1826, σήμερα το έχει η αδερφή μου Παναγιώτα Μπαιλάκη, βρίσκεται  κοντά στην πηγή Σουληνάρι στον Αγιάννη Κυνουρίας.Κοντά του βρίσκονται τα αρχοντικά του Πάνου Σαρηγιάννη , Ιωάννη Ματθαίου με το μεγάλο φουγάρο και του Πέρρου. Aκριβώς από κάτω υπήρχε ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Βασιλείου.

“Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα, ο οποίος διέσωσε την σχετική Αγιαννίτικη παράδοση, μετά την πυρπόληση της Σχολής Καρυτσιώτη  από τον Ιμπραήμ πασά, οι μαθητές διδάσκονταν στο υπόγειο του αρχοντικού αυτού καθώς και του γειτονικού αρχοντικού του Φουρλίγκα (Γρηγορίου Κουρόγιωργα).”

Ο εθελοντισμός και  γενικότερα το ενδιαφέρον  των πολιτών για τα κοινά  είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα  για να ξανακτήσουμε το κράτος μας.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ  οι φίλοι μας επισκέπτες  μας δώρησαν  την τανάλια, το πινέλλο και το χρώμα που θα τα χρησιμοποιήσουμε σύντομα. Αφουγραζόμαστε με χαρά η οργισμένη τοπική κοινωνία  σύντομα θα σπάσει τις αλυσίδες του κλειδοαμπαρώματος της ντροπής  και θα βρεί τους τρόπους, θα βρεθούνε εθελοντές, και θα βάψουν σύντομα  τις κατεστραμμένες πινακίδες των δρόμων μας. 

Με το πιλοτικό πρόγραμμα “Βάψαμε δύο πινακίδες σήμερα” ,  δεν θα ξαναδούμε πολλές φορές   τις παρακάτω τις αηδίες  και   σύντομα θα σταματήσουν οι “αυτοπυροβολισμοί ”  από τους “επαρχιώτες ” φίλους μας.

“Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις  το  ρωμέικο, στο χώρο  και  στον  τομέα  όπου βρίσκεσαι

“Μπορούμε να το κάνουμε , άμα θέλουμε”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: